hagyományhű magyar katolikusok

SZŰZ MÁRIÁNAK, MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJÉNEK
felajánlott honlapja

"BÍZZATOK, MERT ÉN LEGYŐZTEM A VILÁGOT"

KATOLIKUS-HONLAP FÓRUM BEJELENTKEZÉS REGISZTRÁCIÓ
 
A hozzászólások nem a honlap szerkesztőjének, hanem az egyes hozzászólóknak a véleményét tükrözik.

(153) Honlap-II.
(8) Róma
(13) Végidő ??
(157) Pius-ügy
(16) A honlapról
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarország
(121) Világegyház
(54) Jövő/Remény
(199) Hírek
(1) Lelkiség
(58) Mások helyett
(199) Kérdések
(34) Hitünk
(77) Fatima
(16) Assisi-ügy
(47) Közlemények
(20) Hallottam...
(66) Fórumozás
(12) AZ ISTENI IRGALMASSÁG
(88) Evolúció
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennivalói
(141) A világ
(9) "Nemcsak kenyérrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hibás?
(50) Magán üzenetek
(12) Történelem-hamisítás
(23) Örömeink
(77) Városmisszió '08
(17) Erkölcs
(55) Tekintély
(88) Vélemények
(9) Kis Római Zsolozsma - "reklám"
(8) Problémák
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelzés
(20) Mi a teendő?
(28) Viták
(9) Anglikán-kérdés
(2) Aláírásgyűjtés vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakciók
(8) Tudomány és fejlődés
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "Bízzatok..."
(27) SJM
 
Tudomány és fejlődés
 

Még nem jelentkezett be, így nem írhat a fórumba

 G.I. adatok | 2008.11.15 21:42 | 8
Minister!
Javaslom, hogy nyiss egy topikot az ilyen jellegű dolgoknak és ott nem lenne "túl-off" a dolog. Lehet, hogy ezzel másoknak is tudnátok segíteni!

 Minister Primus adatok | 2008.11.15 20:43 | 7
Amennyire komolynak szántam, annyira kedvderitőnek is. :)

Szerintem magánban irjad, nehogy túl-offoljuk a topikot. :)
Köszi szépen! :)

 Pacsirta adatok | 2008.11.15 18:20 | 6
off :)
Igen, végül is ez is tudomány, bár a fejlődéshez úgy kapcsolódik, hogy a fejlődés során szépen eltűnik...
Néptáncos múltunkból kifolyólag perfekt vagyok keményítésben. Ide írjam be, vagy inkább magánban?

 Minister Primus adatok | 2008.11.15 14:26 | 5
Nem találtam jobb topikot ennél, hogy beirjam a kérdésemet, hiszen komoly tudományról van szó, amiben fejlődni szeretnék! :D

Izé... Legyen valaki olyan szives, hogy megmondja, hogyan kell használni a keményitőt! :D
Karing-mosás közben, vagy után, vagy...? És hogy kell utána kivasalni? Amig még nedves a karing?

Hiába... Meg kéne már nősülni... :D

 pro Christi adatok | 2008.10.26 10:17 | 4
Ez pedig, az előbbi bejegyzésemhez kapcsoltan, szintén Chestertontól, evolúció ügyben, az Aquinoi Szent Tamásról írt könyvéből:

"A világ eredete

"Mindenféleképpen képtelenség az evolucionistáknak arról panaszkodniuk, hogy elképzelhetetlen, hogy az elismerten elképzelhetetlen Isten semmiből mindent tudott csinálni és utána azt állítaniuk, hogy elképzelhető, hogy a semmi önmagától mindenné változott."
(Gilbert K. Chesterton: Aquinói Szent Tamás, 7. f.)

Ha ez ellen bármilyen tudományos érvet hozok fel - mert lehet -, akkor az vajon mennyiben adhatja cáfolatát a fenti mondatnak?
Nekem úgy tűnik, semennyiben.

 pro Christi adatok | 2008.10.26 10:14 | 3
Kedvelem ezt a "fejlődés"-témát, mert olyan megható az a naivitás, amellyel még az önmagukat értékelvűnek valló emberek is engedték magukat megmételyezni ezzel a tudatosan felépített szlogennel, olyannyira, hogy még vitatkoznak is más értékelvűekkel erről. Mindehhez pedig az elszakadt tudomány érvrendszerét használják fel, ami részleteiben tartalmazhat igazságokat, amelyeket meg sem tudnak "tudományosan" cáfolni azok, akik nem képzettek ezen érvrendszerek forrásaiban.
Ám mégiscsak hamis szerintem ez a "bizonyíthatóság", mivel - önállósult, fellázadt és leszakadt jelenség lévén - az elszakadt és önállósult, így "megsüketült" rendszer érveit használni önmaga alátámasztására fából vaskarika. Főként karika.
Folytatom is ellene a küzdelmet, mint valami természettudományosan tényleg képzetlen Don Quijote: szedjük csak be a gyógyszert, ha betegek vagyunk, ugyanakkor legyünk Isten engedelmes munkatársai abban is, hogy mentsük, ami az emberi tudatból még menthető.

Ezért, miután ma már sikeresen megküzdöttem a technológiával az internetszolgáltatásom helyreállításának érdekében, megint látnom kell, hogy nem önmagában egy eszköz a rossz, hanem, ha fogalmakat keverünk össze ("fejlődés") vagy azoknak hamis jelentést adunk. Illetve az, amikor egy nem éppen szükséges - sőt, néha romboló, elidegenítő, teremtésellenes - eszköz használatát tesszük meg nélkülözhetetlenné, hogy azután már valóban az is legyen. Így hát, a mai napra is akad termés tőlem ezügyben, amelyet az Internet segítségével közzé is teszek, mint technika és fejlődésellenes megnyilvánulást. (Fenti okfejtés alapján, ez utóbbi mondat két része között nem állhat fenn ellentmondás, legfeljebb az eszköznek, mint életmódnak az elterjedését illetően.)
Tehát, katolikus író (konvertita), katolikus kiadó által kiadva, a "haladásról":

"A haladásról (Chesterton)

"Amit a haladásról általában el szoktunk mondani, az valóban rendkívüli! A "haladás", ahogyan azt manapság kinyilatkoztatjuk, egyszerűen nyelvtani középfoknak felel meg, amelyhez nem állapítottuk meg a felsőfokot. A vallás, hazafiasság, szépség vagy állatias gyönyör ideáljai helyett felkínáljuk a haladás alternatív ideálját - vagyis mindazzal szemben, amit jól ismerünk, többet kínálunk fel abból, amiről senki sem tud semmit. A haladásnak, ha helyesen értelmezzük, igencsak méltóságteljes és legitim jelentése van. Ha viszont a pontosan megállapított erkölcsi ideálok ellentéteként használjuk, egyszerűen nevetségessé válik. A haladás eszménye nem áll szemben az etikai és vallási célszerűség eszményével; az igazság ennek éppen a fordítottja. Senki sem használhatja a "haladás" szót, hacsak nincs pontosan meghatározott hitvallása, megmásíthatatlan erkölcsi törvénykönyve. Senki sem lehet haladó, ha nincsenek doktrínái; sőt, azt is mondhatnám, senki sem lehet haladó, ha nem csalhatatlan - vagy legalábbis hisz valamiféle csalhatatlanságban. Mert maga a "haladás" szó irányt jelöl; s mihelyt egy kicsit is kételkedni kezdek az irányt illetően, kételkedni kezdek magában a haladásban. Nem volt még korszak, mióta világ a világ, mely kevesebb joggal használhatta volna a "haladás" szót, mint mi. Lehetséges, hogy a katolikus 12. s a filozófikus 18. században egyszer jó, máskor rossz irányba indultak az emberek, s többé-kevésbé eltérő véleményük volt arról: milyen messze vagy pontosan merre menjenek, de hogy valamilyen irányt kell követniük, abban teljesen egyetértettek, s éppen ezért a haladás megtapasztalásának őszinte érzésében volt részük. Köztünk azonban épp az irányt illetően nincs egyetértés. "
(Eretnekek, Szent István Társulat, Bp. 1991. 19. o.)

