hagyományhű magyar katolikusok

SZŰZ MÁRIÁNAK, MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJÉNEK
felajánlott honlapja

"BÍZZATOK, MERT ÉN LEGYŐZTEM A VILÁGOT"

KATOLIKUS-HONLAP FÓRUM BEJELENTKEZÉS REGISZTRÁCIÓ
 
A hozzászólások nem a honlap szerkesztőjének, hanem az egyes hozzászólóknak a véleményét tükrözik.

(153) Honlap-II.
(8) Róma
(13) Végidő ??
(157) Pius-ügy
(16) A honlapról
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarország
(121) Világegyház
(54) Jövő/Remény
(199) Hírek
(1) Lelkiség
(58) Mások helyett
(199) Kérdések
(34) Hitünk
(77) Fatima
(16) Assisi-ügy
(47) Közlemények
(20) Hallottam...
(66) Fórumozás
(12) AZ ISTENI IRGALMASSÁG
(88) Evolúció
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennivalói
(141) A világ
(9) "Nemcsak kenyérrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hibás?
(50) Magán üzenetek
(12) Történelem-hamisítás
(23) Örömeink
(77) Városmisszió '08
(17) Erkölcs
(55) Tekintély
(88) Vélemények
(9) Kis Római Zsolozsma - "reklám"
(8) Problémák
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelzés
(20) Mi a teendő?
(28) Viták
(9) Anglikán-kérdés
(2) Aláírásgyűjtés vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakciók
(8) Tudomány és fejlődés
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "Bízzatok..."
(27) SJM
 
A világ
 A világ Gondolatok különösen korunk világáról, sorsáról

Még nem jelentkezett be, így nem írhat a fórumba


[0] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
 Pacsirta adatok | 2008.11.06 12:29 | 61
"jelen voltak Paskai L., Várszegi Asztrik, és Lukács László a keresztény oldalról"
Nem hagytál ki valakit? Látnunk kell a fától az Erdőt is... :)

 Vágfalvy adatok | 2008.11.06 10:11 | 60
"...zsidó-katolikus (sorrend lényeges!) találkozónak Budapesten..."


Kedves p. Ch.!

attól tartok a sorrend egyáltalán nem lényeges. De biztonság kedvéért meg kellene nézni, ki lesz ott a magyar, ha egyáltalán lesz.

Mert tudok hasonló párbeszédről, amikor jelen voltak Paskai L., Várszegi Asztrik, és Lukács László a keresztény oldalról - a kikeresztelkedett zsidók, és amott a ki-nem-keresztelkedett zsidók.
Ekkor én megkérdeztem magamban, hogy miről is fognak ezek beszélni? Megvitatják talán a magyar kérdést, mint testvér a testvérrel?

Egyébként Lukács László kulcsember szokott lenni ilyen párbeszédeknél, és félretéve ősei vallását, az övét kellene megvizsgálni. Mert olyan messze jár piarista tanárként a katolicizmustól, mint Makó Jeruzsálemtől!
Több évig hallgattam előadásait. Na az, hogy hallgattam, az azért túlzás... ott voltam előadásain több éven keresztül, és amikor valami égbekiáltó eretnekséget vagy butaságot mondott, (gondolatban) a fejemhez kapkodtam...

 pro Christi adatok | 2008.11.06 00:48 | 59
A Vatikáni Rádió pedig e percekben azzal igazolja álláspontját a XII. Piusz körüli, aktuális hisztéria ügyében, hogy miért volna baj azzal a pápával, aki több nőt avatott boldoggá, mint bármely más pápa és, hogy ő volt az, aki utat nyitott az Egyházban az EVOLÚCIÓ tanának befogadásához. Akkor pedig milyen alapon bántják?

Vagyis, számomra ez a hír nem XII. Piusz személyéről és ügyéről szólt, hanem arról, hogy:
az Egyház úgy érzi, hogy igazolnia, elfogadtatnia kell magát ezen nézetekkel szemben? Defenzív magatartást vesz fel velük szemben, ezt eleve természetes állapotnak kezelve, vagyis eleve abból indulunk ki, hogy ezek olyan igazságok, melyekhez képest kell igazolnia magát az Egyháznak szemlesütve, ha azt akarja, hogy komolyan vegyék?
És:
Ha már így van: akkor PONT AZ EVOLÚCIÓ ÉS A FEMINISTA SZEMPONTOK AZOK, AMELYEKKEL IGAZOLNIA KELL MAGÁT EGY KATOLIKUSNAK?????????? !!!!!!!

Ráadásként, a karizmatikus mozgalmakat üdvözlő és azokat felkaroló és buzdító vatikáni nyilatkozat szintén mai hírként talált homlokon engem, de az eddigi hírekkel - melyek egyetlen nap alatt értek - már eleve oly zsongítóan békés, lelkemből lelkedzett, mindent elfogadó, boldog-katolikus állapotba kerültem, hogy ezt a karizmatikus fellelkesülést tulajdonképpen fel sem veszem.

No, ha eddig meg is fordult a fejemben magamra értelmezve, hogy a papi (szerzetesi) hivatás a legnagyszerűbb hivatás, amely egy férfiemberrel megeshet, akkor azt hiszem, kezdek kijózanodni, ami a jelen helyzetet illeti.
Lehet, hogy akkora kolosszális gyengülés (netán hitehagyás, netántán némi árulás) kezd kibontakozni, hogy ebből talán jobb kimaradni.
Nagyon meglehet, hogy az üdvtörténet oly korszakába érkeztünk, amelyben fokozott szükség lesz a hűségre - de könnyen lehet az is, ahogy elnézem, hogy ezt könnyebb lesz esetleg kívülről tanusítani, mint belülről.

Az a szintén friss hír pedig, hogy a katolikus-muszlim esztergomi konferencia után szintén "mi" adunk helyt a nemzetközi zsidó-katolikus (sorrend lényeges!) találkozónak Budapesten, már kifejezetten nem zavar, hisz miért is zavarna? Az ellenben már kicsit jobban, amit az indoklások között olvastam, miszerint:
- "hogy elfogadjuk és tiszteljük egymást (eddig rendben) és, hogy szeretetben kimondjuk az igazságot" (mármint melyiket? Aki az Út, az Igazság és az Élet? merthogy más "közos" igazság egy katolikus számára nem nagyon van.)
- "az egyház és a zsidó nép közötti kapcsolatok megújult teológiai értelmezése" (ezt a fenti tétel tükrében nem igazán értem, de biztosan én vagyok túl gyenge)
- "a kultúrák és vallások közötti párbeszédet egyre inkább szent kötelességének kell éreznie mindenkinek, aki elkötelezte magát egy emberhez méltó világ építésében" (Mármint mit építünk elkötelezetten? EMBERhez méltó VILÁGOT? A katolikus igazságot pedig nem igazán kulturális kérdésnek vagy szintnek gondolom - én.)

De mára már nagyon unom is magamat, a mindenben csomót keresésemet. Nekem mára elég is ennyi a "világból" meg magamból, ámbár mindennek nagyon örülök, mert haladok a korral, így rendelkezem a megfelelő és elvárt pozitív gondolkodásmóddal.


 pro Christi adatok | 2008.11.05 23:50 | 58
A pápa Obamával kapcsolatos nyilatkozata olyannyira igaz, hogy az összes világi és egyházi (vatikáni) hírforrás is sűrűn lehozza fő hírként.

