hagyományhű magyar katolikusok

SZŰZ MÁRIÁNAK, MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJÉNEK
felajánlott honlapja

"BÍZZATOK, MERT ÉN LEGYŐZTEM A VILÁGOT"

KATOLIKUS-HONLAP FÓRUM BEJELENTKEZÉS REGISZTRÁCIÓ
 
A hozzászólások nem a honlap szerkesztőjének, hanem az egyes hozzászólóknak a véleményét tükrözik.

(153) Honlap-II.
(8) Róma
(13) Végidő ??
(157) Pius-ügy
(16) A honlapról
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarország
(121) Világegyház
(54) Jövő/Remény
(199) Hírek
(1) Lelkiség
(58) Mások helyett
(199) Kérdések
(34) Hitünk
(77) Fatima
(16) Assisi-ügy
(47) Közlemények
(20) Hallottam...
(66) Fórumozás
(12) AZ ISTENI IRGALMASSÁG
(88) Evolúció
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennivalói
(141) A világ
(9) "Nemcsak kenyérrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hibás?
(50) Magán üzenetek
(12) Történelem-hamisítás
(23) Örömeink
(77) Városmisszió '08
(17) Erkölcs
(55) Tekintély
(88) Vélemények
(9) Kis Római Zsolozsma - "reklám"
(8) Problémák
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelzés
(20) Mi a teendő?
(28) Viták
(9) Anglikán-kérdés
(2) Aláírásgyűjtés vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakciók
(8) Tudomány és fejlődés
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "Bízzatok..."
(27) SJM
 
Pius-ügy
 A Szent X. Pius Papi Közösség helyzetéről

Még nem jelentkezett be, így nem írhat a fórumba


[0] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
 Élthes Eszter adatok | 2009.01.24 13:19 | 57
24. Januar 2009, 12:00
Vatikan: Exkommunikation der 'Pius-Bischöfe' aufgehoben










Papst Benedikt XVI. hat die Exkommunikation der vier Bischöfe der traditionalistischen Priesterbruderschaft St. Pius X. aufgehoben - Dekret im Wortlaut auf Kath.Net!

Vatikan (kath.net/RV/div)
Papst Benedikt XVI. hat am Samstag die Exkommunikation der vier Bischöfe der traditionalistischen Priesterbruderschaft St. Pius X. aufgehoben. Ein entsprechendes Dekret des Präfekten der Bischofskongregation, Kardinal Giovanni Battista Re, hat der Vatikan zu Mittag bekanntgegeben.

Der Papst reagiere damit auf ein entsprechendes Gesuch des Generalsuperiors der Gemeinschaft, heißt es darin.
Bischof Bernard Fellay hatte sich am 15. Dezember 2008 neuerlich an die Päpstliche Kommission "Ecclesia Dei" gewandt, die für die Aussöhnung mit traditionsorientierten Gruppen zuständig ist.

In diesem Schreiben versicherte der Prälat auch im Namen der übrigen drei Bischöfe der Gemeinschaft, Bernard Tissier de Mallerais, Richard Williamson und Alfonso de Galarreta, "alle unsere Kräfte in den Dienst der Kirche Unseres Herrn Jesus Christus zu stellen, die die katholische Kirche ist", ihre Lehren zu akzeptieren und an den Primat Petri und seine Vorrechte zu glauben.

Die vier Bischöfe Bernard Fellay, Bernard Tissier de Mallerais, Richard Williamson und Alfonso de Galarreta wurden 1988 vom Vatikan exkommuniziert, weil sie ohne Zustimmung von Rom von Marcel Lefebvre, dem ermeritierten Erzbischof von Tulle, zu Bischöfen geweiht wurden. Bei der illegalen Weihe war auch Antonio de Castro Mayer, der emeritierte Bischof von Campos, dabei, der sich dabei die Exkommunikation als Tatstrafe zugezogen hatte.

Benedikt XVI. habe jetzt beschlossen, die kirchenrechtliche Situation der Bischöfe zu überdenken, weil er ihrem "spirituellen Unbehagen" infolge der Strafe der Exkommunikation mit "väterlicher Einfühlsamkeit" begegne, heißt es in dem Dekret.

Auch glaube er ihren schriftlichen Ve

 Vágfalvy adatok | 2009.01.24 12:19 | 56
Nem akartam, hogy ez legyen a fő téma ezen a helyen, kicsit sajnálom is, hogy négy helyen is erre az álvallásra reagáltam.
Nem az a gond, hogy egy hazugságot törvény véd, és kötelező vallássá tesz. Ez volt a kommunista rendszerben is, ezt meg lehet szokni, és előbb-utóbb meg is fogjuk szokni.
Ami aggasztó, és amit nem szabad szó nélkül hagyni, az az, hogy ebből az ideológiából kiindulva, ebből táplálkozva, egy nép tudatos, programszerű írtása folyik.

Visszatérve az eredeti problémához, amit Fellay püspök levelében szóvá is tesz, nyilván Williamson, nem a gázkamrákról adott interjút. Ez egy kivágás volt egy egész interjúból, amelyben többek között a riporter evvel kapcsolatos véleményére is rákérdezett. Viszont a tévé már csak ezeket a részeket adta le.

 Parsifal adatok | 2009.01.24 11:33 | 55
Másik szomorú dolog, a náci népírtás, ill. (korabeli szóhasználattal) "negatív népességpolitika" privilegizálása a zsidók részéről.

Való igaz, hogy hitleri ideológia kvázi pszeudo-gnósztikus rendszerében (mint minden felvilágosodás utáni "posztkeresztény" ideológiában) a zsidóság a "Démiurgosz" megtestesítője, míg az árjaság (ami homályos, és nincs körvonalazva, de épp ezért könnyen rá lehet bármire fogni) pedig a "Monad" megtestesítője, ez a vérmítosz lényege, amit behatóan elemeztek és kritizáltak katolikus apologéták már a pre-hitleri, sovén mázzal leöntött teozofikus irányzatok idején.

Így világos, hogy elsődlegesen a zsidóságot üldözték, de nem kizárólagosan. A "zsidó szellem" megnyilvánulása volt a kereszténység is a szemükben, legalább is a hivatalos, bevett szervezett egyházak. Ők egyfajta neognosztikus "kereszténységet" szándékoztak csupán meghagyni, ill. egyes nácik.

Summa summarum, ott van a szlávok üldözése, és irtása. Hitler többször mondta, hogy Lengyelországban a zsidókat, a nemességet és a katolikus klérust kell kiirtani, mert a rabszolgáknak nem lehet kettő vagy több ura.

Erre mi történik? A még ma is hivatalosan katolikus államban, bizonyos zsidó lobbicsoportok hisztériakeltése miatt eltávolítják a keresztet Auschwitzból.

 Parsifal adatok | 2009.01.24 11:11 | 54
Egyébként jellemző, hogy az a római főrabbi, aki Williamson püspök magánvéleménye ellen kikelt, mit mondott a palesztin népírtásról. Williamson nyilatkozatának történeti része természetesen vitatható (maga Williamson mondja az interjúban, hogy bármikor megváltoztatja, ha bizonyítást nyer az ellenkezője), ám az, hogy magát a zsidó népírtást milyen zsarolásra használják föl, védelmezhetetlen, és ez az áldozatok legnagyobb meggyalázása.

A németség kollektív megalázása viszont épphogy az antiszemitizmust és nem a megbékélést segíti elő, de hát a holokauszt-vallásban nincs föloldozás, csak örökös bűntetés a nem-zsidóknak, az is, aki akár a Föld másik részén élt, és semmit sem tett. A holokauszt-vallás 6 milliós áldozata csak a zsidóknak hoz megváltást, és sérthetetleneséget, kritizálhatatlanságot.

A római főrabbi jogosnak nevezte a gázai népírtást, azt, hogy foszforbombákkal gyermekek, nők, öregek kínhalálát okozzák.

Szóval az ilyen ember előbb a saját háza táján söprögessen, mert Williamson sem jogosnak, sem nem-létezőnek nem nyilvánította a zsidók diszkriminálását és genocídiumát.

 Parsifal adatok | 2009.01.24 09:52 | 53
Egyes evangélikus teológusok magukévá tették a kijelentést, mely szerint "Isten halott" és a teológusok számára ezt a paradox ateista álláspontot avval indokolták, hogy ha Isten létezne, megállította volna az Auschwitz felé gördülő vonatokat. Ilyen, látszólag filozófikus mélységű kijelentésekkel ezek a német lelkészek több millió keresztény vallásos érzéseit sértik. Másrészt a holokauszt tekintetében a német államhatalom a hitet a tudás fölé helyezi. Amíg a német igazságszolgáltatás "hitetleneket" üldöz és az újabb történelemre vonatkozó jogos kérdéseket drákói szigorral elfojtja, joggal állítható, hogy a holokauszt mítizált változata Németországban valláspótlékká vált. Nem hunyhatjuk be szemünket továbbá azon zsidó törekvések fölött, amelyek arra irányulnak, hogy az egész holokauszt-témakört kivonják a történelmből, azt a vallásokra jellemző ismertetőjegyekkel lássák el. Ezen törekvések jellemzője a holokauszt-vallás kereszténységhez való viszonyának különleges meghatározása.

 Parsifal adatok | 2009.01.24 09:52 | 52
A holokauszt-vallás prófétái szerint Auschwitzban meghalt az Isten. Ellie Wiesel szerint Auschwitzban nem a zsidó nép, hanem a kereszténység halt meg. A holokauszt-vallás témájáról Tomasz Gabis, a lengyel "Stanczyk" folyóirat kiadója írt részletesebben. Jan Asmann egyiptológus professzor is a holokausztot vallásként propagálók éllovasai közé tartozik, amennyiben véleménye szerint "ezer év múlva a holokauszt a globális emlékezés központi eleme lesz", továbbá, hogy "a holokauszt lesz a harmadik évezred passiója". A holokauszt-vallás prófétái már ki is jelölték a kereszténység helyét ebben a rendszerben: egyetlen létjogosultsága, hogy bűntudatot hirdessen a keresztény tömegeknek, bűnbocsánatért esdekeljen a zsidókhoz, amit tőlük sohasem fog megkapni. Szomorú, hogy egyes egyházi méltóságok is támogatják ezeket a zsidó törekvéseket.

Finkelstein, lengyelországi zsidó bevándorlók gyermeke, akik túlélték a treblinkai koncentrációs tábort, a következő megállapítással zárja könyvét:

"Korunk kihívása, hogy a holokauszt tárgyilagosan megvitatható témává váljon. Csak így tanulhatunk a történelemből."

(Tovvábi információk: Norman J. Finkelstein: A Holokauszt-ipar. Bp., Kairosz, 2003.)

 Parsifal adatok | 2009.01.24 09:51 | 51
a probléma az, hogy a Soá maga egy pótvallássá, pszeudo-vallássá vált, függetlenül annak történelmi vonatkozásaitól. Ezért magát már Fellay-t is beidézheti a német bíróság, mivel azt "történelmi és vitatott" témának minősítette. Jelenleg ez Németország egyetlen, törvény által védett vallása. Krisztus történelmi létét megkérdőjelezheted. A soá hivatalos verziójának bármely aspektusát történeti kritikával mered illetni, elítélnek.

A szekularisták beszélnek még gondolatszabadságról, meg setít középkori inkvizícióról.

Günther Deckert-et azért ítélték el a bíróságon, mert arra a kérdésre, hopgy "hisz-e ön a gázkamrák létezésében", azt felelte, "nem hinni, tudni akarok!"

Ezért a kijelentéséért, "nevelehetetlen, javíthatatlan magatartásáért" 5 év súlyos börtönt kapott. 1994 és 2000 között 62 000 embert ítéltek el ilyen cselekményért. Több embert ítéltek el tisztán ideológiai, politikai alapon a "szabad világban", mint az NDK-ban!

A liberális Frankfurter Allgemeine Zeitnung tárcarovat vezetője így írt Deckert elítélése kapcsán:

"Ha Deckert nézetei a holokausztról helytállóak volnának, a Német Szövetségi Köztársaság hazugságon alapulna. Minden elnöki beszéd, minden egyperces néma felállás, minden történelemkönyv hazugság volna. Amennyiben Deckert a zsidókon elkövetett gyilkosságot relativizálja, a Szövetségi Köztársaság legitimitását kérdőjelezi meg."

Norman J. Finklestein szó szerint ezt írja: "A holokauszt pótolhatatlan ideológiai fegyver. A fegyver alkalmazásával a világ egyik legfélelmetesebb, a nem-zsidó lakosság emberi jogait a legszörnyűbben elnyomó államból az 'áldozatok-állama' lett. Az USA legbefolyásosabb 'etnikai csoportja' szintén az áldozat státuszába jutott. Ez az állítólagos áldozatszerep igen jó osztalékot fizet, ezen túlmenően pedig a bírálat elleni immunitást eredményezi, bármilyen jogos is legyen az a bírálat."

 Vágfalvy adatok | 2009.01.24 01:06 | 50
Mons. Fellay püspök levele a svéd tévéhez:


Kérem, engedjék meg, hogy bemutatkozzam. A Szent X. Pius Papi Közösség vezetője vagyok.

Arról lettem tájékoztatva, hogy Williamson püspök, a közösségünk tagja, a svéd tévének interjút adott és az ma közölve lett.

Annak ellenére, hogy feltételezhető volt, hogy az interjú csak vallási témával fog foglalkozni, a riporter a püspöknek történelmi kérdésről szóló véleményét kérdezte.

Világos, hogy egy püspök csak a hit és az erkölcs kérdéseiben beszélhet, mint egyházi tekintély.

Amennyiben világi dolgokkal foglalkozik, magánemberként felelős az egyéni véleményeit illetően.

A közösségnek, amelyet vezetek, nincs felhatalmazása, hogy ilyen témákat értékeljen, és nem is igényel ilyen felhatalmazást.

A mi egyetlen és egyedüli célunk a Katolikus Egyház hagyományos tanításának a visszaállítása. Ilyen tekintetben világszerte elfogadnak, méltányolnak és értékelnek.

Gyalázatos, hogy egy egyházi témáról szóló interjút arra használnak, hogy világi és vitatott témákra kérdezzenek, azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy egyházi társaságunk munkáját hamis színben tüntessék fel és becsméreljék.

Az ilyen hitvány kísérlet nem fogja elérni a célját.

A Szent X. Pius Papi Közösség nem adja fel azt a szándékát, hogy a svéd katolikusoknak elvigye az igaz katolikus hitet és a szentségeket.

Menzingen, 2009. január 21

 Vágfalvy adatok | 2009.01.23 22:03 | 49
Állítólag Ratzinger bíboros, a mostani pápa, már korábban kimondta, hogy valódi kiközösítés nem jött létre.
Máshol azt írják, hogy valószínűleg vasárnap fog megjelenni a dokumentum.

Közben a regensburgi ügyészség uszítás ügyében nyomoz Williamson püspök intervjújával kapcsolatban. (Nem hittem volna, hogy komolyan vehet valaki ilyen törvényt. De ha nálunk is bevezetik, akkor hosszú évekig és visszaesőként - a történelmi tényekre való hivatkozás ellenére - börtönben fogom tölteni az életemet.)

 Élthes Eszter adatok | 2009.01.22 22:26 | 48
Ja, a cikk végét elfelejtettem lefordítani: Akármit is mondott Williamson, az tény, hogy Lefebvre érsek apja a koncentrációs táborban halt meg, mert zsidókat bujtatott a nácik elöl.

 Élthes Eszter adatok | 2009.01.22 22:24 | 47
Paul Badde vatikáni tudosító a Die Welt-ben ír a Pius ügyről. Cikkének a vége:
"Fellay, der Generalobere der Bruderschaft, hatte schon im Herbst vergangenen Jahres dazu aufgerufen, vom 1. November bis zum 25. Dezember eine Million Rosenkränze in diesem Anliegen zu beten. Diese Gebete scheinen nun erhört. Allerdings nicht von allen, vor allem nicht in der selbst gespaltenen Priesterbruderschaft. Dort gibt es seit langem nicht wenige, die um die kuschelige Wärme ihres Quasi-Sekten-Daseins offenkundig fürchten. Vor diesem Hintergrund müsse wohl auch das Interview Bischof Williamsons gesehen werden, der vor wenigen Tagen vor einem schwedischen Fernsehsender den Holocaust geleugnet habe, heißt es von Kennern traditionalistischer Kreise in Rom. Williamson - einer der vier von Lefebvre geweihten Bischöfe - wisse nur zu gut, dass dieser haarsträubende Einwurf im letzten Moment noch einmal das ganze Versöhnungswerk zerstören könne - worauf offenbar viele hoffen. René Lefebvre, der Vater des rebellischen Erzbischofs, starb jedenfalls - so viel steht fest - im Jahr 1944 im Konzentrationslager Sonnenburg, weil er Juden zur Flucht vor den Nazis verholfen hatte."

Vagyis, ő úgy értékeli a Williamson interjút, hogy 1. Williamson így akarta megakadályozni, hogy a pápa aláírja a dekrétumot, mert jobban érzi magát "szektásnként". 2. A Piuson kívül levő körökl, akik ellenségei a kiegyezésnek, terjesztik a Williamson interjút, és használják fel az előbb említett módon.

 Vágfalvy adatok | 2009.01.22 22:02 | 46
moderálva

 Élthes Eszter adatok | 2009.01.22 21:50 | 45
Most már tudom, hogy miről van szó, olvastam a kath.net-et. Nem tudni, mit mondott Williamson püspök, és az is elképzelhető tőle, hogy tényleg mondta, és PONT MOST mondta, amit mondott, De ez egyáltalán nem biztos. Nem ő lenne az egyetlen, akinek ezzel a témával kapcsolatban kiforgatják a szavait. Maga, Zsolt tud németül, utána járhat az Eva Hermann ügynek, akit rettentesen meghurcoltak hasonló váddal, hónapokig tele volt vele a sajtó, a katolikus internet is.

 Élthes Eszter adatok | 2009.01.22 21:31 | 44
Kedves Zsolt, nagyon el vagyok maradva - mi ez a gázkamra, Williamson ügy? Azt hiszem Maga másról beszélt, mint amire Vágfalvy reagált, vagy tévedek? - Tissier szintén nagyon nem jól időzített interjút adott alig egy hónapja. Ő sokkal inkább szemben áll Rómával, mint Williamson. - Maessen atya szerint ezt a pápa pontosan tudja, mint ahogy azt is, a Piuson belül ki melyik oldalon áll. És ha a hír igaz, és mégis aláírta a dekrétumot, akkor jó lenne tudni, miért tette. Úgy gondalja netán, hogy a mostani reménytelennek tűnő helyzetben szüksége van hithű papokra, ahogy II. J.P. pápa gondolta, amikor 2000-ben elkezdte a kapcsolatot velük. Vagy azért, mert tiszta vizet akar önteni a pohárba, és ha most nem jól reagálnak, már érvényesen közösíti ki őket. Kérdés, kérdés hátán.

 Vágfalvy adatok | 2009.01.22 19:26 | 43
Ezt nem gondolhatod komolyan! Hogy nem időszerű? Zsolt, szoktál Te híreket hallgatni? Ha valaki érdekelt lett volna az igazság feltárásában akkor, amikor ez időszerű volt, nem ugyanarról szólnának mostanság a napi hírek.
Ha pedig a történések már az eget dörgetik bosszúért, akkor nyilván nem árt, ha a probléma gyökeréhez nyúlunk vissza.

Lehet, hogy Williamson valóban félvállról veszi az exkommunikációról szóló nyilatkozatot. (Ha nem volt kiközösítés, nincs mit visszavonni!) Viszont a megszületendő dekrétum tudtommal Fellayék kimondott kérésére jön létre, hogy elismerten katolikusként kezdhessenek bármiről is tárgyalni. A felszóllításban Fellay kéri az imádság folytatását. Gondolom ekkora ellentét nem lehet köztük.

 Füzesi Zsolt adatok | 2009.01.22 18:51 | 42
Függetlenül attól, hogy kinek mi a véleménye a gázkamrák létezéséről, egy biztos: Williamson püspök mostanra időzített gázkamra-tagadása csak arra jó, hogy hátráltassa a kiegyezést Rómával, amit őexcellenciája (lévén gyakorlatilag szedevakantista) a legkevésbé sem akar. Pontosan tudja, hogy őszinteségi rohama és az "igazság" mostani felböffenése csakis arra jó, hogy Róma óvakodjon visszavonni az exkommunikációt, attól félve, hogy a nemzetközi sajtó a kengesztelődést egyúttal a holokauszttagadás szentesítéseként fogja magyarázni.

Én nem értem W.-t. Egy hónappal előbb vagy később nem ért volna rá erről a nagyon aktuális egyházi kérdésről nyilatkozni? Ha pedig, amint hírlik valóban szedevakantista, akkor miért kommemorálja a pápát? Ha nem kommemorálja, akkor miért tagja egy olyan közösségnek, amelynek papjai kommemorálják? Itt kellen először kutakodnia az igazság után, melyet oly sokszor hangoztat az inetrjúban. Nem az objektív igazságra gondolok, hanem arra, hogy ő személy szerint miként áll Rómával. Ez inkább aktuális lenne. Amit ui. évek óta csinál az - nem találok jobb szót - közönséges alakoskodás. Inkább legyen szedevekantista, vagy végezze a NOM-ot, de álljon oda mellszélességgel. Ha pedig nem tud dönteni. Mert ilyen is lehetséges, akkor ne adjon nyilatkozatot.

Nem egyszer hallottam már, hogy pápa szeretne lenni... Csak nem akar beállni a modern ellenpápák sorába. Tud erről valaki valamit?

 Vágfalvy adatok | 2009.01.22 16:22 | 41
A piuszos papoknak nincs jurisdikciójuk, ez teljesen független attól, hogy a hivatalos egyház mit gondol "a szakadár-cselekedetről" (ti. a püspökszentelésről).
A jurisdikciót a további tárgyalások után kaphatják meg, addig a jogi helyzetük semmit sem változik. Őrájuk egyébként sem vonatkozott az 1988-as dekrétum.
Misézniük továbbra sem lesz szabad hivatalosan.

Tehát gondolom nyilvánvaló mindenki számára, hogy a "lefebvristák" maradnak illegalitásban... úgy mint eddig (úgy mint 1988-ig).

 Vágfalvy adatok | 2009.01.22 12:37 | 40
Lehet hogy a Jövő/Remény címszó alatt közzétett híreket ide kellett volna tennem. Ha igaz, majdnem feleslegessé válik ez a hely... De csak majdnem, mivel továbbra is sok lényeges kérdés nyitva marad.
Kérdés, hogy a piuszos papok meg fogják-e kapni a misézési engedélyt (ha meg is kapják, nem valószínű, hogy bárhol misézhetnek majd).
És persze kérdés, hogy ők, vagy más más hagyományhű csoportok rendelkezhetnek-e majd valaha legalább valami "lebontandó" templommal (pl. a váci egyházmegyében)...
Attól tartok, a traditio a jó hírek ellenére továbbra is kiközösítés alatt lesz. Ami pozitív az az, hogy senki nem tud olyan írást felmutatni, amely ezt tanúsítaná, sőt (ha a hír igaz), egy óriási tévedést ismer be a Szentatya - mivel nyilvánvaló, hogy az 1988-as dekrétum lesz ezáltal semmissé nyilvánítva, tehát ez visszamenően rehabilitálja Mons. Lefebvre érseket, és rehabilitálja a négy felszentelt püspököt is!

 Minister Primus adatok | 2008.11.26 22:05 | 39
Már végső ideje lenne! :)

 Élthes Eszter adatok | 2008.11.26 21:48 | 38
Egy piuszos pap szerint a Szentatya taktikájához hozzátartozik, hogy többször felreppenti a hírt, hogy valami "jön". Ezután, ha a dolog végre tényleg bekövetkezik, már nem okoz akkora "felfordulást". Így volt ez a motu proprio előtt is, és így van ez most a kiközösítést semmisnek kijelentő dekrétum megjelenése előtt is.
Szerinte a pápa ezt a dekrétumot elsősorban lelkiismeretfurdalásból akarja kibocsátani. Merthogy ő is részese volt annak idején Lefebvre érsek meghurcoltatásának. Hogy XVI. Benedek pápa nagyon tiszteli és szent embernek tartja Lefebvre érseket, ez eddig sem volt titok, elég sok ember hallotta már tőle.


  MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJE, KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK!