hagyom√°nyhŇĪ magyar katolikusok

SZŇįZ M√ĀRI√ĀNAK, MAGYARORSZ√ĀG KIR√ĀLYNŇźJ√ČNEK
felaj√°nlott honlapja

"B√ćZZATOK, MERT √ČN LEGYŇźZTEM A VIL√ĀGOT"

KATOLIKUS-HONLAP F√ďRUM BEJELENTKEZ√ČS REGISZTR√ĀCI√ď
 
A hozz√°sz√≥l√°sok nem a honlap szerkesztŇĎj√©nek, hanem az egyes hozz√°sz√≥l√≥knak a v√©lem√©ny√©t t√ľkr√∂zik.

(153) Honlap-II.
(8) Róma
(13) V√©gidŇĎ ??
(157) Pius-√ľgy
(16) A honlapról
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarorsz√°g
(121) Vil√°gegyh√°z
(54) J√∂vŇĎ/Rem√©ny
(199) Hírek
(1) Lelkiség
(58) M√°sok helyett
(199) Kérdések
(34) Hit√ľnk
(77) Fatima
(16) Assisi-√ľgy
(47) Közlemények
(20) Hallottam...
(66) Fórumozás
(12) AZ ISTENI IRGALMASS√ĀG
(88) Evol√ļci√≥
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennivalói
(141) A vil√°g
(9) "Nemcsak kenyérrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hib√°s?
(50) Mag√°n √ľzenetek
(12) Történelem-hamisítás
(23) √Ėr√∂meink
(77) Városmisszió '08
(17) Erkölcs
(55) Tekintély
(88) Vélemények
(9) Kis Római Zsolozsma - "reklám"
(8) Problémák
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelzés
(20) Mi a teendŇĎ?
(28) Vit√°k
(9) Anglikán-kérdés
(2) Al√°√≠r√°sgyŇĪjt√©s vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakciók
(8) Tudom√°ny √©s fejlŇĎd√©s
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "Bízzatok..."
(27) SJM
 
Ha a Katolikus...
 Ha a Katolikus harcra k√©l...

Még nem jelentkezett be, így nem írhat a fórumba

 akolitus adatok | 2009.06.08 09:45 | 8
7-re: Az unoka Isten gondvisel√©s√©bŇĎl nem nyerte el a megfelelŇĎ sz√°m√ļ mand√°tumot, √≠gy nem kell meggyal√°znia az ŇĎseit. Ami viszont nagyon szomor√ļ, hogy egy olyan p√°rt szolg√°lat√°ba √°llt, amely szint√©n megtagadta az alap√≠t√≥i eml√©k√©t, kereszt√©ny szellemis√©g√©t, s a szabadelvŇĪ-szabados-kommunista ut√≥dp√°rt szek√©rtol√≥j√°v√° v√°lt.

 V√°gfalvy adatok | 2009.06.07 00:21 | 7
Megrend√≠tŇĎ, ha az ember tudja, hogy az √°llam feladata az, hogy Isten parancsolatait √©rv√©nyes√≠tse a f√∂ld√∂n. Nem √°llunk olyan messze idŇĎben att√≥l a kort√≥l, amikor az uralkod√≥k m√©g √ļgy voltak nevelve, hogy uralkod√°suk√©rt a Mindenhat√≥ elŇĎtt fognak felelni. Egy uralkod√≥ az √∂r√∂k t√∂rv√©ny betart√°s√°√©rt felelt, ma egyik ut√≥dja, akinek mindezt tudnia kell, demokratikus v√°laszt√°sokon jel√∂lteti mag√°t n√©h√°ny √©vre!
B√°r a csal√°djuk nev√©t hallv√°n egy magyart kir√°zza a hideg, de al√°zatos tisztelettel meghajol az Isten kegyelm√©bŇĎl lett kir√°lyok elŇĎtt. Szer√©ny v√©lem√©nyem szerint ez az unoka pedig cselekedet√©vel megal√°zza elŇĎdei eml√©k√©t!

 V√°gfalvy adatok | 2008.11.24 13:51 | 6
A Nomon √ļgy tŇĪnt, nem igaz√°n van tiszt√°ban Krisztus Kir√°ly √ľnnep√©nek mondanival√≥j√°val a pl√©b√°nos sem. Ilyesmiket tudtam meg:
A vil√°g k√ľl√∂nb√∂zŇĎ orsz√°gaiban √©lt kb. 2000 n√©h√°nysz√°z kir√°ly, aki uralkodott, vagy eleny√©szŇĎ r√©sz√ľk szolg√°lt (Nem teljesen √©rtettem, mi√©rt z√°rja ki egym√°st ez a kettŇĎ).
Vel√ľk szemben √°ll Krisztus, aki m√°s √©rtelemben kir√°ly, akinek koron√°ja t√∂viskoszor√ļb√≥l van, √©s tr√≥nusa a kereszt f√°ja...
√Čn pedig csak t√∂prengtem azon, hogy ezek szerint hova sorolhat√≥ Szent Istv√°n kir√°lyunk, vagy Szent L√°szl√≥?
Vagy hova sorolhat√≥k az olyannyira gyŇĪl√∂lt Habsburgok, akik az√©rt tudat√°ban voltak annak, hogy Isten kegyelm√©bŇĎl kir√°lyaink, √©s uralkod√°suk√©rt sz√°mad√°ssal fognak tartozni a Mindenhat√≥ elŇĎtt?
A 2000 király szembeállíttatik Krisztus Királlyal, de a keresztény és a pogány királyok nem állíttatnak szembe egymással?
Valami ilyesmi meg√°llap√≠t√°s pedig nagyon hi√°nyzott: "J√©zus Krisztus hatalma nem csak a t√ļlvil√°gon abszol√ļt, hanem f√∂ldi √©let√ľnknek is ŇĎ az egyetlen uralkod√≥ja", ez√©rt a f√∂ldi uralkod√≥k is al√°rendeltjei a kir√°lyok Kir√°ly√°nak, J√©zus Krisztusnak.

 √Člthes Eszter adatok | 2008.10.24 16:45 | 5
Ne feledj√ľk, hogy most vas√°rnap, Mindenszentek √ľnnepe elŇĎtti vas√°rnap, vagyis okt√≥ber 26-√°n van KRISZTUS KIR√ĀLYS√ĀG√ĀNAK √úNNEPE.
A honlapon megtal√°lhat√≥ a Szunyogh-Xav√©r missz√°l√©b√≥l a szentmise le√≠r√°sa, im√°i, √©nekei √©s - a HABEMUS PAPAM oldalon - XI. Pius p√°pa enciklik√°ja is, mellyel ezt az √ľnnepet elrendelte (Quas Primas - XI. Pius p√°pa Krisztus-Kir√°ly √ľnnep√©t elrendelŇĎ apostoli k√∂rlevele e c√≠m alatt. www.katolikus-honlap/regi2/habpap-dok/quasprimas.htm)

Krisztus kir√°lys√°ga, illetve ennek √ľnnepl√©se mindig idŇĎszerŇĪ, de most tal√°n m√©g jobban, mint valaha. √Čs a tradicionalist√°k sz√°m√°ra az√©rt is nagyon fontos, hogy most okt√≥ber utols√≥ vas√°rnapj√°n √ľnnepelj√ľk, mert - mik√©nt Maessen atya magyar√°zta - nem v√©letlen, hogy a NOM-ban az egyh√°zi √©v v√©g√©re tett√©k √°t. Ez nem csak adminisztrat√≠v int√©zked√©s, hanem a napn√°l is vil√°gosabban mutatja a modernist√°k v√©leked√©s√©t: Krisztus itt nem, majd csak oda√°t uralkodik teljes hatalm√°val. Ezt a csak oda√°t megnyilv√°nul√≥ hatalmat mutatja, hogy a "f√∂ldi √ľnnepek" ut√°nra ker√ľlt az √ľnnep. Holott Krisztus Urunk a kir√°ly MINDEN EMBER √ČS N√ČP √©let√©ben itt is, most is. √Čs nek√ľnk, tradicionalist√°knak egyik legfontosabb feladatunk, hogy Krisztus kir√°lys√°g√°t itt is elismerj√ľk, megvalljuk, hirdess√ľk. CHRISTUS VINCIT, CHRISTUS REGNAT, CHRISTUS IMPERAT!

 pro Christi adatok | 2008.10.23 19:08 | 4
Köszönettel vettem -:)

 Minister Primus adatok | 2008.10.23 18:42 | 3
Egyébként nagyon szeretem olvasni a hozzászólásait! :)

 pro Christi adatok | 2008.10.23 11:03 | 2
K√∂sz√∂nj√ľk a cikk felrak√°s√°t: √©n is olvastam ezt a jelzett forr√°soldalon √©s tal√°n van itt is helye.
H√°t, igen: tal√°n ez az, ami t√∂bbek k√∂z√∂tt elsikkadni l√°tszik - a val√≥di katolicizmus szelleme √©s lelkis√©ge ut√°n, persze. (Egy√©bk√©nt val√≥sz√≠nŇĪ, hogy a kettŇĎ nem is eg√©szen sz√©tv√°laszthat√≥ egym√°st√≥l. Hiszen a katolicizmus erŇĎsebb idŇĎszakaiban sem a vil√°ghoz val√≥ alkalmazkod√°s, sem a megfelelni akar√°s, sem a kor forradalmi √©s demokratikus jelszavai √°ltal val√≥ megt√©veszthetŇĎs√©g, sem a bizonytalankod√°s nem volt r√° jellemzŇĎ √©s nem akart MINDEN √ĀRON b√©k√©t, vagyis ink√°bb hamis b√©k√©t - annak rov√°s√°ra megalkudva, ami viszont a val√≥di b√©ke z√°loga.)
Hogy mi a mai jellemzŇĎ √°llapot, annak √©rz√©keltet√©s√©re el√©g megn√©zni m√°s, egyh√°zi f√≥rumokat vagy belehallgatni katolikus r√°di√≥mŇĪsorokba √©s r√∂gt√∂n megl√°tjuk, mennyire √°titatta a mai katolikust a liberalizmus √©s a baloldalis√°g szelleme. Sajnos √∂sszet√©vesztik a val√≥dit a par√≥di√°val.

N√©h√°ny p√©lda (nem sz√≥ szerint id√©zve) az elm√ļlt napokb√≥l, az aktu√°lis nemzeti √ľnnep kapcs√°n elhangzott nyilv√°nos sz√≥noklatokb√≥l, olyanok r√©ssz√©rŇĎl, akik, mint "a n√©p √©bresztŇĎi", nyilv√°nos besz√©dekben √≠gy m√©ltatt√°k 56 szellem√©t:

- "az ember OLYAN √ĀLLATFAJ, amelynek sz√ľks√©ge van Istenhitre √©s amely nem mag√°nyos √©lŇĎl√©ny, mint a tigris, hanem csak k√∂z√∂ss√©gben tud l√©tezni √©s eredm√©nyt el√©rni. Ez√©rt nek√ľnk is csak √∂sszefogva siker√ľlhet ez."

- "ami√≥ta az ember LEJ√ĖTT A F√ĀR√ďL, mindig jobban akar √©lni. Majd ha mutatnak olyat, aki nem ezt akarja, akkor elhiszem, hogy nincs sz√ľks√©g gazdas√°gi n√∂veked√©sre"

- "56 kapcs√°n is vil√°gosan l√°tszik, hogy az embernek mennyire l√©teleme a demokr√°cia. Ha ezt az elemi ig√©ny√©t korl√°tozz√°k, term√©szetes k√∂vetkezm√©ny az ellen√°ll√°s. Egyes√ľlt Eur√≥p√°t (New World Order? - megjegyz√©s tŇĎlem) csakis √≠gy, a demokr√°cia szellem√©ben lehet √©p√≠teni."
Ez a beszéd egy katolikus megemlékezésen hangzott el.

H√°t, √≠gy n√©z ki mai vezetŇĎ v√°ltoztatni akar√≥ink szeml√©letm√≥dja. Na, h√°t √ćGY, ilyen szellemben szerintem nem fog menni. Mert nem mehet.
(K√ľl√∂nben is: aki ilyen motiv√°lts√°g√ļ, azt vajon nem csak az zavarja egy adott helyzetben, hogy t√ļl magas a rezsi √©s, hogy igazs√°gtalanul elveszik elŇĎle a "javakat" m√°sok"? Persze, ez is term√©szetes emberi motiv√°ci√≥, de csak ezzel √©s ezt elsŇĎ helyre t√©ve csak nett√≥ frusztr√°ci√≥ minden k√ľzdelem mozgat√≥rug√≥ja.)

Egy k√∂zelm√ļlban n√°lunk elŇĎad√≥k√∂r√ļton j√°r√≥, ismert k√ľlf√∂ldi szerzetes v√©lemy√©nye:
"Eur√≥pa l√©nyege a "szabads√°g, egyenlŇĎs√©g, testv√©ris√©g" eszm√©je"!

A k√∂vetkezŇĎ id√©zet egy katolikus r√°di√≥ad√≥ mŇĪsor√°b√≥l val√≥:
"nem √≠t√©lhetj√ľk meg √©s nem √≠t√©lhetj√ľk el egy√©rtelmŇĪen a liberalizmust √©s azt, hogy az j√≥-e vagy rossz? Ezt csak Isten teheti meg. Hiszen J√©zus is liber√°lis volt a maga m√≥dj√°n (?????????????), a konzervativizmust k√©pviselŇĎ farizeusokkal szemben. √Čs gondoljuk meg azt is, hogy 1948-49, amelyet mi mindenk√©ppen diadalnak tartunk √©s nemzet√ľnk egyik legnagyobb pillanat√°nak, az tulajdonk√©ppen a liberalizmus gyŇĎzelme volt a TRAD√ćCI√ď felett."

Ut√≥bbi kijelent√©s szerintem egy√©bk√©nt igaz, de term√©szetesen nem azzal az elŇĎjellel, sŇĎt, pont ford√≠tott √©rt√©kel√©ssel igaz, mint amelyet a besz√©lŇĎ haszn√°lt. (Sosem esik sz√≥ azokr√≥l a val√≥ban nagy magyarokr√≥l, akik a nemzet felemelked√©s√©t nem √©ppen √≠gy, nem liber√°lis forradalmi m√≥don k√©pzelt√©k el. De mint mindig, a felheccelt t√∂meg elnyomta a szavukat.

Ez egy katolikus r√°di√≥ban hangzott el a minap! √Ėr√ľlt a mŇĪsorvezetŇĎ, hogy a liberalizmus (Krisztus mint√°j√°t k√∂vetve!!!!!) akkor forradalmian √©s progressz√≠ven gyŇĎzedelmeskedett a trad√≠ci√≥ felett. Ezt kimondottan pozit√≠vumk√©nt √©rt√©kelte!

Egy√©bk√©nt, teljes m√©rt√©kben jellemzŇĎ egyh√°zi szem√©lyekre, int√©zm√©nyekre is a baloldalis√°ggal val√≥ √°titatotts√°g, noha ha ezt hallan√°k, tiltakozn√°nak.
De gondoljunk bele: ha egyh√°ziak is, amikor csak tudj√°k, mintak√©nt √°ll√≠tj√°k be a demokr√°ci√°t √©s olyan "szabads√°gharcos √°llamf√©rfiakat", akiknek k√∂zismert jelszava a "szabads√°g, egyenlŇĎs√©g, testv√©ris√©g", (konkr√©t p√©ld√°k) akkor mit tartsunk efelŇĎl? Ott rend van bel√ľl? Robespierre eszm√©i jelentik a mint√°t a nemzet felemelked√©s√©re?

Valami nagyon nagy rendet kellene tenni a fejekben, még ha ez igen nehéz is a valóságshow-világban.
Ha ez a t√°rsadalmi vonatkoz√°s √∂nmag√°ban m√©g csak puszta ideol√≥gia is, ugyanakkor az is igaz, hogy a val√≥di, hiteles lelkis√©gnek mindenk√©ppen van ideol√≥giai √©s t√°rsadalmi vet√ľlete is, b√°rmennyire is igyeksz√ľnk ezt kiker√ľlni. Ez n√©ha √©ppen a legzavar√≥bb t√©ny olyanok sz√°m√°ra, akik nem a vil√°g fiai k√∂z√ľl val√≥nak tudj√°k magukat. Sok szent volt (vagy ink√°bb mindegyik ilyen), akik minden m√≥don a vil√°gi vonatkoz√°sok √©let√ľkbŇĎl val√≥ kiiktat√°s√°t √≥hajtott√°k volna megval√≥s√≠tani, elvonulva valahol, de ezt m√©gsem tudt√°k megtenni vagy nem marad√©ktalanul. Mert nem lehetett megtenni√ľk.
En√©lk√ľl a fejekben t√∂rt√©nŇĎ rendrak√°s n√©lk√ľl a katolikusok sem fogj√°k kidugni a fej√ľket a homokb√≥l, minthogy jelenleg z√∂mmel maguk is hŇĪ, √°tnevelt fogaskerekei a hamiss√°g √©s az elt√©velyedetts√©g gondolat √©s v√©lem√©nybirodalm√°nak, amelynek m√©g v√©letlen√ľl sem √©rdeke e rend kialak√≠t√°sa.
Pedig nekem is jó érzés volt olvasni az említett cikket.

 Minister Primus adatok | 2008.10.22 23:10 | 1
Rem√©lem, hogy nem baj, ha √°tteszem ide ezt a k√©t cikket a monarchista.blogspot.com-r√≥l... Olyan j√≥ √©rz√©s volt olvasni, hogy mire vagyunk k√©pesek mi katolikusok, ha n√©ha-n√©ha kidugjuk a fej√ľnket a homokb√≥l!
R√°ad√°sul csak √ļgy dagadt a militarista √©nem! :D T√°n nem veszi rosszn√©ven Eszter n√©n√©m, hiszen j√≥l ismer, hogy milyen vagyok. :)

Ime a cikkek:

Vendée, avagy "Halál a köztársaságra"!
√ćrta: B√©k√©s M√°rton.


Egy r√©gebbi √≠r√°sunkon t√∂bben felh√°borodtak √©s nem v√©lt√©k √©rteni, hogy mik√©ppen lehet mag√°t konzervat√≠vnak nevezŇĎ embernek t√©nyekkel csak √ļgy vagdalkozni, √©s sz√©p, akad√©mikus sz√≠nvonal√ļ diszkussz√≠v vit√°k helyett a barik√°d m√°sik oldal√°n √°ll√≥k t√∂rt√©nelemk√©p√©t se sz√≥, se besz√©d, csak √ļgy lerombolni. M√°sok, meglepŇĎdve a sz√∂veg eddig nem tapasztalt fok√ļ d√ľh√©n, azt vetett√©k szemf√ľles m√≥don √≠r√≥ja szem√©re, hogy √≠r√°s k√∂zben – horribile dictu! – d√ľh√∂s volt. (Jujj!) Pedig, ugye, mag√°t j√≥l viselŇĎ √©s a konzervativizmust a liberalizmus light col√°j√°nak tart√≥ jobboldali ember soha sem lehet d√ľh√∂s, mindig sz√©p csendesen vitatkozik √©s akkor is elŇĎz√©kenyen alulmarad. Nos, ehhez k√©pest t√©nyleg j√≥kora csal√≥d√°sra adhatott okot a poszt. Mert bizony, √≠r√≥ja d√ľh√∂s volt √©s nem akart vit√°ba sz√°llni senkivel sem. SŇĎt, c√©lja a rombol√°s √©s a demitologiz√°l√°s volt. Mert, valljuk meg ism√©t az omin√≥zus poszt l√©nyeg√©t (amit minden itteni √≠r√°sunkhoz oda fogunk ezek ut√°n illeszteni): „A k√∂zt√°rsas√°gok v√©rben sz√ľletnek, a kir√°lys√°gok b√≠borban!”
Minden forradalom rombol√°ssal kezdŇĎdik, √©s minden ellenforradalom e rombol√°s ellent√©tje. De ma ott √°llunk, hogy a forradalmak √°ltal megteremtett rendszerek lettek az establishment r√©szei, a konzervat√≠v l√°zad√°s pedig m√°r ezek ellen fogalmaz√≥dhat meg. A sz√©l fordult, de ugyanolyan cs√≠pŇĎs maradt. Egy konzervat√≠v forradalomra, vagy m√©g bonyolultabban: egy forradalmi erejŇĪ ellenforradalomra, vagy ellenforradalmi tartalm√ļ forradalomra van sz√ľks√©g. Itt az idŇĎ: az elernyedt, tespedt, gondolati innov√°ci√≥ hi√°ny√°ban √©s szellemi szkler√≥zisban szenvedŇĎ ellen-Ancient Regim-et most mi r√∂h√∂gj√ľk ki, mi h√°gunk fel a romjaib√≥l √©p√ľlt barik√°dokra √©s mi √©p√≠t√ľnk belŇĎle olyan √ļj vil√°got, amely val√≥j√°ban a r√©gi, csak a form√°ja m√°s.
Most a Vend√©e-rŇĎl lesz sz√≥, de ki fog der√ľlni, hogy mindennek milyen sok k√∂ze van a fent mondottakhoz.
1789 √ļgy √°ll a t√∂rt√©nelem folyam√°ban, mint egy cez√ļr√°t von√≥, √ļj √©r√°t √©s bizonyos szempontb√≥l minŇĎs√©gileg m√°s t√∂rt√©nelmet √ļtj√°ra ind√≠t√≥ d√°tum. Ehhez nem √°rt tudni, hogy a Nagy Francia Forradalom radik√°lis harcosai √ļj idŇĎsz√°m√≠t√°st vezettek be, √≠gy lett az 1793-as √©vbŇĎl a II. √©v. Ez az √©v a jakobinus terror kezdet√©nek √©ve, a r√©gi int√©zm√©nyek t√∂k√©letes lerombol√°s√°nak nyit√°nya, a kir√°ly lefejez√©s√©nek d√°tuma. 1789-nek term√©szetes √©s sz√ľks√©gszerŇĪ k√∂vetkezm√©nye volt a jakobinus r√©muralom, amely a totalit√°rius √©s egalit√°rius demokr√°cia szellemi–int√©zm√©nyi √∂ntŇĎform√°ja. E verŇĎt√∂vek k√∂z√ľl ker√ľlt ki 1917 is, amely szint√©n a rendszerrel √∂ssze nem egyeztethetŇĎ reformok k√∂vetel√©s√©vel kezdŇĎd√∂tt, a radik√°lisok elŇĎret√∂r√©s√©vel folytat√≥dott √©s egy tot√°lis, √∂nmag√°t is felzab√°l√≥ hullahegy-gy√°r √ľzemeltet√©s√©vel folytat√≥dott. A forradalmak term√©szetes √©s csak r√°juk jellemzŇĎ logik√°ja szerint ugyanis Mirabeau ut√°n j√∂n a Gironde, majd a Dantonok lefejez√©se ut√°n Robespierre r√∂vid t√ľnd√∂kl√©se √©s v√©res buk√°sa k√∂vetkezik. De Ma√ģstre szerint a forradalmakat ismeretlen ŇĎr√ľlet hajtja, amely √∂nmag√°t sz√ľnteti meg.

A forradalmak m√°sik fontos jellemzŇĎje, hogy a hatalom l√©vŇĎ ancien regime-mel val√≥ lesz√°mol√°s ut√°n mindig a forradalmi t√°boron bel√ľli m√©rs√©keltek kiiktat√°sa k√∂vetkezik, majd pedig a spir√°lis folyamat egyre gyorsul√≥ √ľtemben oda cs√ļcsosodik ki, hogy a forradalom teremtŇĎi √©s felp√∂rgetŇĎi egym√°ssal v√≠vott frakci√≥harcokban v√©reztetik ki √∂nmagukat √©s ezzel lassan, de kifogy az √ľzemanyag a „sz√∂rnyŇĪ rendszerbŇĎl” (Alexander Hamilton). A francia forradalom √≠gy Saint Just √©s Robespierre hal√°la ut√°n a Thermidori Konventben folytat√≥dott, majd k√∂vetkezett Nap√≥leon forradalmi cs√°sz√°rs√°ga – 1917 bolsevizmusa viszont kih√ļzta 1991-ig.

A forradalmak belsŇĎ dialektik√°ja term√©szetesen nem n√©lk√ľl√∂zheti a fent eml√≠tett g√©pezet kenŇĎanyag√°t sem, amelyet a reakci√≥sok, ellenforradalm√°rok, ellen√°ll√≥k v√©r√©bŇĎl sajtol ki. 1789 maga is v√©res terrorral kezdŇĎd√∂tt. Ezt j√≥ tudni, hiszen a baloldal kiindul√≥pontja ma is a Bastille bev√©tel√©nek „p√°ratlan dicsŇĎs√©ge √©s b√°tors√°ga”. De ez a m√≠tosz m√©g a Che-kultusz zavaros elemein√©l is kevesebb t√©nyt tartalmaz. A Bastille ostroma sor√°n ugyanis a forradalmi t√∂meg (√©rtsd: a nagyv√°rosi lusta √©s ez√©rt √©hes csŇĎcsel√©k) a korabeli metszetekbŇĎl j√≥l kivehetŇĎen k√©t fejet hordozott l√°ndzs√°kon. (A fejek tulajdonosai, gyan√≠tom, nem √∂nk√©nt adt√°k oda azokat.) A h√≠res b√∂rt√∂n p√°rtucatnyi kiszabad√≠tott lak√≥ja k√∂z√∂tt volt p√©ld√°ul de Sade m√°rki is, akinek kiszabad√≠t√°s√°t legink√°bb a pederaszt√°knak illene √ľnnepelni, mintsem √∂nmagukra valamit is ad√≥ – mondjuk baloldali – politikai szereplŇĎknek. (A dolog kicsit hasonl√≥ T√°ncsiccsal, akit a N√©pek Tavasz√°nak nevezett felfordul√°s idej√©n a lobog√≥ haj√ļ √©s kibontott ingŇĪ hŇĎs M√°rciusi Ifjak szabad√≠tottak ki rettentŇĎen keserŇĪ rabs√°g√°b√≥l, ahov√° az√©rt ker√ľlt, mert haz√°j√°nak t√∂rv√©nyes kir√°ly√°t s√©rtegette. Jobb lett volna azonban, ha ŇĎ is ott marad, fŇĎleg, hogy a kommunizmus korai k√©pviselje volt. Amely eszme egy√©bk√©nt 100 milli√≥ √°ldozat√©rt felelŇĎs, de term√©szetesen ez megbocs√°that√≥, hiszen Szt√°lin, Pol Pot, Mao, Ho Si Minh √©s Honecker j√≥t akart az emberis√©gnek.) De ne idŇĎzz√ľnk itt, menj√ľnk csak tov√°bb! K√©sŇĎbb, 1792 szeptember√©ben nagyj√°b√≥l ezer foglyot m√©sz√°roltak le P√°rizsban az emberis√©g halad√°s√°nak tisztakezŇĪ f√°klyavivŇĎi, mik√∂zben bizony√°ra √©ppen arr√≥l fogalmazt√°k felvil√°gosult filoz√≥fiai trakt√°tusukat, hogy mik√©nt lehet minden ember egyenlŇĎ √©s szabad. Ez volt a szeptemberi b√∂rt√∂nm√©sz√°rl√°s, amelynek vil√°gos √©s eltagadhatatlan elŇĎzm√©nye m√°r ott volt a Bastille falai alatt v√©gbement √∂ld√∂kl√©sben is. Hamarosan – a Gironde-dal val√≥ lesz√°mol√°s harcai k√∂zepette – Eur√≥pa t√∂rt√©net√©be addig elk√©pzelhetetlen m√≥don egy uralkod√≥t fejeztek le k√∂zt√©ren. A helytelen√ľl n√©pnek nevezett v√°s√°ri csŇĎcsel√©k, a k√ľlv√°rosok alaktalan ember-exkrementuma √≥ri√°si ov√°ci√≥val k√≠s√©rte a guillotine csattog√°s√°nak emberboldog√≠t√≥ munk√°j√°t. A korabeli metszetek most is eligaz√≠tanak: a forradalmi mob feje f√∂l√© a h√≥h√©r diadalmasan tartja oda a szent olajjal egykor megkent, v√©rtŇĎl cs√∂p√∂gŇĎ kir√°lyi fŇĎt. Amely m√©g √≠gy is dicsŇĎs√©ges volt, mert imm√°r a m√°rt√≠rs√°g koron√°zta. Nem sokkal k√©sŇĎbb a kor libertinus (= pornogr√°f) irodalm√°nak kedvelt fŇĎszereplŇĎj√©t, a „gyŇĪl√∂lt osztr√°k nŇĎt”, vagyis a kir√°lyn√©t is kiv√©gezt√©k a j√≥s√°gos forradalm√°rok, majd a kir√°lyi gyermeket, az orsz√°g t√∂rv√©nyes tr√≥n√∂r√∂k√∂s√©t √©heztett√©k hal√°lra. Nyilv√°nval√≥an jogosan, hiszen ŇĎ nem tartozott az Emberi √©s Polg√°ri Jogok – egyetemesnek sz√°nt – Nyilatkozata √°ltal lefektetett magasztos, absztrakt elvek hat√°lya al√°. Ehhez kellett √°m a republik√°nus b√°tors√°g, s ezek ut√°n m√°r a vil√°g t√©nyleg a j√≥ ir√°nyba forgott, a kizs√°km√°nyol√°s √©s elnyom√°s minden√ľtt egy csap√°sra megszŇĪnt!
Miut√°n a jakobinus forradalom berendezkedett, √©s az ellene sz√∂vetkezŇĎ eur√≥pai hatalmakkal h√°bor√ļba bonyol√≥dott, nem v√°rt fejlem√©nnyel kellett szemk√∂zt √°llania. Franciaorsz√°g csod√°latos t√°j√°n, a s√∂v√©nyekkel szabdalt √©s kis templomokkal bor√≠tott √≥ce√°ni √©ghajlat√ļ nyugati parti Vend√©e-ben felkel√©s t√∂rt ki. A mozgol√≥d√°s oka az volt, hogy a p√°rizsi k√∂zt√°rsas√°gi hat√≥s√°gok a keleti hat√°rra erŇĎszakkal besorozt√°k az arat√≥ parasztokat √©s √©rv√©nyes√≠teni akart√°k a papokra vonatkoz√≥ szekulariz√°l√≥ rendelkez√©seket. Felkel√©s kezdŇĎd√∂tt ez ellen, de most v√©gre jobbr√≥l! A felkelŇĎ parasztsereg f√∂ldesurai kast√©lyaihoz vonult √©s vezetŇĎket k√∂vetelt mag√°nak. A papok meg√°ldott√°k a sz√≠vbŇĎl kin√∂vŇĎ kereszttel d√≠sz√≠tett feh√©r Bourbon-lobog√≥t √©s √ļtra kelt a Nagy Katolikus Kir√°lyi Hadsereg. EgyszerŇĪbben: a mieink. Az 1793-t√≥l d√ļl√≥ ellenforradalmi gerillah√°bor√ļ olyan m√©retek √∂lt√∂tt, hogy √°tterjedt breton vid√©kekre is, mik√∂zben D√©l-Franciaorsz√°gban is fel√ľt√∂tte fej√©t a feh√©r ellen√°ll√°s. A kir√°lyp√°rti l√°zad√≥k erdŇĎkben, a s√∂v√©nyek m√∂g√∂tt, a falvak hat√°r√°ban b√ļjtak meg √©s csakhamar v√°rosokat is el tudtak foglalni. Jelszavuk a k√∂vetkezŇĎ volt: „√Čljen a kir√°ly! Hal√°l a k√∂zt√°rsas√°gra!” A sereg egyik legismertebb vezetŇĎje egy alig t√∂bb mint h√ļsz √©ves, v√©kony szŇĎke f√©rfi volt, Henry de la Rochejaquelein, akinek jelszava ez volt: „Ha t√°madok, k√∂vessetek! Ha megh√°tr√°lok, √∂ljetek meg! Ha meghalok, √°lljatok bossz√ļt √©rtem!”.
Vend√©e ellenforradalmi l√°zad√°s√°t megtorland√≥, a k√∂zt√°rsas√°gi P√°rizs √ļn. „hal√°lhadoszlopokat” k√ľld√∂tt a t√©rs√©gbe, akik v√°logat√°s n√©lk√ľl gyilkoltak. A „forradalmi Oradour” (Jean S√©villia) sor√°n t√∂bbsz√°zezer (!) francia parasztot √∂ld√∂stek le. Ez volt a t√∂rt√©nelem elsŇĎ olyan polg√°rh√°bor√ļja, amit egy ideol√≥gia szerint hajtottak v√©gre. Falvakat √©gettek fel, megsemmis√≠tettek minden term√©nyt, nŇĎket ejtettek t√ļszul, sokakat √∂sszek√∂t√∂zve vetettek a tengerbe. A K√∂zj√≥l√©ti Bizotts√°g 1793 v√©g√©n a k√∂vetkezŇĎ jelent√©st kapta a k√∂zt√°rsas√°gi Holocaustot v√©grehajt√≥ Westermann t√°bornokt√≥l: „Vend√©e nincs t√∂bb√©, polg√°rt√°rsak. Asszonyaival √©s gyermekeivel egy√ľtt a mi szabad kardunkt√≥l pusztult el. A parancsok √©rtelm√©ben a lovak pat√°j√°val tiportattam el gyermekeiket, felkoncoltattam asszonyaikat, √≠gy nem sz√ľlhetnek t√∂bb√© gonosztevŇĎket. Mindny√°jukat kiirtottam. Az utakat tetemek bor√≠tj√°k. Mi nem ejt√ľnk foglyokat, a szabads√°g kenyer√©vel kellene etetn√ľnk ŇĎket, az irgalom azonban nem forradalmi dolog.” Nem bizony, hanem kereszt√©ny.

Szolzsenyicin, a Vend√©e-i felkel√©s kettŇĎsz√°zadik √©vfordul√≥j√°n azt mondta, hogy hi√°baval√≥ a forradalmak pr√≥b√°lkoz√°sa, hogy az embert megv√°ltoztass√°k, √©s erŇĎs p√°rhuzamot vont a francia √©s a szovjet forradalom s ezek k√∂vetkezm√©nyei k√∂z√∂tt. Itt az idŇĎ, hogy sz√°mba vegy√ľk azt is, hogy a Vend√©e hagyom√°nya hol √©lt tov√°bb! Mert bizony, ez ott volt a nyugat-magyarorsz√°gi legitimista ellenforradalm√°rokkal (Leh√°r Antal, Sigray Antal, Pallavicini Gy√∂rgy) 1919-ben, amikor a „magyar Vend√©e-ben” v√©r n√©lk√ľl √°ll√≠tott√°k helyre a rendet, √©s ott lobogott a falangist√°kkal egy√ľtt k√ľzdŇĎ spanyol karlista kir√°lyp√°rti requet√©k harc√°ban is a v√∂r√∂s√∂k ellen. De Vend√©e utat √©s p√©ld√°t mutat ma is – Vend√©e a mi√©nk!


175 √©ves a spanyol karlizmus! Eml√©kez√©s √©s mun√≠ci√≥ nek√ľnk.

Id√©n jubil√°lnak a spanyol karlist√°k, 175 √©ves lett a mozgalmuk. Ez √∂nmag√°ban is komoly eredm√©ny, azt kell, hogy mondjam, √©s ha megn√©zem,hogy a karlist√°k soha nem lankadtak, soha nem √°rult√°k el eredeti eszm√©j√ľket, akkor √©rdemes r√°juk nemcsak eml√©kezni, hanem mer√≠teni mindabb√≥l, amit √©s ahogyan k√©pviseltek az elm√ļlt k√∂zel k√©t √©vsz√°zadban Spanyolorsz√°gban.

A karlist√°k (akiket nem szabad √∂sszekerverni a magyar karlist√°kkal, akik IV. Boldog K√°roly kir√°lyunk√©rt harcoltak a restaur√°ci√≥s k√≠s√©rletei alatt) Don Carlos (V. K√°roly) a fi√ļ√°gi √∂r√∂k√∂s√∂d√©s√©t vallott√°k legitimnek, VII. Ferdin√°nd hal√°la ut√°n, 1833-ban. √©s nem fogadt√°k el a le√°ny√°gi √∂r√∂k√∂s√∂d√©st, √≠gy II. Izabella-t sem. A karlist√°k, akik Ferdin√°nd fiv√©r√©t, K√°rolyt szerett√©k volna l√°tni a tr√≥non, h√°bor√ļt viseltek Izabella anyja, Maria Christina √©s k√∂vetŇĎi ellen. A vid√©ki √Čszak-Spanyolorsz√°gra harcoltak a v√°rosiasabb, d√©li orsz√°gr√©sz ellen, s az elsŇĎ karlista h√°bor√ļ elbuk√°sa azonnal kirobbantotta a m√°sodik karlista h√°bor√ļt is. Nem √°rt nek√ľnk tudnunk, hogy magyar r√©szrŇĎl olyanok t√°mogatt√°k a karlist√°kat, mint Liszt Ferencm vagy gr√≥f Teleki S√°ndor, a porosz Felix Lichnowsky herceg Don Carlos fŇĎhadseg√©dje √©s t√°bornoka pedig f√©lig magyar sz√°rmaz√°s√ļ volt (gr√≥f Zichy Eleon√≥ra fia). 1874-ben egy katonai √°llamcs√≠ny seg√≠tette tr√≥nra Izabella fi√°t, II. Alfonzt, ami 1876-ban v√©get vetett a karlista h√°bor√ļknak.
Ez a vide√≥ mindenn√©l jobban √©s t√∂bbet elmond a karlista szellemis√©grŇĎl, ak√°r t√∂bbsz√∂r is √©rdemes megn√©zni - hangosan (A dal egy karlista harci indul√≥, remek mai hangszerel√©ssel; Viva Cristo Rey! - √Čljen Krisztus Kir√°ly! a c√≠me.)


A karlist√°k a h√°bor√ļk alatt azonban kialak√≠tottak maguknak egy nagyon is speci√°lis monarchista √°ll√°spontot, amely alapjaiban kombatt√°ns, m√©lyen vall√°sos, sŇĎt bizonyos elemeiben kifejezetten aszketikus jegyeket is mutatott. A spanyol kir√°lys√°g int√©zm√©nye mellett a v√©gsŇĎkig elk√∂telezett, ellenfeleivel szemben pedig k√©rlelhetetlen a karlista, amikor pedig kell, akkor gondolkod√°s n√©lk√ľl fegyvert ragad √©s √∂nfel√°ldoz√≥an k√ľzd az igaz√°√©rt. A karlist√°k igazi b√°zis√°t a vid√©ki parasztok, a katolikus kl√©rus (als√≥paps√°g √©s fŇĎpaps√°g egyar√°nt k√©pviseltette mag√°t a t√°mogat√≥ik k√∂z√∂tt), √©s a hozz√°juk kapcsol√≥d√≥ nemesi r√©teg jelentette mindig is - eg√©szen a mai napig. A legend√°s piros baszk sapk√°t szimb√≥lumk√©nt haszn√°l√≥ karlist√°k a kombatt√°ns monarchista akci√≥ emberei, akik tettekkel bizony√≠tott√°k az elk√∂telezŇĎd√©s√ľket a legitim spanyol monarchia mellett mindig is. A spanyol polg√°rh√°bor√ļban az egys√©get a falangist√°k √©s a karlist√°k k√∂z√∂tt Francisco Franco t√°bornok teremtette meg egy k√∂zt√°rsas√°gellenes egys√©gfronttal, amely a Caudillo rendszere alatt teljes eg√©sz√©ben fenn is maradt, gyakorlatilag a h√°bor√ļban a gerinc√©t alkotta Franco offenz√≠v√°j√°nak.

Franco a v√©res polg√°rh√°bor√ļban, amelyben a k√∂zt√°rsas√°g a spanyol hon teljes bolseviz√°l√°s√°t hozta volna el, legnagyobb r√©szt erre a k√©t politikai √©s katonai erŇĎre (Falange √©s karlist√°k) tudott t√°maszkodni, politikai p√°rtja is - b√°r meglehet, hogy a h√°bor√ļban csak "nacionalist√°knak" h√≠vt√°k ŇĎket sokan - is e kettŇĎ egys√©g√©bŇĎl √°llt. A karlist√°k a polg√°rh√°bor√ļ ut√°n s√ľrgett√©k a kir√°lys√°g teljes helyre√°ll√≠t√°s√°t, amelyet a Caudillo - b√∂lcsen - t√∂bb l√©p√©sben √©s nagyon lassan, de mindig hat√°rozottan tett meg, tekintettel a k√ľlpolitikai, gazdas√°gi √©s belpolitikai esem√©nyekre is. Az idŇĎ Francot igazolta; jelenleg, hogyha a spanyol monarchi√°t n√©zz√ľk, amelynek fej√©t Juan Carlost kifejezetten a Caudillo jel√∂lte ki √©s tan√≠ttatta, neveltette Spanyolorsz√°gban maga mellett, csak √≠gy lehetett valamennyire megmenti Spanyolorsz√°got a v√∂r√∂s uralomt√≥l, amelyet a k√∂zt√°rsas√°g akart NKVD-s h√°tt√©rrel l√©trehozni a f√©lszigeten. A Spanyol Kir√°lys√°g azonban az antikommunista m√ļltj√°val szak√≠tott, Franco eml√©k√©t elt√∂r√∂ltette, ma a kommunista p√°rt enged√©lyezett √©s a kir√°ly is folyamatos engedm√©nyeket k√©nytelen(?) tenni a baloldali-polg√°ri demokrata nyom√°snak, amely a karlist√°kat a nyolcvanas √©vek √≥ta √ļjra aktiviz√°lta. JellemzŇĎ, hogy a falangist√°k √©s a karlist√°k k√∂z√∂s megeml√©kez√©s√©t a Caudillora (Marcha de la Corona) a kir√°lys√°g b√≠r√≥s√°ga tavaly betiltotta, baloldali k√©pviselŇĎk ind√≠tv√°nya alapj√°n. A kir√°lys√°g helyre√°ll√≠t√≥ja √©s megmentŇĎje nem felv√°llalhat√≥ a kir√°lys√°g sz√°m√°ra. Id√°ig jutott a nagy √©s kereszt√©ny Spanyolorsz√°gban mostan√°ra.

Manaps√°g legink√°bb Communion Tradicionalista Carlista, ami akt√≠v karlista szervezet, √©s amely harcot hirdet a vadkapitalista gyarmatos√≠t√°s, p√°rtokr√°cia, √©s a marxizmus, ateizmus minden form√°ja ellen. A katolikus egyh√°zi tan√≠t√°sb√≥l sz√°rmaz√≥ szoci√°lis igazs√°goss√°got, a kem√©nykezŇĪ monarchi√°t, az erk√∂lcs√∂s √©letet, a csal√°d √©s a haza tisztelet√©t hangs√ļlyozza a mai fellazul√≥ Spanyolorsz√°gban, √©l√©n pedig Don Sixto Enrique de Borb√≥n herceg (fentebbi k√©pen) √°ll. Ak√°rhogyan is, innen M√°ria Orsz√°g√°b√≥l √ľdv√∂z√∂lj√ľk spanyol bar√°tainkat, sok erŇĎt √©s hitet k√≠v√°nva nekik az idei jubileumon! Dios - Patria - Rey - Fu√©ros!


  MAGYARORSZ√ĀG KIR√ĀLYNŇźJE, K√ĖNY√ĖR√ĖGJ √ČRETT√úNK!