hagyom谩nyh疟 magyar katolikusok

SZ虐Z M脕RI脕NAK, MAGYARORSZ脕G KIR脕LYN艕J脡NEK
felaj谩nlott honlapja

"B脥ZZATOK, MERT 脡N LEGY艕ZTEM A VIL脕GOT"

KATOLIKUS-HONLAP F脫RUM BEJELENTKEZ脡S REGISZTR脕CI脫
 
A hozz谩sz贸l谩sok nem a honlap szerkeszt艖j茅nek, hanem az egyes hozz谩sz贸l贸knak a v茅lem茅ny茅t t眉kr枚zik.

(153) Honlap-II.
(8) R贸ma
(13) V茅gid艖 ??
(157) Pius-眉gy
(16) A honlapr贸l
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarorsz谩g
(121) Vil谩gegyh谩z
(54) J枚v艖/Rem茅ny
(199) H铆rek
(1) Lelkis茅g
(58) M谩sok helyett
(199) K茅rd茅sek
(34) Hit眉nk
(77) Fatima
(16) Assisi-眉gy
(47) K枚zlem茅nyek
(20) Hallottam...
(66) F贸rumoz谩s
(12) AZ ISTENI IRGALMASS脕G
(88) Evol煤ci贸
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennival贸i
(141) A vil谩g
(9) "Nemcsak keny茅rrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hib谩s?
(50) Mag谩n 眉zenetek
(12) T枚rt茅nelem-hamis铆t谩s
(23) 脰r枚meink
(77) V谩rosmisszi贸 '08
(17) Erk枚lcs
(55) Tekint茅ly
(88) V茅lem茅nyek
(9) Kis R贸mai Zsolozsma - "rekl谩m"
(8) Probl茅m谩k
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelz茅s
(20) Mi a teend艖?
(28) Vit谩k
(9) Anglik谩n-k茅rd茅s
(2) Al谩铆r谩sgy疟jt茅s vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakci贸k
(8) Tudom谩ny 茅s fejl艖d茅s
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "B铆zzatok..."
(27) SJM
 
Liturgia
 A liturgia helyzete a vil谩gegyh谩zban 茅s Magyarorsz谩gon

M茅g nem jelentkezett be, 铆gy nem 铆rhat a f贸rumba


[0] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
 gy枚rgy1945 adatok | 2010.11.02 11:27 | 150
Liturgi谩nk csak a tridenti lehet, mert visszatasz铆t贸, ha a pap h谩tat ford铆t az Olt谩ri Szents茅gnek. A pap az el艖lj谩r贸 im谩dkoz贸, m枚g枚tte a n茅p im谩tkozik.
A latin mise var谩zsa elk谩pr谩ztat贸.
Minden apr贸 mozdulatnak van jelent艖s茅ge a tridenti liturgi谩ban.
A tridenti liturgi谩val teljesen 谩tadhatjuk magunkat Istennek, azonosulhatunk vele, megnyilv谩nul benn眉nk 茅s az egy v茅gtelen, kimondhatatlan boldogs谩g. 脰r枚m.
A hiv艖 keze nem m茅lt贸, hogy 茅rintse a Szent Osty谩t. Csak a pap illet茅kes arra, az 艖 kez茅b艖l kell a h铆v艖 nyelv茅re helyezni. J茅zus vel眉nk lesz!
A liturgi谩ban NEM lehet holmi vil谩gias, sl谩gergyan煤s zene.
Ne t疟rj眉k meg, hogy 谩hitatunkat ilyen ritmushangok megzavarj谩k, mert ezeket alkalmazz谩k a szekt谩k, a szekt谩knak meg 枚r眉l az 枚rd枚g.
脕rasszon el benn眉nket egy meghat贸dotts谩g, egy v茅gtelen odaad谩s Isten fel茅. 艕 vel眉nk fog lenni. Ha k茅r茅s眉nket nem teljes铆ti, az azt jelenti, hogy jobb, ha abba az ir谩nyba nem is t枚reksz眉nk, mert csak k谩runkra lenne.
L茅pn眉nk kell, el kell indulnunk, hogy a tov谩bbi utankon Isten harcoljon helyett眉nk.
A l茅p茅s a mi f眉ggetlen akaratunkt贸l f眉gg.
脕ldottak legyenek azok, akik Istent k茅rik seg铆ts茅g眉l!

 脡lthes Eszter adatok | 2010.10.11 21:38 | 149
V谩lasz a 148. sz谩m煤 眉zenetre:
Elolvastam a cikket, 茅s k眉l枚n枚sen ezek t疟ntek fel nekem:
1. A cikk 2006-ban jelent meg, az az贸ta eltelt id艖ben t枚rt茅ntek nem azt tan煤s铆tj谩k, hogy b谩rhol is foganatja lett volna az ott le铆rtaknak.
2. A legjobban a 鈥濵it tehet眉nk egy vall谩si k枚z枚ss茅gben?鈥 c铆m疟 alfejezet tetszett. K眉l枚n枚sen az a meg谩llap铆t谩sa, hogy 鈥瀉lulr贸l鈥 vagy 鈥瀖ellett鈥-r艖l semmit nem lehet tenni (ez minden k枚z枚ss茅gre 茅rv茅nyes), 茅s hogy int茅zkedni mindig fel眉lr艖l kell. K眉l枚n枚sen figyelemre m茅lt贸, hogy v茅gre valaki meg merte 铆rni, hogy a Vatik谩nnak kellene k枚zbel茅pnie 茅s utas铆t谩sainak 茅rv茅nyt szereznie, nem csak besz茅lni 茅s 铆rni.

M谩s: Az eml铆tett honlapon sz贸 volt a sv茅dorsz谩gi mecset, evang茅likus templom egy眉ttesr艖l (err艖l 茅n holnap teszek fel cikket). Az iszl谩m k茅rd茅sr艖l k茅t 煤jkelet疟 szem茅lyes 茅lm茅nyem van: Most zajlott USA-ban a lovas vil谩gbajnoks谩g. Az egyik d枚nt艖 茅l艖 k枚zvet铆t茅sekor a telev铆zi贸 percekig mutatta, ahogy egy d茅l-amerikai lovas egy Sza煤d-ar谩biai lovasnak pontosan elmondja, hogyan kell a p谩ly谩t teljes铆tenie. Ek枚zben teljesen szab谩lytalanul 谩llt a verseny. Az arabok minden 茅rt茅ket felv谩s谩rolnak, 煤gy ahogy a k铆naiak Afrik谩ban a f枚ldeket, ahol nyersanyag lel艖helyek vannak, vagyis az eur贸paiak lassan de biztosan minden t茅ren ki lesznek szolg谩ltatva nekik, majd koldulhatnak, esetleg a csizm谩jukat pucolhatj谩k a j枚v艖 urainak. 脡s mindebben a feh茅rek seg铆tik 艖ket, nem azok, akiknek nincs mit enni眉k, hanem akik milli贸ik mell茅 m茅g t枚bbet akarnak szerezni.
A m谩sik 茅lm茅nyem tegnap a temet艖ben volt. Odaj枚tt hozz谩m egy fiatalember 茅s miut谩n egy im谩t mondott Allahnak, r谩 akart besz茅lni, hogy v谩s谩roljak t艖le valamit. Mikor nemet mondtam, 煤jra im谩dkozott egyet Allahhoz, azt谩n tov谩bb ment 茅s a k枚vetkez艖 n艖t k枚rny茅kezte meg. Mindezt egy olyan temet艖ben, ahol t铆z s铆rb贸l kilencen kereszt van! 脥gy elmes茅lve nem nagy dolog, de meg茅lve sokkol贸 volt. Nem az, hogy el akart adni valamit, hanem hogy mindek枚zben a jelenl茅temben im谩dkozott.
Minden iszl谩m szak茅rt艖 arra figyelmeztet, hogy a mohamed谩nok csak addig szel铆dek, am铆g nincsenek f枚l茅nyben. Nos, ez az incidens nekem azt jelentette, hogy a vil谩gban zajl贸 iszl谩m h贸d铆t谩s m茅g n谩lunk is 茅rezteti ezt a hat谩s谩t, 茅s magabiztoss谩 teszi 艖ket.

 akolitus adatok | 2010.10.08 16:52 | 148
Aj谩nlottak egy 茅rdekes oldalt: http://agytakaritas.igen.hu/1440-a-klerikalizmus-legrosszabb-formajarol.html

Kiv谩ncsi lenn茅k a f贸rum olvas贸inak a v茅lem茅ny茅re.
Szerkesztve: 2010.10.08 16:53

 akolitus adatok | 2010.03.01 10:00 | 147
V谩lasz a 145. sz谩m煤 眉zenetre:
Hol van/hol maradt meg az igaz hit? Azt hiszem, e honlap olvas贸inak lassank茅nt nem marad k茅ts茅ge efel艖l. Csak az a k茅rd茅s, hogy oda nem sziv谩rgott-e be valami ebb艖l a bugnini-palamita szag煤 leveg艖b艖l... :(

 akolitus adatok | 2010.03.01 09:56 | 146
V谩lasz a 145. sz谩m煤 眉zenetre:
Egy jav铆t谩st tenn茅k ehhez hozz谩: nem dec 7-re, hanem dec 9-re rakt谩k 谩t a Szepl艖telen Fogantat谩s 眉nnep茅t.

 F眉zesi Zsolt adatok | 2010.02.27 21:10 | 145
Sokan javasolj谩k, hogy aki nem tud hagyom谩nyos mis茅re menni az menjen g枚r枚g katolikus Szent Liturgi谩ra. Ezt nagyj谩b贸l 茅n is t谩mogattam, de a mai nappal v茅gleg megv谩ltozott az 谩ll谩spontom.

Nem mintha a gy枚ny枚r疟 keleti szertart谩ssal volna bajom, hanem azzal, hogy a g枚r枚g枚k 枚les l茅ptekkel igyekszenek vissza a szakad谩r keletiekhez. Persze nem k枚telez艖. Ki lehet tartani a zsinati protestantiz谩lt teol贸gia mellett is. (Nem csoda, hogy a jobb lelk眉let疟 kispapok az ortodoxia fel茅 kacsingatnak, azt h铆v茅n, hogy a r贸mai teol贸gia 茅s liturgia az a Schneider dogmatika, ill. a NOM.) Ennek oka r茅szben a nem megfelel艖 ir谩ny煤 茅s m茅lys茅g疟 teol贸giai k茅pzetts茅g, a r贸mai anyaegyh谩z v谩ls谩ga 茅s az ebb艖l fakad贸 mened茅kkeres茅s, de legf艖k茅ppen a "latinok" (amit a mai g枚r枚g katolikusok 谩ltal谩ban szitoksz贸k茅nt haszn谩lnak egym谩s k枚z枚tt) rejtett nyom谩sa 茅s kifejezett buzd铆t谩sa ebben az ir谩nyba (term茅szetesen a II. V. Zs. 贸ta).

De hogy az eg茅sz nem m谩s, mint a szabadk艖m疟ves egyh谩zbomlaszt贸 terv keletiekre specifiz谩lt r茅szlete, az abb贸l is l谩tszik, hogy a r茅g铆t艖 煤j铆t贸k csak addig igyekszenek olyan nagyon keletieknek l谩tszani, am铆g k茅nyelmes, 茅s fesz铆teni lehet az indentit谩s谩t megtal谩lt sui iuris egyh谩z bajnokainak p贸z谩ban. Azt hiszik, hogy l茅teznek mozdulatlan, vegytiszta r铆tusok, 茅s nem veszik figyelembe, hogy r铆tusfejl艖d茅s soha nem 谩llt le, 茅s 铆gy az egyes眉l茅s 茅rthet艖 m贸don liturgikus konzekvenci谩kkal is j谩rt. De el谩rulja 艖ket a k茅tkulacsos viselked茅s...Mire gondolok?

M谩r a h铆vek sem t茅rdelek a konszekr谩ci贸 alatt, "mint a latinok," viszont nem csin谩lnak (a papok sem) nagy met谩ni谩t az epikl茅zis ut谩n, mint az ortodoxok. (15 茅ve m茅g minden眉tt minden g枚r枚g katolikus h铆v艖 t茅rdelt. 脡s igen komikus, hogy a kelett艖l teljesen idegen m贸don, katon谩san elrendelt keleties铆t茅s dac谩ra a skizmatikus h铆vek is sok helyen t茅rdelnek vagy ha a hely engedi ak谩r arcra is borulnak.)

Nem orgon谩lnak m谩r, "mint a latinok", viszont nem tiltj谩k a l谩nyok olt谩rszolg谩lat谩t, mint az ortodoxok, 茅s ahol t枚bb mise van, 1 kiv茅tel茅vel felem谩s az 茅nekl茅s 茅s nincs t枚mj茅n, sem meleg v铆z, sem v枚r枚s bor, sem szak谩ll, semmi ami egy kicsit is k茅nyelmetlen valamilyen szempontb贸l. - Nem 谩ll铆tom, hogy sehol sincs meg ezek k枚z眉l valami kis csek茅ly jele a helyes 茅rtelemben vett identit谩skeres茅snek. Egyes elemek fellelhet艖k bizonyos helyeken, de SEHOL sem k枚vetkezetes integrit谩sban. F艖leg nem a szemin谩riumban. En茅lk眉l pedig csak keletiesked茅s az eg茅sz. (Ha az 茅rintett g枚r枚g katolikusok nekem nem hisznek, k茅rdezzenek meg egy ortodox papot.)

Azt mer茅szelik 谩ll铆tani, hogy a Szents茅gim谩d谩s, a R贸zsaf眉z茅r vagy a J茅zus Sz铆ve tisztelet helyes a "latinokn谩l", de helytelen a g枚r枚g枚kn茅l. Mert ez keleten nem hagyom谩ny. Mintha a hagyom谩ny egy mozdulatlan szobor lenne, s nem pedig 茅l艖 茅s fejl艖d艖 visszat眉kr枚z艖d茅se a val贸ban v谩ltozhatatlan apostoli hitlet茅tem茅nynek. Mintha a r铆tusok nem egym谩sra hatva fejl艖dtek volna ki. Ahol pedig 谩tfed茅sben voltak, mindig term茅szetes m贸don hatottak egym谩sra. Az ikonogr谩fia R贸m谩b贸l indult, 茅s keleten teljesedet ki. A t枚mj茅nez茅s keleten kezd艖d枚tt, majd a cs谩sz谩rkultusz miatti kezdeti idegenked茅s ut谩n nyugat is 谩tvette. Honnan ered a latin nagyp茅nteki szertart谩s? A keleti el艖reszentelt liturgi谩kb贸l. Ki rendezte a ezeket a keleti liturgi谩kat? Nagy (keleten: Dial贸gus vagy kett艖s nyelvtudom谩ny煤) Szt. Gergely r贸mai p谩pa. Nem lehet teh谩t a r铆tusokat k茅ssel elmetszeni egym谩st贸l, 茅ppen most a nagy 枚kumenizmus kor谩ban. Hiszen vagy megjelent Alacoque Szt. Margitnak az 脺dv枚z铆t艖, vagy sem. Ha megjelent, akkor a J茅zus Sz铆ve 眉zenet 茅s 铆g茅ret keletre is vonatkozik; ha nem, akkor nyugaton is hazugs谩g. Nincs keleti meg nyugati J茅zus, sem keleti vagy nyugati Istensz眉l艖. Egym谩s hiteles kultuszait ismerni 茅s tisztelni, per absurdum: gyakorolni kell. Vagy jelen van Krisztus az Olt谩riszents茅gben a sz铆nek roml谩s谩ig, vagy sem. Ha igen, akkor keleten is be kell emelni a Szents茅g Mis茅n k铆v眉li tisztelet茅t (nem csak elvben, 茅s nem is csup谩n a gyakorlatban, hanem a sz铆vben is); ha nem - felt茅ve, de nem megengedve - akkor nyugaton is abba kell hagyni a Szents茅gim谩d谩st. Mint mondtam, nincs k茅tfajta J茅zus, vagy k茅tfajta igazs谩g. Ha ezt elfelejtj眉k, akkor Isten im谩dat谩b贸l az Isten im谩dat谩nak l谩tszat谩t 枚lt艖 r铆tus- ill. kultuszim谩dat lesz. A hitben keletnek kell igazodnia a (klasszikus) nyugati teol贸gi谩hoz, s nem ford铆tva. Hiszen az uni贸 茅pp az茅rt j枚tt l茅tre, mert a keleti hit nem volt teljes, 茅s ami maradt, az sem volt romlatlan. Az m谩s k茅rd茅s, hogy kelet sz谩mtalan gyakorlati 茅s liturgikus k茅rd茅sben 茅s mag谩ban a hozz谩谩ll谩sban p茅ld谩t adhat a nyugatnak. Ezt el kell ismerni.

De sorolom tov谩bb...

- Szinte egyetemess茅 v谩lt a hit az epikl茅zis konszekr谩l贸 hatalm谩ban, szemben az alap铆t谩si ig茅kkel.
- A szepl艖telen Fogantat谩s谩nak 眉nnep茅t dec. 8-r贸l id茅n visszahelyezt茅k dec. 9.-re, hogy az ortodoxokkal 眉nnepeljenek egy眉tt, akik azon napon nem a szepl艖telen fogantat谩st 眉lik, hanem Sz疟z M谩ria csod谩latos fogan谩s谩t. De akkor most kivel 茅s mit 眉nnepelnek? Vel眉nk? Akkor mi茅rt tett茅k vissza az 眉nnepet, amit nem is tudom, melyik p眉sp枚k眉k 茅pp az茅rt helyezett 谩t egy nappal, hogy kifejezze a r贸mai dogma teljes 谩tv茅tel茅t. Szerintem ez ford铆tva is igaz. A visszahelyez茅s a r贸mai dogma csendes elutas铆t谩s谩nak a kezdete. Mert egy茅bk茅nt mi 茅rtelme lenne azokkal 眉lni az 眉nnepet, akik eg茅szen m谩st 眉nnepelnek azon a napon, s艖t kifejezetten elutas铆tj谩k 眉nnepl茅s眉nk t谩rgy谩t.
- 脡s szint茅n idei aktualit谩ssal: Visszavett茅k a nyugaton eretnekk茅nt tisztelt Palamita Gergely (Palamasz "Szent" Gergely) officium谩t Nagyb枚jt II. Vas谩rnapj谩ra. 艕 aki l茅nyeg茅ben tagadta Isten egyszer疟s茅g茅nek, azaz j谩rul茅kn茅lk眉lis茅g茅nek dogm谩j谩t, 茅s kifejezetten tagadta azt a szint茅n dogm谩t, hogy a hal谩l ut谩n az 眉dv枚z眉ltek sz铆nr艖l-sz铆nre l谩tj谩k az Istent. B谩rki megn茅zhet b谩rmely g枚r枚g katolikus zsolozsm谩sk枚nyvet (Dics茅rj茅tek az 脷r nev茅t!): 茅s - tal谩l贸an a 666. oldalon - az al谩bbi l谩bjegyzetet fogja tal谩lni: "Palamita Gergely officium谩t, kinek trop谩rja r茅gebbi kiad谩s煤 magyar k枚nyveinkbe is becs煤szott, nem szabad v茅gezni. TEMPLOMAINKBAN NEV脡T EML脥TENI SEM SZABAD." Na ez m谩ig volt 铆gy. M谩t贸l az eretnek szentk茅nt van tisztelve. 脡s egy sz贸t sem sz贸lhatunk, hiszen a R贸m谩ban leg煤jabban j贸v谩hagyott g枚r枚g szinax谩riumok is 铆gy hozz谩k, s艖t 谩ll铆t贸lag a p谩pa mag谩nk谩poln谩j谩ba is kifestette egy orosz fest艖.

Ez ugyanaz a bugnini-i iskola. Csak am铆g 艖k a laborban 煤j r铆tust 茅s hitet gy谩rtottak, addig a g枚r枚g枚k a 17- 18. sz谩zadi ortodox hitet kl贸nozz谩k, amir艖l m茅rhetetlen tudatlans谩ggal (b谩r ebben ments茅g眉kre szolg谩l az oktat谩s) azt hiszik, hogy a keleti egyh谩zaty谩k autentikus hite, pedig ez csak 80%-ban igaz. A marad茅k 20% t茅ved茅s, amely a liturgikus konzervativizmusnak k枚sz枚nhet艖en nem, vagy csak alig sziv谩rgott be mag谩ba a Liturgi谩ba. Ezen a ponton teh谩t a hagyom谩nytiszteletnek 谩lc谩zott modernizmus sem tudja kikezdeni a g枚r枚g katolikusok hit茅t. M谩s k茅rd茅s a napt谩r. A napt谩r szimb贸lum, 眉zenet. J贸l tudj谩k ezt keleten. Ha a napt谩rban eretneket, vagy dogmatikai t茅ved茅st 眉nnepeltet眉nk, akkor a tiszta liturgikus sz枚veget a t茅vtan szolg谩lat谩ba 谩ll铆tottuk. Na ezen f谩radoznak a r贸mai - mondjuk ki kereken - szabadk艖m疟ves testv茅reikkel egyes szeminarist谩k t枚megeit megt茅veszt艖 sokszor j贸hiszem疟 keleti papok. M谩sk茅pp dolgoznak ugyan, mint a latin elvbar谩taik, de c茅l ugyanaz: nehogy m谩r a g枚r枚g枚k meg煤ssz谩k. A r贸mai egyh谩z hit茅t nekik is rombolniuk kell. Ha a p谩pa a zsinag贸g谩ba megy, a g枚r枚g枚knek Athoszon kell palamita leveg艖t sz铆vniuk. Vagy m谩sk茅ppen, az 枚kumenizmus nev茅ben meg kell tanulniuk k铆m茅letlen眉l elutas铆tani a romanit谩st.

H谩t err艖l ennyit...



Szerkesztve: 2010.03.02 12:10
Szerkesztve: 2010.03.02 12:25

 gilgames adatok | 2010.02.23 15:51 | 144
Koszonom a cimet. Erdekes.

En minden nap elmondom a teljes hagyomanyos zsolozsmat azzal a szandekkal is hogy az SSPX kapja meg a personal prelaturat, es igy a traditio hivatalos kozpontja lehessen.

Nem tudom Magyarorszagon mennyire hir, de a Torontoi ersek mivel az altala behivott Ecclesi Dei plebanos nem engedelmeskedett a jarvanyveszelyre hivatkozo parancsanak kotelezove teve a kezbe aldoztatast a Traditionalis Latin miseken, kitiltotta a csoportot az egyhazmegyejebol, az utolso mise jovo vasarnap lesz. Egy personal prelatura az ilyet lehetetlenne tenne.

 脡lthes Eszter adatok | 2010.02.23 11:17 | 143
Ez a cikk c铆me: K枚rk茅p a magyarorsz谩gi katolikus trad铆ci贸r贸l
脡s itt tal谩lhat贸: http://www.katolikus-honlap.hu/0904/magyar4.htm

A H脥REK oldalon igyekszem minden magyarorsz谩gi tridenri r铆tus煤 mise hely茅t k枚z枚lni, 煤gy hogy onnan kider眉l, mi itt n谩lunk a helyzet.
(Az fsspx 20 茅ve van M.o-on, a t枚bbi Ecclesi Dei k枚z枚ss茅g nincs itt)

 gilgames adatok | 2010.02.22 23:30 | 142
Kedves Eszter,

a MAGYARORSZAG oldalon talaltam 2 utalast a Korkep cikkre, (36 es 40) de magat a cikket nem talaltam meg. Volna olyan kedves segiteni?

Nem tudom ismeri-e, ez az altalam eddig hasznalt forras Europara
http://honneurs.free.fr/Wikini/wakka.php?wiki=AutrichE

elerheto mas nyelveken is (a fenti angol, le kell lapozni Traditional Mass Location-ig))
http://www.frontiernet.net/~wmooney1/westrel.htm#Part5

laszlo

 脡lthes Eszter adatok | 2010.02.22 21:56 | 141
A H脥REK oldalon, 茅s a MAGYARORSZ脕G oldalon a "K枚rk茅p ..." c铆m疟 cikkben pontosan megvan a v谩lasz a k茅rd茅s眉kre.

 augustinus adatok | 2010.02.22 16:50 | 140
脡n is 煤j vagyok, 茅s az al谩bbi k茅rd茅sek szint茅n 茅rdekeln茅nek. Azt rem茅lem j贸l tudom, hogy a Nyugat-Dun谩nt煤lon (f艖leg a Szombathelyi Egyh谩zmegy茅ben) heti rendszeress茅ggel biztos nincs, 茅s abban sem vagyok biztos, hogy egy谩ltal谩n van...

 gilgames adatok | 2010.02.22 14:30 | 139
En uj vagyok itt, Amerika bus kozeperol es az elet vegerol. Szamomra a traditionalis idok felnott valosag voltak.

Kerdes: hany traditionalis szervezet van Magyarorszagon? (Sedevacantist, SSPX, FSSP, Institute of Christ, other). Hany egyhazmegyei tridentine mise van legalabb heti rendszeresseggel? Hany pap es hany hivo tartozik ezekhez a szervezetekhez.

Az USA-ban 350 korul van rendszeres TLM (Tridentine Latin Mise) ebbol 80+% egymegyei fennhatosag ala tartozik (beleertve az FSSP-t es az Institute of Christ szervezetet is).

laszlo

 Jagiello adatok | 2010.02.03 20:57 | 138
A liturgi谩nak nemcsak a szavak, az 枚lt枚zet, hanem a gesztusok 茅s a testtart谩s is fontos elemei. N谩lunk a pl茅b谩ni谩n a ministr谩nsok sz茅pen, mellen 枚sszekulcsolt kezekkel 谩llnak. Csak az 茅n kisfiam tartotta eddig a kezeit im谩ds谩gra. 艕 volt az egyetlen. Sokszor figyeltem, hogy m茅g a pap se 铆gy j枚n be. Ha 谩tvonul, sokszor l贸gatja a karj谩t. Csak az 茅n kisfiam teszi sz茅pen 枚ssze a kis tenyereit. A ma esti mis茅n m谩r 艖 is 枚sszekulcsolt kezekkel 谩llt a t枚bbi k枚z枚tt. K茅rdeztem, sz贸ltak neki? Nem. 脰ntudatlanul alkalmazkodott. 脡n sz贸lni fogok neki mindig. De csak neki. 脡s megmutatok sok-sok k茅pet majd, a katakomba fresk贸kt贸l kezdve a k枚z茅pkori h铆res t谩blak茅pekig 茅s fresk贸kig, hogy az angyalok, a szentek mind 铆gy im谩dj谩k a mi Urunkat. "F枚ljebb" hi谩ba teszem sz贸v谩. Sz茅ls艖s茅ges vagyok. Sz枚gletes. Szentesked艖.

 akolitus adatok | 2010.02.03 12:13 | 137
Ad libitum 鈥 tetsz茅s szerint
Ez lehetne a mott贸ja a NOM-nak. Mert b谩rmit tetsz茅s szerint lehet benne v茅gezni. L谩ssuk p茅ld谩ul a tegnapi 眉nnepi mis茅t.
- A p眉sp枚k csak akkor p眉sp枚k, ha 艖 akarja, tetsz茅s szerint. Egy 鈥瀔枚z枚ns茅ges鈥 茅vk枚zi vas谩rnapi mis茅n nem p眉sp枚k. Nem 眉l bele a p眉sp枚ki sz茅kbe a sz茅kesegyh谩zban, nem viseli a p眉sp枚ki s眉veget, a p谩sztorbotot, egysz贸val semmilyen k眉l枚nbs茅g sincs a pl茅b谩nos vagy a k谩pl谩nok 谩ltal celebr谩lt mis茅n茅l. Kiz谩r贸lag a pileolust viseli. Gyertyaszentel艖 Boldogasszony 眉nnepe el茅g 眉nnep ahhoz, hogy a p眉sp枚ki s眉veget feltegye, de kiz谩r贸lag a bevonul谩skor 茅s a kivonul谩skor. A szentbesz茅d idej茅re nem! A p谩sztorbothoz azonban nem el茅g nagy 眉nnep鈥
- A szentelm茅nyek 枚sszekever茅se a mise k枚telez艖 r茅szeivel: Gyertyaszentel艖 Boldogasszony 眉nnep茅n a gyertyaszentel茅s (szentelm茅ny) kiv谩ltja az ut谩na k枚vetkez艖 szentmise b疟nb谩nati r茅sz茅t: sem k枚zgy贸n谩s, sem Kyrie, hanem r枚gt枚n a Gloria k枚vetkezik. (Ilyennel semelyik m谩s r铆tusban nem tal谩lkozhatunk. Gondolom, ez is Bugnini 茅s csapat谩nak az 枚tlete volt.)
- II. J谩nos P谩l p谩pa ezt a napot a megszentelt 茅let, a szerzetesek napj谩v谩 tette. Ezzel id谩ig nincs is semmi baj. Viszont ennek a mis茅ben val贸 megval贸sul谩sa tragikus. Ki olvassa a Szentleck茅t? Egy ap谩ca. 脷gy megy ki az amb贸hoz, hogy fogalma sincs a mis茅ben haszn谩lt k枚nyvekr艖l. 脷gy kell a ministr谩nsnak odamennie, becsukni a misek枚nyvet, majd kinyitnia az olvasm谩nyos k枚nyvet. M谩r az is probl茅m谩s, hogy mi茅rt kell az ap谩c谩nak egy谩ltal谩n felolvasnia egy sz茅kesegyh谩zi mis茅n 鈥 teh谩t nem a rendh谩z k谩poln谩j谩ban, ahol rajtuk k铆v眉l csak a pap van jelen 鈥, de ha m谩r felolvas, akkor minimum legyen tiszt谩ban azzal, hogy mib艖l, mit olvas fel. Ezt meg, ha m谩skor nem, a mise el艖tt p谩r perccel lehetne egyeztetni a sekresty茅ben.
- A di谩konus, vagy a pap beinton谩lja az Evang茅liumot, de ut谩na m谩r pr贸z谩ban olvassa. Mi茅rt?
- A szentbesz茅d t煤l hossz煤. Nem el茅g, hogy a NOM-ban a mise elej茅n, a keresztvet茅s ut谩n rendszerint megkapjuk a szentbesz茅d tartalomjegyz茅k茅t (hogy a kedves h铆v艖 m谩r el艖re azon tudjon elm茅lkedni, s nehogy a mise 谩lland贸 r茅szeivel foglalkozzon 鈥 azon ess眉nk t煤l min茅l hamarabb, hiszen a pr茅dik谩ci贸 a l茅nyeg鈥 tiszt谩ra protest谩ns szeml茅let)
- Az egyetemes k枚ny枚rg茅sek: ezt is ap谩c谩k olvass谩k. De nem egyeztettek m茅g maguk k枚z枚tt sem. Az els艖 ap谩ca fel is olvassa azt, ami a misek枚nyvben benne van. Mire a m谩sodik ap谩ca gyorsan az orra al谩 dug egy pap铆rlapot, hogy arr贸l olvassa a t枚bbit. A pap铆rlapra 铆rt k枚ny枚rg茅sek rettenetesen hossz煤ak. Sz贸sz谩ty谩r sz枚veg. Mire a v茅g茅re 茅r, a kedves h铆v艖 elfelejti az elej茅t. Mire is v谩laszol tulajdonk茅ppen a 鈥瀔茅r眉nk t茅ged, hallgass meg minket鈥-tel?
- Felaj谩nl谩s: mit keres egy ap谩ca az amb贸 m枚g枚tt? Kider眉l, hogy a felaj谩nl谩s 鈥瀔eret茅ben鈥 elism茅tlik a szerzetesi fogadalmukat. Sz茅p 茅s j贸 dolog, de ennek nem a mise v茅g茅n, a hirdet茅sekn茅l lenne a helye? Honnan tudja az ap谩ca, hogy mikor kell megsz贸lalnia? Honnan tudja, hogy nem fog-e a mis茅z艖 pap a 鈥瀞zav谩ba v谩gni鈥? Mit tesz teh谩t? Forgol贸dik. Szemezik a pappal, hogy jelezze, most 艖 k枚vetkezik.
- Hossz煤 szentbesz茅dre a II-es (legr枚videbb) k谩non duk谩l. (脥gy is hossz煤 ez a mise, legal谩bb ezzel ne h煤zzuk az id艖t鈥)
S, m茅g sorolhatn谩m. A p眉sp枚k rendszeresen sz枚veget t茅veszt. Nyelvbotl谩s term茅szetesen b谩rkivel el艖fordulhat, de ilyen sokszor? Az embernek az az 茅rz茅se, hogy nem is olvassa a sz枚veget, hanem fejb艖l pr贸b谩lja mondani, s amikor n茅ha-n茅ha belepillant a k枚nyvbe, kider眉l, hogy m谩s van oda铆rva. 脥gy azt谩n 谩lland贸an t茅veszt 茅s 谩lland贸an korrig谩lnia kell 枚nmag谩t.
Teljesen igaza volt Lefevbre 茅rseknek, amikor azt mondta, hogy lehet 茅rv茅nyes ez a mise, de a hitet vesz茅lyezteti.

 akolitus adatok | 2010.01.31 21:04 | 136
V谩lasz a 135. sz谩m煤 眉zenetre:
Pontos铆tan茅k: csak akkor el茅g铆ti ki, ha szombat este m谩r a vas谩rnapi mis茅t v茅gzik.

 脡lthes Eszter adatok | 2010.01.31 18:47 | 135
A NOM-ban a szombat esti mise "kiel茅g铆ti a vas谩rnapot", a r茅gi rendben term茅szetesen, magat贸l 茅rtet艖d艖en nem.

 Benedictus adatok | 2010.01.31 12:06 | 134
Egy k茅rd茅sem lenne. Egyszer ha j贸l eml茅kszem, 煤gy olvastam, hogy a szombat esti mise nem teljesen felel meg a vas谩rnapi misel谩togat谩si k枚telezetts茅gnek. Mi a hivatalos 谩ll谩spont? Szombat esti mise kiel茅g铆ti a vas谩rnapot, vagy att贸l m茅g vas谩rnap is menni kell? El艖re is k枚sz枚n枚m!

 Prohaszka adatok | 2010.01.19 18:28 | 133
Egy h铆r a mai Magyar Kurirb贸l:

A liturgi谩t az 茅let k枚z茅ppontj谩ba 谩ll铆t贸 茅s m茅lt贸 m贸don 眉nnepl艖 鈥灻簀 liturgikus mozgalom鈥 茅letre kelt茅s茅t t疟zte ki c茅lul az Il Foglio olasz lapnak adott interj煤ja alapj谩n Antonio Ca帽izares Llovera b铆boros, az Istentiszteleti 茅s Szents茅gi Kongreg谩ci贸 prefektusa, kor谩bban Toledo 茅rseke, Spanyolorsz谩g pr铆m谩sa, akit 鈥濳is Ratzingernek鈥 is h铆vnak termet茅re 茅s a Szentaty谩茅hoz hasonl贸 n茅zeteire utalva.

Feladatom, hogy 茅letre keltsem a liturgi谩t, 茅s r谩mutassak annak val贸di 茅rtelm茅re, hogy a liturgia a k枚z枚ss茅g sz铆ve 茅s k枚z茅ppontja legyen; hogy a liturgia 谩ltal 茅lhess眉nk; hogy ez legyen a kereszt茅ny 茅let forr谩sa 鈥 mondta a b铆boros az Il Foglio c铆m疟 olasz lapnak adott interj煤j谩ban. Csak a liturgia igazs谩g谩t 茅l艖 egyh谩z tudja azt ny煤jtani a vil谩gnak, ami egyed眉l k茅pes azt meg煤j铆tani, megv谩ltoztatni 茅s 煤jj谩alkotni: Istent 茅s az 艕 kegyelm茅t. Isten a liturgi谩ban kommunik谩l vel眉nk, 铆gy van jelen, 铆gy vesz r茅szt az 茅let眉nkben. A liturgia Isten dics茅rete 茅s elismer茅se, az egyetlen dolog, ami megmenthet minket 鈥 figyelmeztet az istentiszteleti kongreg谩ci贸 prefektusa.

K茅rd茅sre v谩laszolva a Summorum pontificummal kapcsolatban, amely p眉sp枚ki enged茅ly n茅lk眉l is lehet艖v茅 tette a tridenti, r茅gi r铆tus煤 szentmis茅k bemutat谩s谩t, Ca帽izares kifejtette: a motu proprio nem a m煤lthoz val贸 visszat茅r茅s, 茅s nem csak a Lefevbre 茅rsek k枚vet艖i fel茅 tett gesztus, hab谩r egy茅rtelm疟en az is, hanem a nagyszer疟 Hagyom谩ny 茅rt茅keinek elismer茅se, amelynek leghitelesebb 茅s legm茅lyebb kifejez艖d茅se a liturgia. Ennek a trad铆ci贸nak a gazdags谩g谩t az egyh谩z nem felejtheti el 茅s nem tagadhatja meg, bele茅rtve a r茅gi r贸mai r铆tust is 鈥 amely Nagy Szent Gergely p谩p谩ig, s艖t m茅g kor谩bbra vezethet艖 vissza 鈥, hiszen akkor saj谩t mag谩t 谩ruln谩 el. Az egyh谩z nem ker眉lheti meg a liturgia t枚rt茅nelmi 枚r枚ks茅g茅t sem, 茅s nem kezdhet minden el枚lr艖l, nem akarhat mindent 煤jraalap铆tani, mert ezzel saj谩t m煤ltj谩t tagadn谩 meg 鈥 mutat r谩 a spanyol f艖p谩sztor.

A Szentaty谩hoz hasonl贸an, ahogy nemr茅gen egy papi konferenci谩n a szertart谩smester, Guido Marini, 煤gy a b铆boros is hangs煤lyozza a 鈥瀔ontinuit谩s hermeneutik谩j谩t鈥. Sokan szak铆t谩sk茅nt 茅rt茅kelt茅k a zsinat ut谩ni liturgikus reformot, nem pedig a hagyom谩ny organikus fejl艖d茅sek茅nt. A liturgikus reform egy olyan kultur谩lis korszakkal egy id艖ben zajlott, amikor az emberre 鈥瀟eremt艖k茅nt鈥 tekintettek, s ez nehezen egyeztethet艖 枚ssze az Isten alkot谩snak teremtett liturgi谩val. A ember teremt艖k茅nt val贸 f枚lfog谩s谩n pedig m茅g mindig nem siker眉lt teljesen t煤ll茅pni 鈥 nyilatkozta Ca帽izares az olasz lapnak.

A besz茅lget茅sben sz贸ba ker眉lt a kongreg谩ci贸 tavaly m谩rciusi plen谩ris 眉l茅se, amelynek kapcs谩n a prefektus elmondta: arra jutottak, hogy 茅letre kell kelteni 茅s t谩mogatni kell az 煤j liturgikus mozgalmat, amely 鈥 h铆ven a zsinathoz 茅s XVI. Benedek tan铆t谩s谩hoz 鈥 az egyh谩z 茅let茅nek k枚z茅ppontj谩ba helyezi a liturgi谩t. A l茅nyeg Isten helyes im谩d谩sa 茅s dics茅rete, amely elv谩laszthatatlan Krisztus val贸di eucharisztikus jelenl茅t茅t艖l. A tov谩bbiakban Ca帽izares az egyik legs眉rg艖sebb feladatnak nevezte, hogy fell茅pjenek a liturgikus vissza茅l茅sek ellen, amelyekb艖l szavai szerint sajnos rengeteg van a vil谩gon. A kongreg谩ci贸 n茅h谩ny 茅ve ennek 茅rdek茅ben adta ki a Redemptionis sacramentum c铆m疟 dokumentumot. Ez nem a kreativit谩snak akar v茅get vetni, hanem hitelesen szeretn茅 茅rtelmezni a liturgi谩t. Az 枚nk茅nyesen 茅rtelmezett kreativit谩s a liturgia szekulariz谩ci贸j谩hoz vezet 茅s a liturgia v茅g茅t jelenti, mivel 茅les ellent茅tben 谩ll a liturgia term茅szet茅vel 鈥 figyelmeztetett a b铆boros.

Konkr茅tabb 眉gyekre r谩t茅rve a f艖p谩sztor elmondta: a kongreg谩ci贸 eml铆tett 眉l茅sen nem volt sz贸 a latin nyelv liturgikus haszn谩lat谩nak b艖v铆t茅s茅r艖l, s eml茅keztetett: a zsinat nem t枚r枚lte a latin nyelv liturgikus haszn谩lat谩t. Hozz谩tette: a tan谩cskoz谩son nem 茅rintett茅k a 鈥瀡ersus orientem鈥 (kelet fel茅, t茅vesen haszn谩lva: 鈥瀐谩ttal鈥 mis茅z茅s), valamint az 谩ldoz谩s mik茅ntj茅nek (nyelvre vagy k茅zbe, t茅rdelve vagy 谩llva) k茅rd茅s茅t. Ezeket a t茅m谩kat azonban, kieg茅sz铆tve az olt谩rra helyezett l谩that贸 kereszt, illetve a gregori谩n 茅nek haszn谩lat谩nak k茅rd茅s茅vel, nem tekinthetj眉k felesleges, kicsinyes 茅s mell茅kes 眉gyeknek. 鈥濧mikor a Szentatya 谩ltal bemutatott liturgi谩n veszek r茅szt, 煤jra 茅s 煤jra meggy艖z艖d枚m arr贸l, hogy ezek fontos k茅rd茅sek鈥 鈥 mondta a volt spanyol pr铆m谩s, az Istentiszteleti 茅s Szents茅gi Kongreg谩ci贸 vezet艖je.

* * *

Antonio Ca帽izares Llovera 1945-ben sz眉letett. Teol贸gi谩b贸l szerzett doktor谩tust, szakter眉lete a katek茅zis. II. J谩nos P谩l 1992-ben nevezte ki 脕vila p眉sp枚k茅v茅. 1996-t贸l granadai 茅rsek 茅s a Hittani Kongreg谩ci贸 munkat谩rsa. 2002-t艖l 2008-ig toled贸i 茅rsek 茅s Spanyolorsz谩g pr铆m谩sa (ami a toled贸i 茅rseki c铆mmel egy眉tt j谩r). 2006-t贸l b铆boros, 2008-t贸l Francis Arinze ut贸dak茅nt az Istentiszteleti 茅s Szents茅gi Kongreg谩ci贸 prefektusa. Ilyen min艖s茅g茅ben az el艖z艖 id艖szakban t枚bbsz枚r mutatott be r茅gi r铆tus煤 szentmis茅t.

Magyar Kur铆r

********************

A fenti h铆r a CLSMA honlapj谩nak BENEDICTUS CUNCTATOR cikk茅vel 枚sszevetve elgondolkoztatja az embert.

 脡lthes Eszter adatok | 2009.12.27 23:56 | 132
A f茅lre茅rt茅sek elker眉l茅se v茅gett: ma, december 27-茅n, vas谩rnap, nem J谩nos apostol 眉nnep茅t 眉li az Egyh谩z, hanem 鈥濾as谩rnapot Kar谩csony nyolcad谩ban鈥. J谩nos apostolr贸l csak megeml茅kez茅s van ezen a napon, de a szentmis茅t vas谩rnapr贸l kell venni. Az Egyh谩z el艖铆r谩sai szerint az, aki olyan szentmis茅n vesz r茅szt ma, ahol nem a vas谩rnapi, hanem Szent J谩nos mis茅j茅t olvass谩k, nem teljes铆tette vas谩rnapi misel谩togat谩si k枚telezetts茅g茅t.

 F眉zesi Zsolt adatok | 2009.10.15 14:21 | 131
Ha szeretne valaki egy imak枚nyvecsk茅t rendelni (kb 2000 ft + postak枚lts茅g), akkor ezen az e-mail c铆men megteheti:
romanzsolt@freemail.hu
A felt茅telek a szok谩sosak. El艖bb a p茅nz, azt谩n a k枚nyv.
C铆mem:
F眉zesi Zsolt Debrecen 4225 V枚lgy u. 28/c

Egyben seg铆ts茅get is k茅rn茅k. Lenne, aki kb 1 h茅ten bel眉l e
谩tn茅zn茅 helyes铆r谩si szempontb贸l. kb. 300 oldal ugyan, de A 6-os m茅retben, 茅s ez csak 75 A 4-es g茅pelt oldal.
Ime a tartalomjegyz茅k.


TARTALOMJEGYZ脡K

EL艕SZ脫 5

I. ALAPVET艕 IM脕DS脕GOK 9
Keresztvet茅s (magyarul 茅s latinul)
Az 脷r im谩ja (magyarul 茅s latinul)
A Szenth谩roms谩g dics艖铆t茅se (magyarul 茅s latinul)
Angyali 眉dv枚zlet (magyarul 茅s latinul)
脷rangyala (magyarul 茅s latinul)
Apostoli hitvall谩s (magyarul 茅s latinul)
脰r枚k nyugodalmat (magyarul 茅s latinul)
Szt. Ambrus himnusza /Te Deum/(magyarul 茅s latinul)
A Megfesz铆tett im谩d谩sa (magyarul 茅s latinul)
Ima az 艖rangyalhoz (magyarul 茅s latinul)

II. A NAP MEGSZENTEL脡SE 19
REGGELI IM脕K 19
Proh谩szka Ottok谩r gondolatai a reggeli im谩ds谩gr贸l
Kan铆ziusz Szt. P茅ter reggeli im谩ja:
A R贸mai Egyh谩z zsolozsm谩j谩b贸l (magyarul 茅s latinul)
Reggeli im谩ds谩g az Egri Katekizmusb贸l
Reggeli im谩ds谩g ismeretlen szerz艖t艖l

IM脕K NAPK脰ZBEN 27
Isteni er茅nyek felind铆t谩sa
脡tkez茅s el艖tt
脡tkez茅s ut谩n
Aquin贸i Szt. Tam谩s im谩ja
Szal茅zi Szt. Ferenc im谩ja
Clairvaux-i Szt. Bern谩t im谩ja
Szer谩fi Szt. Ferenc aty谩nk im谩ja
Loyolai Szt. Ign谩c 枚nfelaj谩nl谩sa
Hofbauer Szt. Kelemen foh谩sza
Szt. 脕goston im谩ja

ESTI IM脕DS脕GOK 33
Szal茅zi Szt. Ferenc tan谩csai az esti im谩hoz.
Szal茅zi Szt. Ferenc esti im谩ja
A R贸mai Egyh谩z zsolozsm谩j谩b贸l (magyarul 茅s latinul)
Esti im谩ds谩g az Egri Katekizmusb贸l
Alkonyati im谩ds谩g ismeretlen szerz艖t艖l

III. A LEGM脡LT脫S脕GOSABB OLT脕RISZENTS脡G TISZTELETE 41
Az 谩h铆tat felind铆t谩s az Esztergomi Katekizmusb贸l
Engesztel艖 im谩ds谩g az istenk谩roml谩sok茅rt
R枚vid ador谩ci贸 Nagy Szt. Gertr煤dt贸l
Ligouri Szt. Alfonz im谩ja az Olt谩riszents茅g el艖tt
Mil谩n贸i Szt. Ambrus im谩ja a szents茅gi J茅zushoz
Rejt艖z艖 Istens茅g - Szt. Tam谩st贸l (magyarul 茅s latinul)
Az Olt谩riszents茅ggel val贸 谩ld谩sra (magyarul 茅s latinul)

IV. J脡ZUS SZ脥V脡NEK TISZTELETETE 52
Bangha B茅la S.J. magyar谩zata
Szt. X. Piusz foh谩sza
Alacoque Szt. Margit im谩ja
F脰LAJ脕NL脕SOK J脡ZUS SZ脥V脡NEK
Az emberi nem f枚laj谩nl谩sa XIII. Le贸 p谩p谩t贸l
脰nfelaj谩nl谩s a J茅zus Sz铆v茅nek

V. A BOLDOGS脕GOS SZ虐Z M脕RIA
TISZTELETE 57
Newman b铆boros elm茅lked茅se a m谩riatiszteletr艖l
Oltalmad al谩 futunk (magyarul 茅s latinul)
Eml茅kezz茅l meg (magyarul 茅s latinul)
A SZENTOLVAS脫 60
A R贸zsaf眉z茅r tizen枚t 铆g茅rete
A R贸zsaf眉z茅r titkai
A fatimai foh谩sz
K枚ny枚rg茅s a R贸zsaf眉z茅r ut谩n
Ima a mindenkor seg铆t艖 Sz疟z M谩ri谩hoz
Sz铆riai Szt. Efr茅m im谩ja a Szent Sz疟zh枚z
A SZENT SZ虐Z KAR脡NEKEI 65
脺dv枚z铆t艖nk 脡desanyja (magyarul 茅s latinul)
Mennyorsz谩g Kir谩lyn茅ja (magyarul 茅s latinul)
Mennynek Kir谩lyn茅 Asszonya (magyarul 茅s latinul)
脺dv枚zl茅gy, 脷rn艖nk (magyarul 茅s latinul)

VI. KERESZTUTAK 71
Kereszt煤t az Esztergomi pr忙or谩torb贸l 72
Newman b铆boros kereszt煤tja 80

VII. LIT脕NI脕K 89
J茅zus Szents茅ges Sz铆v茅nek lit谩ni谩ja
J茅zus Szents茅ges Nev茅nek lit谩ni谩ja
J茅zus Szents茅ges V茅r茅nek lit谩ni谩ja
Lorett贸i lit谩nia
Szt. J贸zsef lit谩ni谩ja
Minden szentek lit谩ni谩ja

VIII. IM脕K A SZENTEKHEZ 109
Loyolai Szt. Ign谩c buzd铆t谩s a szentek tisztelet茅re
Szt. J贸zsefhez
Aquin贸i Szt. Tam谩shoz
Szt. Mih谩ly arkangyalhoz
Alexandriai Szt. Athan谩zhoz
Hippoi Szt. 脕gostonhoz
Nursiai Szt. Benedekhez:
Assisi Szt. Ferenchez
Guzman Szt. Domonkoshoz
Loyolai Szt. Ign谩choz:
P谩duai Szt. Antalhoz
Casciai Szt. Rit谩hoz
Szt. Istv谩n kir谩lyhoz
Szt. L谩szl贸 kir谩lyhoz
Szt. Imre herceghez
脕rp谩dh谩zi Szt. Erzs茅bethez
脕rp谩dh谩zi Szt. Margithoz
A v茅d艖szenthez

IX. A B虐NB脕NAT 脡S A GY脫N脕S 119
Szt. 脕goston intelme
Im谩ds谩g a lelkiismeretvizsg谩lat el艖tt
Szal茅zi Szt. Ferenc lelkiismeretvizsg谩lat el艖tti im谩ja
LELKIT脺K脰R 121
B谩nat 茅s az er艖s fogad谩s
Papi int茅sek a biz谩nci szertart谩sb贸l
Im谩ds谩g gy贸n谩s ut谩n

X. A SZENTMISE脕LDOZAT RENDJE 128
Szt. X. Piusz p谩pa buzd铆t谩sa
Proh谩szka Ottok谩r p眉sp枚k elm茅lked茅se
Jeruzs谩lemi Szt. Cirill oktat谩sa
Aranysz谩j煤 Szt. J谩nos oktat谩sa
Szt. 脕goston oktat谩sa
John Henry Newman b铆boros magyar谩zata
ORDO MISS脝 131
XIII. Le贸 p谩pa im谩ds谩ga a Szentmise ut谩n
SZEKVENCI脕K 156
脕ll a gy枚tr枚tt Istenanya (Stabat Mater)
Ama v茅gs艖 harag napja (Dies ir忙)
H煤sv茅t tiszta 谩ldozatj谩t (Victim忙 Paschali laudes)
J枚jj, Szentl茅lek Isten眉nk (Veni Sancte Spiritus)
Dics茅rd, Sion, 脺dv枚z铆t艖d (Lauda Sion Salvatorem)
MISE脕JTATOSS脕G 161

XI. A SZENT脕LDOZ脕S 165
IM脕K SZENT脕LDOZ脕S EL艕TT 165
Szal茅zi Szt. Ferenc buzd铆t谩sa a gyakori 谩ldoz谩sra
Aquin贸i Szt. Tam谩s 谩ldoz谩s el艖tti im谩ja
Aranysz谩j煤 Szt. J谩nos 谩ldoz谩s el艖tti im谩ja
P谩zm谩ny P茅ter 谩ldoz谩s el艖tti im谩ja
IM脕K SZENT脕LDOZ脕S UT脕N 169
Ligouri Szt. Alfonz oktat谩sa
Xav茅ri Szt. Ferenc foh谩sza
Szt. Ign谩c foh谩szai
Aquin贸i Szt. Tam谩s im谩ds谩ga 谩ldoz谩s ut谩n
XI. Kelemen p谩pa im谩ja
B煤cs煤ima szent谩ldoz谩s ut谩n, a fesz眉let el艖tt

XII. IM脕DS脕GOK K脺L脰NF脡LE SZ脕ND脡KOKRA 176
Aquin贸i Szt. Tam谩s oktat谩sa a k茅r艖 im谩ds谩gr贸l
A R贸mai Misek枚nyv im谩ja az Egyh谩z茅rt
Ima r贸mai p谩p谩茅rt Kan铆ziusz Szt. P茅tert艖l
Ima a papok茅rt Nagy Szt. Le贸 p谩p谩t贸l
Ima a kereszt茅nyek egys茅g茅茅rt P谩zm谩ny P茅tert艖l
Magyarorsz谩g felaj谩nl谩sa a Legszentebb Sz铆vnek
II. R谩k贸czi Ferenc im谩ja a haz谩茅rt
P谩zm谩ny P茅ter im谩ja a sz眉l艖k茅rt
Sz眉l艖k im谩ja gyermekeik茅rt
Hitvesek im谩ja egym谩s茅rt
脕ldott 谩llapotban l茅v艖 n艖 im谩ja
Sz眉l艖k im谩ja rossz 煤tra t茅rt gyermekeik茅rt
A h谩zass谩g n茅lk眉l maradt ember im谩ja
Ima az otthon茅rt a R贸mai Misek枚nyvb艖l
Im谩ds谩g felebar谩taink茅rt 茅s ellens茅geink茅rt
Kan铆ziusz Szt. P茅ter im谩ja ellens茅geink茅rt
Newman b铆boros im谩ja az eretnekek茅rt
P谩zm谩ny P茅ter im谩ja a betegek茅rt
L茅lekaj谩nl谩s a haldokl贸 mellett (a R贸mai Ritu谩l茅b贸l)
Aranysz谩j煤 Szt. J谩nos im谩ja az elhunyt h铆vek茅rt
Im谩ds谩g a R贸mai Misek枚nyvb艖l h谩bor煤 idej茅re
Szent Cipri谩n im谩ja az 眉ld枚ztet茅sben
Ima k铆s茅rt茅s idej茅n
Hitellenes k铆s茅rt茅sben
D茅moni befoly谩s elleni szabad铆t贸 ima az Esztergomi Ritu谩l茅b贸l


XIII. AZ EGYH脕ZI 脡V 197
Adventi k枚ny枚rg茅s
Az adventi id艖 himnusza
Adventi koszor煤 gy煤jt谩s谩ra
脫ntif贸n谩k
Sz疟z M谩ria Szepl艖telen fogantat谩sa
T茅li k谩ntorb枚jt
Kar谩csonyi k枚ny枚rg茅s
A kar谩csonyi id艖 himnusza
Apr贸szentek
Krisztus test szerinti k枚r眉lmet茅l茅se
J茅zus Szents茅ges Neve
V铆zkereszti k枚ny枚rg茅s
H脕ZSZENTEL脡S 204
Sz疟z M谩ria h谩la茅neke (Magnifcat) 204
Szent Csal谩d: J茅zus, M谩ria, Szt. J贸zsef
Szt. P谩l megt茅r茅se (P谩lfordul谩s)
Gyertyaszentel艖 Boldogasszony
V铆zkereszt 茅s B枚jtel艖 k枚z茅 es艖 id艖szak k枚ny枚rg茅sei
B枚jtel艖 k枚ny枚rg茅se
Hamvaz贸szerda k枚ny枚rg茅se
A nagyb枚jti id艖 himnusza
Nagyb枚jti k枚ny枚rg茅sek
Tavaszi k谩ntorb枚jt
Szt. J贸zsef, a Szent Sz疟z Jegyese
Gy眉m枚lcsolt贸 Boldogasszony
Vir谩gvas谩rnap k枚ny枚rg茅se
A nagyheti id艖 himnuszai
SZENT H脕ROMNAPI LAMENT脕CI脫 214
Urunk felt谩mad谩sa 鈥 H煤sv茅ti k枚ny枚rg茅s
A h煤sv茅ti id艖 himnusza
脕ldoz贸-cs眉t枚rt枚ki k枚ny枚rg茅s
P眉nk枚sdi k枚ny枚rg茅s
A p眉nk枚sdi id艖 himnusza
Ny谩ri k谩ntorb枚jt
Szenth谩roms谩g vas谩rnapi k枚ny枚rg茅s
Szent Athan谩z hitvall谩sa
M谩jus 24. 鈥 Sz疟z M谩ria, kereszt茅nyek seg铆ts茅ge
脷rnapja
J茅zus Szents茅ges Sz铆ve
Sz疟z M谩ria Szepl艖telen Sz铆ve
Vas谩rnapok P眉nk枚sd ut谩n
Szent P茅ter 茅s Szent P谩l apostolok
Sarl贸s Boldogasszony
Urunk sz铆nev谩ltoz谩sa
Nagyboldogasszony
脕llamalap铆t贸 Szt. Istv谩n Kir谩ly
Kisboldogasszony
Sz疟z M谩ria Szent Neve
Szent Kereszt felmagasztal谩sa
艕szi k谩ntorb枚jt
H茅tf谩jdalm煤 Sz疟zanya
Szent Ferenc stigmatiz谩ci贸ja
Szt. Mih谩ly arkangyal
Szent 艖rangyalok
Sz疟z M谩ria, Magyarok Nagyasszonya
Krisztus Kir谩ly vas谩rnapja
Minden szentek
Halottak napja

B脰JTI FEGYELEM 237

XIV. N脡P脡NEKT脕R 238
XII. Piusz p谩pa tan铆t谩sa a szent zen茅r艖l
ADVENTI 脡NEKEK 238
Harmatozzatok, 茅gi magasok
Ave Maria, Istennek Anyja
Az 脷risten 脕d谩m aty谩nknak
脡bredj, ember, m茅ly 谩lmodb贸l
脫 f茅nyess茅ges sz茅p hajnal.
KAR脕CSONYI 脡NEKEK 241
Az Ige megtestes眉lt N谩z谩retben
Dics艖s茅g mennyben az Istennek
Istengyermek, kit irgalmad k枚z茅nk lehozott
Mennyb艖l az angyal
脫, gy枚ny枚r疟 sz茅p, titokzatos 茅j
P谩sztorok, p谩sztorok
脡VV脡GI H脕LAAD脕SRA 脡S 脷J脡VRE 243
Az esztend艖 fordul贸j谩n
Sz茅p kelet, sz茅p nap
NAGYB脰JTI 脡NEKEK 244
Hamvazkodj谩l, h铆v艖 l茅lek
Buzg贸 sz铆vvel 眉nnepelj眉k
Hogyha hozz谩d j谩rulunk
A keresztf谩hoz megyek
Gy谩szba borult Isten csillagv谩ra
J茅zus, vil谩g Megv谩lt贸ja
Kereszt茅nyek, s铆rjatok
脫 J茅zus, J茅zus
H脷SV脡TI 脡NEKEK 247
脰rvendjetek, angyalok
Dics艖s茅g, szent 谩ld谩s, tisztess茅g
F枚lt谩madt Krisztus e napon
Krisztus felt谩madott
Krisztus, vir谩gunk
脕LDOZ脫CS脺T脰RT脰KI 脡NEKEK 250
Galileai f茅rfiak
Krisztus a mennybe f枚lmene
P脺NK脰SDI 脡NEKEK 250
J枚jj, Szentl茅lek Isten眉nk
Sz谩llj sz铆v眉nkbe, nagy Isten
J枚jj, Szentl茅lek 脷risten
SZENTH脕ROMS脕G -VAS脕RNAPI 脡NEK 252
Szenth谩roms谩gnak 茅letem, hal谩lom
脡NEKEK AZ OLT脕RISZENTS脡GR艕L 253
脕ldunk t茅ged, 贸 angyali Keny茅r
Ez nagy szents茅g val贸ban
脡des J茅zus, neked 茅lek
脡gb艖l sz谩llott szent keny茅r
Im谩dlak, nagy Istens茅g
Krisztus teste 茅s szent v茅re
Leborulva 谩ldlak
Szent vagy, Uram, szent vagy
脺dv枚zl茅gy, Olt谩riszents茅g
脫 Uram, nem vagyok 茅n m茅lt贸
脺dv枚zl茅gy, 眉dv枚ss茅ges Ostya
Gy艖zelemr艖l 茅nekeljen napkelet 茅s napnyugat
脡NEKEK J脡ZUSR脫L 257
El艖tted, J茅zusom, leborulok
Gy艖zhetetlen 茅n k艖sz谩lom
脫 J茅zus, eml茅kezni r谩d
J茅zusomnak sz铆v茅n megnyugodni j贸
J茅zus Sz铆ve, legtiszt谩bb sz铆v
脫 茅des J茅zus, 茅g 茅s f枚ld dics艖s茅ges Kir谩lya
脡NEKEK SZ虐Z M脕RI脕R脫L 259
M谩ri谩t dics茅rje lelk眉nk
脰r眉lj, vigadj tisz


  MAGYARORSZ脕G KIR脕LYN艕JE, K脰NY脰R脰GJ 脡RETT脺NK!