Más:
amikor az alábbi, szintén friss hírt olvastam, fordult egyet velem a világ nagyhirtelen:

"A mainzi bíboros, Karl Lehmann a reformáció ünnepe alkalmából a felekezetek közötti megegyező vonásokra hívta fel a figyelmet. "Legfőbb ideje, hogy szembenézzünk az igazsághoz hű, mély összefüggésekkel, amiket Luther egyházképe az egy, szent, katolikus és apostoli egyházzal felmutat" - mondta a bíboros abban a prédikációban, amit a központi bonni reformáció ünnepen az ottani evangélikus templomban mondott. Ami a két nagy felekezetet összeköti, az a Biblia, meg a nagy hitvallások és az óegyházi zsinatok. Lehmann szerint vannak olyan jelek, amelyek a reformáció 2017-ben tartandó nagy 500 éves évfordulója előkészületei során arra mutatnak, hogyan lehetne a Vatikánt jobban bevonni ebbe a folyamatba, illetve milyen közös megbeszéléseket és programokat lehetne előkészíteni közösen." (Vatikán)

 Élthes Eszter adatok | 2008.11.05 23:08 | 57
Aíkath.net-en olvastam, hogy a pápa táviratban üdvözölte Obamát és biztosította arról, hogy imádkozik érte. A cikk címe egyébként: a katolikusok imádkoznak Obamáért.

"Der Vatikan hat dem neuen US-amerikanischen Präsidenten Barack Obama ein Telegramm zu seinem Wahlsieg geschickt. Papst Benedikt XVI. sicherte darin sein Gebet zu, damit Obama zu einer Welt in Frieden, Solidarität und Gerechtigkeit beitragen könne. Katholiken in aller Welt beteten dafür, dass Obama den großen Erwartungen an seine Präsidentschaft gerecht werde und Gott ihm in seiner großen Verantwortung beistehe, sagte Vatikansprecher Pater Federico Lombardi an diesem Mittwoch in Rom."

Magyarul: "... hogy Obama egy békében, szolidaritásban és igazságosságban levő világhoz hozzájáruljon. Az egész világon katolikusok imádkoznak azért, hogy megfeleljen azoknak az elvárásoknak, melyet elnökségéhez fűznek, és Isten segítse e nagy felelősségban. ..."

 Vágfalvy adatok | 2008.11.05 22:46 | 56
"fiatal vagy öreg"

(Ministert kérem, ne is olvassa el az alábbiakat, mert megint egy rossz hír)

http://index.hu/politika/kulfold/euta5365/

(A gyógyíthatatlan betegek Washington államban ezentúl kérhetik kezelőorvosuktól az eutanáziát.)

Én csak azt kérdezném meg, milyen alapon van megszabva a hat hónap? Tehát azok, akiknek legfeljebb csak hat hónapjuk van hátra hátrányos megkülönböztetés alá esnek a törvény szerint? Azok, akiknek legfeljebb csak hat hónapjuk van hátra, ezek szerint kevésbé értékes emberek. Szerintem ilyen alapon ezt a határt előre lehetne hozni korlátlan mértékben, hiszen aki öreg annak a kora önmagában egy gyógyíthatatlan betegség. Következésképpen minden nyugdíjas idővel majd kérheti ezt a "szolgáltatást", sőt lehet, hogy egyszer megérjük, hogy kötelezően igénybe is fog kelleni venniük...

Én azok számára tenném kötelezővé az eutanáziát, akik azt kitaláltak és népszerűsítik...

 gábor adatok | 2008.11.05 22:22 | 55
Husszein Obama győzelmi beszéde:

"Ha van valaki, aki kételkedik abban, hogy Amerika az a hely, ahol minden dolog lehetséges, aki nem hiszi, hogy az alapító atyák álma ma is megvalósulhat, aki megkérdőjelezi demokráciánk erejét, akkor a mai este a te válaszod. A változás eljött Amerika számára - fiatal vagy öreg, demokrata vagy republikánus, gazdag vagy szegény, bennszülött vagy bevándorló, fehér vagy fekete, meleg vagy heteroszexuális, fogyatékos vagy egészséges, a 2008-as választás üzenete az: Amerika nemcsak egyéniségek sokszínű közössége, hanem - ami mindig is volt - az Amerikai Egyesült Államok.

 Vágfalvy adatok | 2008.11.05 21:14 | 54
"a többnejűség (poliandria) tilalma"

Görögből számomra a többnejűség az poligámia, a többférjűség pedig az a poliandria. Vagy valamit félreértettem?
Erkölcsi szempontból van-e a kettő között különbség?

 pro Christi adatok | 2008.11.05 20:44 | 53
Még egy szívderítő "kis színes" a "világ" háza tájáról:

"Az oxfordi önkormányzat eltörölt minden Karácsonyra való utalást
December 25-e és az összes Karácsonnyal kapcsolatos esemény mostantól kezdve "a téli fény ünnepségei" nevet viseli.

December 25-e és az összes Karácsonnyal kapcsolatos esemény mostantól kezdve "a téli fény ünnepségei" nevet viseli. Az angol város vezetőinek nyilvánosan kihirdetett célja, hogy csökkentsék a legnagyobb keresztény ünnep túlságos hangsúlyozását, a többi vallás követőire való tekintettel. A döntés ellen azonnal tiltakozásukat fejezték ki az anglikánok és a katolikusok, de zsidók és muzulmánok is.
"Az iszlám hívők és más vallások követői is örömmel várják Karácsonyt - jelentette ki az oxfordi muzulmán tanács - hozzátéve, hogy olyan különleges ünnepről van szó, amelyet nem lehet egy tollvonással eltörölni. A vitatott oxfordi döntéssel kapcsolatban Gianfranco Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke nyilatkozott rádiónknak.
Elmondta, hogy az igazi párbeszédet saját önazonosságunk révén alakíthatjuk ki, nem pedig annak kiirtásával. Míg a múltban a vallási jelek ellen egy másik, alternatív rendszer kötelezővé tételével küzdöttek, ma az új ateizmus, a tagadás egyfajta ködös, szürke hullám. Nem tagadják, hanem teljesen figyelmen kívül hagyják Istent. Egy tagadással szemben még fel lehet hozni ellenérveket, de ez a fajta színtelen, szagtalan, ízetlen "társasjáték" lehetetlenné tesz bármilyen reakciót - mondta Ravasi érsek.
A múlt drámai ateizmusával szemben ma a közöny tesz mindent fakóvá és végül talán még abban is megakadályozza az embert, hogy - minden nagy valláshoz hasonlóan - kérdéseket tegyen fel a lét alapvető témáit illetően. Jelentőségteljes, hogy más vallás követői is tiltakoztak az oxfordi döntés ellen, mert attól tartanak, hogy őket is megfosztják majd önazonosságuktól, azoktól a kincsektől, amelyeket ünnepeik magukba zárnak. Európában természetesen a keresztény ünnepek jelentik ezeket az eseményeket - tette hozzá rádiónknak adott interjújában Gianfranco Ravasi érsek, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke.
(Vatikáni Rádió)

 Füzesi Zsolt adatok | 2008.11.05 20:42 | 52
De az Egyház H.V.-t megelőző hagyománya is a H.V. álláspontját támogatja. Pl.:
Szt. Ágoston:
"Tiltott módon és erkölcstelenül él feleségével, aki a gyermekfogamzást megakadályozza. "
XI. Piusz pápa:
"A házassági jog gyakorlása természeténél fogva a gyermeknemzésre irányul; tehát a természet elleni vétek és benső lényegében ocsmány és tisztességtelen dolgot tesznek, akik annak célját és hatását meghiúsítják. "
Mindszenty bíboros:
"Az egyetlen, ami a parázna kéjelgést a törvényszentesítette érintkezéstől megkülönbözteti, a házassági fajfenntartás. Ha a fajfenntartás célját állandóan vagy időlegesen kizárják a házasok, a házasélet is közönséges és bűnös életviszony; a családi szentély bűntanya, a házastársak bűntársak. Lázadóként szembehelyezkednek a Teremtő nyilvánvaló akaratával. Ha valaki azon mesterkedik, hogy ne legyen élet abból az érintkezésből, amit az Úr az életre rendelt, vagyis ha az érintkezést közvetlenül az Úr ellen kitűzött cél ellen végzi, és magát a fogamzást meghiúsítja, belekontárkodik a Teremtő tervébe, megzavarja az élet tiszta forrását. "

Szerintem tehát a H.V. rangja a tanítások hierarchiájában MAJDNEM HITTÉTEL.

 Füzesi Zsolt adatok | 2008.11.05 20:42 | 51
Egyébként sem osztom mindenestül Msgr. Lambruschini véleményét, miszerint a természeti törvények esetében nem lehet dogmát definiálni, hizsen a természeti törvény is kinyilatkoztatás, mégpedig a legalapvetőbb, melyet minden emberbe Isten közvetlenül olt bele.

MI A TERMÉSZETI TÖRVÉNY?

Válasz:
A természeti törvény az emberi szívbe írt isteni rendelkezés, mely összhangban áll a világ rendjével.

Magyarázat:
Isten az Ő örök terveiben megalkotott világrendjét (lex aeterna) a teremtett dolgok természetébe oltott hajlamok, ösztönök és benső törekvések által valósítja meg. Így hajtják végre értelemmel nem rendelkező teremtmények is az örök isteni tervet. A magasabb szellemi természettel megáldott és szabad akarattal felruházott ember esetében Isten a természetes értelmen és a célirányosságon keresztül tudatja a dolgok helyes működési rendjét, melyet az emberi ész felismer. "A természettörvény tehát természetes eszünk világánál kapott részesedés Isten örök törvényében (partitipatio legis aeterna)" (Evetovics Kúnó: Kat. Erkölcstan. I. IV. 2,b). Ez a törvény az erköcsi élet első és legkézenfekvőbb normája, ezért ennek nem ismerete normális ember esetében lehetetlen, legalábbis a legalapvetőbb erkölcsi elvek vonatkozásában (ld. a 259. kérdést).
Az ember hármas természetes hajlamának megfelelően a természeti törvény is hármas felosztású. Tartalmazza az önfenntartás, a fajfenntartás és a szellemi élet helyes irányára vonatkozó kötelességeket.
Az erkölcsi rend megőrzésének szempontjából a természeti törvények parancsai lehetnek:
1. Elsőrangúak (primaria): melyek nélkül az erkölcs teljesen romba dől (ilyen a homoszexualitás, istentagadás, ill. -káromlás vagy a többférjűség tilalma).
2. Másodrangúak (secundaria): melyek elhagyása az erkölcsi életet jelentékenyen gyöngítik ugyan, de teljesen romba nem döntik (ilyen pl. a házasságon kívüli nemi aktus, a bosszú, a hazugság vagy a többnejűség (poliandria)tilalma
A természeti törvényt megszüntetni vagy más törvénnyel felcserélni nem lehet, mert ha valami természetszerű, akkor csak úgy szűnhet vagy változhat meg, ha maga a természet is megszűnik, vagy megváltozik. Nincs és soha nem is lehet felmentés az elsőrangú törvények esetében, de Isten adhat felmentést bizonyos időre és magasabb célok érdekében a másodrangú természeti törvények alól.

Igazolás:
A természeti törvények az emberbe vannak ültetve: "Egészen közel van hozzád a törvény, a szádban és a szívedben, így hozzá szabhatod tetteidet" (Deut 3,14). "Amikor a pogány törvény híján a természet szavára jár el a törvény szerint, törvény híján saját magának a törvénye. Ezzel igazolja, hogy a törvény szabta cselekedet a szívébe van írva" (Róm 2,14).

 pro Christi adatok | 2008.11.05 20:41 | 50
Obama első tervezett intézkedéséhez egy kis adalék, friss hír:

"Az emberi jogok közé akarják iktatni az "abortuszhoz való jogot"

Az ENSZ szociálpolitikai részlegének életvédő csoportja nemzetközi aláírásgyűjtő kampányt hirdetett, hogy a világszervezet ne ismerje el emberi jogként az abortuszt.

A művi vetélést pártoló csoportok ugyanis erős nyomást gyakorolnak, hogy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 60. évfordulója alkalmából az emberi jogok közé sorolják a terhességmegszakítást.

A Katolikus Családi és Emberi Jogok Intézete (Catholic Family and Human Rights Institute) Nemzetközi felhívás az egyén és a család jogaiért és méltóságáért címmel hirdette meg a kezdeményezést.
Emlékeztetnek rá, hogy az egyetemes jogok minden személy és nemzet számára közös alapot jelentenek. Az emberi jogok: a méltóság, a szabadság, az egyenlőség, a szolidaritás és az igazságosság képezik azt a spirituális és erkölcsi örökséget, amelyre az ENSZ épül. Ezért a Katolikus Családi és Emberi Jogok Intézete nagy jelentőséget tulajdonít az emberi élethez való jognak a fogamzástól a természetes halálig.

Minden gyermeknek joga van a fogantatáshoz, a megszületéshez és ahhoz, hogy családján belül nőjön fel, amely egy férfi és egy nő házasságán alapszik, mivel a család a társadalom természetes és alapvető egysége. Védeni kell tehát a gyermekek jogát ahhoz, hogy szüleik neveljék őket, akiknek alapvető joga, hogy megválaszthassák milyen típusú nevelést kapjanak gyermekeik. Ezért az életvédő szervezet felszólítja a kormányokat, hogy értelmezzék helyesen az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában megfogalmazottakat.

A petíciót itt lehet aláírni:

http://www.c-fam.org/publications/id.105/default.asp

(Vatikán Rádió)

 Füzesi Zsolt adatok | 2008.11.05 20:41 | 49
Közben utána néztem.
A H. V.-t a sajtónak bemutató Msgr. Lambruschini 1968. VII. 29-én kijelentette:

A dokumentum nem tévedhetetlen pápai tanítás, bár a Tanítóhivatal olyan megnyilatkozatkozása, amely minden kat. hívőtől engedelmességet vár. A pápa e dokumentumban a természettörvényt értelmezi, nincs meg tehát az abszolút tévedhetetlenségnek az a garanciája, ami a kinyilatkoztatásban benne foglalt hittani és erkölcsi igazságok ex cathedra definíciójánál megvan.

Azonban a H.V. tanítását jó néhány későbbi dokumentum megerősítette:
Quaestio de abortu (1974), -Persona humana (1975), -Familiaris consortio (1981), Donum vitae (1987), -Catholicae Ecclesiae Catechismus (1992), -Veritatis splendor (1993), -Evangelium vitae (1995), II. János Pál p.: Beszéd a H.V. megjelenésének 20. évfordulóján a moralisták nemzetközi kongresszusa résztvevőihöz (1988. XI. 12.).

 Füzesi Zsolt adatok | 2008.11.05 18:16 | 48
A milánói érsek, Martini bíboros, aki egyébként kicsi híján pápa lett :shock: , elhatárolódott a Humana Vitae enciklikától, mely szerinte rendkívüli károkat okozott úgy a családoknak, mint az Egyháznak. Martini időszerűtlennek tartaja a fogamzásgátló szerek tilalmát is, többek között. Reméli, hogy véget ér VI. Pál és II. J.P. e tekintetben szigorú kurzusa, és a HV 40. évfordulóján nyilatkozik a pápa arról, hogy szerint is meghaladott-e az enciklika vagy sem.

3 kérdés:
- Mivel ez a kijelentés nyilvános volt, az kérdésem, hogy az érsek tagja maradt-e a katolikus Egyháznak, vagy e kijelentésével önmagától beálló kiközösítést vont-e magára?
- Ha a pápa az érsek reményei szerint nyilatkozna, az kimerítené-e az eretnekség kategóriáját, azaz ....
- Az előző két kérdés másképpen felvetve: a fogamzásgátló szerek tilalma az egyház tévedhetetlen tanítása-e, azaz a megváltoztathatatlan hitletétemény erkölcsi mozzanat-e vagy sem? (Szerintem igen)

 gábor adatok | 2008.11.05 14:57 | 47
Sajnos nem mondott butaságot a riporter. Bizony minden tiltás ellenére, amelyet több püspök is határozottan kimondott, nagyon sok katolikus szavazott Obamára. Gondolom, mindenki le tudja vonni azt, hogy ez mit jelent.

http://pewforum.org/events/?EventID=207

 Élthes Eszter adatok | 2008.11.05 11:45 | 46
Tegnap a tévé-híradóban megdöbbenve hallottam a magyar riportert, aki azt állította, hogy Amerikában még a katolikusok is Obamát támogatják (és másnap, hogy alelnöke katolikus). Ez természetesen nem igaz, miként ez a honlap HÍREK, illetve KORUNK, A 21. SZÁZAD oldalakon is látható a következő két cikkből:
Áldozás- és beszéd-tilalom a demokrata alelnökjelölt számára
Barack Obama, az Antikrisztus útjának előkészítője

A magyar média azt is elhallgatja, hogy Obama közölte, hogy hivatalba lépésének első intézkedése az lesz, hogy törvénytelennek jelent ki minden olyan megmozdulást, fellépést, ami kétségbe meri vonni a nők jogát terhességük bármely időszakában való megszakítására.
Az amerikai püspökök (a kb. 260-ból mintegy 100-an) eddig soha nem tapasztalt határozottsággal és éles szavakkal ítélte el Obama politikáját, és szólította fel a katolikus híveket, hogy ne szavazzanak rá.

Robert Finn Kansas City püspöke egyházmegyéjének blogjában már említette, hogy Kanadában már bíróság elé állítottak papokat, mert a homo-házasság ellen prédikáltak. Szerinte ez vár a katolikusokra is a közeljövőben, hiszen egy katolikus "nem hallgathatja el hite igazságait", és "a keresztényeknek bátran szembe kell szállniuk a halál ügynökeivel".

Idézet a www.summorum-pontificum.de-ről Finn püspök szavaiból:
"Die gezielte und absichtliche Zerstörung menschlichen Lebens kann unter keinen Umständen gerechtfertigt, darf nie unterstützt werden. Glaubt ihr an diese unverrückbare Lehre der Kirche? Wißt ihr, daß man in Kanada Priester und Pastoren schon vor Gericht gebracht hat, wie sie in Predigt und Lehre für die Ehe gesprochen haben. Man klagt sie der Volksverhetzung (hate speech) gegen die Homosexualität an. Betrachtet man die zunehmende Tyrannei der "Wahlfreiheit" in unserem Lande, müssen wir auf ähnliche Angriffe auf die freie Religionsaussübung vorbereitet sein. ... Wir können die Wahrheit unseres Glaubens nicht unter Verschluß nehmen. Deshalb werde ich nie vom menschlichen Leben schweigen. ... Wie haltet ihr es damit? Unser Herr hat seinen Aposteln gesagt, daß die Welt sie hassen werde, so wie sie ihn gehasst hat. Fast alle von ihnen sind als Märtyrer gestorben. Als Krieger der streitenden Kirche dürfen wir niemals zu Gewalt greifen. Aber wir müssen furchtlos gegen die Handlanger des Todes und Feinde des menschlichen Lebens aufstehen. Menschliche Wesen sind nicht der Teufel, - aber sie können unter seinen Einfluß geraten. In dieser Kultur des Todes können sie abgestumpft und vergiftet zu willigen Handlanger des Todes werden. Wie haltet ihr es damit?"

Magyarul: "Az emberi élet célzott és szándékos elpusztítása semmilyen körülmény között nem igazolható, soha nem támogatható. Hiszik az Egyház eme megváltoztathatatlan tanítását? Tudják, hogy Kanadában papokat és lelkészeket állítanak bíróság elé, mert prédikációjukban a házasság tanításáról beszéltek. A homoszexualitás elleni gyűlölet-beszéddel vádolják őket. A szabad döntés diktatúrája láttán, mely szeretett országunkban napról napra erősödik, a vallás szabad gyakorlása ellen hasonló támadásokra kell felkészülnünk. Nem hallgathatjuk el hitünk igazságait. Ezért soha nem fogok hallgatni az emberi életről. És maguk? Urunk azt mondta apostolainak, hogy a világ gyűlölni fogja őket, ahogy őt gyűlölte. Csaknem mindannyian vértanúként haltak meg. Mint a küzdő Egyház harcosai soha nem szabad erőszakhoz folyamodnunk. De bátran szembe kell szállnunk a halál ügynökeivel és az emberi élet ellenségeivel. A halál eme kultúrájában eltompulva és megmérgezve a halál készséges ügynökeivé válhatunk. Hogy vannak Önök ezzel?"

(A teljes fordítás a napokban felkerül a honlapra.)

 Élthes Eszter adatok | 2008.11.03 23:30 | 45
Atikám, mindössze a híradóban láttam egy beszámolót belőle.

De itt egy mai hír a kreuz.net-ről (bár szerintem kacsa): azt írja egy "jól értesült katolikus blog szerzpje, hogy a pápa asztalán van egy dekrétum, mely visszavonja azt a dekrétumot, mely a piuszos püspökök kiközösítését mondja ki.
lásd:
http://www.kreuz.net/article.8112.html
Zur Zeit gibt es auf dem Schreibtisch des Heiligen Vaters ein Dekret, um das Exkommunikations-Dekret gegen die vier lefebvristischen Bischöfe und die Bischöfe, die sie damals konsekrierten, "zurückzuziehen".

Das berichtete Francisco José Fernández de la Cigona (65) auf seinem bekannten katholischen Blog "La Cigüena de la Torre" am 2. November.

(egy másik internetoldal szerint ez egész csak alap nélküli hiresztelés: Die Webseite "New Liturgica Movement" bezeichnet die Aussagen von de la Cigona als ein Gerücht. Dennoch sei de la Cigona bei ähnlichen Informationen häufig richtig gelegen.

 Minister Primus adatok | 2008.11.03 23:06 | 44
Drága Eszter néném!

Én ilyenkor ki szoktam kapcsolni a TV-t. Ha már úgysem tudom kiporolni annak a papnak a reverendáját (amig ő benne van), akkor minek kinozzam magamat azzal, hogy végignézem a majomparádéját?

Ezt az energiát forditsuk inkább arra, amit megtehetünk. Imádkozzunk, menjünk el tridenti misére, olvassunk régi katholikus könyveket, találjunk valami munkát a plébániánkon... Van mit tenni. Csak akarni kell.

 Élthes Eszter adatok | 2008.11.03 22:34 | 43
A vasárnapi gyászmise felett érzett "örömöm" miatt még nem is említettem másik nagy, "boldogító élményemet": október 31-én a német televízióban láttam az ú .n. reformáció napján egy evangélikus ünnepi istentiszteleten az evangélikus lelkész mellett a "katolikus" papot tevékenykedni. Még szerencse, hogy a katolikusoknak minden hétre kijut ezekből a hitüket tápláló boldog eseményekből.

Ez körülbelül olyan, mintha egyik rokonomat valaki meggyalázná. És én e borzalmas tett évfordulóját együtt ünnepelném fényes keretek között az elkövetővel.

(Ati, sajnos többnyire csak ilyesmit látok a világban.)

 Vágfalvy adatok | 2008.10.31 09:42 | 42
Válasz Pacsirta 2008.10.30 21:17-kor írt üzenetére:
Igen, ezt megértem. A gyermek tudja, hogy szót kell fogadnia, és ha egy felnőtt mond neki valamit, azt nem bírálhatja felül. Tehát a felelősség mindenképpen a felnőtté.


  MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJE, KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK!