hagyományhű magyar katolikusok

SZŰZ MÁRIÁNAK, MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJÉNEK
felajánlott honlapja

"BÍZZATOK, MERT ÉN LEGYŐZTEM A VILÁGOT"

KATOLIKUS-HONLAP FÓRUM BEJELENTKEZÉS REGISZTRÁCIÓ
 
A hozzászólások nem a honlap szerkesztőjének, hanem az egyes hozzászólóknak a véleményét tükrözik.

(153) Honlap-II.
(8) Róma
(13) Végidő ??
(157) Pius-ügy
(16) A honlapról
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarország
(121) Világegyház
(54) Jövő/Remény
(199) Hírek
(1) Lelkiség
(58) Mások helyett
(199) Kérdések
(34) Hitünk
(77) Fatima
(16) Assisi-ügy
(47) Közlemények
(20) Hallottam...
(66) Fórumozás
(12) AZ ISTENI IRGALMASSÁG
(88) Evolúció
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennivalói
(141) A világ
(9) "Nemcsak kenyérrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hibás?
(50) Magán üzenetek
(12) Történelem-hamisítás
(23) Örömeink
(77) Városmisszió '08
(17) Erkölcs
(55) Tekintély
(88) Vélemények
(9) Kis Római Zsolozsma - "reklám"
(8) Problémák
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelzés
(20) Mi a teendő?
(28) Viták
(9) Anglikán-kérdés
(2) Aláírásgyűjtés vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakciók
(8) Tudomány és fejlődés
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "Bízzatok..."
(27) SJM
 
A világ
 A világ Gondolatok különösen korunk világáról, sorsáról

Még nem jelentkezett be, így nem írhat a fórumba


[0] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
 Pacsirta adatok | 2008.10.31 09:21 | 41
Köszönöm, gábor, a válaszokat.
Elszomorít és őszintén sajnálom, hogy a papok egy "kreatív, szép, helyi hagyomány-, ill. rítusteremtés", vagy "valósítsd meg önmagad" vagy "haladjon Ön is a korral", vagy nem is tudom milyen szándéktól vezérelve félrevezethetik a rájuk bízottakat.

 gábor adatok | 2008.10.30 23:13 | 40
A MAGYAR KATOLIKUS PÜSPÖKI KONFERENCIA LITURGIKUS KÖRLEVELE A PAPSÁGHOZ AZ EUKARISZTIA ÜNNEPLÉSÉVEL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEKRŐL
2005. február 3.

64. A híveknek joguk van megválasztani áldozásuk módját. A hívő fogadhatja a Szentostyát állva vagy térdelve, kézbe vagy nyelvre (161/118).

http://uj.katolikus.hu/cikk.php?h=206

 gábor adatok | 2008.10.30 23:05 | 39
Mint írtam, ez súlyos szabályszegés még a NOM-ban is.

Ráadásul senki, még egy püspök sem tilthatja meg senkitől, hogy nyelvre és/vagy térdelve áldozzon. Ez a szentáldozás normatív alakja, még ha a gyakorlat mást is mutat. A kézbeáldozáshoz külön a püspöki konferenciák engedélye kell, azaz ez a szentáldozás különleges alakja.

Ismét a Redemptionis Sacramentumból:

91. Az áldoztatásról tudni kell, hogy "a szent szolgálatot teljesítők nem tagadhatják meg a szentségeket azoktól, akik megfelelően kérik, kellőképpen felkészültek és jogilag nincsenek eltiltva felvételüktől" (CIC 843. k. 1. §; vö. 915. k.). Éppen ezért minden megkeresztelt katolikust, akit a jog ebben nem akadályoz, oda kell engedni a szentáldozáshoz. Nem szabad tehát megtagadni a hívőtől az áldoztatást olyan egyszerű indokkal, hogy például térden akar áldozni, vagy épp ellenkezőleg, állva.

92. ... a hívőnek mindig megvan a joga ahhoz, hogy saját választása szerint a nyelvére kérje a szent ostyát (Vö. Missale Romanum: Institutio Generalis, 161. p.)

 Pacsirta adatok | 2008.10.30 21:17 | 38
Vágfalvynak: "Szerintem a gyermekeinket meg kell tanítani arra, hogy semmilyen körülmények között nem érinthetjük a Szent Testet (hacsak pappá nem szentelnek)." Igen, teljesen igaz. Az elsőáldozáskor megkapták F. atya figyelmeztetését, hogy semmilyen esetben, semmiféle körülmények között ne áldozzanak kézbe. Át is beszéltük ezt már jópárszor. Tehát a gyerek tudja ezt (amikor pl. NOM-on kötelező részt vennie, akkor ő annak a kettőnek, háromnak az egyike, aki nyelvre áldozik, és az egyetlen, aki utána térdet hajt).
Valószínűleg itt az volt a probléma, hogy nem került még szembe ilyen direkt gyakorlattal, mely szerint nem választhatott módot, hanem ha már beállt a sorba, akkor úgy áldozik és kész.
(Sajnos azt pl. nem tudja egy gyerek hirtelen, azonnal mérlegelni, hogy egy ilyen helyzetben egyszerűen csak kiálljon a sorból - eldöntve és felvállalva, hogy mi a fontosabb - bármilyen szégyenteljes is a megoldás... Ezekért a dolgokért mindig egy felnőtt a felelős.)
A leckét megkaptuk, megtanultuk.
gábornak: most még egyszer megkérdeztem, az áldoztatás úgy történt, hogy a bal kezébe kapta az ostyát, a jobbal a borba kellett mártania, és úgy megáldozni.

 Vágfalvy adatok | 2008.10.30 18:17 | 37
Az áldozás/áldoztatás módjával kapcsolatban egy külföldi templomban volt érdekes tapasztalatom kb. 12 évvel ezelőtt.
Egy 60-as években épült németországi templomban történtek ezek. A templom a zsinat előtti legvadabb liturgikus irányzatoknak akart megfelelni. A templom alapja kör alakú, a hívek gyakorlatilag félkörben helyezkednek el az oltár körül. Az oltár alacsonyabbat van elhelyezve, az utolsó padok vannak a legmagasabb szinten.
A szentély egy szintén félköralakú "áldoztatórács"-csal van elválasztva - igazából ez nem rács, hanem korlát, vagy méginkább félköralakú térdeplő, amely kb. 3 helyen van megszakítva.

Az áldoztatáskor nem volt sorbaállás, hanem az áldozó hívek körülállták az oltárt az áldoztatórács mentén. A külföldieket szeretettel fogadták ott, és nem volt gond, hogy térdelve áldoztam. Ezen senki nem ütközött meg, hiszen tudomásuk volt arról, hogy "elmaradottabb", és konzervatívabb országból jövő vendégeik vannak.
Érdekes volt látni, hogy a lengyel kispapok viszont a helyi szokások szerint (azokhoz alkalmazkodva!) - az inculturatio szellemében - kivétel nélkül mindig civilben jöttek misére, állva és kézbe áldoztak - annak ellenére, hogy Lengyelországban akkor mindenhol térdelve, és nyelvre volt szokás áldozni.

 gábor adatok | 2008.10.30 12:44 | 36
"ő a szentostyát a maga kezével a borba kellett mártsa, majd úgy áldozott."

Ez súlyos visszaélés! Így ír a Redemptionis Sacramentum instrukció:

104. Ne engedjék meg, hogy az áldozó maga mártsa az ostyát a kehelybe, sem pedig, hogy a bemártott ostyát a kezébe vegye...

173. Jóllehet a cselekmény súlyosságának megítélése az Egyház általános tanítása és az ő törvényei szerint történik, objektíven mindig súlyos cselekményeknek kell tekinteni azokat, amelyek a legszentebb Eucharisztia érvényességét és méltóságát veszélyeztetik, illetve azokat, amelyek ellenkeznek a föntebbi (48-52, 56, 76, 77, 79, 91-92, 94, 96, 101-102, 104, 106, 109, 111, 115, 117, 126, 131-133, 138, 153, 168.) pontokban említett szabályokkal.

 Vágfalvy adatok | 2008.10.30 11:50 | 35
Nem kötelezhető! Azért sem, mert áldozni nem köteles senki, sőt, köteles nem áldozni a hívő, ha nincs kegyelmi állapotban. A templomban megszokott gyakorlatra való hivatkozás helyes, de ilyen esetekben a vendég szokásaira szoktak leginkább tekintettel lenni (l. külföldiek kézbe áldoztatása Lengyelországban).

Szerintem a gyermekeinket meg kell tanítani arra, hogy semmilyen körülmények között nem érinthetjük a Szent Testet (hacsak pappá nem szentelnek). Kivétel lehet rendkívüli helyzet.
A másik dolog: szerintem a nom-ot bármilyen esetben biztosabb nem-katholikus szertartásként kezelni, ahol ezért nem ajánlatos áldozni sem. Ebből sokminden más is következik, amit nem kell részleteznem.

 Pacsirta adatok | 2008.10.30 10:40 | 34
Vágfalvy: "A szomorú templomi történetek sorát bővíteném újra"
...
Az elkeseredésem határtalan, és alig tudom feldolgozni.
A gyerekemet a katolikus iskolával hittanos kirándulásra küldtem, ahol szentmisén is részt vettek. Nagy panasszal jött haza: kézbe KELLETT áldoznia. Azt mondták neki, hogy abban a templomban (Szeged) az a gyakorlat. Két pap tartotta a két kelyhet, ő a szentostyát a maga kezével a borba kellett mártsa, majd úgy áldozott.
Ilyen lehetséges, erre kötelezhető valaki? Tudnának felvilágosítást adni?

 pro Christi adatok | 2008.10.30 01:40 | 33
A "válsággal" kapcsolatban:
Én nem vagyok pénzügyi szakember, de csatlakozom Vágfalvyhoz. Már amikor először meghallotttam a híreket, valamiféle ösztön azt mondta nekem:
1) a nagy francia elsötétedés óta semmi sem történt véletlenül a világban (mármint emberi tervezés ellenére sem)
2) ez az egész csak azért kellett, hogy összpontosítsák a bankokat - állami segítség, így többlet tulajdon formájában. Persze formailag, mert lényegileg ez már régen így van.
És lám.
Készül az egységes világállam és ehhez egyre nagyobb egységek létrejötte szükséges.
Egyre nagyobb bankokkal, majd csak egy bankkal.
És egységes egyenvallással, hogy ne legyen annyi probléma már ezekkel a vallásosakkal, főleg a legcsökönyösebbel, amely a dolgokat még meg is írta.
Formailag (mert valósan nem) így már két nagy centrumból tevődik össze a világ. Az egyik az Amerika-EU (ez egy nagy egység, nem kettő) és Kína. Amerika már a következő években tervezi az Amero bevezetését, amely pénznem égisze alatt létrejönne az egységes amerikai kontinens, Kanadástul és mindenestül.
Amerika és az EU pedig már most is ugyanaz. Így már az egységesült Ameuropát kapjuk meg. Addigra Európa maradék Európa-tudatát lemuzulmánosítják, az "entellektüelleket" pedig lebuddhistásítják. Multikulti, "emberi jogok" terrorja. Biblia már most is csak az egyéb vallások könyvei és Édesvíz-ezoterikus kiadványok között kapható a könyvesboltokban.
A kiábrándultak pedig nem a kereszténységbe tartanak a kapitalizmusból, hanem a marxizmusba, ami szintén rafinált dolog, hiszen a két dolog ugyanannak az egy nagy testvérnek a két karja. Tézis, antitézis, szintézis. Egy kis marxizmus.
Mint a II. Világháborúban: vörös ötágú csillag: tézis. Fehér ötágú csillag: antitézis. Szövetségesek az ellen a birodalom ellen, amelyet ők pénzeltek, mert szükség volt rá és a konfliktusra.
A háború utáni hidegháborúban pedig létrejön a szabadkőműves, felépítendő templom alapvető szimbóluma és módszere, a két oszlop. Jákin és Boáz. A szigor oszlopa: a keleti blokk. A könyörület oszlopa: a nyugati blokk. Ugyanez a két oszlop figyelhető meg már a nagy francia elsötétedés mozgalmainak címerein, teljesen nyíltan.
A háború és a hidegháború két blokkja (tézis, antitézis) után pedig létrejön a szintézis: a liberálkapitalizmus.
Ja, hogy a kommunizmus természetes folyamatként szűnt meg, nem pedig azért, mert betöltötte feladatát? A terep előlkészítését az archaikusabb, ezért a fogyasztói hitelgazdaságra kevésbé fogékony volt keleti királyságokban? Hirtelen megérett az idő egy kis peresztrojkára, csupa 33 fokozatú vezényletével?
Ezek után szerintem is háború jöhet a kelettel, mert megint szükség lesz rá, hogy orwelli intézkedéseket és azonosító chipeket kelljen bevezetni "biztonságunk érdekében" és erősítsék a blokkon belüli összefogást, majd a konfliktus elmúltával az egykori két szembenálló fél könnyes kibékülését és ekkor már csak egy nagy, testvéri blokk lesz, szeretetben együtt fogyasztva a megtermelt javakat (miért már nem ez zajlik?).
Lehet, hogy már most is ez van folyamatban (terrorizmus ellenes harc), csak a kibontakozása most lassabb, mert most ez a célszerűbb. De megint olyan látszólagos ellenfelekkel, mint a vörös és a fehér ötágú csillagnak az általuk pénzelt és egyidejűleg bombázott birodalom háborúja idején.
Egy világállam, egy bank, egy egyenvallás, egyenember. Totális megfigyeléssel. Az élet különböző területein tapasztalható szörnyűséges jelenségek összeérnek.
Mindenütt emberi jogokra épülő, igazságos HUMANIZMUS lesz.
Ez folyik? Egyre nagyobb bankok, államosítva, mely állam tulajdonképpen már az EGY nagy állam.
Az önálló államok először föderációkká alakulnak (Lisszaboni szerződés és USA), majd Föderációvá, majd homogén nagy egyállammá.
Pl. kell egy kis válság, hogy nagy összhitellel ki kelljen segíteni a bajbajutottat, vagyis effektív megvenni az állam(ok) levegőjét, ivóvizét (főleg, ahol sok van és jó), a földet, amin járnak. A kormányok jól megerősödnek a bajban, hiszen intézkednek, válságmenedzselnek.
Persze nem azt mondom, hogy a mesterséges válság nem fog valódi következményekkel járni. De, nagyon is, különben nem lenne igazi a dolog.
Persze, összeomlás is lesz tényleg, mert szükség van arra, hogy a "nagyok" összeüljenek és közösen "megoldják" és "kezeljék" a problémát. Vagyis: EGYSÉGESÜLVE lépjenek fel. Ehhez pedig valódi problémára van szükség.
A lelki bázist pedig egy olyan egységvallásnak célszerű biztosítania, melyet egy kis deformálás után evidensen a legtöbb lelket számláló vallás "átgyúrásával" célszerű kialakítani.
Akkor már majdnem készen van a földi éden, azaz az ember végső antikrisztusi lázadása Isten teremtése ellen. Babilon ragyog.
Szép, új világ.
Az, amelynek neve a szabadkőműves szimbolikát megtestesítő egy dolláros bankjegyen olvasható, a mindent látó piramis alatt:
NOVUS ORDO SECULORUM.
A túloldalon pedig, a sas (amely valójában a babiloni főnix) két lába ugyanazt a Jákint és Boázt tartja, amelyeket a nagy francia elsötétedés szimbolikája pontosan ugyanígy ábrázolva jeleníti meg. A "réti sas" feje felett pedig egy kis vizuális rejtvény, igazi kirakós játék.
Mindez közismert, már közhely.

De mindez fikció. Becsúszott most egy kis ide nem való science-fiction történet?
Ha nem, akkor maradnak számunkra a karlisták és a hasonlók. Ha lesznek. Mert ne feledjük: a plazmatévé és az ő műsorának korában nem marad belőlük egy maréknyi sem, mert ahhoz gondolkodni kellene, de okosan először ennek vették elejét. Aki még maradna, azt fogja a hitel.
Zsebretett kezű tudatállapotok grasszálnak a megmaradt templomokban.
"Karlistákra" pedig szükség lenne az apokalipszisben. De a jó hír az, hogy az apokalipszis szükséges ahhoz, ami utána jön. "Ez a harc lesz a végső." (Bocsánat.)


 Vágfalvy adatok | 2008.10.29 11:51 | 32
A szomorú templomi történetek sorát bővíteném újra:

A faluTV videósa kijött a kamerával a kápolnába, ahol búcsú volt. (A videós már több mint 10 éve ugyanaz, de a templomban nem tud azóta sem viselkedni). Vasárnap már kifogytam a türelmemből, és felszóllítottam, hogy vegye ki a zsebéből a kezét. Erre azt válaszolta, hogy majd kiveszi. Én újra felszóllítottam, hogy most rögtön.
Attól tartok, barátok már nem leszünk. Csak úgy tűnik, rajtam kívül más nem szokta figyelmeztetni. Évekkel ezelőtt a mise közben súgtam neki oda, hogy ne mászkáljon a szentélyben. Most viszont, lévén, hogy kis kápolnában történt a dolog, sokan hallották.
A mise után a plébános mondta, hogy ma ez a misszió, hogy "vedd ki a zsebedből a kezedet". Megjegyeztem, manapság egy pap ilyet nem is mondhat, mert még megverik...

Nem tudom, mi volna, ha villanyszerelőként hivatásból villanyt kellene szerelnem egy mecsetben: megengedhetném-e magamnak, hogy ne alkalmazkodjak az ott megkövetelt viselkedési szabályoknak?

 Vágfalvy adatok | 2008.10.29 11:18 | 31
Sajnos ma alig lehet elképzelni olyan szörnyűséget, amit nem emelnének törvény szintjére.
Égbekiáltó bűnök elkövetése sok helyen teljesen legális, az összes többi új dolog csak ezeknek a ragozása.

A "válság" meggyőződésem szerint előre tervezve volt, irányítva van, és nem lesz más következménye azon kívül, hogy a javak újra lesznek elosztva. A szegények még szegényebbé válnak, a gazdagok pedig most is- úgy mint máskor - megint jól járnak.
Egyébként, ha történetesen valóban összeomolna a tőzsde, abban sem volna semmi meglepő, hiszen ha valaki tudja, mi a tőzsde, könnyen megértheti, hogy tulajdonságából kifolyólag bármikor összeomolhat.
A világháborút nem tartom valószínűnek, ezzel szerintem meg kell még várni Kínát, csak aztán kezdődhet...

 Élthes Eszter adatok | 2008.10.28 23:21 | 30
És akinek ennyi jó nem elég, annak még két csuda jó hír mára:
1.az angol parlament megszavazta az engedélyezését - ugye csakis kísérleti célokra - az ember-állat embrió létrehozásának
2. a szinóduson résztvevő a püspökök kérései között szerepel, hogy a pápa engedélyezze, vagyis vezesse be, hogy nők "megbízott lektorok" lehessenek (eddig csak "ideiglenes" engedélyük volt), vagyis klerikusok lehessenek.
Merthogy ma a katolicizmusnak ez a legfőbb gondja.
Remélem ezek a mai jó hírek mindenkit felderítettek a jövőt illetően.

 Minister Primus adatok | 2008.10.28 22:06 | 29
Szerintem pedig új világháborúnak nézünk elébe (a második világháború előzményei között is a tőzsde válság volt)... És újra a kommunizmus meg a stb. fog feltámadni. Németországban már most ezerszámra vásárolják Marx "Kapitalizmusát" - erről számolt be a minap az újság...
Hogy háború lesz a vége, abban tuti biztos vagyok. Csak időben kell meggondolni, hogy kinek a pártjára állunk...

Tán nem lanyhadtak el a spanyol Karlisták... ;D (Ez kifejezetten magánvélemény)

 Élthes Eszter adatok | 2008.10.28 19:31 | 28
Duisburgban (Németország egyik észak-nyugati nagyvárosában) most avatták fel Németország legnagyobb mecsetét, az ünnepségeket a tartomány miniszterelnöke sugárzó arccal vezette.

Ma véletlenül belenéztem egy német "hazafias" filmbe, mely az Alpokban játszódik, és az az "üzenete", hogy vigyázni kell a természetre, a hazai földre. Meseszerű történet, Németországban, Ausztriában tucatjával készülnek az ilyen filmek, melyekben a végén mindig a jók győznek, a rosszak pedig nem vesztenek, hanem MEGJAVULNAK, bocsánatot kérnek és mindenki boldog. Eddig ez nagyon szép és hasznos. Csakhogy ebben a mostaniban megjelent egy német fiatal lány, aki a távol-keleti vallást hozta az alpesi faluba, természetesen mindenki legnagyobb örömére. És az egyetlen gyermek szereplőt is ő nevelte e távol-keleti szellemben.

Amikor 2005 karácsonyában a Távol Keleten 200 ezer ember pusztult el a cunamiban, alig akadt valaki, aki Isten büntetését látta benne, holott az volt. És a mostani válságban? Vajon akad valaki, aki összefüggésbe hozza például a kereszténységet meg sem említő EU alkotmány, az egység-vallás, a homo-házasság, az eutanázia, az abortusz, hogy csak a legnagyobb bűnöket említsem és az egész világ gazdaságát összeomlással fenyegető válságot?
Régen az emberek, ha valami sújtotta őket, Isten kezét látták a bajban és bűnbánatot tartottak, megtértek.

És még valami eszembe jut a mostani állapottal kapcsolatban: nekem úgy tűnik, hogy az egész válság a még több pénzt keresni akaró spekulánsok műve, akik csak arra nem számítottak, hogy kicsúszik kezükből a dolgok irányítása. Mert azt nem vették számításba, hogy egy Isten nélkül, sőt Isten ellen működő világ csak ideig óráig állhat fenn.

 Füzesi Zsolt adatok | 2008.10.19 17:31 | 27
Érdekes, én egészen mást tapasztaltam. A mi templomunkban a misszió, mint lélementési küldetés jelent meg a szentbeszédben. Sőt arról is szó volt, hogy a missziós szellemen rengeteget gyöngített az "ökumenizmus mételye" (sic!).

Ja, hogy nem mondtam, hogy az ünnepi szentmisét Gergely Atya mutatta be?

 Vágfalvy adatok | 2008.10.19 14:05 | 26
Két megjegyzésem talán a "Hibaüzenetek" közé tartozna...

A múlt héten egy misén (NOM) a Mária-légiós néni szépen elolvasta a szentleckét. A prédikációban a plébános utalt arra a szentleckére, amelyet a "lektor" felolvasott... És a "lektor", t.k. bármelyik asszony tudja magáról, hogy "lektor"-i feladatot lát el. A hibajelzés a plébánosnak szól, aki nem tudja, mi az a lektor, és a felolvasókat, és a hívő népet félretájékoztatja.

Ma missziós vasárnap van, a perselypénzt is a missziók javára ajánlják fel. Mit is tudtunk meg a missziókról? A harmadik világban sok a szegény, iskolák, kórházak, és élelmiszer-segítséget küld oda az Egyház. Így viszi el hozzájuk az örömhírt. A szegény pogány népekről, akiknek lelkét kell megmenteni az örök életre, nem esett szó.

A két történet bármelyik templomban megtörténhetett volna... Itt tartunk ma!

 Pacsirta adatok | 2008.09.22 20:34 | 25
"- A történelmi kritikában nagyon óvatosnak kell lenni. Igen gyakran éppen azokhoz az eszközökhöz kell folyamodnunk, amelyektől a tudósok leginkább óvakodnak, mert ők minden megoldásukért és magyarázatukért mindjárt csak a tudományhoz fordulnak.
A bölcsesség szerintük csak igen magasról jöhet, csak igen magasról, vagyis egyenesen őtőlük, ami helytelen nézet. Nem szabad magasabb rendű kultúránk hitében, szubtilis felfedezéseink gőgjében egyszerűen megvetnünk a másfajta elméleteket.
A tudomány igen gyakran csak papír, tinta és toll. Számos esetekben, mint például a jelen esetben is, nem sokra mennénk a történelmi kutatás módszerével: könyvekkel, memoárokkal, sajtóval és egyebekkel...
- Ez igaz.
- Várjon csak! Mi a történelem? A történelem az idő. Mi a könyv? A könyv csak egy ember.
A memoár is csak egy ember, a maga javára és védelmére. Mi a sajtó? A sajtó is csak az ember, a maga pártjával és pártérdekeivel. Mindezzel - itt - nem megyünk semmire.
Amit az ember a maga fölényének, a maga tájékozottságának és tudásának gondol, az igen gyakran csak az ő szellemének fogyatkozása. Ott ahol a könyvek, a memoárok, az okmányok és a sajtó hallgatnak, ott kezdődik gyakran az igazság."
(Szomory Dezső)

 Pisti adatok | 2008.09.19 22:56 | 24
nekem lenne egy olyan javaslatom - nem kötelező egyetérteni vele -, hogy ne a saját szülői énállapotunkból próbáljunk mások gyermeki énállapotának írni, mert a kereszteződő tranzíciók nem tarthatók fönn - ahogy a fórum utóbbi pár napja is igazolja -, gyermeki énállapotból írni pedig megint nem szerencsés, hanem célozzuk meg inkább a felnőtt énállapotból induló, és abba érkező tranzíciók fenntartható folyamatát elérni. lehet, hogy többre megyünk... (bár többes szám első személyben beszélni sem szép dolog, de hát senki sem tökéletes.)

 Vágfalvy adatok | 2008.09.19 12:25 | 23
A házirendre én is úgy reagáltam kb. 15 évvel ezelőtt, mint Te most. Először nem is akartam bemenni a templomba.
Majd amikor bekövetkezett a figyelmeztetés is - mivel a templom házirendjéről van szó, az Általad példaként felhozott abszurditás szóba sem kerülhetett, hiszen a templomban nem folytat senki vitát - és eszembe jutott ez a szabály, nem kérdeztem, hogy miért, hanem szótfogadtam.
Próbáld ki Te is - meglátod működik! Próbáld azt tenni, ami ellenedre van - ami akár minden logikával ellenkezik, de nem ellenkezik a lelkiismereteddel - ha arra felszólítanak, vagy megkérnek. Így - ha sikerül így tenned - egy valódi aranybányára fogsz lelni!

 Vágfalvy adatok | 2008.09.19 09:37 | 22
Kedves Pisti, Te eltaláltad mit gondolok! Sajnos ez valamilyen módon - nem szánt szándékkal - kifejezésre jutott. Amazt "illedelmesen" nem mondtam ki direkte -, de magam részéről mégis szemtelenségként ítéltem el, így ez nem tartozhat szerintem sem semmilyen módon az illedelmességhez.
Explicite nálamnál okosabbnak mondtalak.


  MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJE, KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK!