hagyományhű magyar katolikusok

SZŰZ MÁRIÁNAK, MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJÉNEK
felajánlott honlapja

"BÍZZATOK, MERT ÉN LEGYŐZTEM A VILÁGOT"

KATOLIKUS-HONLAP FÓRUM BEJELENTKEZÉS REGISZTRÁCIÓ
 
A hozzászólások nem a honlap szerkesztőjének, hanem az egyes hozzászólóknak a véleményét tükrözik.

(153) Honlap-II.
(8) Róma
(13) Végidő ??
(157) Pius-ügy
(16) A honlapról
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarország
(121) Világegyház
(54) Jövő/Remény
(199) Hírek
(1) Lelkiség
(58) Mások helyett
(199) Kérdések
(34) Hitünk
(77) Fatima
(16) Assisi-ügy
(47) Közlemények
(20) Hallottam...
(66) Fórumozás
(12) AZ ISTENI IRGALMASSÁG
(88) Evolúció
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennivalói
(141) A világ
(9) "Nemcsak kenyérrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hibás?
(50) Magán üzenetek
(12) Történelem-hamisítás
(23) Örömeink
(77) Városmisszió '08
(17) Erkölcs
(55) Tekintély
(88) Vélemények
(9) Kis Római Zsolozsma - "reklám"
(8) Problémák
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelzés
(20) Mi a teendő?
(28) Viták
(9) Anglikán-kérdés
(2) Aláírásgyűjtés vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakciók
(8) Tudomány és fejlődés
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "Bízzatok..."
(27) SJM
 
Mások helyett
 Mások bölcsességének tolmácsolása

Még nem jelentkezett be, így nem írhat a fórumba


[0] [1] [2]
 Élthes Eszter adatok | 2008.11.25 01:30 | 18
Atyámfiai!

2008. december 8-án, a Szeplőtelen Fogantatás ünnepén, hétfőn este fél 8 órai kezdettel P. Kovács Ervin Gellért OPraem énekes szentmisét celebrál a római rítus régibb formája szerint Budapesten, a Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plebániatemplomban (1065 Pethő Sándor utca 2.). A szentmise asszisztenciáját a CLSMA tagjai adják, a zenei szolgálatot Köncse Kriszta, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Egyházzenei Doktoriskolájának doktorjelöltje irányítja a DLA fokozat elnyeréséhez szükséges liturgikus mestermunkájaként. Mind a szentmise, mind az azt követő hangverseny anyaga Kersch Ferenc (1853-1910) munkásságából és annak korabeli egyházzenei környezetéből merít. Részletek: www.capitulumlaicorum.blogspot.com

A Szent Mihály Laikus Káptalan nevében:
Földváry Miklós

 Élthes Eszter adatok | 2008.11.04 22:49 | 17
Atyámfiai!

2008. november 15-én, szombaton este fél 7 órai gyülekezéssel és 7 órai kezdettel dedikációs matutínumot tartunk az egykori esztergomi főszékesegyház fölszentelésének emlékére Budapesten, a Váci utcai Szent Mihály-templomban. A Szent Márton napját követő vasárnap egyszersmind a CLSMA szervezésében Budapesten először bemutatott nyilvános szentmise második, illetve rendszeres vasár- és ünnepnapi szentmiséink megindulásának első évfordulója is, így (és különösen saját templom híján) joggal tekintjük közösségünk egyháznapjának. Nekünk, akik egy évszázadokkal ezelőtt elpusztított templom káptalanjával vagyunk lelki folytonosságban, ez a nap különösen is alkalmas arra, hogy együtt imádkozzuk: "Benígne fac, Dómine, in bona voluntáte tua Sion: ut aedificéntur muri Ierúsalem! - Cselekedjél kegyesen, Uram, Sionnal jóakaratod szerint: hogy megépüljenek Jeruzsálemnek falai!" (Ps 50,20) Szokás szerint kérjük, hogy időben, azaz minél hamarabb jelezzétek részvételi szándékotokat. Ez a megfelelő számú füzet biztosításán túl most a lektorok kijelölése miatt is fontos lenne.

A Szent Mihály Laikus Káptalan nevében:
Földváry Miklós
www.capitulumlaicorum.blogspot.com

 Élthes Eszter adatok | 2008.10.25 00:30 | 16
Atyámfiai!

A tegnap közzétett hirdetéshez képest a november 2-i, jövő vasárnapi szentmise helye és időpontja megváltozott: az országúti ferencesek Szent István protomártír-plebániáján (1024 Budapest, Margit krt. 23.), délután fél 4 órai kezdettel lesz megtartva. Mivel egy igen frekventált templomról van szó, az alkalomnak most "missziós" jelentősége is van, így kérjük, hogy lehetőleg minél nagyobb számban gyertek el.

A Szent Mihály Laikus Káptalan nevében:
Földváry Miklós
www.capitulumlaicorum.blogspot.com

 Élthes Eszter adatok | 2008.10.24 12:41 | 15
Atyámfiai!

2008. november 1-én, szombaton, Mindenszentek ünnepén a vasárnap szokásos helyen és időben, azaz a Belvárosi Főplebániatemplomban délután fél 4 órai kezdettel énekes szentmise lesz a hagyományos római rítus szerint.

Másnap, 2008. november 2-án, a pünkösd utáni 25. vasárnapon viszont - zenekari próba miatt - elmarad a szokásos szentmise. Helyette, ha másként addig nem hirdetjük, a gellérthegyi pálos Sziklatemplom Szent István-kápolnájában lesz megtartva este fél 7 órai kezdettel. Az olykori változásokért (ezek természetesen nem rajtunk, hanem a plebánia vezetésén múlnak) elnézést kérünk. Az elhunyt hívekről való megemlékezés, azaz "Halottak napja" ebben az évben november 3-ra kerül át.

A liturgikus alkalmak helyét és idejét, illetve az azokkal kapcsolatos változásokat külön hirdetés nélkül is mindig naprakészen közöljük a káptalani weblog jobb oldalán futó, "Liturgikus alkalmak" című felületen. Kérjük, hogy a kikerülhetetlen bizonytalanságok miatt mindenekelőtt ezt kísérjétek figyelemmel.

A Szent Mihály Laikus Káptalan nevében:
Földváry Miklós
Ld. még www.capitulumlaicorum.blogspot.com

 Füzesi Zsolt adatok | 2008.10.11 18:39 | 14
Nem tudom. Én semmilyen pozitív változást nem tapasztaltam.

 Élthes Eszter adatok | 2008.10.11 13:55 | 13
A kérés a liturgikus listán jelent meg:
Ezekben a hetekben tartják Rómában a Püspöki Szinódus XII. Rendes Ülésszakát az Isten Igéjéről. Mint az közismert, az előző ülésszak témája az Eucharisztia volt, ennek munkája nyomán adta ki a Szentatya "Sacramentum caritatis" című szinódus utáni apostoli buzdítását, amely tartalmában gyakorlatilag egy liturgiáról szóló enciklika. Tegnap délután a szinódus közgyűlésén Angelo Scola bíboros, velencei pátriárka - egy nemzetközi felmérés tanulságait levonva - ismertette e pápai dokumentum fogadtatását az elmúlt egy évben. Olasz nyelvű jelentését a szinódusi hírlevél ma reggel tette közzé:

(Kérem kattintson ide!)

Ebben sok érdekes megfigyelés mellett az alábbi, minket közelebbről érintő mondatot olvasom (3. pont vége):
"In Ungheria l";Esortazione ha favorito una certa ripresa
dell";uso della lingua latina e del canto gregoriano." -
"MAGYARORSZÁGON A BUZDÍTÁS A LATIN NYELV ÉS A GREGORIÁN ÉNEK
BIZONYOS MÉRTÉKŰ ÚJBÓLI HASZNÁLATBA VÉTELÉT MOZDÍTOTTA ELŐ."

Bár én itthon élek, ez a kijelentés számomra némi meglepetést okozott. Nagyon örülnék neki, ha igaz volna, ám ezt magamtól sajnos nem tudom eldönteni. Ezért szeretném megkérdezni a lista olvasóitól: hol és milyen mértékben látják, tapasztalják "a latin nyelv és a gregorián ének bizonyos mértékű újbóli használatát" - egyszerűbben fogalmazva: vannak-e olyan helyek, ahol korábban nem volt latin nyelvű liturgia, most pedig van, ill. ahol korábban nem volt gregorián ének, most pedig van, ráadásul ez a pápa "Sacramentum caritatis" apostoli buzdításának hatására történt? (Mindez természetesen a római liturgia rendes, vagyis VI. Pál és II. János Pál pápák által megállapított formájára vonatkozik, hiszen a korábbi rítust egy másik pápai dokumentum, a "Summorum Pontificum" motu proprio szabályozza, amelynek hatásáról 2010-ben külön felmérés fog készülni. Ez két különböző dolog, amelyet nem szabad összekeverni.)

Budapesten több olyan helyről tudok, ahol rendszeresen van latin nyelvű szentmise gregorián énekkel (pl. a Budavári és a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániák vasárnapi nagymiséi), ezek azonban már sok évvel a "Sacramentum caritatis" előtt is megvoltak. Vannak-e újabbak, és ha igen, hol? Minden észrevételért és információért nagyon hálás volnék.
Köszönettel és üdvözlettel:

Rihmer Zoltán

 Minister Primus adatok | 2008.10.06 20:48 | 12
A hir Gergely atya fórumáról származik...
Egyelőre nem tudni, hogy csak időnként lesz-e ott bemutatva mise, vagy rendszeresen.

 Vágfalvy adatok | 2008.10.06 20:16 | 11
Kedves Miniszter, a hírnek rendkívül örülök, az a templom és az a plébánia kicsit az otthonom is volt egy ideig!
Jó érzés, ha az ember olyasmiről értesül, hogy rég elfelejtett hazájában csodák történnek!

 Minister Primus adatok | 2008.10.06 19:18 | 10
Kedves Fórumozók!
Juhász Csaba atya, a Kispesti Nagyboldogasszony Főplébánia káplánja (aki nemrég tanulta meg a szentmise rendkívüli formáját) szeretettel várja a híveket X. 7.-én 18 órára "tridenti" szentmisére, a kispesti templomba (1191. templom tér 21.)

 Élthes Eszter adatok | 2008.09.25 23:24 | 9
Atyámfiai!

2008. szeptember 28-án, vasárnap, patrónusunk, Szent Mihály arkangyal ünnepének előestéjén, este fél 8 órai gyülekezéssel és 8 órai kezdettel matutínumot éneklünk az esztergomi rítus szerint. A szertartásra most kivételesen nem a belvárosi Szent Mihály-templomban (ott aznap koncert lesz), hanem működésünk "őshazájában", a Keleti Károly-utcai Krisztus király-templomban fog sor kerülni (megközelíthető a 4-es, illetve a 6-os villamos Mechwart ligeti megállójából, ld. a térképvázlatot alább). Nyomatékosan kérjük, hogy legyetek pontosak, mert a templomot a kezdés után valószínűleg be kell zárnunk. Aki a zsolozsmát tartalmazó füzetre igényt tart, legyen szíves időben jelezni a szokott módon.

Másnap, szeptember 29-én, hétfőn este fél 7 órai kezdettel előreláthatólag régi rítusú énekes szentmise is lesz a gellérthegyi pálos Sziklatemplomban, de erről előbb egyeztetnünk kell (a megerősítést vagy az esetleges változásokat a káptalani blogon időben fogom jelezni).

A Szent Mihály Laikus Káptalan nevében:
Földváry Miklós

A káptalan internetes oldala:
www.capitulumlaicorum.blogspot.com

A Krisztus Király-templom megközelítése:
http://katholikus.uw.hu/utca.html

 Élthes Eszter adatok | 2008.08.28 23:05 | 8
Atyámfiai!

2008. augusztus 31-én, a pünkösd utáni 16. vasárnap a szokásos, délután fél 4 órai szentmise a Belvárosi Főplebániatemplomban évnyitó miatt elmarad. Helyette este fél 7 órai kezdettel tartunk régi római rítusú énekes szentmisét a gellérthegyi pálos Sziklatemplom Szent István-kápolnájában.

A Szent Mihály Laikus Káptalan nevében:
Földváry Miklós

 Élthes Eszter adatok | 2008.08.21 23:13 | 7
Előző hírlevelünkkel ellentétben a most szombaton, a konferencia keretében celebrálandó szentmise nem 9, hanem fél 9 órakor (8:30) kezdődik, amint a blogon közzétett, végleges programban eredetileg is szerepelt.

Másnap, vasárnap a püspöki nagymise miatt a szokásos, fél 4 órai szentmise elmarad.

A Szent Mihály Laikus Káptalan nevében:
Földváry Miklós

 Minister Primus adatok | 2008.08.11 12:29 | 6
Atyámfiai!

2008. augusztus 13-án, szerdán este 6 órai kezdettel régi római rítusú énekes votív szentmise lesz a Szentatyáért a gödöllői Kastélytemplomban (2100 Gödöllő, Szabadság út, Nepomuki Szent János-kápolna) a 9. Gödöllői Szkólatábor keretében.

2008. augusztus 15-én, Nagyboldogasszony ünnepén elmarad a régi rítusú szentmise Budapesten, a Belvárosi Főplebániatemplomban a templom búcsúja és az ehhez kapcsolódó egész napos szentségimádás miatt.

2008. augusztus 20-án, szerdán, Szent István király és hitvalló ünnepén viszont lesz régi római rítusú énekes szentmise Budapesten, a Belvárosi Főplebániatemplomban délelőtt fél 9 órai kezdettel.

2008. augusztus 23-án, szombaton délelőtt 9 órai kezdettel szintén régi római rítusú énekes votív szentmise lesz a Szentatyáért Budapesten, a Belvárosi Főplebániatemplomban a "XVI. Benedek pápa és a Szent Liturgia" című nemzetközi konferencia keretében.

2008. augusztus 24-én, a pünkösd utáni 15. vasárnapon délelőtt 10 órai kezdettel ünnepélyes főpapi nagymise lesz ugyancsak a régi római rítus szerint és az említett konferencia keretében Budapesten, a Terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-plebániatemplomban (1065 Budapest, Király utca - Nagymező utca sarok).

A Szent Mihály Laikus Káptalan nevében:
Földváry Miklós

 Élthes Eszter adatok | 2008.07.30 23:08 | 5
Megjelent az új Miles Christi száma, amely megrendelhető már. Nagyon hálás volnék azért hogyha terjesztenétek a hírét és nevét, bárhol, bárhogyan, ahogyan csak módotokban áll. Ha terjeszteni tudjátok, kérlek jelezzétek!

Isten bőséges áldását kívánva üdvözöl mindenkit;
Pánczél Hegedűs János

Ár 990 Ft plusz postaköltség, megrendelhető a következő címen:
lacroix@freemail.hu

 Élthes Eszter adatok | 2008.07.13 23:43 | 4
(PS: Immár hatodik éve ezen a nyáron is megtartjuk a "latintábor" néven ismert, valójában inkább liturgikus tábornak nevezhető rendezvényünket közvetlenül a konferencia után, az augusztus 25-vel (hétfő) kezdődő héten, augusztus 30-ig (szombat) bezárólag Gödöllőn. A szállás és az étkezés a jelentkezők számától függ.
A mindennapi programban régi rítusú énekes szentmise és legalább négy latin énekes zsolozsmahóra elimádkozása szerepel. Ezen kívül egy délelőtti és egy délutáni ülésben liturgikus vonatkozású szövegekkel (az idén patrisztikus zsoltármagyarázatokkal) foglalkozunk. Mindemellett marad lehetőség kötetlen programokra: kirándulásra, fürdésre, tábortűzre és hasonló, a személyes kapcsolatokat elősegítő tevékenységre is. Érdeklődni és jelentkezni nálam (Miklós Földváry), ezen
az e-mail címen lehet. A válasz hézagos otthontartózkodásom miatt késhet, de biztosan nem marad el.)

 Élthes Eszter adatok | 2008.07.13 23:42 | 3
(folytatás:) Ehhez szinte semmire nincs már szükség. "Ecce, parata sunt omnia." Amire mégis szükség van, az a minél nagyobb érdeklődés, a konferencián való minél tömegesebb részvétel. Ahhoz, hogy ne maradjunk szégyenben saját főpapjaink és külföldi kollégáink előtt, mindenekelőtt a ti érdeklődésetekre és figyelmetekre számítunk. Kérjük, hogy ne tekintsétek a konferenciát egynek a ma egyre szaporodó protokolláris események közül, hanem ismerjétek föl valódi jelentőségét, saját személyes felelősségeteket, és szánjátok rá azt a nem egészen három nap időt és a költségeket közelről sem fedező, fejenként legföljebb tízezer forintot. Meg vagyok róla győződve, hogy busásan meg fog térülni már magán a konferencián, és még inkább várható következményeiben.
Mint a programfüzet végén is olvasható, a regisztráció a www.egyhazzene.hu oldalon lehetséges, és ugyanitt tájékozódhattok a további részletekről. Ha mindez nem elég, a met@vipmail.hu címen kérhettek további segítséget.

A szervezőbizottság nevében:
Földváry Miklós

 Élthes Eszter adatok | 2008.07.13 23:41 | 2
Földváry Miklós körlevele: Néhány perccel ezelőtt fölkerült a CLSMA blogjára (www.capitulumlaicorum.blogspot.com) az augusztus végi, "XVI. Benedek pápa és a Szent Liturgia" című nemzetközi konferencia végleges, részletes programja. Számos tekintélyes külföldi főpap után Bertone bíboroson keresztül maga a Szentatya is apostoli áldását küldte a konferencia résztvevőire, biztosította őket támogatásáról. A Magyar Katolikus Püspöki Kar két tagja celebránsként vállalt közreműködést a szertartásokon, és záróbeszéddel, illetve szintén celebránsként működik majd közre Magyarország és Ausztria apostoli nunciusa is. Az előadók közt a római hagyománynak elkötelezett, legnevesebb külföldi szakemberek neve szerepel. Mindezek mutatják, hogy a szakmai és hierarchikus keretek adva vannak a konferencia sikeréhez. A konferencia célja azonban a várható magas színvonal ellenére nem elsősorban tudományos. Mindenki, aki párhuzamosan követi a Szentszék liturgikus intézkedéseit és a pápai liturgiák körül beálló személyi és gyakorlati változásokat, illetve a magyar egyházi sajtót, nem tudja nem fölfedezni a kettő közti mérhetetlen távolságot. A magyar katolikus egyházi közvéleményben gyakorlatilag nem jelenik meg, visszhangtalan marad mindez, akik pedig fontosnak tartják, hogy figyeljenek rá, mindeddig nem voltak abban a helyzetben, hogy széles körben föl is tudják hívni rá a figyelmet. A konferencia által megvan az esély arra, hogy ez megváltozik. Az esemény rendeltetésének megfelelően a szervezők elsődleges szándéka tehát az, hogy egyrészt minél hatékonyabban hívják föl a magyar egyházi közvélemény figyelmét azokra a nemzetközi tendenciákra, amelyek a római liturgia évtizedek óta tartó hanyatlását megállíthatnák, sőt visszafordíthatnák, másrészt hogy nemzetközi kapcsolatok révén föloldják a magyarországi törekvéseket legtöbbször megbénító agyonhallgatást, külföldi támogatókat és szövetségeseket vonjanak be működésükbe, a teljes katolikus világ elé tárják nehézségeiket és és eredményeiket.

 Élthes Eszter adatok | 2008.07.12 23:35 | 1
Mikor minap egy papnak azt meséltem, hogy Kölnben milyen iszonyatos, szinte elképzelhetetlenül undorító felvonulást rendeztek a homoszexuálisok, amihez képest a Szodomában és Gomorrában történtek valószínűleg játékok voltak csupán, és hogy most vett használt mobiltelefonom memóriájából csaknem egy óráig tartott, amíg minden pornó képet törölni lehetett, és hogy a cseh-német határon cigány asszonyok egyhónapos csecsemőiket nyújtják be gazdag nyugati kocsik ablakain ... célra, ő ezt mondta:
"Az ember önmagában nem állhat fenn, nem létezhet. Vagyis az ember, mint teremtett lény, nem lehet független. Ezért vagy Isten felé törekszik, vagy ha ezt nem teszi, az állathoz lesz hasonlóvá. Aki szembe fordul Istennel, annak útja csak az ellenkező irányba, az állati sorba, a pokolba vezethet. Középút nincs."
C. S. Lewis ezt úgy fogalmazta meg, hogy az Istenhez vezető úton nincs megállás. Ez egy olyan emelkedő, melyen nincsenek "vízszintes platók". Ha valaki nem halad előre, menten visszacsúszik. De a katolikus pap magyarázata nekem jobban tetszett.

Weigl atya Bessenyei Ferenc temetésén ehhez hasonlókat mondott: "Az emberi életnek a boldogság a végcélja" és "A boldogság szón az értelmes természet végső tökéletességét értjük." Ez a legvégső, szellemi tökéletesség minden e földi zarándoklatát bevégző ember számára csakis Isten nézéséből állhat. Az Isten látásában való örök élet majdani elérése azonban földi életünk milyenségének a függvénye. John Henry Newman bíboros ezzel kapcsolatban egyszer ezt mondta: "Az ember azért felelős a hitéért, mert hajlamaiért és ellenszenveiért, reményeiért és nézeteiért, azaz mindazért is felelős, amitől a hite függ."


  MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJE, KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK!