hagyom谩nyh疟 magyar katolikusok

SZ虐Z M脕RI脕NAK, MAGYARORSZ脕G KIR脕LYN艕J脡NEK
felaj谩nlott honlapja

"B脥ZZATOK, MERT 脡N LEGY艕ZTEM A VIL脕GOT"

KATOLIKUS-HONLAP F脫RUM BEJELENTKEZ脡S REGISZTR脕CI脫
 
A hozz谩sz贸l谩sok nem a honlap szerkeszt艖j茅nek, hanem az egyes hozz谩sz贸l贸knak a v茅lem茅ny茅t t眉kr枚zik.

(153) Honlap-II.
(8) R贸ma
(13) V茅gid艖 ??
(157) Pius-眉gy
(16) A honlapr贸l
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarorsz谩g
(121) Vil谩gegyh谩z
(54) J枚v艖/Rem茅ny
(199) H铆rek
(1) Lelkis茅g
(58) M谩sok helyett
(199) K茅rd茅sek
(34) Hit眉nk
(77) Fatima
(16) Assisi-眉gy
(47) K枚zlem茅nyek
(20) Hallottam...
(66) F贸rumoz谩s
(12) AZ ISTENI IRGALMASS脕G
(88) Evol煤ci贸
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennival贸i
(141) A vil谩g
(9) "Nemcsak keny茅rrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hib谩s?
(50) Mag谩n 眉zenetek
(12) T枚rt茅nelem-hamis铆t谩s
(23) 脰r枚meink
(77) V谩rosmisszi贸 '08
(17) Erk枚lcs
(55) Tekint茅ly
(88) V茅lem茅nyek
(9) Kis R贸mai Zsolozsma - "rekl谩m"
(8) Probl茅m谩k
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelz茅s
(20) Mi a teend艖?
(28) Vit谩k
(9) Anglik谩n-k茅rd茅s
(2) Al谩铆r谩sgy疟jt茅s vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakci贸k
(8) Tudom谩ny 茅s fejl艖d茅s
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "B铆zzatok..."
(27) SJM
 
Gondolatok
 Olyan megjegyz茅sek, amelyek nem illenek m谩s t茅m谩ba...

M茅g nem jelentkezett be, 铆gy nem 铆rhat a f贸rumba


[0] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8]
 脡lthes Eszter adatok | 2009.11.22 12:16 | 25
Igen, h谩t ez mind gy枚ny枚r疟, 茅s els艖 hall谩sra teljesen, sz谩zsz谩zal茅kosan igaznak t疟nik. Csakhogy nem az. P茅lda: A piuszos papok 鈥 legal谩bb is, akiket 茅n ismerek, el茅g sokat 鈥 m谩r r茅gen nem mondanak semmi 鈥瀗em kedveset鈥: vagyis semmire nem intik a h铆veiket, semmit nem k枚vetelnek t艖l眉k, semmire nem reag谩lnak negat铆van. 脡s? Van ett艖l t枚bb h铆v艖? Nem hogy nincs, de napr贸l-napra kevesebben vannak. L谩tva mai is az 眉res padokat, azt k茅rdeztem magamt贸l: Ha a szeretetteljes b谩n谩sm贸ddal sem 茅rnek el semmit, nem lenne-e sokkal 茅rtelmesebb, Istennek tetsz艖bb, ha a megfelel艖 szigor煤s谩ggal ugyan tal谩n m茅g kevesebbet, de legal谩bb a 鈥瀓贸鈥 embereket megtartan谩k? (L谩sd: M盲der atya pr茅dik谩ci贸it 鈥濧z eg茅szekr艖l鈥) Vagyis ugyanekkora er艖fesz铆t茅ssel elitet is toborozhatn谩nak, akik val贸ban 鈥瀞贸鈥, 鈥瀔ov谩sz鈥 lehetn茅nek a vil谩g sz谩m谩ra.
Most p谩r napig megint Salzburgban voltam: h茅tk枚znap 鈥 se reggel, se d茅lut谩n, se munkanap, se szombaton 鈥 szinte senki nem j谩r mis茅re. Kihaltak az 枚regek, 茅s egyetlen k枚z茅pkor煤 sem foglalta el a hely眉ket. Vas谩rnap ugyan t枚bben vannak, de ma p茅ld谩ul az egyh谩zi 茅v utols贸 vas谩rnapj谩n megint relat铆v nagyon kevesen. Sok a t枚bbgyermekes csal谩d, a gyermekek 煤gy 眉v枚ltenek, hogy ma el艖sz枚r 茅ltem meg, hogy egy id艖s h枚lgy r谩juk sz贸lt, val贸ban el茅g t眉relmetlen眉l, de 艖t is meg lehet 茅rteni. Mind a prior谩tus saj谩t lapj谩ban, mind az osztr谩k ker眉let f艖 lapj谩ban k茅rt茅k a papok, hogy a gyerekesek legyenek tekintettel a t枚bbiekre is. 脡s, van valami foganatja? Nincs, pedig nagyon sz茅pen k茅rt茅k, 煤gy ahogy Minister Primus elv谩rja.
Aki t眉relmetlen眉l magyar谩z els艖 alkalommal is, 煤gy ahogy Minister Primus helytelen铆ti, az nemcsak a hitigazs谩gokat, hanem egyebet is 铆gy magyar谩z, teh谩t ilyen ember, 茅s nem az igazs谩g birtokl谩sa teszi ilyenn茅 (vagyis az 茅let m谩s ter眉letein is ilyen).
Viszont 茅n m茅g nemigen l谩ttam, hogy valaki hallgatott volna a m谩sikra ak谩r szeretettel, ak谩r ut谩latosan mondt谩k meg neki az igazat. A legt枚bb esetben igenis nem az sz谩m铆t, hogy hogyan mondanak valamit, hanem, hogy mit mondanak. Olyat, ami a f眉l眉ket csiklandozza, vagy olyan, amit hallani akarnak.
Sokkal ink谩bb fedi a val贸s谩got, hogy az emberek a sz谩zszor elmondott dolgokra sem hallgatnak, ha az nem felel meg nekik. Van egy alapt枚rt茅net: r茅gen a kolostorokban a jelentkez艖kre a kapus t枚bbsz枚r r谩csapta a kaput. 脡s csak azokat vett茅k fel, akik ennek ellen茅re kitartottak. Vagyis, akinek a sz谩nd茅ka 艖szinte 茅s t茅nyleg a j贸t, az igazs谩got keresi, az akkor sem fut el, ha egy kicsit ut谩latosabban b谩nnak vele.
Nekem igenis az a tapasztalatom, hogy aki nem akarja minden谩ron az igazs谩got, mert az k茅nyelmetlen neki, annak ak谩rki, ak谩rhogyan, ak谩r a legnagyobb szeretettel is, ak谩rh谩nyszor elmagyar谩zhatja, az eredm茅ny egyenl艖 lesz a null谩val. T枚bbnyire azok s铆rnak a szeretetteljes magyar谩zat ut谩n, akik ezzel csak a saj谩t nem-akar谩sukat leplezik 茅s magyar谩zz谩k 茅s MENTEGETIK.
Mindezek ellen茅re val贸 igaz, hogy ha valakin茅l val贸ban megvan a j贸sz谩nd茅k, akkor ann谩l t枚bbet lehet szeretetteljes szavakkal is el茅rni. De 鈥 szerintem 鈥 a d枚nt艖 nem a m谩sik modora, hanem a saj谩t akaratunk, a j贸ra val贸 鈥 ker眉l, amibe ker眉l 鈥 sz谩nd茅kunk.

脡s m茅g egy fontos dolog: tudtommal a t煤lzott 茅rz茅kenys茅g b疟n, benne van a gy贸n谩si el艖k茅sz眉letben, mint b疟n. Azt hiszem, a katolikusokat se a rossz, se a j贸 nem szabad annyira befoly谩solni, ez is katolikus tan铆t谩s.

 Minister Primus adatok | 2009.11.22 00:13 | 24
A "Melyik a katolikus: sz贸lni vagy hallgatni?" cikkhez p谩r sz贸.

Nem annyira abban rejlik a baj, hogy a m谩siknak megmondjuk az igazat. Ezt mindig igy kell tenni 茅s ez igy is van rendj茅n.
A f艖 baj a "hogyan"-ban rejlik.

脡s most itt egy saj谩t tapasztalat.

A Facebook-on "megismerkedtem" j贸n茅h谩ny szem茅llyel akik az FSSPX-hez tartoznak. Mindny谩jan nagyon j贸 emberek, der茅k katholikusok. 脕m egy dolog nagyon szembet疟n艖 volt sz谩momra: mindny谩jan 煤gymond agyonverik az igazs谩gukkal a m谩sik felet, s nem pedig k枚zlik vele azt. Ez viszont nem az 艖 hib谩juk. Az FSSPX ugyanis arra tanitja a hiveket, hogy mindig az Igazs谩g茅rt k眉zdj枚nek 茅s az Igazs谩g mellet 谩lljanak ki - ami teljesen rendben van. DE! Ami ebb艖l az oktat谩sb贸l mintha kimaradna, az az hogy hogyan k枚z枚lj眉k ezt az Igazs谩got az embert谩rsunkkal 煤gy, hogy 艖 ne z谩rk贸zzon el t艖l眉nk automatice. Van az FSSPX hivei k枚z枚tt egy baj. M茅gpedig az, hogy olyan vehemenci谩val akarj谩k bebizonyitani a m谩siknak az Igazukat, hogy nem veszik 茅szre milyen p枚khendinek, a m谩sikat len茅z艖nek 谩llitj谩k be magukat. Ism茅t lesz枚gezem, hogy ezt nem sz谩nt sz谩nd茅kkal teszik igy! A baj abban van, hogy a papok nagyon is j贸l meg茅rtetik az Igazs谩got a hivekkel, 谩m ugynakkor elfelejtik arra is megtanitani a hiveket, hogy ezt az igazs谩got hogyan kell SZERETETTEL tov谩bbadni. (M谩r l谩tom hogy forgatj谩tok a szemeiteket a szeretet sz贸ra, deh谩t no). Az egyik ismer艖s枚m, aki szint茅n az 煤j ritusban n枚vekedett, egyszer besz茅lgetett egy m谩sik k枚z枚s ismer艖s眉nkkel - aki viszont eg茅sz 茅let茅ben az FSSPX-hez tartozott - valami erk枚lcsi t茅m谩r贸l, ami nagyon b谩ntotta 艖tet. A besz茅lget茅s眉knek az lett a v茅ge, hogy a Piuszos ismer艖s枚m annyira leverte emezt az ismer艖s枚met a tapintatlans谩g谩val, hogy szeg茅ny m茅g rosszabb 谩llapotba ker眉lt mint annakel艖tte volt! Azut谩n hozz谩m fordult segits茅g茅rt, 茅s 茅n b谩r ugyanazt mondtam neki mint a Piuszos ismer艖s眉nk, a v茅gin m茅gis azt mondta: "... Deh谩t mi茅rt nem mondta meg 艖 is ilyen m贸don? L谩tom mostm谩r, hogy mindkett艖t枚knek igazatok van... Deh谩t X. annyira bele茅lte mag谩t, hogy m谩r szinte f茅lni kezdtem t艖le! ..."
Ergo nem 谩rtana, ha a m谩sikat kicsit t枚bb meg茅rt茅ssel kezeln茅nk, 茅s ha p谩r sz茅p sz贸t is f疟zn茅nk az Igazs谩gunkhoz, ami olykor igencsak m谩zs谩s s煤lyk茅nt ereszkedik le a t谩rsunk v谩ll谩ra! Nem az kell hogy legyen a c茅lunk, hogy fejbev谩gjuk 艖t az Igazs谩ggal, s csak annyit mondjunk: "脡n megmondtam, te pedig n茅zd mit kezdesz vele!", nem! Igyekezni kell mell艖zni ezt a ridegs茅get, 茅s mosollyal ny煤jtani karunkat annak, aki a segits茅g眉nket k茅ri!

B谩rmennyire ki nem 谩llom is az 煤j ritust, az茅rt be kell vallanom, hogy valami j贸t m茅gis tanultam bel艖le. Az igaz, hogy annyira f枚lf煤jt谩k benne a Szeretet fogalm谩t, hogy az ilyen t茅m谩j煤 pr茅dik谩ci贸kt贸l nekem is h谩nyhatn茅kom van, 茅s az Igazs谩g fogalm谩t viszont teljesen relativiz谩lt谩k. 脕m a hagyom谩nyh疟 hivek t枚bbs茅g茅n茅l viszont pont az a baj, hogy az Igazs谩gt贸l nem l谩tj谩k a Szeretetet!

M谩rpedig Isten nem csup谩n az Igazs谩g, hanem a val贸di Szeretet is egyben!
脡s ne 谩lland贸an az a p茅ldabesz茅d jusson esz眉nkbe, hogy J茅zus hogyan szidta a farizeusokat, 茅s hogy hogyan zavarta ki a p茅nzv谩lt贸kat 茅s a t枚bbieket a templomb贸l mert olyan buzg贸 volt Atyja dolg谩nak a v茅ghezvitel茅ben! NEM MINDEN EMBER FARIZEUS 脡S P脡NZV脕LT脫 HOGY UGYAN OLYAN GOROMB脕N B脕NJUNK VEL脺K! Minden helyzetben a megfelel艖 hangnemet kell haszn谩lni. J茅zus is sokkal t枚bbsz枚r sz贸lt hozz谩nk szeretettel, mint amolyan m贸don. Tanuljuk h谩t meg T艖le ezt is.

Musz谩j-e mindig az Igazs谩got k枚z枚lni a testv茅r眉nknek? Musz谩j. De 眉gyelj眉nk arra is, hogy benn眉nk ne it茅l艖bir贸t l谩sson, hanem olyan valakit, aki egyenrang煤k茅nt kezeli 艖t, 茅s hogy ne gondolja egy pillanatra sem, hogy az Igazs谩g ismerete f枚lfuvalkodott谩 tett minket!

 akolitus adatok | 2009.11.15 20:54 | 23
V谩lasz a 22. sz谩m煤 眉zenetre:
A k枚lt艖i k茅rd茅sekre azt hiszem, maga is tudja a v谩laszokat. :( Bennem csak egy k茅rd茅s fogalmaz贸dik meg ilyenkor: tudja ez a magas rang煤 egyh谩zi szem茅ly, hogy mit tesz? Tiszt谩ban van-e azzal, hogy ak谩r m茅g 艖 is a pokol t眉z茅re ker眉lhet?

 mindszenty adatok | 2009.11.15 13:24 | 22
N茅h谩ny "k枚lt艖i" k茅rd茅s...

Hogy besz茅lhet oly m贸don a b铆boros 煤r egy kb. 10 perces t茅v茅interj煤ban Meszl茅nyi Zolt谩n m谩rt铆roms谩g谩r贸l, 茅s boldogg谩 avat谩s谩r贸l, hogy egyszer sem tesz utal谩st k铆nz贸ira 茅s fogvatart贸ira???????? Ez a mindennek 茅s a mindenkinek megfelel艖 nyilatkoz谩sok csimborasz贸ja volt. Hogyan lehet, 煤gy besz茅lni egy v茅rtan煤 p眉sp枚kr艖l, hogy egyszer sem ejti ki az ateista-kommunista t谩rsas谩g nev茅t?? Szeg茅ny Mindszenty J贸zsef...

Mi茅rt kell a magyar b铆borosnak a t茅v茅 kamer谩k keresztt眉z茅ben karon fogva t谩mogatni Schweizer J贸zsef f艖rabbi urat?? Mi茅rt nem az elesett id艖s, papi otthonokban l茅v艖 katolikus papokat, vagy az id艖s beteg szerzeteseket, 茅s ap谩c谩kat
t谩mogatja ilyen m贸don?
Mi茅rt kell a katolikus.hu honlapnak elhallgatni azt a t茅nyt, hogy a kalocsai 茅rsek Mindszenty eml茅k茅rmet/kit眉ntet茅st kapott?

 F眉zesi Zsolt adatok | 2009.08.13 09:00 | 21
"Istenn茅 akart谩k tenni az embert 茅s v茅g眉l egy f艖eml艖s lett bel艖le."

Ez nagyon j贸!

 mindszenty adatok | 2009.08.12 08:35 | 20
Siker眉lt eljutnom R贸m谩ba. Deo gratias!
Nagyon sz茅p 茅lm茅nyekkel t茅rtem haza. Gy枚ny枚r疟 sz茅kesegyh谩zakat, templomokat, k谩poln谩kat l谩ttam. Pomp谩s d铆szkutakban gy枚ny枚rk枚dtem, 贸kori romok k枚z枚tt j谩rtam.
A Vatik谩n 茅rdekelt a legjobban. Kor谩bban azt hittem, hogy sok reverend谩s papot 茅s szerzetest fogok majd ott l谩tni. Ehelyett 3-4 papot l谩ttam akik papi civilben, diplomata t谩sk谩val a kez眉kben rohantak 茅ppen valahova. A Szent P茅ter bazilik谩ban l谩ttam egy nagyobb csoport reverend谩s t谩rsas谩got. Az egyikt艖l megk茅rdeztem, hogy nem-e valamelyik papi testv谩ris茅ghez van szerencs茅m? Erre mindanyian mosolyogva k枚z枚lt茅k, hogy bizony 艖k a Pius k枚z枚ss茅g tagjai. Nagyon bar谩ts谩gosan fogadtak, siker眉lt egy keveset besz茅lgetni vel眉k. Megk茅rtek, hogy adjam 谩t 眉dv枚zlet眉ket a budapesti h铆veknek. Nagyon j贸 茅rz茅s volt vel眉k tal谩lkozni.
A Bazilika k枚rny茅k茅n n茅h谩ny papi civibe 枚lt枚z枚tt papnak megpr贸b谩ltam k枚sz枚nni "Laudaeturral", de vagy elford铆tott谩k a fej眉ket, vagy h眉ly茅n n茅ztek r谩m. Pedig nagyany谩m 煤gy tan铆tott, hogyha egyh谩zi szem茅lyt l谩tsz, annak k枚sz枚nni kell, f眉ggetlen眉l att贸l, hogy szem茅lyesen ismerem.

 脡lthes Eszter adatok | 2009.04.22 21:23 | 19
K茅t tov谩bbi j贸 gondolat Williamson p眉sp枚k 鈥 V谩gfalvy 谩ltal m谩r id茅zett 鈥 interj煤j谩b贸l:

鈥濻zent Ign谩c lelkigyakorlatai 茅s Aquin贸i Szent Tam谩s Summ谩ja a katolikus k茅pz茅s k茅t klasszikus eszk枚ze. Nem lehet jobbat elk茅pzelni, mint a Summ谩t a gondolkoz谩sm贸d 茅s a lelkigyakorlatokat az akarat fejleszt茅se sz谩m谩ra.鈥

鈥濧 mai fiatalok (legal谩bbis D茅l-Amerik谩ban 茅s az Egyes眉lt 脕llamokban) nem ismerik saj谩t anyanyelv眉k nyelvtan谩t, mert ezt 鈥 煤gy l谩tszik 鈥 m谩r nem tan铆tj谩k meg nekik. A nyelvtant fasiszt谩nak tekintik, mert struktur谩lt. A nyelvtan rendszerezi a gondolkoz谩sm贸dot, teh谩t a nyelvtant ki kell z谩rni a nevel茅sb艖l. Aminek az a k枚vetkezm茅nye, hogy a szeg茅ny gyerekek nem ismerik t枚bb茅 saj谩t anyanyelv眉k nyelvtan谩t.鈥

 V谩gfalvy adatok | 2008.11.13 13:23 | 18
...

X: - ...
M: - ...
X: - Magdi n茅ni milyen konzervat铆v!
M: - ...

...

(kb. k茅t h茅ttel k茅s艖bb:)

M: - Te, X, mondd m谩r meg nekem, mi az, hogy konzerv谩s!
X: - ?
M: - M谩r k茅t hete t枚r枚m rajta a fejemet, mit is jelent az amit a m煤ltkor mondt谩l nekem; valami olyasmit, hogy konzerv谩s vagyok...
...

 Minister Primus adatok | 2008.10.03 09:54 | 17
脰r枚mmel 眉zenem, hogy belekezdtem az els艖 cikk megir谩s谩ba, "A Katolikus Otthon" cim alatt! M谩r megvan 3 oldal! :)

(Ezt az茅rt irom ide, hogy azt谩n t茅nyleg be is fejezzem a cikket!;D J贸t tesz egy kis k茅nyszer茅rz茅s a munk谩ban!:)

 Minister Primus adatok | 2008.09.27 18:12 | 16
Gondolkoztam valamin...

Tal谩n el艖bb Eszter n茅n茅m v茅lem茅ny茅t kellene kik茅rnem ezzel kapcsolatban, de nagyon 茅rdekelne, hogy a T枚bbiek mennyire tal谩ln谩k ezt hasznosnak...

Mi lenne, ha a Katolikus-honlapon 煤j t茅mak枚r indulna, KATOLIKUS SZOK脕SOK cim alatt? 脡s itt olyan cikkek lenn茅nek 枚sszegy疟jtve, amelyek k眉l枚nb枚z艖 katolikus szok谩sokat taglaln谩k. Nem csak arra gondolok, hogy pl. Kar谩csonykor mit szoktak csin谩lni, hanem a cikkek kit茅rn茅nek arra is, hogy pl. mire haszn谩lj谩k a szenteltvizet, t枚mj茅nt, gyerty谩kat, szentelt s贸t, stb.
Olyasvalamire gondoltam, mint a http://www.fisheaters.com/beingcatholic.html honlap - csakhogy magyar nyelven! :)

脡n majd szivesen forditok le cikkeket r贸la, majd ha elm煤lt a vizsgaid艖szak, 茅s t枚bb id艖m lesz. De szeretn茅m tudni, hogy h谩nyan tartan谩k ezt hasznosnak?

脡sh谩t a t枚bbiek is k眉ldhetn茅nek be cikkeket! :)

Nos? Mit sz贸ltok hozz谩? :)

 g谩bor adatok | 2008.08.25 12:19 | 15
Pakocs K谩roly, Pakots (Nagyk谩roly, Szatm谩r vm., 1892. nov. 17.-Bukarest 1966. okt. 23.): kanonok, k枚lt艖.
A k枚z茅pisk. als贸 o-ait a nagyk谩rolyi piar.gimn-ban, felso o-ait a szatm谩rn茅meti kir. kat. f艖gimn-ban., a teol-t a bpi KPI-ben v茅gezte. 1915. III.21: papp谩 szent. M谩ramarosszigeten kp., 1915. XII: aszatm谩ri ppi iroda tollnoka 茅s szertart贸. 1917.VI. 22: sztsz茅ki s-jegyzo 茅s levt谩ros, 1920. IX.15: a szatm谩rn茅meti teol. biblikum tan谩ra, XI.16: sztsz茅ki jegyzo, 1921. IX. 8: ppi titk谩r, 1922.XII. 24: sztsz茅ki 眉ln枚k. 1926. II. 4: ppi irodaig.,melyet megtartva 1931. XII. 1: Szin茅rv谩ralja plnosa 茅sa nagyb谩nyai ker. esp-e. XII. 8: p. kamar谩s. 1936. I.17: Nagyb谩nya plnosa, 1937. I. 18: knk. - 1926: az Erd茅lyi Irod. T谩rs. tagja, 1929: Gy谩rf谩sElem茅rrel 茅s Kar谩csonyi J谩nossal megalap铆tott谩k az Erd茅lyi Katolikus Akad茅mi谩t, melynek aleln枚ke, 1938: eln. A SZIA 1933: a III. o. tagj谩v谩 v谩l.
1939. X: a rom. hat贸s谩gok a szatm谩ri ppi palota padl谩s谩n ekrazitot, az iratt谩rban gy煤jt贸zsin贸rokat "tal谩ltak", az egyhm. paps谩g谩b贸l m.nemz. f枚lkel茅s el艖k茅sz铆t茅s茅vel v谩dolva 12 f艖t letart贸ztattak, X. 14: ~ Mo-ramenek眉lt. A II. b茅csi d枚nt茅s ut谩n 1940. IX. 22: visszat茅rt Szatm谩rn茅metibe. A m. korm谩ny egyik pp-jel枚ltje a szatm谩ri pps茅gre, X. 10: beh铆vott erd茅lyi ogy. k茅pvisel艖. M谩rton 脕ron gyulafeh茅rv谩ri pp. a szatm谩ri egyhm. ap. korm谩nyz贸jak茅nt 1941.X. 1: 谩lt. helyn枚kk茅 nevezte ki, majd Scheffler J谩nos, az 1942. V. 18: beiktatott szatm谩ri pp. helyn枚ke. A Vatik谩nnal val贸 kapcsolattart谩s miatt 1949. XII. 17-1950. X. 15: letart贸ztat谩sban volt. 1951: a gyulafeh茅rv谩ri, 1956. X: a j谩szv谩s谩ripapnevel艖 int-ben a zsolt谩regzeg茅zis 茅s az 脷Sz tan谩ra. 1957. III. 19: ugyanazzal a v谩ddal letart贸ztatt谩k 茅s beb枚rt枚n枚zt茅k. 1963. IV: szabadult, az angolkisasszonyok bukaresti int-茅nek lelkivezet艖je. 1966 nyar谩n 煤jra letart贸ztatt谩k 茅s olyan s煤lyosan b谩ntalmazt谩k, hogy annak k枚vetkezt茅ben meghalt.
~ sz枚veg茅vel 茅nekelj眉k a Hozsanna 4, 23, 56, 85, 174, 181. sz. 茅nek茅t.
(Magyar Katolikus Lexikon)

 g谩bor adatok | 2008.08.25 12:11 | 14
Tal谩ltam megv谩s谩rolhat贸 p茅ld谩nyokat:

Pakocs K谩roly: L茅lek-zuhan谩s, Szent Istv谩n-T谩rsulat
http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?ID=123470

Pakocs K谩roly: A megt茅r艖k bizonys谩ga, Szent Istv谩n-T谩rsulat
http://www.antikvarium.hu/ant/book.php?ID=287539


 脡lthes Eszter adatok | 2008.08.24 22:20 | 13
Ismeri valaki Pakocs K谩roly nev茅t? 脡s k枚nyv茅t, a L茅lek-Zuhan谩st? 脡s ha igen, mit tud r贸la, lehet valahol kapni? 脡n csak n茅met眉l olvastam, nagyon tudom aj谩nlani mindenkinek.

 F眉zesi Zsolt adatok | 2008.08.20 12:34 | 12
Szerintem ma is mindenki 茅rti 茅s fogja "Isten 眉zeneteit," csak nem meri, nem akarja 茅rteni, 茅s ha meri is, nem meri mondani, nehogy babon谩snak tarts谩k.
A katolikusok pedig k眉l枚n枚sen is 茅rtik ezeket a jeleket - m茅g ma is - csak beindul az 枚ncenz煤ra, hogy "Isten ilyet nem csin谩l, mert Isten a szeretet, stb. stb. stb."

 F眉zesi Zsolt adatok | 2008.08.20 12:32 | 11
脡n is ismerek hasonl贸 igaz t枚rt茅neteket. Egyet elmes茅lek, nevek eml铆t茅se n茅lk眉l, de mivel nem l谩ttam az esetet, csak hitelre m茅lt贸 emberekt艖l hallottam, az igazs谩gtartalm谩茅rt nem v谩llalok 100%-os garanci谩t:
1950-ben, amikor feloszlatt谩k a rendeket, a szoci谩lis testv茅rek (n艖v茅rek) nov铆ciusainak menek眉lni眉k kellett helyi kommunista asszonys谩gok "n茅pharagja" el艖l. A rangid艖s fogadalmas el枚lj谩r贸 kiengedte 艖ket a h谩ts贸 kij谩raton, 茅s am铆g azok menek眉ltek fogta a kilincset, annak ellen茅re, hogy a leg眉gybuzg贸bb matr贸na sepr疟vel 眉t枚tte-verte a h艖sies ap谩ca kez茅t. - 脕ll铆t贸lag abban a percben v谩gta le a vonat a n艖 s铆nek mellett j谩tszadoz贸 gyermek茅nek kez茅t.
P.S.: Jobb lett volna ha n艖 a gyermek茅vel t枚r艖dik 茅s nem ideol贸giai h谩bor煤t folytat.

 Pacsirta adatok | 2008.08.20 08:31 | 10
Ez a t谩vol-keleti sz枚k艖谩r, ugye? Valahol olvastam r贸la egy kis kieg茅sz铆t茅st, amir艖l nem sz贸ltak a h铆rad谩sok. Sajnos m谩r r茅gebben volt, csak hom谩lyosan eml茅kszem r谩, de ha igaz, akkor m茅g ink谩bb 谩t茅rt茅keli a t枚rt茅nteket. 脕ll铆t贸lag az ottani kereszt茅nyeknek nem engedt茅k meg, hogy meg眉nnepelj茅k a kar谩csonyt, ez茅rt azok fogt谩k magukat 茅s f枚lvonultak a hegyekbe, 茅s 铆gy mind megmaradtak, a t枚bbieket pedig elvitte az 谩r...
De nem volt jelk茅pes a p谩r 茅vvel ezel艖tt, az aug. 20-i budapesti tragikus nagy vihar? Ami Szt. Istv谩n apostoli kir谩ly 谩llamalap铆t贸 眉nnep茅n 煤gy els枚p枚rte egy m谩sik 谩llam f茅ny疟z茅s茅t (t疟zij谩t茅k谩t)? Akkor m谩snap vagy harmadnap hallottam a telev铆zi贸ban, bemondta a meteorol贸giai szolg谩lat, hogy az eg茅sz vihar k枚zvetlen眉l Pest 茅szaki hat谩r谩ban alakult ki, 茅s a Duna f枚l枚tt z煤dult le d茅l fel茅. Nagyon koncentr谩lt volt, kis ter眉leten t枚rt茅nt, csak a f艖v谩rosban (Nagykov谩csiban pl. csak egy kisebb sz茅l volt). K枚z茅ppontja a Kossuth t茅ren volt (ahol a jelenlegi t枚rv茅nyhoz谩s 茅s a szent kir谩ly koron谩ja is van...).

 脡lthes Eszter adatok | 2008.08.19 23:27 | 9
H眉nermann, a nagy pap mes茅l艖nek egy eg茅sz k枚nyve van ilyen t枚rt茅netekkel, mint Pacsirt谩茅. M谩r r茅g贸ta k茅sz眉l枚k bel艖l眉k ford铆tani. - Ez茅rt is 茅rzi sokszor az ember, hoyg Isten r茅gen mindenki sz谩m谩ra 茅rthet艖 nyelven sz贸lt, vagyis t枚rt茅ntek ilyen Isten-铆t茅letek. Mert ezek nevel艖 茅rt茅ke 贸ri谩si. Ma viszont - val贸sz铆n疟leg az茅rt, mert nem 茅rdemelj眉k meg - nem hallunk ilyesmir艖l. (persze az is lehet, hogy m谩r annyira vakok 茅s s眉ketek lett眉nk, hogy egyszer疟en nem is vessz眉k ezeket 茅szre. Mint p茅ld谩ul a 2004-es kar谩csonyi sz枚k艖谩r katasztr贸f谩t. Alig akadt olyan ember - a katolikusok k枚z枚tt sem - aki annak tartotta volna, ami volt: Isten b眉ntet茅s茅nek sokak sz谩m谩ra, illetve figyelmeztet茅s a t枚bbiek r茅sz茅re, akik kar谩csonyt nem 煤gy t枚ltik, ahogy kellene.

 Pacsirta adatok | 2008.08.19 10:04 | 8
Szerettem volna le铆rni a t枚rt茅netet, amit a m谩sik t茅m谩ban megeml铆tettem. Nagyon kem茅nynek 茅s nagyon direktnek t疟nhet, pedig sz贸 szerint 铆gy t枚rt茅nt.
K谩rp谩taljai magyar faluban esett meg n茅h谩ny 茅ve, onnan val贸si asszony mes茅lte el nekem, amikor a vall谩sos hagyom谩nyaikr贸l k茅rdezgettem (艖k m茅g nagyon sokat tudnak), 茅s a dologtilt贸 napok ker眉ltek sz贸ba. A t枚rt茅net ugyan egy ember trag茅di谩ja, m茅gis egy eg茅sz falu emlegeti tanuls谩gk茅nt.
艕k a mez艖gazdas谩gb贸l 茅lnek, rengeteget dolgoznak, eg茅sz ny谩ron egyik nagy munk谩b贸l a m谩sikba esnek, augusztus k枚zep茅n a paradicsom bef艖z茅se van soron. Az egyik fiatalasszony is napokon kereszt眉l dolgozott a saj谩tj谩n. Nagyboldogasszony 眉nnep茅nek reggel茅n is neki谩llt. Mondt谩k neki a t枚bbiek, ne dolgozzon aznap, menjen vel眉k a templomba im谩dkozni. "Mit nekem Nagyboldogasszony, jobb dolgom is van nekem, mint hogy a templomban t枚ltsem az id艖met."
F艖zte teh谩t otthon tov谩bb a nagy kond茅rban a paradicsomot, majd amikor k茅szen lett vele, letette a konyhak艖re h疟lni. A k茅t 茅v k枚r眉li kisl谩nya is ott j谩tszott a konyh谩ban, 茅s egyszer beleh谩tr谩lt 茅s belesett a forr贸 paradicsomba. Nagyon 枚ssze茅gett, azonnal k贸rh谩zba vitt茅k, ahol n茅h谩ny nap m煤lva meghalt.

A legjobb bar谩tom mes茅lte egyszer a nagymam谩ja (茅s koroszt谩lya) lelk眉let茅t, hogy amikor valamelyik gyerek nagyon rossz volt, akkor a nagymama ezzel korholta 艖ket: "Nem f茅lsz, hogy megver az Isten?"

 V谩gfalvy adatok | 2008.08.19 01:30 | 7
Egy ma tudom谩somra ker眉lt h铆rrel kapcsolatban:

Megt茅rni MA kell, s艖t nem csak, hogy ma, hanem azonnal, nem egy 贸ra m煤lva, nem holnapt贸l kezdem a megt茅r茅st, mert akkor 枚r枚kre elvesztem! Ha valaki azt mondja, hogy majd j枚v艖 janu谩rt贸l, majd 枚t 茅v m煤lva, majd ha nyugd铆jas leszek, akkor fog csak tridenti mis茅re j谩rni, vagy akkort贸l fogva fogja kiz谩r贸lag azt bemutatni, ha pap, az azt jelenti, hogy felismerte az igazs谩got 茅s ellenszeg眉l annak!
Ha valaki 煤gy gondolja, szebb a tridenti mise, ez茅rt ink谩bb arra j谩r, azt mutatja be n茅ha papk茅nt, az nem hasonl铆that贸 枚ssze a fenti esettel!
Teh谩t nem mindegy, ha valaki megt茅rtk茅nt bir铆tus煤, vagy eszt茅tak茅nt bir铆tus煤 h铆v艖, pap ...

B铆zom benne, innen eljut ahhoz, akinek sz贸l ez az 眉zenet, akkor is elmondom, ha soha az 茅letben nem fog velem sz贸ba 谩llni ez茅rt!

 Pisti adatok | 2008.08.18 00:01 | 6
bobi, ha nem t疟nt fel, ez nem egy protest谩ns vagy modernista f贸rum, itt nem sok sikere lesz az 枚kumenista bomlaszt谩snak... azon egyszer疟 okn谩l fogva, hogy itt csak katolikus v谩lasz hangozhat el, ahogy a h谩zirendben is olvastad - 茅s azt elfogadva 铆rt谩l ide -, teh谩t az eretnek propagand谩t moder谩lj谩k.

ez az茅rt van 铆gy, hogy akit 茅rdekel a katolikus hit 茅s idet茅ved, az katolikus v谩laszokat olvashasson, 茅s ne kelljen kiv谩logatnia azokat az ezernyi hamis vall谩s tan铆t谩sa k枚z眉l. ilyen az 茅let. senki sem mondta, hogy ez egy protest谩ns Hide Park.


  MAGYARORSZ脕G KIR脕LYN艕JE, K脰NY脰R脰GJ 脡RETT脺NK!