hagyományhű magyar katolikusok

SZŰZ MÁRIÁNAK, MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJÉNEK
felajánlott honlapja

"BÍZZATOK, MERT ÉN LEGYŐZTEM A VILÁGOT"

KATOLIKUS-HONLAP FÓRUM BEJELENTKEZÉS REGISZTRÁCIÓ
 
A hozzászólások nem a honlap szerkesztőjének, hanem az egyes hozzászólóknak a véleményét tükrözik.

(153) Honlap-II.
(8) Róma
(13) Végidő ??
(157) Pius-ügy
(16) A honlapról
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarország
(121) Világegyház
(54) Jövő/Remény
(199) Hírek
(1) Lelkiség
(58) Mások helyett
(199) Kérdések
(34) Hitünk
(77) Fatima
(16) Assisi-ügy
(47) Közlemények
(20) Hallottam...
(66) Fórumozás
(12) AZ ISTENI IRGALMASSÁG
(88) Evolúció
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennivalói
(141) A világ
(9) "Nemcsak kenyérrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hibás?
(50) Magán üzenetek
(12) Történelem-hamisítás
(23) Örömeink
(77) Városmisszió '08
(17) Erkölcs
(55) Tekintély
(88) Vélemények
(9) Kis Római Zsolozsma - "reklám"
(8) Problémák
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelzés
(20) Mi a teendő?
(28) Viták
(9) Anglikán-kérdés
(2) Aláírásgyűjtés vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakciók
(8) Tudomány és fejlődés
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "Bízzatok..."
(27) SJM
 
Tekintély
 Mit értünk tekintély-tiszteleten, és ma hogyan valósul (nem valósul) ez meg, mind a hétköznapokban, mind a papokkal szemben

Még nem jelentkezett be, így nem írhat a fórumba


[0] [1] [2]
 Vágfalvy adatok | 2008.09.11 22:48 | 35
Kezitcsókolomot magyar és feltehetően keresztény nőnek szoktam köszönni. Idegennek, és más vallásúnak nem tudok így köszönni.
Ami a tegezést illeti, számomra a legmegdöbbentőbb, hogy még saját köreinkben is több emberrel össze kellett tegeződnöm, akikkel normálisan eszembe sem jutott volna.
Tehát ezen a téren, nem kell példáért a szomszédba menni.

 G.I. adatok | 2008.09.11 22:22 | 34
Több éven keresztül táboroztattam borsod megyei kis falvakban gyerekeket és bevallom, eleinte nagyon meglepett, hogy ott idős a fiatalnak, fiatal az idősnek, férfi a nőnek, nő a férfinek, falubeli az idegennek, idegen a falubelinek, vagyis mindenki mindenkinek Dicsőséggel, vagy Dicsértessékkel köszön és vasárnap az egész falu a templomban van. Azt hiszem, ott nem okoz gondot és félreértést, hogyan is köszönjenek egymásnak az emberek. Azóta ha olyan emberrel találkozom, akiről tudom, hogy vallásos és nem tudom, hogyan köszönjek neki, inkább Dicsértesséket használok.

 Élthes Eszter adatok | 2008.09.11 22:07 | 33
Kedves Zsolt és Ati, Pacsirta nagyon jól leírta, mi a helyes. Ehhez csak azt tehetem hozzá, hogy bármennyire is nehéz, a Maguk viselkedését ne a másik reakciója határozza meg, hanem az, ami a "helyes". Akár jól reagál rá a másik, akár nem. Maguk csak önmagukért felelnek, aások viselkedéséért nem. - És idővel talán még hatni is lehet. Egészen friss példa: abban a házban, ahol férjem pesti lakása van, az egyik családban a fiatal fiú illedelmesen Kezi csókolommal köszönt. Az apja Jónapot-tal. Évekig. Ma már ő is kezi csókolommal köszön. Hát igen, korunkhoz nem tartozik hozzá a jómodor, az illem. De ezért ahogy a hitben sem hasonulunk a világhoz, ebben is nyugoidtan vállalhatjuk "konzervatizmusunkat". Én legalább is így látom.

 Pacsirta adatok | 2008.09.11 21:55 | 32
A férfi a felnőtt nőnek igenis köszönjön "kezétcsókolom"-ot. Rövid időszak az, amikor kölcsönösen ugyanazt köszönik egymásnak felnőtt (idősebb) férfi és nagykamasz lány. Én anno legalábbis hamar eszméltem.
Sokszor a magázódás kínos, és nem megy, nem tudják a felek olajozottan használni, mert nem tudják a szabályait. Én érettségi után fiatal lányként kiemelten nagy tekintélyű idősebb férfiak között dolgoztam és nagyon kínlódtam. Ekkor magyarázta el az egyik kollégám a szabályokat, azóta magabiztosan használom, és kényelmes is, mert szeretem a tiszteletadást és távolságot, amit nyújt. Nemrég hallottam egy nyilvános helyen, amikor egy idős hölgy az édesanyjával beszélgetett, és magázta. Nagyon szép volt! Hallani lehetett már a beszédjéből is, hogy tiszteli. Egy katolikus iskoláról hallottam, hogy több tanár is magázza a gyerekeket. Nagyon támogatom. Egyrészt így muszáj nekik is magázni a tanárt, másrészt nem lesz nekik a magázódás idegen felnőtt korukban.
Én agybajt kapok attól, hogy az emberek azonnal összetegeződnek. Engem zavar. (Ha jóformán nem is ismerem, maradjon távol.) Más ez férfi és férfi, vagy nő és nő között, de egy férfi egy nővel inkább magázódjon. Nem tudom, hogy mi ebben a problémás.
A "csendőrpertu" megint jó kínos, de ki szoktam tartani akkor is. Ez az, amikor én magázok valakit, és az illető visszategez. Na, ez a legnagyobb bunkóság, és már ott tartunk, hogy észre sem szokták venni! Igenis hangozzék el előtte a kérdés (ahogy a gyerekekkel viccelődni szoktunk): "Tegezhetem vagy magázzalak?"
A köszönéssel kapcsolatban pedig nagy kár, hogy van szép katolikus köszönésünk, és alíg használjuk... Én törekszem rá, hogy ahol csak lehet használjam. Pl. levél elején és végén is. A köszönés egy köszöntés, egy jókívánság is a másik számára, nagyon fontos. Ez a szocreál "jónapot" szörnyű... Érdekes módon a reformátusok gond nélkül használják az "Áldást, békességet!" úton, útfélen.
Attilának pedig az lehetett a gondja szerintem, hogy magyarul köszönt... :)

 Minister Primus adatok | 2008.09.11 20:15 | 31
Dehogy vagy egyedül ezzel! :) :(

Le sem irom ide, hogy milyen "szép" válaszokat kaptam a boltosnőktől itt szerbiában, amikor a legilledelmesebben köszöntem! :) Még a juhászok sem tudnának ilyen litániát leadni, mint ezek a személyek! :D

 Füzesi Zsolt adatok | 2008.09.11 18:40 | 30
A köszönéssel kapcsoltban:

Mostanában bajban vagyok, ha idegen nőknek köszönnöm kell. Nem tudom ki vette észre, de egy férfi alig tud jól kijönni a dologból. Ha pl. belépek egy boltba és ott egy nő van, függetlenül a korától szeretek "kezétcsókolommal" köszönni. Erre a válasz szinte mindig (de főleg, ha nálam idősebb hölgyről van szó): "szia." Innentől egy picit bosszankodom mert a köszönési formulám nem a gyerek felnőtt iránti tiszteletét, hanem a férfinak a nő iránt érzett tiszteletét akarta kifejezni. De sziával egy gyereknek köszön vissza a felnőtt.
De nincs vége. Sok ilyen eseten felbátorodva megpróbáltam sziával köszönni a boltokban. Ekkor úgy néztek rám, mint a véres rongyra: "Mikor homokoztunk együtt az oviban?" - Ez volt az arcukra írva. Hozzáteszem: jogosan.
Újabb kísérlet: Megpróbáltam szisztematikusan válogatni. Alapesetben csókolomot köszöntem, s utána letegeztek, ott a következő alkalommal sziával köszöntem előre. Ez azonban ugyanúgy nem aratott sikert.
Azóta vagy igyekszem olyan helyzetet teremteni, hogy mellőzzük a köszönést, vagy korra nemre való tekintet nélkül odaböffentek: "jó napot!"

Egyedül vagyok ezzel a problémával?

 Pacsirta adatok | 2008.09.11 18:03 | 29
Ezt a cikket most találtam, régi is, 2002-ből való.
http://gondola.hu/cikkek/17922
Nem értek vele több mindenben egyet, és abban sem vagyok biztos, hogy egy hagyományhű katolikus oldalra való. Ami miatt idelinkelem, az az, hogy akinek van ráérő ideje, az elolvashassa, ha érdekli. Van benne néhány tanulságos - nem is gondolat, hanem inkább az emberi formálódás, vagy annak a lehetőségének a megjelenése. Szerintem kívülről, megfelelő távolságról szemlélve: érdekes.
Az ok, amiért feltettem. A "nem"-től az "igen"-ig nagyon hosszú és rögös az út, és ha szerencsénk van, egyre keskenyedik... Különböző távolságokra vagyunk ezen az úton Istentől... Mindannyiunkban közös azonban, hogy igyekszünk előre jutni...
Inkább örüljünk annak, hogy mi már ezen a honlapon beszélgethetünk egymással, és nem egy kommunista család katolizált sarja vagyunk egy divatos gyóntatóval!... Nekünk nagy kincsünk van, egymásban is, ezért ne sértsük meg a másikat!
Aki sért, az igyekezzen nem sérteni, akit pedig sértenek, az gondoljon arra, hogy a sértőnek sokkal nagyobb baj az, hogy sért, mint annak, akit megsért.
Sokáig gondolkodtam azon, hogy hogyan szóljak hozzá ehhez a kérdéshez, mert szíven ütött, hogy a "többség hallgat". Én igazából nem találtam a szavakat, most is csak keresgélem őket. Egy mondatot azért találtam Sándor Györgytől erre a helyzetre:
"... mert két alázatos embernek soha nem lesz problémája egymással."

 Pisti adatok | 2008.09.11 17:37 | 28
kedves Eszter, lehet, hogy most derül ki, hogy értelmi fogyatékos vagyok, de elolvasva a megjelölt hozzászólásokat nem láttam azt a hozzászólásomat, amelyikkel megbántottam. hogyha én egy hozzászólásomban megbántottam, annak a hozzászólásomnak ott kell lennie a fórumon! nem létező hozzászólással nem lehet valakit megbántani, ezt logikailag mindenki beláthatja! nyilván Ön tudja a legjobban, hogy melyik hozzászólásban bántottam meg - ahogy Ön állítja -, ezért kértem, hogy mutasson rá a kifogásolt részre. köszönöm.

 Élthes Eszter adatok | 2008.09.11 16:37 | 27
Egy lépéssel mindig le vagyok maradva. Egyik nap elolvasom a fórumot, másnap kapcsolat nélkül megírom a válaszomat, belépek, fel akarom tenni, és azt látom, hogy már nem aktuális, mert tovább léptek. Ez a modemes, előfizetős internet eredménye...
Az evolúció topicban feltett válaszom ilyen "előregyártott" válasz volt.
Pisti azóta még "rátett" egy lapáttal. A jómodort felnőtt korban is el lehet sajátítani, de csak annak, aki megérti, hogy szüksége van rá. Ha valakinek nincs érzéke az illem iránt, annak egyszerűen nem lehet elmagyarázni, hogy pl. nem illik egy nőnek vagy nála idősebbnek előre nyújtani a kezét, vagy fiatal férfiaknak Jónapot-ot köszönni idős asszonyoknak. stb. Az embernek vagy van igénye, hogy illendően viselkedjen, vagy nincs. Ha nincs, akkor nem érzi, mit lehet és mit nem. Pisti utolsó hozzászólása nem csak azt árulja el, hogy egyáltalán nem érzi, mikor tiszteletlen, hanem azt is, hogy minden ez elleni intést "nem létezőnek" tekint.
Vagy ami még rosszabb, átértelmez, mint például most, amikor érthető, világos levelemre azt válaszolja, hogy megsértődtem. Ez már olyan fokú tiszteletlenség, hogy bevallom hősiesen, egyszerűen nem tudok mit mondani rá.

Ha eddig elkerülte volna a figyelmét: felvetéseire a választ az alábbi helyeken találja meg: evolúció topic 3 oldal az utolsó; 4. oldal 07.24. 18:36-os, 5. oldal 07.23. 19:07 hozzászólások Vagyis az enyém, Atié és Füzesi Zsolté, akik többször figyelmeztették, hogy így nem lehet vitatkozni (ezt egyébként tudomásom szerint más fórumok hozzászólói is többször felvetették már magával kapcsolatban).

 Vágfalvy adatok | 2008.09.11 13:40 | 26
Kedves Pisti, attól tartok nem fogalmaztam elég világosan: a 2008.09.11 09:45-kor írt hozzászólásodra reagáltam, melyben - függetlenül Eszter asszonytól - véleményem szerint illetlenül fejezted ki Magad.

Ezzel összefüggésben írtam, hogy a probléma esetleg ilyen jellegű lehet. Tudomásul vettem, hogy ezentúl nem nekem kell az ilyen esetleges összefüggésre felhívnom figyelmedet.

 Pisti adatok | 2008.09.11 12:29 | 25
kedves Roland, én nem másokat kértem meg, hogy mondják el, szerintük mi lehet a baja Eszter asszonynak, hanem őt kértem, hogy ha megbántottam, akkor utaljon rá, hogy melyik nem szakmai állásfoglalásommal, és ez esetben kész vagyok őt megkövetni.

már bocsánat, de az ortodox házirend alapján te is elnézést kérhetnél tőlem, mert "én úgy érzem, hogy"... de hogyha esetleg tényleg megsértődöm valami miatt, akkor jelezni fogom, hogy mi az. nem kell bonyolítani a világot, meg többfrontos háborút indítani, meg lehet oldani minden problémát. egy lehetséges megoldás:

1. tegyük fel, megbántom valamivel Eszter asszont. (ami nem szakmai kérdés, hogy 1 + 1 = 3.)

2. Eszter asszony jelzi, hogy "ez és ez a kijelentés" sértő az ő személye számára.

3. elnézést kérek tőle.

az jut eszembe a te példádról, amikor az egyik évfolyamtársam az egyetemen a takarítónővel beszélgetett, aki úgy érvelt, hogy "azért tudom, hogy az MSzP-re kell szavazni, mert én sokkal idősebb vagyok". tehát ne csinálunk paródiát... vagy tőlem csinálhatunk, ha végülis valakinek ez a vágya.

 Vágfalvy adatok | 2008.09.11 10:43 | 24
Egy orthodox templom ajtajára volt kifüggesztve valami "házirend"-féle, ennek egyik pontja valahogy így szólt:
- ha valaki figyelmezteti valamivel kapcsolatban, ne kérdezzen vissza, ne vitatkozzon, hanem alázatosan kérjen bocsánatot, akkor is, ha meg van győződve saját igazáról.

Ez a pont valami olyasmit jelentett, hogy minden bennfentesnek igaza van és kész! És azt, hogy az idősebbel szemben (mivel a "bennfentesek" idősebbek voltak) hogyan illik viselkedni.

Az 50-es években kiadott illik - nem illik-szerű könyvekben is (azt hiszem ez ma is így lehet megfogalmazva), bizonyára valami olyan is olvasható, hogy egy idősebb embernek a fiatal nem mondhatja azt, hogy "ez nem így van", hanem úgy illik fogalmaznia, ha a vitát semmiképpen nem akarja elkerülni, hogy "bátorkodom megjegyezni, hogy szerintem Ön téved".

Szerintem az utolsó hozzászólásban is van ilyen szempontból illetlen fogalmazás, és több helyen is úgy éreztem, hogy nem tartottad be az alapvető illemszabályokat. Meggyőződésem szerint ez a probléma.

Bizonyára azzal senkinek nincs baja, ha más a véleményed valamiről. (Sőt a fórum, mint olyan, eltűri sokszor az értelmetlen vitát is)

 Pisti adatok | 2008.09.11 09:45 | 23
kedves Eszter, én nagyon szívesen elnézést kérek, hogyha valamivel megbántottam, de...: azt hámoztam ki a szavaiból, hogy Ön az evolúciós vitában az elektromosságos példán sértődött meg, mely szakmailag kifogástalan. hogyha Ön egy szakmai kérdésben - szakmai alapon - egy butaságot állít, és én azt szakmailag megcáfolom, ezt nem érzem tiszteletlenségnek. hogyha Ön ezen - mármint, hogy az állításának képtelen voltát bizonyítottam - megsértődik, ezzel nem tudok mit kezdeni. természetesen, ahogy mondtam, hogyha nem szakmai síkon, egyéb megnyilvánulásokkal Önt megbántottam, szívesen elnézést kérek. kérem viszont, hogy ez esetben - csak a tisztánlátás érdekében - idézze, vagy jelölje meg (téma, dátum, sor), hogy melyik megnyilvánulás az, mert jelenleg nem tudom. köszönöm.

 Élthes Eszter adatok | 2008.09.10 21:47 | 22
Bár a kérdés az evolúció topicban merült fel (és most megismétlődött a hírek topicban), a válasz szorosan ide tartozik. Eleinte nem akartam Pisti hozzászólására reagálni, de azt hiszem, jobb, ha tisztázok valamit. Az evolúció topicban Pisti minősíthetetlen hangot ütött meg velem szemben. Bár személy szerint természetesen szót sem vesztegetnék az ilyesmire (egyszerűen nem érintkeznék az illetővel többé), itt egy nyilvános fórumon, ráadásul egy olyan katolikus honlapon, mely immár harmadik éve igyekszik mind vallási, mind erkölcsi kérdésekben a konzervatív katolikus álláspontot képviselni, reagálnom kellett a történtekre. Ezt meg is tettem, anélkül, hogy ebből Pisti magára nézve bármi következtetést levont volna. (A mai magyarázkodáshoz még ennyi: ha valaki tiszteletlen, teljesen mindegy, hogy ezt miért teszi. Pláne, ha az oka nem valami sértés vagy bántás visszaadása, hanem egyszerűen nézetek eltérése - ezért furcsállom, hogy F.Zs. elfogadta Pisti magyarázatát.)
Mivel sajnos én is e kor "gyermeke" vagyok, hosszan tűnődtem, mit tettek ilyen helyzetben régen a jól nevelt emberek. Megkérdeztem egy idősebb hölgyet is, és a következő eredményre jutottam: mivel a sértés nyilvánosan történt, Pistinek nyilvánosan kell elnézést kérnie (az már kifejezetten több mint furcsa, hogy Pisti azt írja, magánban várja, ha valakinek véleménye van vele kapcsolatban). Ha ez megtörtént volna, akkor jött volna rendbe a "világ rendje". Mivel Pisti nem csak elmulasztotta ezt, de azóta még a meg is ismételte modortalan megnyilvánulását, én nem óhajtok vele sem itt, sem magánban "társalogni". Eddig nem is reagáltam a hozzászólásaira, most az evolúció topicban csak azért tettem, mert érdekel a téma, és nem akartam esetleges további hozzászólásoknak elejét venni azzal, hogy úgy tűnik, mintha Pisti válaszát tartalmilag elfogadtam volna.
Sajnálom, hogy a fórum olvasóit ilyen dolgokkal terhelem. De rögeszmém, hogy a világ azért - is - ilyen borzasztó, mert nem tudunk viselkedni. Hogy nyomaiban sem ismerjük a tekintélytiszteletet, se kor, se rang, se nem, se semmi mással szemben. Hogy olyan hangot üt meg mindenki a másikkal, pláne a nyilvánosság előtt, amit még egyidős kebelbarátok között is csak kettesben, nagyon bizalmas viszonyban lehet.

 Élthes Eszter adatok | 2008.08.27 22:12 | 21
Kedves Gábor, köszönöm a napra kész információt. Én az interneten olvastam nemrégen, hogy valakit már ki is neveztek utódjának. Bécsben is bűbájos, kissé eredeti, de jószándékú volt (nem gúnyból értem) az érsek miséje.

 Pacsirta adatok | 2008.08.27 13:18 | 20
Köszönöm a választ, és sajnálom a passzivitást. Ha Eszter vélemény-fonalán indulnánk el, akkor lehet, hogy a nyugdíjasok között kellett volna inkább keresgélni...

 Parsifal adatok | 2008.08.27 00:43 | 19
Pacsirtának,

Bár én az oltárnál szolgáltam, de ahogy néztem, nem volt magyar főpap még civilben sem, ha lett volna, akkor a liturgikus rend szerint őt külön meg kellett volna tisztelni a hagyományos római rítus szerint.

Ez nem csoda, püspökeink közömbösek, illetve ellenségesek.

Farhat fölkérhető volt, ennyi volt az indok, közelebb nem találtak mást, persze így is voltak hibák (átváltoztatás után fölmutatás térdelés nélkül stb), de elvállalta, másodjára mutatott be tridenti rítus szerint szentmisét egyáltalán. Ahhoz képest csúcsteljesítmény! Tudtommal fölkérték Erdő Pétert is, ő nem vállalta, Bosák sem vállata. Ennyit az MKPK-ról.

Nem köteles együtt imádkozni a nép a "confiteor"-t, hisz a ministráns a népet képviseli, a pap Krisztust, és a Szent Lélekben így mutatattatik be az Atyának az áldozat.

A szentségnek vannak "sűrűségei":

A hajó és a szentély külön liturgikus tér. A népnek más a feladata, nem föltétlenül a dialogizálás. Elvileg a kórusimát kell végezni, a Kyrie-t, a Gloria-t stb. énekelni, amikor "kiszól" a pap, válaszolni reá.

 gábor adatok | 2008.08.26 22:17 | 18
Farhat érsek még nunciusi hivatalában van. Igaz, hogy idén múlt el 75 éves, tehát lehet, hogy nyugdíjazzák még ebben az évben.

 Élthes Eszter adatok | 2008.08.26 21:48 | 17
Amennyire én tudom, Farhat érsek csak volt Ausztria apostoli nunciusa. Most már nyugdíjban van. De tavaly szeptemben még hivatali ideje alatt is celebrált régi rítusú misét.
Valahol írtam már, hogy a baj az, hogy a főpapok többnyire akkor fedezik fel a tradíciót, amikor már nyugdíjba mentek. Ha tévedtem, elnézést.

 Pacsirta adatok | 2008.08.26 21:28 | 16
Én sajnos nem tudtam figyelemmel kísérni az elmúlt liturgikus konferenciát, de a záró szentmisére elmentünk. Ott a templomban nem figyeltem erre, ezért szeretném megkérdezni valakitől, aki figyelmesebb volt nálam (és ott is volt :)), hogy magyar főpap részt vett ezen a misén? Ahogy próbálok visszaemlékezni, szerintem nem. Más - a programban szereplő - misén volt magyar főpapi jelenlét? Pl. Parsifalt kérdezném, hogy az osztrák pápai nuncius egy olyan szellemi irányt képvisel, ami miatt pont őt kérték fel a záró mise celebrálására? Magyar főpap vagy a magyar nuncius nem vállalta volna el? Ha tudható erről valami, írják meg, legyenek szívesek! Nagy öröm lett volna szerintem, ha valamely magyar főpap az ügy mellé állt volna. A templom tele volt, érdeklődésben nem volt hiány. Én viszonylag hátul ültem, és nagy boldogság volt a számomra, hogy minden választ zengte az egész nép, tehát nem "színpadi előadás" volt nézőközönséggel, hanem a hívek tudták az imádságokat. Azon gondolkodtam még, hogy az áldozás előtti "Confiteor"-t kell-e a népnek is hangosan imádkoznia együtt a ministránssal?


  MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJE, KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK!