hagyom谩nyh疟 magyar katolikusok

SZ虐Z M脕RI脕NAK, MAGYARORSZ脕G KIR脕LYN艕J脡NEK
felaj谩nlott honlapja

"B脥ZZATOK, MERT 脡N LEGY艕ZTEM A VIL脕GOT"

KATOLIKUS-HONLAP F脫RUM BEJELENTKEZ脡S REGISZTR脕CI脫
 
A hozz谩sz贸l谩sok nem a honlap szerkeszt艖j茅nek, hanem az egyes hozz谩sz贸l贸knak a v茅lem茅ny茅t t眉kr枚zik.

(153) Honlap-II.
(8) R贸ma
(13) V茅gid艖 ??
(157) Pius-眉gy
(16) A honlapr贸l
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarorsz谩g
(121) Vil谩gegyh谩z
(54) J枚v艖/Rem茅ny
(199) H铆rek
(1) Lelkis茅g
(58) M谩sok helyett
(199) K茅rd茅sek
(34) Hit眉nk
(77) Fatima
(16) Assisi-眉gy
(47) K枚zlem茅nyek
(20) Hallottam...
(66) F贸rumoz谩s
(12) AZ ISTENI IRGALMASS脕G
(88) Evol煤ci贸
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennival贸i
(141) A vil谩g
(9) "Nemcsak keny茅rrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hib谩s?
(50) Mag谩n 眉zenetek
(12) T枚rt茅nelem-hamis铆t谩s
(23) 脰r枚meink
(77) V谩rosmisszi贸 '08
(17) Erk枚lcs
(55) Tekint茅ly
(88) V茅lem茅nyek
(9) Kis R贸mai Zsolozsma - "rekl谩m"
(8) Probl茅m谩k
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelz茅s
(20) Mi a teend艖?
(28) Vit谩k
(9) Anglik谩n-k茅rd茅s
(2) Al谩铆r谩sgy疟jt茅s vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakci贸k
(8) Tudom谩ny 茅s fejl艖d茅s
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "B铆zzatok..."
(27) SJM
 
R贸ma
 R贸m谩b贸l j枚v艖 h铆rekkel kapcsolatos hozz谩sz贸l谩sok

M茅g nem jelentkezett be, 铆gy nem 铆rhat a f贸rumba

 脡lthes Eszter adatok | 2011.04.02 14:42 | 8
R贸m谩ban ma hozt谩k nyilv谩noss谩ra az Assisi tal谩lkoz贸ra sz贸l贸 felh铆v谩st. Szok谩s szerint szombaton, amikor a legkisebb a felzud煤l谩s vesz茅lye, hiszen ki figyel oda?

A sz枚veg 铆gy kezd艖dik:
Tag der Reflexion, des Dialogs und des Gebets f眉r den Frieden und die Gerechtigkeit in der Welt. Assisi, 27. Oktober 2011

Rom (kath.net/as) Das Presseamt des Vatikans hat am heutigen Samstag vormittag ein Kommunique zum interreligi枚sen Treffen in Assisi (27. Oktober 2011) ver枚ffentlicht.

A reflexi贸, a p谩rbesz茅d 茅s a b茅k茅茅rt 茅s az igazs谩goss谩g茅rt val贸 ima napja a vil谩gban, Assisi, 2011. okt贸ber 27.

Sok mindent nem 茅rtek, t枚bbek k枚z枚tt azt sem, hogy azok, akik tagadj谩k J茅zus istens茅g茅t, teh谩t "antikrisztusok", hogyan tudnak egy "j贸" vil谩g茅rt im谩dkozni.

 脡lthes Eszter adatok | 2011.03.21 17:01 | 7
脷jabb "nagyszer疟" h铆r R贸m谩b贸l:

Nemzetk枚zi tal谩lkoz贸 P谩rizsban h铆v艖k 茅s nem h铆v艖k k枚z枚tt
2011. 03. 21. 10:27
A Kult煤ra P谩pai Tan谩cs谩nak eln枚ke m谩rcius 18-谩n a Szentsz茅k sajt贸term茅ben ismertette a Pog谩nyok udvara c铆m疟 kezdem茅nyez茅s c茅lj谩t 茅s programj谩t. M谩rcius 24-茅n 茅s 25-茅n P谩rizsban k茅tnapos tal谩lkoz贸t szerveznek, amely alkalom lesz a h铆v艖k 茅s nem h铆v艖k k枚z枚tti p谩rbesz茅dre 茅s v茅lem茅nycser茅re.
...
A Pog谩nyok udvara XVI. Benedek p谩pa k铆v谩ns谩ga nyom谩n arra t枚rekszik, hogy led枚ntse a h铆v艖k 茅s nem h铆v艖k k枚z枚tti v谩laszfalat. Nem k铆v谩n semmif茅le z疟rzavart kelteni; c茅lja, hogy a zsid贸k udvara 茅s a jeruzs谩lemi templom k眉ls艖, pog谩nyok 谩ltal is l谩togatott udvara saj谩t 枚nazonoss谩g谩nak megfelel艖en tal谩lkozhasson egym谩ssal.

A b铆boros elmondta, hogy sok ateista 茅s nem h铆v艖 mutat k茅szs茅get a h铆v艖kkel val贸 v茅lem茅nycser茅re. Ez a magatart谩s kih铆v谩st jelent a vall谩sos emberek sz谩m谩ra. A p谩rizsi esem茅ny nem egyfajta semleges kongresszus lesz, hanem tan煤s谩gt茅telek hangzanak majd el, amelyek rem茅lhet艖leg meghozz谩k a v谩rt eredm茅nyt 茅s k枚zel铆tik egym谩shoz a k茅t udvart. M谩r jelenleg is sok k枚z枚s ter眉let van, amelyen a h铆v艖k 茅s nem h铆v艖k elk枚telezhetik magukat.

Mazas ismertette a p谩rizsi esem茅ny fontos programjait, amelyekre jelk茅pesen h谩rom vil谩gi int茅zm茅nyben, az UNESCO, a Sorbonne 茅s a Francia Int茅zet 茅p眉let茅ben ker眉l sor. M谩rcius 25-茅n a p谩rizsi Notre-Dame-sz茅kesegyh谩z el艖tti t茅ren tartj谩k meg a z谩r贸眉nneps茅get, amely az eg茅sz polg谩ri t谩rsadalom sz谩m谩ra rendk铆v眉li esem茅ny lesz. Az est folyam谩n a p谩pa video眉zenetben fordul a jelenl茅v艖kh枚z.

...

脡n 煤gy eml茅kszem, hogy J茅zus azt mondta, hogy amikor l谩tj谩tok a bajt Jeruzs谩lem k枚r眉l, akkor menek眉ljetek el onnan, 茅s nem azt, hogy 谩lljatok le a zsid贸kkal egy kis eszmecser茅re, hiszen a zel贸t谩k ellen茅ben a t枚bbi zsid贸val m茅g mindig lehetnek k枚z枚s 枚tleteitek, hogyan menthetn茅tek meg a v谩rost. Aki a mai iszonyatban, a b疟n pokl谩ban nem mag谩n谩l J茅zusn谩l 茅s CSAK n谩la keresi a mened茅ket, az arr贸l tesz tan煤bizonys谩got, hogy 艖 maga m谩r nem hisz J茅zus istens茅g茅ben. 脡s hogy erre a pog谩ny tal谩lkoz贸ra 茅ppen a Megtestes眉l茅s 眉nnep茅n ker铆tenek sort, eg茅szen egyszer疟en s谩t谩ni.

 Jagiello adatok | 2011.03.17 06:47 | 6
A P脕PA K脰NYV脡VEL kapcsolataban: amit艖l X. Piusz olyannyira f茅ltette az Egyh谩zat, 茅s a Pascendiben, J贸 P谩sztork茅nt rendelkezett is fel艖le, hogyan kell viselkedni, hogy ne ess眉nk a csapd谩j谩ba, az bek枚vetkezett. Ezek ut谩n mit tehet az egyszer疟 hiv艖 ember? Im谩dkozik sz眉ntelen, 茅s minden im谩ds谩g谩t 铆gy fejezi be: veni Domine Jesu, amen.

 F眉zesi Zsolt adatok | 2011.03.15 01:34 | 5
A p谩pa 煤j k枚nyv茅vel kapcsolatban olvastam valamit. Id茅zem:

"De a k枚nyvben m谩s 茅rdekess茅g is van. A Bibli谩ban ugyeb谩r az 谩ll, hogy 鈥瀟egyetek tan铆tv谩nyaimm谩 minden n茅peket鈥, de Benedek p谩pa 煤gy v茅li, ezt a felsz贸l铆t谩st sem szabad imm谩r sz贸 szerint 茅rtelmezni. Pontosabban: egy n茅p van, amelynek a megt茅r铆t茅s茅re nem szabad t枚rekedni, ez a n茅p pedig a zsid贸. Az 艖 megt茅r铆t茅s眉kre ir谩nyul贸 t枚rekv茅sek ugyanis s煤lyos k枚vetkezm茅nyekhez vezettek a m煤ltban 鈥 v茅li a p谩pa. 鈥淚zrael Isten kez茅ben van, aki megv谩ltja majd 鈥瀍g茅sz茅ben鈥 a megfelel艖 id艖ben鈥 鈥 铆rja Benedek, hozz谩t茅ve, hogy azt term茅szetesen nem lehet tudni, hogy a 鈥瀖egfelel艖 id艖鈥 mikor 茅rkezik el. A p谩pa, 谩ll谩spontj谩nak nagyobb s煤lyt akarv谩n adni, egyet茅rt艖leg id茅zi k枚nyv茅ben Hildegard Brem cisztercita szerzetest 茅s teol贸gust: 鈥淎z egyh谩znak nem kell t枚r艖dnie a zsid贸k megt茅r铆t茅s茅vel, hanem csak v谩rnia kell a megfelel艖 id艖re, amit Isten meghat谩rozott.鈥"

Nos; ha ez t茅nyleg benne van a k枚nyvben, akkor ez igen s煤lyos. Ez t枚bb, mint t茅ved茅s. Ui. felett茅bb k眉l枚n枚s, hogy m谩r az 1. p谩pa, Szt. P茅ter is a zsid贸k megt茅r铆t茅s茅n f谩radozott. Nyilv谩n f茅lre茅rtette a misszi贸s parancsot, hogy ti. tan铆tsanak meg MINDEN n茅pet annak megtart谩s谩ra, amit az 脺dv枚z铆t艖 mondott. P茅ter apostol m茅g nyilv谩n nem 茅rtette meg, hogy itt is vannak kiv茅telek.

鈥濸茅ter a t枚bbi tizeneggyel el艖l茅pett, 茅s zeng艖 hangon besz茅det int茅zett hozz谩juk: 禄Zsid贸 f茅rfiak 茅s Jeruzs谩lem lak贸i mindny谩jan! Vegy茅tek tudom谩sul 茅s hallgass谩tok meg szavamat! (鈥) Izraelita f茅rfiak! Hallj谩tok meg szavamat! A n谩z谩reti J茅zust az Isten igazolta el艖ttetek a hatalmas csod谩kkal 茅s jelekkel, amelyeket 鈥 amint tudj谩tok 鈥 谩ltala vitt v茅gbe k枚ztetek. Ezt az embert az Isten elhat谩rozott terve szerint kiszolg谩ltatt谩tok, 茅s gonosz kezek 谩ltal keresztre fesz铆tve elveszejtett茅tek. (鈥) Tudja meg h谩t Izrael eg茅sz h谩za teljes bizonyoss谩ggal, hogy az Isten azt a J茅zust, akit ti keresztre fesz铆tettetek, 脷rr谩 茅s Krisztuss谩 tette!芦 E szavak sz铆ven tal谩lt谩k 艖ket. Megk茅rdezt茅k P茅tert 茅s a t枚bbi apostolt: 禄Mit tegy眉nk h谩t, emberek, testv茅rek?芦 禄T脡RJETEK MEG 鈥 felelte P茅ter 鈥, 茅s keresztelkedj茅k meg mindegyiktek J茅zus Krisztus nev茅ben b疟nei bocs谩nat谩ra. (鈥) Mert az 铆g茅ret nektek 茅s fiaitoknak sz贸l, meg azoknak, akiket 鈥 b谩r t谩vol vannak 鈥 megh铆vott a mi Urunk, Isten眉nk鈥 (ApCsel 2,14 鈥 39).

Az apostoli gyakorlat 茅ppen az ellenkez艖je volt annak, amire most ez a p谩pa buzd铆t: el艖sz枚r a zsinag贸g谩ban t茅r铆tettek, s csak ut谩na a pog谩nyok k枚z枚tt...
Szerkesztve: 2011.03.15 01:36

 F眉zesi Zsolt adatok | 2011.03.12 23:26 | 4
Sakrosankt = sacrosanctus 3 = szents茅ges, legszentebb, megk枚zel铆thetetlen眉l szent, 茅rinthetetlen (Sacrosancta p茅ld谩ul a Szenth谩roms谩g, az Olt谩riszents茅g vagy pl. egy zsinat)

Szerintem az al谩bbi 枚sszef眉gg茅sben az jelenti, hogy a p眉sp枚k枚k 茅rinthetetlenek, olyan mint a szent teh茅n Indi谩ban: ha a s铆nre fekszik, meg谩ll a forgalom.

de facto sacrosanctus = gyakorlatilag nem vethet艖 kritika al谩.
Szerkesztve: 2011.03.12 23:27

 脡lthes Eszter adatok | 2011.03.12 21:13 | 3
Nagyon 茅rdekes h铆r:
A "Kardinal-von-Galen-Kreis e.V.", egy katolikus laikusokb贸l 茅s papokb贸l 谩ll贸 k枚z枚ss茅g petici贸t k眉ld枚tt XVI. Benedek p谩p谩nak, melyben arra k茅rik a p谩p谩t, hogy l茅tes铆tsen egy olyan int茅zetet, ahova a h铆vek a "fel眉lr艖l" elt疟rt rombol谩s 茅s az Egyh谩z sz茅thull谩sa miatti aggodalmukat kifejezhetik.
Ezt 铆rt谩k: v茅lem茅ny眉nk szerint a f艖 ok abb贸l ered, hogy a p眉sp枚k枚k de facto sakrosankt-ok (nem tudom, hogy ez sz贸 szerint mit jelent, de nyilv谩n, nem azt, hogy hith疟ek), 茅s szinte lehetetlen vagy kil谩t谩stalan ellen眉k sikeresen panaszt emelni.
Ez茅rt arra k茅rj眉k, hogy l茅tes铆tsen egy "panasz-irod谩t", ahova az aggod贸 laikusok alapos bizony铆t茅kokkal fordulhatnak, ha p眉sp枚k眉k, vagy p眉sp枚keik nem az Egyh谩z tan铆t谩s谩hoz 茅s t枚rv茅nyeihez tartj谩k magukat.


Gleichzeitig hat der Kardinal-von-Galen-Kreis e.V. in der Aktionsgemeinschaft katholischer Laien und Priester eine Petition an Papst Benedikt gerichtet, die den Papst um die Einrichtung einer besonderen Stelle bittet, bei der die Gl盲ubigen ihre Sorge 眉ber den 鈥瀡on oben鈥 geduldeten Abbau und Verfall der Kirche zum Ausdruck bringen k枚nnen:

Unseres Erachtens liegt die Hauptursache darin, da脽 Bisch枚fe de facto sakrosankt sind und es nahezu unm枚glich oder aussichtslos ist, 眉ber Bisch枚fe, die ihre Hirtenpflicht schwer verletzen, eine erfolgreiche Beschwerde zu f眉hren.

Daher bitten wir Sie, eine Beschwerde-Anlaufstelle zu schaffen, an die sich besorgte Laien mit begr眉ndeten Nachweisen wenden k枚nnen, wenn ihr Bischof bzw. ihre Bisch枚fe sich nicht an Lehre und Gesetze der Kirche halten.

 脡lthes Eszter adatok | 2011.03.10 21:52 | 2
脷jabb lehangol贸 h铆r R贸m谩b贸l (hanyadik is m谩r az id茅n?) (forr谩s: kath.net)

A p谩pa utas铆t谩st adott, hogy dolgozz谩k 谩t a szeptemberi n茅met l谩togat谩s谩nak programj谩t. Sz贸szerint ez 谩ll a n茅met evang茅likusok egyik vezet艖j茅nek 铆rott level茅ben:

Krisztusban szeretett fiv茅rem, mindent meg fogok tenni, hogy az evang茅likus kereszt茅nyekkel val贸 tal谩lkoz谩s megfelel艖 teret kapjon. Az illet茅kesekkel id艖k枚zben k枚z枚ltem, hogy abban az orsz谩gban, ahol a reform谩ci贸 kezdet茅t vette, er艖sebb 枚kuemnikus akcentusra van sz眉ks茅g."

"lieben Bruder in Christus"
"Ich werde alles tun, damit die Begegnung mit den evangelischen Christen geb眉hrenden Raum erh盲lt",
"Den zust盲ndigen Instanzen habe ich inzwischen mitgeteilt, dass in dem Land, in dem die Reformation ihren Ursprung nahm, ein st盲rkerer 枚kumenischer Akzent notwendig ist."


脡n eddig azt hittem, hogy egy katolikus a Luther-f茅le akci贸t nem is nevezheti reform谩ci贸nak, hiszen az minden volt csak nem reform.

 脡lthes Eszter adatok | 2011.03.08 21:57 | 1
A keth.neten is megjelent a besz谩mol贸 a k茅szul艖 utas铆t谩sokr贸l. Meger艖s铆tette, hogy a p眉sp枚k枚k csak az 煤j r铆tusban szentelhetnek. A k茅relmez艖kkel kapcsolatban azok sz谩m谩t most sem hat谩rozta meg, de hozz谩tette, hogy "dauerhaft", azaz hosszabb ideje, 谩lland贸an megl茅v艖 csoport k茅r茅s茅re kell a r茅git bemutatni.
Viszont van egy m茅g rosszabb korl谩toz谩s, mint amir艖l a Rorate coeli 铆rt:
"ein Priester, der in der Sprache der Kirche die Messe feiert, das Lateinische lesen und verstehen kann.", azaz a r茅gi mis茅t bemutat贸 papnak latinul olvasnia 茅s 茅rtenie kell, ami csak olaj a t疟zre a p眉sp枚k枚knek. Ennek alapj谩n mindekit艖l k枚vetelhetik a vizsg谩t, amit eddig szab谩lytalanul 茅s jogtalanul k枚veteltek.

Weltkirche 08. M盲rz 2011, 16:00
Ausf眉hrungsbestimmungen zu 'Summorum Pontificum' vor Ver枚ffentlichung

sofern eine dauerhafte Gruppe ohne zahlenm盲脽ige Einschr盲nkung besteht.

Eine Neuheit der Instruktion ist in der Feststellung der Notwendigkeit zu sehen, dass die Seminaristen Lateinkenntnisse besitzen/erwerben m眉ssen und die Feier der au脽erordentlichen Form der R枚mischen Ritus kennen sollen, wof眉r die Seminarien zu sorgen haben. Damit best盲tigt die Instruktion die in der apostolischen Konstitution 鈥濾eterum sapientia鈥 (22.2.1962) enthaltenen Bestimmungen Johannes XXIII. Es wird f眉r notwendig erachtet, dass ein Priester, der in der Sprache der Kirche die Messe feiert, das Lateinische lesen und verstehen kann.

Priesterweihen nach dem alten Pontificale sind nur in den altrituellen Gemeinschaften m枚glich.


  MAGYARORSZ脕G KIR脕LYN艕JE, K脰NY脰R脰GJ 脡RETT脺NK!