hagyom谩nyh疟 magyar katolikusok

SZ虐Z M脕RI脕NAK, MAGYARORSZ脕G KIR脕LYN艕J脡NEK
felaj谩nlott honlapja

"B脥ZZATOK, MERT 脡N LEGY艕ZTEM A VIL脕GOT"

KATOLIKUS-HONLAP F脫RUM BEJELENTKEZ脡S REGISZTR脕CI脫
 
A hozz谩sz贸l谩sok nem a honlap szerkeszt艖j茅nek, hanem az egyes hozz谩sz贸l贸knak a v茅lem茅ny茅t t眉kr枚zik.

(153) Honlap-II.
(8) R贸ma
(13) V茅gid艖 ??
(157) Pius-眉gy
(16) A honlapr贸l
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarorsz谩g
(121) Vil谩gegyh谩z
(54) J枚v艖/Rem茅ny
(199) H铆rek
(1) Lelkis茅g
(58) M谩sok helyett
(199) K茅rd茅sek
(34) Hit眉nk
(77) Fatima
(16) Assisi-眉gy
(47) K枚zlem茅nyek
(20) Hallottam...
(66) F贸rumoz谩s
(12) AZ ISTENI IRGALMASS脕G
(88) Evol煤ci贸
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennival贸i
(141) A vil谩g
(9) "Nemcsak keny茅rrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hib谩s?
(50) Mag谩n 眉zenetek
(12) T枚rt茅nelem-hamis铆t谩s
(23) 脰r枚meink
(77) V谩rosmisszi贸 '08
(17) Erk枚lcs
(55) Tekint茅ly
(88) V茅lem茅nyek
(9) Kis R贸mai Zsolozsma - "rekl谩m"
(8) Probl茅m谩k
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelz茅s
(20) Mi a teend艖?
(28) Vit谩k
(9) Anglik谩n-k茅rd茅s
(2) Al谩铆r谩sgy疟jt茅s vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakci贸k
(8) Tudom谩ny 茅s fejl艖d茅s
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "B铆zzatok..."
(27) SJM
 
Magyarorsz谩g
 Mi a helyzet Sz疟z M谩ria orsz谩g谩val, a katolikus Magyarorsz谩ggal?

M茅g nem jelentkezett be, 铆gy nem 铆rhat a f贸rumba


[0] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12]
 Topir adatok | 2010.10.26 09:20 | 164
V谩lasz a 162. sz谩m煤 眉zenetre:
1. Ami茅rt nyugaton a liberalizmus nagyobb rombol谩st v茅gzett a katolicizmusban, mint n谩lunk a kommunizmus, az茅rt m茅g nem mondhatjuk a kommunizmusra, hogy j贸. Nek眉nk ez jutott ki, minket ez rombolt.

2. Az elm煤lt hetekben volt alkalmam k枚zelebbr艖l betekinteni az Egyh谩zat 茅rint艖 III/III-as dokumentumokba. Minden k茅pzeletet fel眉lm煤l贸 gonoszs谩ggal 茅s szervez茅ssel fogtak neki az Egyh谩z megsemmis铆t茅s茅nek, zsarol谩ssal, fenyeget茅ssel a feddhetetleneket is megk枚rny茅kezt茅k. Egy konkr茅t eset, n茅v n茅lk眉l, de tudom e nevet: egy feddhetetlen 茅let疟, magasabb beoszt谩sban l茅v艖 pap testv茅r茅t elfogt谩k 56-ban, 茅s az 茅lete azon m疟lt, hogy a testv茅re al谩铆rja-e az 眉gyn枚ki pap铆rt. Al谩铆rt, de sohasem jelentett. Nem tudom el铆t茅lni, hanem 谩t茅rzem a lelki szenved茅s茅t. De olyan is volt, hogy a szemin谩riumb贸l homoszexualit谩sa miatt kir煤gott papn枚vend茅ket p谩r 茅vvel k茅s艖bb papp谩 szentelte L茅kai b铆boros, 茅s term茅szetesen a hajlamait hamarosan ki茅l艖 "papot" b枚rt枚nb眉ntet茅s helyett beszervezt茅k, 茅s 艖 derekasan jelentett is. 脡s ez az ember Budapesten ma is pl茅b谩nos, 茅s nevel艖int茅zeti lelkivezet艖! Van k眉l枚nbs茅g a k茅t eset k枚z枚tt? Vagy egy kis kitekint茅s az Egyh谩zon k铆v眉lre: Csurka Istv谩nt is beszervezt茅k, nem tudni, milyen r谩hat谩ssal, de sohasem jelentett. Nem szabad 谩ltal谩nosan p谩lc谩t t枚rni mindenki felett!

3.Vagy k茅s艖bb, a gyilkoss谩gokkal (Kormos Ott贸, Br眉ckner atya a 70-es 茅vekben) megf茅leml铆tett paps谩g fizikai l茅te is vesz茅lyben volt. Az 50-es 茅vekben nem az 眉ld枚ztet茅sek miatt volt nagyobb hit茅let, mint ma, hanem az茅rt, mert m茅g tartott a m煤lt Egyh谩z, Mindszenty b铆boros 枚r枚ks茅ge! 脡s az贸ta folyamatosan azon munk谩lkodnak a szabadk艖m疟ves (hol kommunista, hol liber谩lis mezbe b煤jtatott) er艖k, hogy ez a hit茅let semmiv茅 v谩ljon, illetve az 艖 sz谩juk 铆ze szerinti katyvasz vall谩s j枚jj枚n l茅tre (ld. a New Age c茅lkit疟z茅sei). 脡s hogy a fiatalokat ne is 茅rdekelje a m煤lt. Ez ut贸bbi t枚rekv茅s l谩tsz贸lag olyannyira sikeres, hogy a Mindszenty film 谩tlagos n茅z艖sz谩ma 8-10, az is az id艖sebb koroszt谩lyb贸l!

4. Hogy a begy贸gyszerezett, elk谩b铆tott, minden hiteles inform谩ci贸t贸l elz谩rt, nemcsak f艖papi, hanem emberi mivolt谩ban is eltiport, megal谩zott F艖pap (ld. a 161. 眉zenetben eml铆tett film) hogyan reag谩lt volna a vatik谩ni zsinatra, arr贸l nekem semmilyen hiteles inform谩ci贸m sincs. De az addigi 茅lete 茅s ki谩ll谩sa a katolicizmus mellett arra enged k枚vetkeztetni, hogy ma ugyancsak tradicionalista lenne, ha, mint a 163. 眉zenet 铆rja, tiszta 茅rtelemmel 茅lhetne. Amit Mindszentyvel m疟veltek, az egyed眉l谩ll贸 az emberi gonoszs谩g t枚rt茅net茅ben, mivel a lelki megsemmis铆t茅s茅re t枚rtek, emberb艖l (nem is ak谩rmilyenb艖l!) egy rongycsom贸t, akarat n茅lk眉li, nevets茅ges boh贸cot akartak csin谩lni. Aki a t谩rgyal谩s谩n a nev茅t is alig tudta megmondani, 煤gy el volt k谩b铆tva. 脡s akit艖l ma tal谩n m茅g jobban f茅lnek, mint akkor.
Szerkesztve: 2010.10.26 09:31

 F眉zesi Zsolt adatok | 2010.10.26 08:39 | 163
"A b茅kepapok a vall谩s ter茅n sokkal katolikusabbak maradtak, mint a nagy 鈥瀍llen谩ll贸鈥 papok."

Ezt 茅rdekes m贸don magam is sokszor tapasztaltam.

De mert az istentelen kommunizmussal (vagyis az elvi ateizmussal) val贸 egy眉ttm疟k枚d茅s vagy szimbi贸zis m谩r maga is a liberalizmus egyik form谩ja, a l茅nyeget 茅rint艖en k枚z枚mb枚s, hogy egy b茅kepap "vall谩silag" konzervat铆v-e vagy sem, mert a vall谩s谩t nem az egyes hitt茅telek szintj茅n, hanem az alapk茅rd茅sekn茅l kezdi ki, 茅s az 艖 eset眉kben m茅g j贸hiszem疟 t茅ved茅sr艖l is neh茅z besz茅lni, maximum emberileg 茅rthet艖 gyenges茅gr艖l.

Mindszenty 茅s a II. V. Zs viszonya viszont kor谩ntsem olyan egy茅rtelm疟, mint ahogyan azt Eszter asszony hangs煤lyozza. Biztos vagyok benne, ha Mindszenty valamilyen csoda folyt谩n ma is (tiszta 茅rtelemmel) 茅lne, akkor meggy艖z艖d茅ses tradicionalista lenne.
Szerkesztve: 2010.10.26 08:45
Szerkesztve: 2010.10.26 08:45

 脡lthes Eszter adatok | 2010.10.25 21:49 | 162
V谩lasz a 161. sz谩m煤 眉zenetre:
A katolikus Egyh谩znak, mint minden Istent艖l val贸 dolognak, az a tulajdons谩ga, hogy az elnyomat谩sban, a vesz茅lyben sokkal jobban gyarapszik, 茅l, mint a j贸l茅tben, a nagy szabads谩gban. 脷gyhogy annak, hogy a katolikus Egyh谩z, illetve a HIT, a LELKIS脡G a katolikus Egyh谩zban milyen, annak semmi k枚ze nincs a kommunizmushoz. Nyugaton ugye nem volt kommunizmus, 茅s a katolikus Egyh谩z helyzete sokkal siralmasabb, mint n谩lunk, illetve mint n谩lunk volt, am铆g itt is el nem indult az a nagy fene szabads谩g.
A f贸rum olvas贸inak legnagyobb r茅sze sokkal fiatalabb, mint 茅n, k枚vetkez茅sk茅ppen nem 茅ltek az 50-es 茅vekben. Nos, abban az id艖ben, a legnagyobb diktat煤ra idej茅n SOKKAL-SOKKAL nagyobb volt a hit茅let, mint ma, vagy k茅s艖bb a nagyobb szabads谩gban. M茅gpedig 茅ppen az 眉ld枚z茅sek miatt. S艖t, 茅ppen a kommunizmusnak k枚sz枚nhet艖, hogy a nyugati nagy liberalizmus sokkal k茅s艖bb 茅rt el benn眉nket, mint a szabad nyugatot, 茅s ez茅rt m茅g a katolicizmus ter茅n sem 谩llunk annyira rosszul, mint p茅ld谩ul Ausztri谩ban, N茅metorsz谩gban stb.
脷gy hogy ennek a mondatnak: 鈥瀐ogy milyen volt a magyar katolikus Egyh谩z, 茅s a kommunist谩k miv茅 tett茅k鈥, csak annyiban van 茅rtelme, amennyiben ez az egyh谩z vagyoni helyzet茅re, vil谩gi megbecs眉l茅s茅re meg ilyesmire vonatkozik.
A zsinatnak 茅s az azt k枚vet艖 borzalmas hit-rombol谩snak azt谩n v茅gk茅pp semmi de semmi k枚ze nem volt a kommunizmushoz. 脡s ma ennek a zsinatnak a k枚vetkezm茅nyeiben 茅l眉nk, vagyis a magyar katolikus Egyh谩z is ennek 茅s nem a kommunizmusnak a k枚vetkezm茅nye. M茅g azt is megeml铆tem, hogy t茅nyek igazolj谩k, hogy a b茅kepapok a vall谩s ter茅n sokkal katolikusabbak maradtak, mint a nagy 鈥瀍llen谩ll贸鈥 papok (l谩sd p茅ld谩ul a m谩sodik regnumos per papjait, vagy a ma is meglev艖 n茅mely szerzetes-k枚z枚ss茅get).

 Topir adatok | 2010.10.25 09:49 | 161
Budapesten az Ur谩nia Nemzeti Filmsz铆nh谩zban j谩tssz谩k Koltay G谩bor Mindszenty b铆borosr贸l sz贸l贸 filmj茅t, "Mindszenty, a feh茅r v茅rtan煤" c铆mmel.

Hab谩r a trad铆ci贸 茅s a m谩sodik Vatik谩ni Zsinat nincs megeml铆tve benne, a film m茅gis arr贸l sz贸l, hogy milyen volt a magyar katolikus Egyh谩z, 茅s a kommunist谩k miv茅 tett茅k. 脡s nem csak a magyar katollkus Egyh谩z, hanem az eg茅sz magyars谩g sorsa benne van a filmben. Mindszenty b铆borost, Magyarorsz谩g F艖p谩sztor谩t megvert茅k, megk铆nozt谩k, megfosztott谩k ruh谩it贸l, boh贸cruh谩t adtak r谩, k枚rbe谩llt谩k, g煤nyolt谩k 茅s kinevett茅k. Ismer艖s? Az 艖 eset茅ben a keresztrefesz铆t茅s elmaradt, azt meghagyt谩k m谩s papok sz谩m谩ra.

Mindszenty b铆boros volt az utols贸 magyar F艖p谩sztor, aki a katolicizmust mint az 茅let r茅sz茅t 茅rtelmezte, aki a tiltakoz贸 menet 茅l茅re 谩llt, amikor Proh谩szka szobr谩t led枚nt枚tt茅k a K谩rolyi-kertben (el tudjuk k茅pzelni, hogy mai magyar F艖p谩sztorunk felemeli a szav谩t a katolicizmus vagy a magyars谩g v茅delm茅ben b谩rhol is?), aki nem 眉lt le t谩rgyalni a katolicizmus 茅s a paps谩g megsemmis铆t茅s茅re t枚r艖 ellens茅ggel, pedig akkor m茅g nem is tudhatta, hogy aki le眉l, az is ugyan煤gy j谩r, mint 艖, aki kimondta, hogy "ezekkel nem lehet t谩rgyalni". J贸, hogy megsz贸lal a filmben mai F艖p谩sztorunk is, mert 铆gy 茅rz茅kelni lehet az ord铆t贸 k眉l枚nbs茅get.

A film csak a jelenleg m谩r b铆r谩lhat贸, s艖t, napjainkban m谩r b铆r谩land贸 kommunizmus b疟neir艖l sz贸l, de b艖ven el茅g ez is egy filmre. 脡destestv茅r茅r艖l, a szabadk艖m疟vesek m谩sik m疟v茅r艖l, a liberalizmusr贸l nem tesz eml铆t茅st, b谩r van k茅t sokatmond贸 utal谩s a filmben. Az egyik az, amikor K枚nig b铆boros megl谩togatja Mindszentyt, majd VI. P谩l fogadja, 茅s meger艖s铆ti hercegpr铆m谩si tiszt茅ben. Kis id艖 m煤lva pedig megfosztja t艖le, amit Mindszenty nem fogad el. K谩r, hogy 茅vsz谩m nem kapcsol贸dik a filmben ezekhez az esem茅nyekhez, (vagy csak 茅n nem jegyeztem meg els艖 hall谩sra, de m茅g egyszer meg fogom n茅zni), valamint azt sem firtatja a film, mi t枚rt茅nt e k茅t ut贸bbi esem茅ny k枚z枚tt. A Vatik谩ni Zsinatra, vagy annak valamely k枚vetkezm茅ny茅re tippelek. Hogy val贸j谩ban mi t枚rt茅nt, az m谩r egy m谩sik film t茅m谩ja lehetne.
Szerkesztve: 2010.10.25 09:52

 Jagiello adatok | 2010.09.20 18:38 | 160
V谩lasz a 158. sz谩m煤 眉zenetre:
1. FELH脥VN脕M a figyelmet egy fontos dologra. A "term茅szet" mint olyan, modernista 茅s szabadk艖m疟ves sz贸haszn谩lat. Nem katolikus. Hogy 茅rz茅keltessem. Csak a modern, a teremtett vil谩gr贸l semmit se tud贸 ember j谩r ki a term茅szetbe 茅s 茅ldeg茅l a term茅szet l谩gy 枚l茅n. Aki tudja, hogy hova megy, az megnevezi: kimegy az erd艖re, a l谩pba, a puszt谩ba, a kasz谩l贸ra, a gy眉m枚lcs枚sbe. Viszont minden teremtm茅nynek megvan a maga term茅szete, amit az Atya hat谩rozott 茅s szabott meg. 脕th谩gni a term茅szet茅t nem tudja. Amikor az 煤jsz枚vets茅gben a term茅szetr艖l van sz贸, ott a creatura 茅s a naturalia szavakat szinonimiz谩lj谩k helytelen眉l a ford铆t贸k (a 159. sz be铆r谩sban p茅ld谩ul a h铆res id茅zetben a Vulg谩ta idevonatkoz贸 szava nem Natura hanem Creatura - a Szent Jeromos Bibliat谩rsulat helyesen, a Szent Istv谩n T谩rsulat pedig helytelen眉l ford铆t).

2. 脡n nem szeretem a szenvelg艖 term茅szetim谩d贸kat. 脡s tiszt谩ban vagyok minden gazzal 茅s bog谩rral. 脡letem nagy r茅sz茅t Isten szabad ege alatt t枚lt枚ttem. Legkedvesebb gyerekkori helyeimen m谩r r茅gen h谩zak 谩llnak, vagy val贸ban gazmez艖k, vagy letarolt pusztas谩gok. Olyan is van, hogy a r茅tet egyszer疟en ki谩st谩k 茅s elsz谩ll铆tott谩k, mert a k枚zelben lak贸park 茅p眉lt 茅s kellett a homok. Nem sz谩m铆tott, hogy a v茅konyka l枚szgyepben t枚bbsz谩zmilli贸 forint "eszmei 茅rt茅k疟" v茅dett n枚v茅ny 茅s 谩llatfaj 茅lt. Ott, azon a konkr茅t eseten tanultam meg, hogy semmit, de semmit nem 茅r az 煤gynevezett "term茅szetv茅delem". Vagyis: csak arra j贸, hogy abb贸l is majd p茅nzt lehessen kov谩csolni.

3. Tudni kell l谩tni, hogy ahogy n枚vekszik a b疟n, 煤gy pusztul az 茅let, fogyatkozik a Teremt茅s. Marad a feld煤lt t谩j, az elapadt t谩tong贸 forr谩s sz谩ja, a kiaszott t谩j, puszta ki茅gett domboldalak. A j茅ghegy, ha olvadni kezd, az els艖 kis csepp nagyon lassan g枚rd眉l le. De ut谩na egyre rohamosabb az olvad谩s. 脕d谩m 茅s 脡va v茅tke megolvasztotta az els艖 kis cseppet, az贸ta olvad, olvad... 脷gy gondolom, az Aty谩nak m茅rhetetlen b谩natot okozhatott mindez, 茅s m茅g mindig okoz, mert t枚k茅leteset alkotott. De J茅zusban kiengesztel艖d枚tt vel眉nk - m谩rmint a vil谩ggal, benne azokkal, akik nem akarnak r茅szt v谩llalni a pusztul谩sban, 茅s meg akarnak menek眉lni. Ez茅rt k茅rte J茅zus az Aty谩t贸l, hogy hagyja meg az 枚v茅it a vil谩gban. Nem kell elkeseredni. A els艖 teremt茅s elpusztul, hiszen a rend m谩r akkor megbomlott, amikor 脡va hitt a k铆gy贸nak. A rend nem fog vissza谩llni, 茅s nincsenek nagy pusztul谩sok, nincsen fejl艖d茅s, hanem valahonnan valahova tartunk. 脡n b铆zom benne, hogy az Atya 煤jra mag谩hoz 枚leli azokat, akik szerett茅k 艖t, 茅s tan煤s谩got tettek r贸la J茅zus nev茅ben. Ha nem 铆gy lenne, az eg茅sz hit眉nk hazugs谩g lenne.

4. V茅g眉l: kev茅s szomor煤bb vid茅ket ismerek Eur贸p谩ban a mi Duna-Tisza k枚z眉nkn茅l. Ott val贸ban minden, szinte minden behurcolt, t谩jidegen. M茅g a gyomok is, ahogy Eszter asszony 铆rta. A "r茅gi" helyek fogyatkoz贸ban vannak, 茅s nem sok rem茅ny van arra, hogy p谩rsz谩z 茅vig kitartsanak. De mi nek is? Hiszen az embernek nem a teremt茅s kell, hanem a term茅szet.
Ebben a nagy rendetlens茅gben mi nem is vagyunk k茅pesek eligazodni. De szerintem nem is kell, nem a mi feladatunk. De a ront谩s nem 茅rte el a teremtett vil谩got. Minden teremtm茅ny t枚k茅letes, csak nem tudj谩k meg茅lni a maguk term茅szet茅t, ez茅rt val贸ban s贸v谩rogva v谩gyakoznak arra, hogy bet枚lthess茅k rendeltet茅s眉ket.

5. Sz贸val a term茅szetrajong谩s kicsit rosszul esett... Tal谩n sok " term茅szetes" dologgal p茅ld谩l贸zom. De ha a tulip谩n kiny铆lik - mondjuk a cser茅pben, az ablak k枚z枚tt: a gy艖zedelmesked艖 茅let. Az, hogy a P谩vaszem 谩ttelel a pinc茅ben (m茅g a lak贸telepiben is) 茅s kirep眉l a tavaszi napf茅nybe: a gy艖zedelmesked艖 茅let. 脡n ezt csod谩lom, 茅s nem a term茅szetet. Mert a tulip谩nnak is megvan a maga term茅szete 茅s a P谩vaszemnek is, 茅s ahol a hely眉k枚n vannak, ott nincs is mit gy艖zedelmeskedjenek. Nem akartam ilyen hosszan 铆rni.

 Topir adatok | 2010.09.20 11:14 | 159
Nem egyform谩n l谩tjuk a vil谩got. 脡n sz茅pnek l谩tom az embereket is 茅s a term茅szetet is, 枚r眉l枚k, hogy id茅n megint l谩tok fecsk茅ket, mert m谩r 茅vek 贸ta nem l谩ttam, gy枚ny枚r疟 a ny谩ri vir谩gos r茅t, n谩lam csalog谩nyok is vannak. Tavasszal minden reggel mad谩rkoncertre 茅bredtem. Nem lehet azt 谩ll铆tani, hogy Isten elt疟nt a vil谩gb贸l, csak a dudva hangosabb.

Term茅szetesen a ront谩s a term茅szetet is el茅rte, az is egy眉tt haldoklik az emberis茅ggel, 茅s " s贸v谩rogva v谩rja Isten fiainak a megnyilv谩nul谩s谩t."

 脡lthes Eszter adatok | 2010.09.20 10:35 | 158
V谩lasz a 156. sz谩m煤 眉zenetre:
Kedves Jagiello, m谩r r茅g贸ta k茅sz眉l枚k, hogy reag谩ljak term茅szetrajong贸 megjegyz茅seire. 脡n azt谩n val贸ban elmondhatom, hogy a term茅szet l谩gy 枚l茅n 茅lek (legal谩bbis id艖m nagy r茅sz茅t ott t枚lt枚m), 茅s ez茅rt elmondhatom, hogy a term茅szet manaps谩g legal谩bb annyi sz枚rny疟s茅get tartogat, mint a v谩ros 茅s az emberek. A r茅tr艖l szinte minden sz茅p 茅s 茅rt茅kes n枚v茅ny kipusztult, csak azok a szubtr贸pusr贸l behurcolt gazok (igenis gazok, mert elvadult fajt谩k ezek is, 茅s nincs az az 谩llat, ami megenn茅 艖ket) maradnak, melyek semmire sem j贸k. Az 谩llatok kiz枚kkentek a norm谩lis ker茅kv谩g谩sb贸l. Amikor a tany谩ra k枚lt枚zt眉nk a fecsk茅k 贸ram疟 pontoss谩ggal tett茅k a dolgukat, mostanra teljesen 枚sszezavarodtak, se f茅szket rakni, se rendesen k枚lteni, se semmit nem tudnak, l谩tszik, hogy teljesen felborult a rendj眉k. Bogarakb贸l is csak a legundor铆t贸bb, legb眉d枚sebb v茅rsziv贸k maradtak, sz贸val, ha valahol, akkor a term茅szetben l谩that贸 a legszembet疟n枚bben a rend felborul谩sa. 15 茅vvel ezel艖tt sz谩mtalan fajta 茅nekesmad谩r megfordult a k枚rny茅k眉nk枚n, m谩ra m茅g csalog谩nyb贸l is alig maradt, a "k茅k varny煤" telejsen elt疟nt M谩r b眉d枚s bank谩b贸l is alig van, t枚vissz煤r贸 g茅bicsb艖l is...

 Topir adatok | 2010.09.19 23:16 | 157
V谩lasz a 156. sz谩m煤 眉zenetre:
A napilapok 茅s az egy茅b m茅diumok semmi fontosat sem k枚z枚lnek. 脡n is nagyv谩rosban 茅lek, 茅s rengeteg emberrel van kapcsolatom, 茅s ami igaz谩n fontos, vagyis az embereket foglalkoztatja, 茅s engem is 茅rinthet, az a h铆r mindig eljut hozz谩m az embereken kereszt眉l, tv, r谩di贸 茅s napilapok n茅lk眉l is.

 Jagiello adatok | 2010.09.19 19:50 | 156
V谩lasz a 155. sz谩m煤 眉zenetre:
FOLYTAT脕S: miut谩n a 155. sz. 眉zenetet meg铆rtam, ut谩na nem sokkal a p谩p谩r贸l sz贸l贸 h铆r "lejjebb cs煤szott" (teh谩t nem egym谩s mellett volt a k茅t h铆r). M谩ra a dalai l谩ma kiker眉lt a h铆rek k枚z眉l, a palesztin foci meg a P谩pa az茅rt ottmaradt, egyben. Sokszor elgondolkodom, hogy 茅rdemes-e h铆reket olvasni egy谩ltal谩n, hiszen ami fontos, 茅s 茅letbev谩g贸, az 煤gyis megtal谩l. Nincs TV-m, nem r谩di贸zom, 茅n se j谩ratok napilapot, de valahogy a v谩rosi ember ig茅nye, az, hogy ne legyen s眉ketn茅ma azok k枚z枚tt, akikkel egy眉tt 茅l. Viszont ha vid茅ken 茅ln茅l, biztosan kiel茅g铆tene mint aktu谩lis h铆r, hogy kiny铆lt a kertben a tulip谩n, a pinc茅b艖l kirep眉ltek a P谩vaszemek a tavaszba, hogy ma melyik szent eml茅knapja van, ez茅rt 眉nnepi mise lesz, 茅s hogy a szomsz茅dnak seg铆teni kell kutat 谩sni (tal谩n n谩lunk m茅g nem idegz艖d枚tt be a kal谩ka-t枚rv茅nyt艖l val贸 f茅lelem).

 Jagiello adatok | 2010.09.18 18:26 | 155
AKINEK B脕RMILYEN K脡TS脡GE is van, hol 谩ll Magyarorsz谩g, az most menjen a Magyar Nemzet honlapj谩ra. Ez a napilap korm谩nyk枚zeli, m茅rs茅kelten jobboldali - ezt mondj谩k r贸la. A P谩pa egyes眉lt-kir谩lys谩gbeli l谩togat谩s谩r贸l 茅s a dalai L谩ma magyarorsz谩gi l谩togat谩s谩r贸l ad h铆rt. A k茅t h铆r egym谩s mellett jelenik meg. A p谩pal谩togat谩s mint alh铆r baloldalon, valami m谩sik h铆r al谩 be谩gyazva. A l谩mal谩togat谩s mint 枚n谩ll贸 h铆r jelenik meg a jobb kolumn谩ban. A logika szerint a napilap sz谩m谩ra a p谩pal谩togat谩s h铆re sokkal kev茅sb茅 fontos, mint a l谩mal谩togat谩s茅. Teh谩t ezt sugallja az olvas贸knak is a szerkeszt茅s 茅s a megjelen铆t茅s m贸dj谩val. A P谩p谩hoz csak a Jeruzs谩lemmel 茅s a paleszt铆nokkal megf疟szerezett futballh铆ren kereszt眉l jutunk el. Akik nem l谩tnak, azok tegy茅k fel a k茅rd茅st. Kik csin谩lj谩k a Magyar Nemzetet? Biztosan nem katolikusok.
脥gy kell teh谩t olvasni. Nem felh谩borodni, ha ilyeneket l谩tunk, de tudni kell, hogy mi茅rt l谩tunk ilyeneket.

 Topir adatok | 2010.08.31 23:08 | 154
Most jut eszembe, hogy megint a NOM-mal foglalkozunk, 茅s ki fogunk kapni. 脡n m谩r be is fejeztem.

 Topir adatok | 2010.08.31 21:04 | 153
V谩lasz a 152. sz谩m煤 眉zenetre:
脡n egy birk谩t l谩tok, ami m茅g a NOM-ra sem ill艖. Val贸sz铆n疟leg az茅rt tett茅k ki, hogy arra figyeljenek a gyerekek, ne a papra.

 mindszenty adatok | 2010.08.31 18:38 | 152
http://www.eger.egyhazmegye.hu/index.php/201008301303/veni-sancte-a-miskolc-vasgyari-templomban

A fenti linken tal谩lhat贸 cikkben l茅v艖 fot贸kra szeretn茅m felh铆vni minden kedves f贸rumoz贸 figyelm茅t. K眉l枚n枚sk茅ppen a 7. 8. 茅s 9. sorsz谩m煤akra. K铆v谩ncsian v谩rom a tisztelt f贸rumt谩rsak 茅szrev茅teleit 茅s v茅lem茅nyeit, hogy milyen FURCSAS脕GOKKAL tal谩lkozott?!

 mindszenty adatok | 2010.08.31 18:28 | 151
http://www.magyarkurir.hu/?m_id=1&m_op=view&id=33910&rovat=1&sessid=KjM5OTUwOTIxMTI4MzI3MTAzODQ3OTk1NTY2

脥me egy "sz茅p" f茅nyk茅p. A p眉sp枚k tal谩lkozott kispapjaival... A k茅pet szeml茅lve elmondhatom, hogy ha ismeretlen眉l el茅m tenn茅nek ezen "remek" csoportk茅pet, val贸sz铆n疟leg eszembe sem jutna, hogy ezen felszentelt katolikusn papok n茅znek vissza r谩m. Mondan茅k t枚bbf茅le vari谩ci贸t. Pl. csatorn谩z贸 v谩llalat brig谩dja mel贸 ut谩n, vagy kerti partihoz k茅sz眉l艖 szomjas fiatal sr谩cok, k枚z茅pen egy id艖sebb manusszal - v茅lhet艖leg az 眉nnepelttel, vagy hajd煤szoboszl贸i 眉d眉l茅sb艖l frissen haza茅rkezettek, k枚z茅pen az 眉d眉l茅sszervez艖vel... stb. Szerintem a t枚bbi f贸rumoz贸 koll茅ga is tudna n茅h谩ny lehet艖s茅get mondani.
Egyszer疟en borzaszt贸, 茅s elkeser铆t艖, hogy a jelenlegi tendencia alapj谩n m茅g a puszta l谩tszat谩t is igyekeznek elker眉lni annak, hogy katolikus papok lenn茅nek. Ez a "hagyom谩ny" igaz az eg茅sz orsz谩gra. (tisztelet a kiv茅teleknek) K枚sz枚net 茅s gratul谩ci贸 "Kopp谩ny egyh谩zmegy茅j茅nek"!!!!

 Stella adatok | 2010.08.30 12:24 | 150
Kedves Topir! A hozz谩sz贸l谩s谩t szeretn茅m helyesb铆teni: a R贸kus k谩polna el艖tt nem obeliszk 谩ll, hanem oszlop, nap, mint nap el艖tte megyek el. Id茅zn茅m B谩lint S谩ndor 脺nnepi kalend谩rium谩t:

"A Szepl艖telen Fogantat谩s tisztelete a dogmai rangra emel茅ssel (1854), majd a Lourdesi Jelen茅ssel v谩lik teljesebb茅. Ebben az id艖szakban 煤jabb eml茅koszlopokat is emelnek. A legnevezetesebb Lengyel Mikl贸s egri nagypr茅post ifj煤kori fogadalm谩nak bev谩lt谩s谩b贸l ker眉lt (1867) a pesti R贸kus-k谩polna el茅, hogy a modern f艖v谩ros az Immaculata oltalma alatt vir谩gozz茅k. Az oszlop n茅gy oldal谩n: AVE MARIA GRATIA PLENA. MACULA NON EST IN TE. PATRONA HUNGARIAE ORA PRO NOBIS. VOTA MEA REDDAM.* Magyarul: 脺dv枚zl茅gy M谩ria, malaszttal teljes, nincs b疟n Benned. Magyarorsz谩g Nagyasszonya im谩dkozz谩l 茅rett眉nk. Fogadalmam bev谩ltom."

Az obeliszk val贸ban szabadk艖m疟ves szimb贸lum, de teljesen hib谩s 茅s f茅lrevezet艖 a Szent P茅ter t茅ri obeliszket vagy a r贸maiak b谩rmelyik茅t ilyen 枚sszef眉gg茅sben eml铆teni (ahogyan Pro Christi teszi). Fel谩ll铆t谩suk V. Sixtus p谩pa kezdem茅nyez茅s茅re t枚rt茅nt 茅s a v谩ros csom贸pontjait, a f艖 bazilik谩kat jel枚lt茅k, seg铆tett茅k a zar谩ndokok eligazod谩s谩t.

Fontos tiszt谩n l谩tni a m疟v茅szett枚rt茅neti k茅rd茅sekben, mert hib谩s 谩ll铆t谩sok hib谩s k枚vetkeztet茅seket sugallnak.

 Topir adatok | 2010.08.30 08:02 | 149
M茅g egy budapesti obeliszk eszembe jutott. A R贸kus k谩polna el艖tt a Sz疟zanya egy obeliszk tetej茅n 谩ll. Ezt a szobrot valamikor 1989 k枚rny茅k茅n (tal谩n valamivel el艖tte) 谩ll铆tott谩k.

 pro Christi adatok | 2010.08.29 22:24 | 148
Az obeliszk val贸ban szabadk艖m疟ves szimb贸lum.
P茅ld谩k m茅g arra, hol vannak ilyenek:
- Budapest, a Szent Istv谩n Bazilika el艖tt
- Vatik谩n, Szent P茅ter t茅r.
A legt枚bb v谩rosi obeliszk-eml茅km疟 tetej茅n (Budapesten is van t枚bb) egy茅bk茅nt m茅g a kis "sapka" is ott van, azaz az ilyen obeliszk teteje a klasszikus szabadk. piramist mint谩zza. Vagyis azt, amelyet a budapesti 56-os eml茅km疟 mint谩z meg (szinte a volt Regnum Marianum mellett k枚zvetlen眉l). Imhol, 茅p眉let tetej茅r艖l fot贸zva:
http://www.fntudosito.hu/upload/3526/pics/3072/DSCF0202_small.jpg
Ugyanez itt pl.:
http://www.electricscotland.com/history/articles/images/Final1995$1SnB05040302Y.jpg
A doll谩ron a piramissal szemk枚zt, a sas feje felett a 13 (!) kis 脰T脕G脷 csillag egy darab nagy HAT脕G脷 csillagot form谩z. Vagyis azt a csillagot, amelyet a K脰RZ艕 茅s VONALZ脫 egy眉ttes k茅pe is stiliz谩ltan kiad.
Persze, a M谩ri谩val 茅s a kis J茅zussal ell谩tott obeliszk eset茅ben nem tudom, ez mennyire tudatos p谩ros铆t谩s (szerintem val贸sz铆n疟leg az). Mert ilyen alapon Nagy Constantin XP-z谩szl贸ja (labarum) is gyan煤s lehet, hiszen a Chi-Ro jel (XP) m谩r j贸val a kereszt茅nys茅g el艖tt l茅tezett. (Egy茅bk茅nt ezt, mint m谩r Krisztus, azaz megv谩lt贸-szimb贸lumot haszn谩lta (deszakraliz谩lta, blaszfemiz谩lta) Bill Gates a Windows XP logojak茅nt (mint "megv谩lt贸 Windows", vagy mi).
Constantinus is, mint Sol (Nap) vall谩s煤 (hiszen csak a hal谩los 谩gy谩n lett kereszt茅ny, addig csak megengedte gyakorl谩s谩t) ezt m谩r azel艖tt is haszn谩lta, mint m谩r r茅g贸ta bevett szimb贸lumot. Hiszen, miel艖tt Krisztus monogramja lett volna bel艖le, azel艖tt a "P" a "pater"-t jel枚lte, az "X" egy kereszt, vagyis az 艖si egyetemes napszimb贸lum jele volt. A labarum eredeti jelent茅se teh谩t: Pater Sol, azaz Nap-atya (Legy艖zhetetlen Nap, azaz Sol Invictus). Ebb艖l lett a Chi-Ro jelent茅s, azaz Chrestos (Egyetlen Szent) vagy vagy Szent P谩l Christusa, "megv谩lt贸"-ja, "felkent"-je monogram, Aki Krisztus, vagyis az Igazs谩g Napja (Sol Iustitia).
Sz贸val, nem igaz谩n vagyok abban biztos, hogyan kell 茅rt茅kelni egy obeliszket, tetej茅n a kis J茅zussal 茅s M谩ri谩val vagy egy Bazilika el艖tti ilyen darabot.

 Topir adatok | 2010.08.29 18:30 | 147
R茅gi r铆tus煤 n谩szmis茅t mutat be Barsi Bal谩zs atya 2010. szeptember 4-茅n, szombaton d茅lut谩n f茅l 4-kor a budapesti Belv谩rosi Templomban.

 Jagiello adatok | 2010.08.25 12:17 | 146
1. IGEN, nagyon sz茅p szobor, hangulatos terecske. 脡s gy枚ny枚r疟 f枚nn a M谩ty谩s templommal szemben fel煤j铆tott Szenth谩roms谩g-szobor is. Ezek mind a m煤lt eml茅kei, amit az茅rt tartanak fenn, hogy egyenl艖re harmonikus legyen a v谩rosk茅p. De ha ad贸dik, 茅s lehet艖s茅g眉k van, lecser茅lik 艖ket. P茅lda: A f枚lrobbantott Regnum templom hely茅n egy hatalmas 贸ra d铆szlik Budapesten. 脕ll铆t贸lag lebontj谩k, vagy m谩r lebontott谩k.
2. De ha m谩r sz贸 volt a M谩ty谩s templomr贸l. Budapest legr茅gibb temet艖je volt k枚r枚tte (volt err艖l egy cikk az 脷j Emberben is). Kript谩k, m茅g a t枚r枚k el艖tti id艖kb艖l. A temet艖 m茅g a h贸dolts谩g alatt is 茅rintetlen maradhatott, a Habsburg id艖kben bez谩rt谩k 茅s az贸ta nem h谩borgatt谩k. T枚r枚k, n茅met szovjet 茅s magyar kommunista nem b谩ntotta, nem bolygatta. Senkinek sem voltak 煤tj谩ban, halottaink v谩rtak az 脷r J茅zusra b茅kess茅gben.
3. Most a kript谩kat felsz谩molt谩k, ki眉r铆tett茅k, a m煤mi谩k egy r茅sz茅b艖l m煤zeumi p茅ld谩ny lett, 茅s lehet a katakomb谩kat felturb贸s铆tj谩k 茅s p茅nz茅rt mutogatj谩k. 脡n azt hiszem mindez m枚g枚tt az 谩llt, hogy kellett a hely a Hilton sz谩llod谩nak. Itt tart a modernista egyh谩z. Ennek egy r茅sze a nagy vehemenci谩val hirdetett "templomok 茅jszak谩ja", amikor a templomokat 煤gy mutogatj谩k, mintha m煤zeumok lenn茅nk (v枚. m煤zeumok 茅jszak谩ja), mindenf茅le programokkal - csak nehogy Szents茅gim谩d谩s legyen benne, mert az riaszt贸.

 Topir adatok | 2010.08.25 12:08 | 145
V谩lasz a 144. sz谩m煤 眉zenetre:
Nem szeretn茅m senki 枚r枚m茅t elrontani, 茅s 茅n is nagyon 枚r眉l枚k a M谩ria szobornak, de azt tudni kell, hogy az obeliszk is szabadk艖m疟ves szimb贸lum. Val贸sz铆n疟leg az茅rt hagyt谩k meg. Term茅szetesen nem gondolom, hogy a Sz疟zany谩nak a legkisebb m茅rt茅kben is 谩rtani tudn谩nak azzal, hogy egy szabadk艖m疟ves szimb贸lum tetej茅n helyezik el a szobr谩t, csak az茅rt 铆rtam ezt, hogy m谩sok is tudjanak r贸la. K枚rz艖, (ld. 143. 眉zenet) der茅ksz枚g疟 vonalz贸, 枚t谩g煤 csillag (茅rdemes figyelni, hogy ez milyen rohaml茅pt茅kben terjed), obeliszk, szarv, (ez is terjed, kocsik h谩tulj谩n egyre gyakrabban l谩tni), ezek a legismertebb szabadk艖m疟ves szimb贸lumok.

Szerkesztve: 2010.08.25 12:13


  MAGYARORSZ脕G KIR脕LYN艕JE, K脰NY脰R脰GJ 脡RETT脺NK!