 pro Christi adatok | 2008.10.25 02:12 | 2
Fejlődés.
(Amúgy évek óta nem kapcsoltam be tévét, annyira szélsőségesradikálfundamentalista antitoleráns vagyok ezügyben, ezt sem ott láttam és ezt is csak azért, mert egy katolikus íróról van szó):
http://www.dunatv.hu/felsomenu/nettv?video=1_467321


 pro Christi adatok | 2008.10.18 00:20 | 1
Mint új belépő, olvasgattam a honlap fórumát és a "Hírek" topicban találtam egy vitát, amely a technika és a fejlődés körül forgott.
Igazán nyúlfarknyi kis egyéni kiegészítésemet mégis ebben a topicban teszem meg, mert talán inkább ide való.
Tanulságos volt számomra ez a vita, amely a technika "vívmányairól" és a fejlődés vallásáról szólt (mert mint minden, az is vallás). Ott végül ketten magukra maradtak egy bizonyos állásponttal: ez a két ember Eszter asszony volt és Pacsirta. Ezen igen elcsodálkoztam egy ilyen szellemiségű fórumon. Mindig tanulok. De jelentem, már hárman vannak, velem együtt.
Nem azt mondom, hogy én nem használom pl. az angol-vécét, folyóvizet, vagy az órát, telefont, stb. Csak azt mondom, hogy ezen dolgok kikerülhetetlensége kizárólag egy öngerjesztő, illetve valakik által tudatosan gerjesztett helyzet eredményeként váltak nélkülözhetetlenné, amely jelenlegi helyzet nemhogy nem emelte és emeli az embert rendeltetésének megfelelően, hanem éppen attól távolítja és önmagukban ezek a dolgok semmiféle emberi értéket sem generálnak vagy teljesítenek ki a legkisebb mértékben sem. Sőt, attól radikálisan távolítanak, mert egyrészt az embert nem összeszedetté, hanem szétszóródottá teszik (A "diabolosz" szó jelentése ugyebár magyarul "kettőző", szétszóró"!), másrészt és ezáltal is a befelé fordulás helyett a kifelé fordulás irányultságát fejlesztik ki benne. Így áll elő a mai helyzet, amikor is az ebben felnőtt generációnak már el sem lehet magyarázni dolgokat, mivel azokat egyrészt nem látják meg (pedig azok ott vannak), másrészt hiányzik hozzá a fogalmi készletük, minthogy a valóságos dolgokra vonatkozó fogalomkészletet a modernitás és a technokrácia kicserélte az álvalóságra vonatkozó fogalmi készlettel és magával az álvalósággal. Ezért van az, amit Maessen atya is tapasztalt ezügyben saját családjában is.
Nem arról van szó, hogy amikor beteg vagyok, hetykén és képmutatóan nem veszem be az antibiotikumot, vagy, hogy ettől eltiltanám mondjuk a gyerekemet is. Nem, hanem arról, hogy pl. nem azért nélülözhetetlen az autó, mert az életünk azt eredetileg megkívánja, hanem fordítva: azért nélkülözhetetlen az autó, mert van és mert használatát általánossá tették, így viszont olyan életmódot idéztek elő, amelyben nélkülözhetetlen az autó. Vagyis nem a természeteshez igazították a szükségest, hanem teremtettek egy olyan, eleve nem létező, fordított és mesterséges szükségletet és életrendet, amelyben már tényleg nem lehet autó nélkül élni (legalábbis teljesen nem). Vagyis: teremtünk magunknak álvalóságot, ellenéletmódot és utána azt mondjuk, hogy lám-lám, ebben már senki sem tud ezek nélkül meglenni! Vagyis, ellenteremtést végzünk, ellenvalóság létrehozásával, mesterségesen megteremtjük ÉRDEKBŐL a valamit, majd ahhoz a valamihez szabjuk át az életet, majd azt mondjuk, hogy ennek kellékei nélkül nem lehet élni.
Ez vonatkozik az intenetre is, amin most kommunkálunk és a mit Nagy Testvér most is olvas, hiszen VÉGSŐ SORON ezért találták ki! Mert nem azért írunk most interneten, mert azon KELLENE írnunk, hanem mert a valóságot tették olyanná, hogy azon kell írnunk. Egyébként nem ezt tennénk, mégis kommunikálnánk.
Ezért ezt a "használom, mert kell" gondolkodást úgy hívják, hogy fordított gondolkodás, más szóval körbeérvelés.
Hányan tudják, hogy a részecskegyorsító szellemisége nyilatkozott meg pl. a Titanic esetében is, merthogy a gépházban méternyi betűkkel büszkén felírták (miért nem kívülre?): "NINCS ISTEN!"
No, aztán?
EZ volt a Titanic megépítésének motivációja (a neve is árulkodó) és a "titanicok" létrehozásának MINDIG is EZ a motivációja, akár észreveszik ezt a megtévesztettek, akár nem!
Ezért illúzió az egyik fórumozó utópikus elképzelése, hogy ha már eljut odáig, akkor majd kidobja az autóját, telefonját, stb, addig, éppen ezekkel termti meg azokat a feltételeket, hogy ezt meg tudja tenni. Ez körbeérvelés. Egyszerűen egy bizonyos mértéken túl ezt nem teheti meg, ha életben akar maradni. Viszont ezt az állapotot is csak úgy érheti el, ha ezeket a dolgokat egyre nagyobb mértékben alkalmazza. ("Fel kell építenem a karrieremet annyira, hogy le tudjak mondani a karrieremről???" Csapda!!!) Egyetlen lehetőséget látok: a dolgok valódi mibenlétének helyes felismerését, e felismeréseket pedig nem szabad az egónk igazolására elferdítenünk. És élni úgy ezekkel -is-(és addig), ahogy és amíg ennek ismeretében hitelesen meg tudunk állni, illetve élni.
Ezért hatalmas tévedése az Egyháznak az, ha "haladni akar" a korral, holott neki nem ez volna a feladata, miért kellene haladni az apokalpszis erőivel? Az őrzés lenne a feladata.
Kíváncsi vagyok, hogy a fórumozók miért nem veszik észre ezeket a dolgokat és azt a gyakorlati aspektust pl., amit Pacsirta is említett, hogy a végén be kell ültettetni magunkba a mikrochipet (a Hungária körúton is van már egy ilyen labor, nem is titok, ki is van írva). Ez már úgyszólván köztudott. A fenevad jele először is a lelki irányultságot jelenti, a profán világiasságot, de bizony valószínűleg testi vonatkozásai is lesznek (chip, fekélyek, stb). Ha valaki ebbe belemegy, az abba megy bele, hogy a Teremtés és Isten természete ellen lázadó erők az emberi személyt szabad akaratától megfosztott, sorszámozott termékké tegyék. Kíváncsi vagyok, akkor mire fogják azt állítani, hogy hát a "fűrészt is lehet jó és lehet rossz célra használni"? Ugyanis ez a helyzet valóban drámai döntés elé állít minket, szélsőséges, a testi épséget és a puszta testi létezést érintő következményekkel. Ha pl. nem veszi fel a chipet a technikarajongó, mert rájött, hogy ez már túlzás egy csöppet, akkor - mivel mindenért ezzel kell majd fizetni (pedig az ellenteremtés ördögi eredményeként mindenért fizetni kell, merthogy TUDATOSAN úgy alakították szabadgondolkodó felebarátaink, hogy így legyen, mert semmit sem tudunk megtermelni vagy kicserélni), ezért tehát nem tud majd vásárolni ételt, vizet, ruhát, utazást, fűtést, lakáhatást, nem tudja megvásárolni gyerekei tanulását vagy puszta életfeltételeit sem, nem tud elmenni dolgozni, egyszóval a puszta életbenmaradás feltételeit nem tudja megvenni, ha nem veszi fel a fenevad jelét (benne van a Jelenések könyvében is, pontosan így és talán valami ilyesmi közeget jelenthet az, hogy "hatalma előbb teljes lesz").
Ezen kívül, NEM TUD HOVÁ VISSZAVONULNI, nincs olyan tanya vagy sziget!
Ezért egyéb dolgok mellett, hogy mást ne mondjak, az elemi életbenmaradás kockázatán túlmenően, nem tud majd eljutni szentmisére sem, ha nem veszi meg az ételt és a ruhát, amiben elmegy és az utazást vagy benzint, amivel elmenne oda. De maguk a papok sem tudnák majd bemutatni a misét, mert ehhez nekik is csak akkor lenne lehetőségük, ha felveszik a bélyeget, mert éhen halt pap, ruha nélkül, utazni képtelenül, nem tud misét bemutatni.
(Mindnyájan elvesznénk, ha a maradék kedvéért nem rövidülnének meg azok a napok: olvastuk. De simán előfordulhat fizikálisan is a legszélsőségesebb vértanúhelyzet, akármennyire nem vesszük fel egyébként lélekben a fenevad jelét. Elfogatás, kínzással kényszerítés, vagy halál, mert a világhatalom-fenevad nem engedhetheti meg magának a kilógást. Vagy egyszerűen csak csövezés vagy éhen kell halni vagy megfagyni, esetleg mindezt felvállani családtagjainkkal is. Vagy: felveszszük és felvetetjük a bélyeget. Itt is csak Istenben bízhatunk, az emberiség fősodra részéről a választás és a kényszerpályára állás már régen megtörtént.)
Ugye milyen jó, kedves tudományimádók?
Végül is, akinek EZ fontos, lesz rengeteg teszkó, autó, kütyü meg kényelem, több lesz és békésebben, mint addig bármikor. Akinek ez kell, az megkapja, tehát végül is ez jó hír. Csakhogy ugye, miért cserébe? De végül is, akinek EZ kell, az meg fogja kapni egy időre a földi, antikrisztusi paradicsomot és csak az fog meghalni vagy szenvedni, az lesz "bolond", aki erre nem hajlandó.
redetileg nem akartam ezt megírni a fórumra, mert egyből megkapnám a "dilettáns" jelzőt a természettudományosan képzett uraktól (a legelemibb természettudományos képzettségem sincs meg, de talán ezért lehet, hogy jobban tudok gondolkodni erről, mint ők, de az biztos, hogy "papír" hiányában ezt egyből megkapnám). És itt részükről a dolog mindig el van intézve egyszer és mindenkorra.

Van egy ismerősöm, aki magát ultrakonzervatívnak tartja. Amúgy nagyon korrekt és rendes ember, tele értékekkel. Én nem keresem a bajt, de ő az, aki görcsös kényszert érez, hogy sűrűn kinyilatkoztasson ilyeneket, hogy pl.: "az Istenhit alapvetően zavarja meg az embert", "a papok csak hülyítik a népet", "nem is akarok erről tudni", "a teológia már kit érdekel az elektronika korában", "persze, hogy sok igazság létezik", "mi az igazság", "minden relatív" és azt vallja, hogy ha veszélyben a jólét, akkor addig kell kimenni külföldre, amíg lehet, stb, stb, stb. Szép kis konzervatív. Akkor ki a liberális? Nade, a lényeg az, hogy tömény tapasztalatom szerint mindenre azt kapom válaszul hetyke übermensch arckifejezéssel, hogy nekem nincs műszaki végzettségem, neki meg van. Egyébként, a nem műszakiakat tömören - bár toleráns leereszkedő türelemmel - úgy hívja, hogy a "hülyék". Ők nem birtokolhatják a bölcs rálátás képességét, mert nem tudják, hogy tegnap éppen milyen részecskét fedezett fel valaki.
Erre én azt mondom, hogy kb. 14 éves koráig minden fiúgyerek műszaki meg Nemo-kapitány. A baj csak az, ha úgy is marad, illetve, ha CSAK AZ marad. De persze ebből semmit sem fog fel, csak még megrögzöttebb lesz minden alkalommal, majd, hogy bizonyítsa, mennyire őt igazolja az élet és a gyakorlat, bejelenti, hogy most vett egy többszintes házat vagy egy újabb Mercedest. Én erre azt mondom, hogy persze, hogy az élet ezt igazolja, mert ezt várja tőle, ez csak természetes. Én ezt úgy hívnám, hogy mivel az "élet" látja, hogy mivel ejthető csapdába (homályba), logikusan azokat kínálja fel neki. Aminek ő szépen meg is felel. Félreértés ne essék: nem azt mondom, hogy


  MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJE, KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK!