hagyom谩nyh疟 magyar katolikusok

SZ虐Z M脕RI脕NAK, MAGYARORSZ脕G KIR脕LYN艕J脡NEK
felaj谩nlott honlapja

"B脥ZZATOK, MERT 脡N LEGY艕ZTEM A VIL脕GOT"

KATOLIKUS-HONLAP F脫RUM BEJELENTKEZ脡S REGISZTR脕CI脫
 
A hozz谩sz贸l谩sok nem a honlap szerkeszt艖j茅nek, hanem az egyes hozz谩sz贸l贸knak a v茅lem茅ny茅t t眉kr枚zik.

(153) Honlap-II.
(8) R贸ma
(13) V茅gid艖 ??
(157) Pius-眉gy
(16) A honlapr贸l
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarorsz谩g
(121) Vil谩gegyh谩z
(54) J枚v艖/Rem茅ny
(199) H铆rek
(1) Lelkis茅g
(58) M谩sok helyett
(199) K茅rd茅sek
(34) Hit眉nk
(77) Fatima
(16) Assisi-眉gy
(47) K枚zlem茅nyek
(20) Hallottam...
(66) F贸rumoz谩s
(12) AZ ISTENI IRGALMASS脕G
(88) Evol煤ci贸
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennival贸i
(141) A vil谩g
(9) "Nemcsak keny茅rrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hib谩s?
(50) Mag谩n 眉zenetek
(12) T枚rt茅nelem-hamis铆t谩s
(23) 脰r枚meink
(77) V谩rosmisszi贸 '08
(17) Erk枚lcs
(55) Tekint茅ly
(88) V茅lem茅nyek
(9) Kis R贸mai Zsolozsma - "rekl谩m"
(8) Probl茅m谩k
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelz茅s
(20) Mi a teend艖?
(28) Vit谩k
(9) Anglik谩n-k茅rd茅s
(2) Al谩铆r谩sgy疟jt茅s vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakci贸k
(8) Tudom谩ny 茅s fejl艖d茅s
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "B铆zzatok..."
(27) SJM
 
J枚v艖/Rem茅ny
 Csak a j贸, rem茅nyteljes h铆rek sz谩m谩ra

M茅g nem jelentkezett be, 铆gy nem 铆rhat a f贸rumba


[0] [1] [2]
 脡lthes Eszter adatok | 2009.06.10 23:02 | 14
K谩r, hogy nem tudok 茅jjel-nappal ford铆tani, mert most nagyon j贸 cikkek vannak az interneten. Mik枚zben folyik a harc a n茅met p眉sp枚k枚k 茅s a Pius K枚z枚ss茅g k枚z枚tt (a fuldai k茅polna-szentel茅s 茅s az eddigi 1, 茅s j煤nius v茅gi sok pap-szentel茅s miatt), addig Fellay p眉sp枚k R贸m谩ban j谩rt a Hittani Kongreg谩ci贸ban, ahol 谩ll铆t贸lag m谩r a Hoyos-ut谩ni id艖kr艖l t谩rgyalt. A papszentel茅sek 眉gy茅ben a n茅met p眉sp枚k枚k R贸m谩t贸l k茅rnek magyar谩zatot.

M谩sik - j贸 - h铆r, hogy Bologna p眉sp枚ke egyh谩zmegy茅j茅ben MEGTILTOTTA A K脡ZBE脕LDOZTAT脕ST!

 脡lthes Eszter adatok | 2009.05.29 22:58 | 13
A Zaiztkofen-i papszemin谩rium r茅gense a tegnap megjelent k枚rlevel茅ben nemcsak a j煤niusi papszentel茅sr艖l sz谩molt be, de arr贸l is - amit peresze a m茅dia meg sem eml铆tett -, hogy m谩jus 13-谩n a Pius K枚z枚ss茅g n茅met ker眉let茅nek vezet艖je, P. Schmidberger 茅s a szemin谩rium r茅gense S. E. Gerhard Ludwig M眉ller Regensburg p眉sp枚k茅nek megh铆v谩s谩ra ell谩togatott a p眉sp枚ki palot谩ba, ahol a p眉sp枚kkel 茅s az 谩ltal谩nos vik谩riussal 茅s az officialissal bar谩ts谩gos besz茅lget茅st folytattak. A r茅gens 铆gy folytatja: "meg vagyunk gy艖z枚dve r贸la, hogy a Fatimai Sz疟zanya volt e besz茅lget茅s l谩thatatlan moder谩tora, melyben bar谩ts谩gos l茅gk枚rben 茅rveket cser茅lt眉nk ki 茅s a f茅lre茅rt茅seket mind tiszt谩ztuk".

Tudni kell, hogy m谩rciusban 茅ppen az茅rt kellett a szubdiakonus szentel茅seket 谩ttenmi Franciaorsz谩gba, mert ez a p眉sp枚k, akinek az egyh谩zmegy茅j茅be Zaitzkofen tartozik, kik枚z枚s铆t茅ssel fenyegette meg 艖ket szentel茅s eset茅re.
脷gy hogy ez egy nagyon j贸 h铆r! Amir艖l persze hallgat a m茅dia, b谩r ez nyilv谩n jobb is 铆gy.

M谩s:
Egy m谩sik h铆r R贸m谩b贸l. A RorateCoeli szerint Hoyos b铆boros, aki most lesz 80 茅ves, 茅s ez茅rt mennie kell az Ecclesia Dei 茅l茅r艖l, Econe-ba l谩togat b煤cs煤z贸ul.


 脡lthes Eszter adatok | 2009.05.27 23:22 | 12
Egy pap elk眉ldte a k枚rlevelet a "sokak茅rt" 眉gyben: 脥me:

MAGYAR KATOLIKUS P脺SP脰KI KONFERENCIA

CONFERENTIA EPISCOPORUM HUNGARIAE

H-1071 Budapest VII., V谩rosligeti fasor 45.

Telefon: (36-1) 342-6959, Telefax: (36-1) 342-6957

Mobil: (+36-30) 742-4441; (+36-30) 742-4443

Postai c铆m: 1406 Budapest, Pf. 79.

E-mail: pkt@katolikus.hu

420/2009



F艖tisztelend艖 Paptestv茅rek!



Az Istentiszteleti Kongreg谩ci贸 Prefektusa 2006. okt贸ber 17-茅n kelt level茅ben 茅rtes铆tette a Magyar Katolikus P眉sp枚kkari Konferenci谩t a Szentatya d枚nt茅s茅r艖l a szentmis茅ben a bor konszekr谩ci贸j谩nak n茅pnyelv疟 ford铆t谩s谩val kapcsolatban.

Mint ismeretes a sz枚vegben szerepl艖 鈥瀙ro multis鈥 (sokak茅rt) kifejez茅st egyes orsz谩gokban 鈥瀖indenki茅rt鈥 (per tutti 鈥 for all) sz贸val ford铆tott谩k, 茅s a Szentsz茅k enged茅lyezte haszn谩lat谩t. Magyar nyelven 1991-t艖l haszn谩ltuk ezt a ford铆t谩st.

A 鈥瀖indenki茅rt鈥 kifejez茅s teljesen megfelel Krisztus sz谩nd茅k谩nak, aki minden f茅rfi茅rt 茅s n艖茅rt meghalt a kereszten ez茅rt enged茅lyezett haszn谩lata nem 茅rinti az 茅rv茅nyess茅g k茅rd茅s茅t.[1]

Mindezek mellett sz谩mos 茅rvet tal谩lunk a hagyom谩nyos 鈥瀙ro multis鈥 formula prec铆zebb ford铆t谩sa, a 鈥瀞okak茅rt鈥 jav谩ra. Ez茅rt a Szentatya elrendelte, hogy azon nyelvekben ahol az 茅rtelmez艖 ford铆t谩st alkalmazt谩k, a misek枚nyvek 煤j kiad谩s谩ban t茅rjenek vissza a sz枚vegh疟bb ford铆t谩sokhoz.

Ezen utas铆t谩st k枚vetve 鈥 miut谩n a Szentsz茅ki j贸v谩hagy谩st megkapta 鈥 a Magyar Katolikus P眉sp枚ki Konferencia elrendeli, hogy az Eukarisztia szents茅gi form谩j谩ban a bor konszekr谩ci贸ja a k枚vetkez艖k茅ppen hangozz茅k a magyar nyelv疟 szentmis茅kben:

Vegy茅tek 茅s igyatok ebb艖l mindny谩jan,

mert ez az 茅n v茅rem kelyhe,

az 煤j 茅s 枚r枚k sz枚vets茅g茅.

Ez a v茅r 茅rtetek 茅s sokak茅rt kiontatik

a b疟n枚k bocs谩nat谩ra.

Ezt cselekedj茅tek az 茅n eml茅kezetemre.

Ennek haszn谩lata 2009. P眉nk枚sd 眉nnep茅t艖l k枚telez艖.

K茅rj眉k a paptestv茅reket, hogy err艖l a v谩ltoz谩sr贸l t谩j茅koztass谩k a h铆veket, 茅s k枚vetkezetesen 茅s fegyelmezetten haszn谩lj谩k az 煤j szents茅gi form谩t. (Csak egy sz贸 v谩ltozik a sz枚vegben, ez茅rt m茅g nagyobb figyelmet k铆v谩n az 谩tt茅r茅s.)

Annak 茅rdek茅ben, hogy megk枚nny铆ts眉k a haszn谩latban lev艖 misek枚nyvekben a jav铆t谩st, 枚ntapad贸s matric谩kat k茅sz铆tett眉nk, amelyek k枚nnyen beragaszthat贸k a r茅gi sz枚veg hely茅re. Ezeket a k枚rlev茅llel egy id艖ben az Egyh谩zmegyei Hivatalok eljuttatj谩k a pl茅b谩ni谩kra.



Budapest, 2009. m谩jus 11.



Dr. Erd艖 P茅ter

b铆boros, pr铆m谩s, esztergom-budapesti 茅rsek,

az MKPK eln枚k


[1] Id茅zet a Kongreg谩ci贸 level茅b艖l: 鈥濶incs semmi k茅ts茅g a megfelel艖en j贸v谩hagyott 鈥漰er tutti鈥 (mindenki茅rt) 茅s a vele egyen茅rt茅k疟 kifejez茅st tartalmaz贸 form谩val t枚rt茅nt Szentmis茅k bemutat谩s谩nak 茅rv茅nyess茅g茅t illet艖en, ahogyan azt a Hittani Kongreg谩ci贸 m谩r kijelentette. Val贸ban, a 鈥瀙er tutti鈥 (mindenki茅rt) formula 枚sszhangban 谩ll az 脷r sz谩nd茅k谩nak korrekt magyar谩zat谩val a sz枚veg szerint. Hitigazs谩g (dogma), hogy Krisztus 鈥瀙er tutti鈥 (minden) f茅rfi茅rt 茅s n艖茅rt meghalt a kereszten. (Jn 11,52; 2 Kor 5,14-15; Jn 2,2)


 脡lthes Eszter adatok | 2009.03.22 19:23 | 11
Azt hiszem, a Pius K枚z枚ss茅g csaknem 20 茅ves magyarorsz谩gi jelenl茅t茅nek egyik, ha nem A legnagyobb esem茅nye volt Fellay p眉sp枚k tegnapi l谩togat谩sa, vagyis a tegnapi b茅rm谩l谩s.
Nagyon k枚sz枚n枚m mindazoknak, akik felh铆v谩somra jelentkeztek, 茅s kij枚ttek a rep眉l艖t茅rre fogadni Fellay p眉sp枚k枚t. Mivel se 艖, se Trutt atya nem tudott a terv眉nkr艖l, a meglepet茅s 贸ri谩si 茅s nagyon 枚r枚mteli volt. Nem hiszem, hogy t煤lzok, ha azt mondom, hogy - az elm煤lt hetek borzalmai ut谩n - ez a fel茅 megnyilv谩nul贸 tiszteletad谩s megadta 茅s meghat谩rozta az eg茅sz d茅lut谩n kit疟n艖 hangulat谩t, amelyet minden h铆v艖 a k谩poln谩ban szinte k茅zzel foghat贸an 茅rz茅kelt.
Volt annyi id艖, hogy Fellay p眉sp枚k 煤r a b茅rm谩l谩s el艖tt elbesz茅lgessen a k枚sz枚nt茅s茅re megjelent klerikusokkal, majd az 茅rkez艖 h铆vekkel. Hossz煤 pr茅dik谩ci贸ja l谩that贸an nemcsak az 煤jonnan b茅rm谩ltaknak 茅s a h铆veknek, de a kispapoknak is sz贸lt.
A b茅rm谩l谩st k枚vet艖 mis茅t is a p眉sp枚k celebr谩lta - egyszer疟 茅nekes mise form谩ban. Lehet, hogy ez nem eg茅szen szab谩lyos, de nagyon sz茅p, k眉l枚nleges 茅s 谩h铆tatos volt. A mise ut谩n kis fogad谩s volt az el艖t茅rben, mely a fentebb eml铆tett kisebb zavarok ellen茅re nagyon j贸 hangulatban zajlott le, k眉l枚n枚sen az茅rt, mert a p眉sp枚k mindenkivel hajland贸 volt besz茅lgetni. A legt枚bb h铆v艖re ez a k枚zvetlens茅g 茅s atyai kedvess茅g tette a legnagyobb hat谩st. Azt nem 茅rtett茅k, 20 茅vnyi t枚m茅rdek megpr贸b谩ltat谩s ut谩n, hogyan k茅pes ennyire seg铆t艖k茅sz, meg茅rt艖, kedves, t眉relmes lenni mindenkihez. Sokan azt tal谩lt谩k meghat贸nak 茅s szokatlannak, hogy a h铆veket is "embersz谩mba" vette. A legszebb pillanatok k枚z茅 tartoztak azok, amikor az elk枚sz枚n艖 h铆veket, egy-egy csal谩dot, akik let茅rdelt茅k el茅je, a b煤cs煤z谩skor meg谩ldott.

A napokban felteszem a vide贸t 茅s a k茅peket Fellay p眉sp枚k l谩togat谩s谩r贸l, 茅s egy hirdet茅st, amire elmenetele el艖tt megk茅rt.
Miut谩n nem vittem magn贸t, nem tudtam felvenni a pr茅dik谩ci贸t. Ez茅rt azt k茅rem, hogy mag谩nban mindenki k眉ldje el nekem, legal谩bb c铆mszavakban, amire eml茅kszik, 茅s akkor kikerekedik majd az eg茅sz besz茅d, 茅s fel tudom tenni a honlapra.

 脡lthes Eszter adatok | 2009.03.20 22:27 | 10
K茅t furcsa, de 枚rvendetes h铆r: A tradicionalista honlapok k枚z眉l egyed眉l a Pius K枚z枚ss茅g eml茅kezett meg tegnap arr贸l, hogy a p谩p谩nak nevenapja van: Itt a cikk: (a r贸mai pontifex茅rt mondott liturgikus im谩t k枚zli 茅s egy fot贸t a p谩pa keresztk煤tj谩r贸l).

Kirche : : Namenstag des Heiligen Vaters Benedikt XVI.
19.03.2009, 07:00 MEZ
"Lasset uns beten f眉r unseren Heiligen Vater Benedikt. Der Herr beh眉te ihn und erhalte sein Leben. Er lasse ihn gesegnet sein auf Erden und 眉bergebe ihn nicht dem Hasse seiner Feinde!"
(Liturgisches Gebet f眉r den r枚mischen Pontifex)
Bild: Taufstein des Papstes in der Pfarrkirche St. Oswald in Marktl.

Ezen fel眉l a Piuszosok is k枚z枚ltek cikket a p谩pa afrikai 煤tj谩r贸l, melyben megeml茅keztek arr贸l, hogy Kamerun p眉sp枚ki konferenci谩j谩t Lefebvre 茅rsek alap铆totta.
Mindenesetre a Szentl茅lek furcsa v茅gz茅se, hogy az elm煤lt hetek esem茅nyei ut谩n a p谩pa olyan utaz谩st tesz, melyen l茅pten nyomon Lefebvre 茅rsek m疟v茅be, eml茅k茅be botlik.
脥me az fsspx.infon tegnap megjelent cikk:

Mission : : Papstbesuch in Kamerun
( 18.03.2009, 09:05 MEZ )
Bei seinem ersten Afrikabesuch wurde der Heilige Vater in Kamerun von der Bischofskonferenz empfangen.
Wir d眉rfen daran erinnern, da脽 die Bischofskonferenz dieses Landes vom damaligen Apostolischen Delegaten Erzbischof Marcel Lefebvre gegr眉ndet wurde, der auch einige Zeit die Pr盲sidentschaft innehatte.
Die Gr眉nderin der Schwestern der Priesterbruderschaft St. Pius X., Sr. Marie-Gabriel Lefebvre, begann ihr Wirken als Spiritaner-Missionarin in Kamerun.
U.l.F. von Afrika, bitte f眉r Kamerun!


 V谩gfalvy adatok | 2009.01.22 12:24 | 9
A p谩pa al谩铆rta azt a dekr茅tumot, amely a Szent X. Piusz papi k枚z枚ss茅g n茅gy p眉sp枚k茅nek kik枚z枚s铆t茅s茅t visszavonja.

Ezt nyilatkozta tegnap a weblogj谩n az "Il Giornale", mil谩n贸i napilap 煤js谩g铆r贸ja, Andrea Tornielli.

Az 煤js谩g铆r贸 谩ll铆t谩sa szerint a p谩pai dekr茅tum az elk枚vetkez艖 napokban nyilv谩noss谩gra hozatik.

Ez azt a n茅gy p眉sp枚k枚t 茅rinti, akiket Marcel Lefebvre († 1991) 茅rsek 茅s a Campos-i (Braz铆lia) p眉sp枚k, Mons. Ant么nio de Castro Mayer († 1991), 1988-ban szenteltek p眉sp枚kk茅: Mons. Bernard Fellay, Mons. Alfonso de Gallareta, Mons. Bernard Tissier de Mallerais 茅s Mons. Richard Williamson.

 V谩gfalvy adatok | 2009.01.22 12:10 | 8
Mons. Bernard Fellay p眉sp枚k, a Szt. X. Piusz papi k枚z枚ss茅g legf艖bb el枚lj谩r贸j谩nak 眉zenete.

Kedves H铆vek,

a r贸zsaf疟z茅rhadj谩rat, amelyet az eml茅kezetes lourdes-i zar谩ndoklat alkalm谩b贸l Krisztus Kir谩ly 眉nnep茅n okt贸ber v茅g茅n hirdett眉nk ki, b艖ven t煤lhaladta a rem茅nyeinket. Nem eg茅sz k茅t h贸nap alatt az eg茅sz vil谩gb贸l 1.700.000 r贸zsaf疟z茅r v茅geztetett el, hogy a Boldogs谩gos Nagyasszonyunkt贸l az 1988-as kik枚z枚s铆t艖 dekr茅tum visszavon谩s谩t kieszk枚z枚lj眉k.

Mindny谩juknak sz铆vb艖l k枚sz枚nj眉k. Tekintettel erre a nagylelkk疟s茅gre b谩torkodom azzal a k茅r茅ssel fordulni 脰n枚kh枚z, hogy tartsanak ki ebben az imasz谩nd茅kban, hogy a keresztes hadj谩rat meghozza gy眉m枚lcseit az eg茅sz Egyh谩z jav谩ra.

Menzingen, 2009. janu谩r 20

+Bernard Fellay

 脡lthes Eszter adatok | 2009.01.21 00:07 | 7
M茅g nem volt id艖m leford铆tani e k茅t cikket, ez茅rt most csak n茅met眉l 茅s egy nagyon r枚vid magyar komment谩rral k枚zl枚m e k茅t fontos - a m茅di谩ban agyonhallgatott - h铆rt.

1. Wenige Stunden nach der Angelobung des neuen US-Pr盲sidenten Barack Obama werden in Washington zehntausende Lebenssch眉tzer f眉r das Recht auf Leben von Anfang an demonstrieren. Die Kundgebung in Washington ist seit Jahren die gr枚脽te Pro-Life-Kundgebung des Landes und erinnert an das umstritte Urteil "Roe v. Wade" des US-H枚chstgerichts vom 22. Januar 1973, mit dem die Abtreibung in den USA erlaubt wurde. Zu Beginn der Kundgebung wird Kardinal Justin Rigali, der Pro-Life-Sprecher der US-Bischofskonferenz, am 21. Januar eine Hl. Messe im National Shrine von Washington D.C. feiern.
Der scheidende US-Pr盲sident George W. Bush hat wenige Tage vor Ende seiner Amtsperiode 眉brigens einen Nationalen Tag f眉r die Heiligkeit des menschlichen Lebens f眉r den 18. Januar ausrufen lassen und sich nochmals klar gegen Abtreibung ausgesprochen. In einer Erkl盲rung betont Bush, dass das menschliche Leben ein Geschenk des Sch枚pfers ist und auch durch Gesetze gesch眉tzt werden m眉sse. "Die fundamentalste Aufgabe einer Regierung ist es, das Leben von Unschuldigen zu sch眉tzen", betonte der US-Pr盲sident.

2. Kardinal Francis George, Erzbischof von Chicago, hat als Vorsitzender der US-Bischofskonferenz einen offiziellen Brief an Barack Obama geschrieben. In dieser "Agenda f眉r Dialog und Tat" vom 13. J盲nner listet er Sorgen der Kirche und Kooperationsm枚glichkeiten mit ihr auf. Der Brief wurde an Obama, Vize-Pr盲sident Joseph Biden und an jedes Mitglied des neuen Kongresses gesandt. .. Die Position der Kirche zur Abtreibung ist eindeutig ausgedr眉ckt: "Wir werden uns gegen gesetzliche oder andere Mittel stellen, die Abtreibung ausweiten. Wir werden daran arbeiten, eine wesentliche und breit unterst眉tzte Politik zu erhalten, die Respekt vor dem ungeborenen Leben zeigt, die Gewissensrechte des Gesundheitspersonals und anderer Amerikaner sch眉tzt und verhindert, dass die Regierung Abtreibung finanziell f枚rdert und vorantreibt." ... "Bem眉hungen, Amerikaner zu zwingen, Abtreibungen mit ihrem Steuergeld zu finanzieren, w眉rden ein ernsthaftes moralisches Problem bringen und das Durchgehen wesentlicher Gesundheitsreformen aufs Spiel setzen." Eine Gesundheitsreform m眉sse jedes Leben "einschlie脽lich ungeborenes Leben" sch眉tzen und die moralischen und religi枚sen 脺berzeugungen von Gesundheitspersonal und Patienten respektieren.... Die Ehe ist eine "treue, exklusive, lebenslange Verbindung von einem Mann und einer Frau und muss vor dem Gesetz eine solche bleiben." Bei der Inauguration Barack Obamas als Pr盲sident ist kein katholischer Geistlicher beteiligt, sondern vier protestantische. Das Magazin National Catholic Register vermutet, dass darum kein katholischer Bischof eingeladen wurde, weil ein solcher mit ziemlicher Sicherheit auf die Pro-Abtreibungspolitik der Demokraten hinweisen w眉rde.

R枚viden: 1. Obama beiktat谩sa ut谩n abortusz ellenes felvonul谩s lesz Washingtonban, 茅vek 贸ta a legnagyobb az orsz谩gban annak eml茅k茅re, hogy 1973. janu谩r 22-茅n hozt谩k meg USA-ban az abortuszt felszabad铆t贸 t枚rv茅nyt. Bush hivatali idej茅nek utols贸 int茅zked茅se, hogy janu谩r 18-t az emberi 茅let szents茅g茅nek nemzeti napj谩v谩 tette, 茅s besz茅d茅ben ism茅t az abortusz ellen foglalt 谩ll谩st.
2. Az amerikai p眉sp枚ki konferencia eln枚ke levelet 铆rt Obamanak, az 煤j aleln枚knek 茅s a kongresszus minden tagj谩nak, amelyben a h谩zass谩got egy f茅rfi 茅s egy n艖 eg茅sz 茅leten tart贸, h疟s茅ges kapcsolat谩nak nevezte, 茅s el铆t茅lte az abortuszt, illetve azt a korm谩nyt, azt a politik谩t, ami nem v茅di a sz眉let茅s el艖tti 茅letet, 茅s az orsz谩g erk枚lcs茅t vesz茅lyezteti azzal, hogy az abortuszt a polg谩rok ad贸j谩b贸l fizeti.

 脡lthes Eszter adatok | 2009.01.05 23:51 | 6
N茅h谩ny nemr茅gen t枚rt茅nt esem茅ny tanuls谩gai 茅s Stephan Maessen 茅s S. G. aty谩k, valamint H. B. gondolatai nyom谩n k茅sz眉lt a k枚vetkez艖 铆r谩s:
Az aty谩k mondt谩k, hogy egyre ink谩bb arra eszm茅lnek r谩, hogy J茅zus, amikor a f枚ld枚n j谩rt, els艖sorban nem az emberekhez sz贸lt, hanem a tan铆tv谩nyait nevelte, oktatta, k茅sz铆tette fel az elk枚vetkezend艖 id艖szakra. Vagyis, hogy nyilv谩nos m疟k枚d茅s茅nek igazi c茅lja az Egyh谩z megalap铆t谩sa volt. Egy int茅zm茅ny megalap铆t谩s谩茅, amely k枚zvet铆t Isten 茅s az emberek k枚z枚tt. Az 脫sz枚vets茅gben Isten sokszor k枚zvetlen眉l sz贸lt a v谩lasztott n茅p egyes fiaihoz, de ennek hat谩soss谩ga nem volt elegend艖. Egy int茅zm茅ny kellett, mely az embereket nevel茅s茅t mag谩ra v谩llalja.

Els艖 hall谩sra tal谩n megh枚kkent艖 az az 谩ll铆t谩s, hogy az ember sz谩m谩ra az a d枚nt艖, az az els艖rend疟 k茅rd茅s, hogy az Egyh谩zban hisz-e, 茅s nem az, hogy Istenben hisz-e. Pedig ha v茅giggondoljuk, ez nagyonis logikus. Az ember Isten-hite mindig szubjekt铆v, vagyis mindenki maga form谩lja Isten-k茅p茅t. Az Egyh谩z viszont Isten m疟ve, amelyen kereszt眉l Isten objekt铆v igazs谩gokat k枚z枚l 枚nmag谩r贸l.
Az Isten 茅s ember kapcsolatban mindig Isten a kezdem茅nyez艖 茅s az ember a befogad贸. Az ember 枚nmag谩val nem lehet objekt铆v. Isten-k茅p茅t saj谩t b疟nei 茅s k枚t枚tts茅gei hat谩rozz谩k meg. Az Egyh谩z n茅lk眉l az ember a saj谩t hasonlatoss谩g谩ra form谩lja Istent, az Egyh谩z 谩ltal pedig Isten akarja a saj谩t k茅p茅re form谩lni az embert.

Minden eretneks茅g gy枚kere ebb艖l ered: Isten-keres茅s眉nkben magunknak hisz眉nk-e, vagy az Egyh谩znak? 脰ntelten, az 艖sb疟n, vagyis g艖g眉nk k枚vetkezt茅ben azt hissz眉k-e, hogy Isten benn眉nket k枚zvetlen眉l vezet, vagy al谩zatosan elfogadjuk, hogy sz眉ks茅g眉nk van egy k茅pzett, Isten 谩ltal erre a c茅lra alap铆tott int茅zm茅ny vezet茅s茅re.
Isten 谩lland贸an vizsg谩l benn眉nket, olyan akad谩lyokat k眉ld el茅nk, melyek arra szolg谩lnak, hogy j贸 sz谩nd茅kunkr贸l bizonys谩got tehess眉nk. Ha egy ilyen "szegletk枚v枚n" megbukunk, vagyis g艖g眉nkben a rossz megold谩st v谩lasztjuk, akkor utunk nem maradhat azon a s铆kon, melyen az akad谩ly el艖tt volt. Vagyis ezek a "szegletk枚vek", "harci 谩ll谩sok" bev茅tele vagy elveszt茅se ut谩n utunk jobb vagy rosszabb, Istenhez jobban k枚zel铆t艖, vagy T艖le t谩volabbra viv艖 lesz, de v谩ltozatlan nem maradhat. Ez茅rt van az, hogy a rossz d枚nt茅s ut谩n az Istent艖l val贸 nagyobb t谩vols谩g k枚vetkezt茅ben 茅rtelm眉nk is "megbicsaklik", s眉ketebb茅 茅s vakabb谩 lesz az igazs谩gra. 脥gy 谩llhat el艖 az az 谩llapot, hogy az ember agya sok rossz d枚nt茅s ut谩n egyszer疟en k茅ptelen lesz a legelemibb igazs谩g felismer茅s茅re.

Ellenvet茅s: Ha mindez 铆gy van, akkor a mai h铆v艖 nem felel艖s rossz d枚nt茅sei茅rt, hiszen az Egyh谩z mai k茅pvisel艖i az esetek jelent艖s - ha nem t煤lnyom贸 t枚bbs茅g茅ben - helytelen dolgot tan铆tanak.
V谩lasz: Isten az茅rt engedte meg 茅ppen ebben a korban az Egyh谩z tan铆t贸i v谩ls谩g谩t, mert ma m谩r az embereknek rengeteg lehet艖s茅g眉k van - ha akarj谩k - az igazs谩g megtal谩l谩sra. Vagyis az a kereszt茅ny, aki kicsit is komolyan veszi vall谩s谩t, meg tudja tal谩lni 茅s tanulni a k茅tezer 茅ves katolikus tan铆t谩st. Ma, amikor a modern ember annyira b眉szke arra, hogy mindennek ut谩naj谩r, mindennek megkeresi az ok谩t, a mi茅rtj茅t, elv谩rhat贸, hogy vall谩s谩nak megismer茅s茅re is ford铆tson id艖t.

K眉l枚n枚sen korunkban, ahol alig vannak 茅p katolikus csal谩dok, ahol a vil谩gban szinte lehetetlen 茅pen meg艖rizni hit眉nket, nagyon sok ember szinte 枚ntudatlanul ker眉l b疟n枚s 谩llapotba. Sokszor hi谩ba 茅bred ennek tudat谩ra, v谩ltoztatni ezen emberi erej茅b艖l k茅ptelen. Istenn茅l azonban semmi sem lehetetlen. Ha az illet艖 megb谩n谩sa 艖szinte, sz谩nd茅ka val贸di, komoly - 茅s ennek meg谩llap铆t谩s谩ra szolg谩lnak a fentebb eml铆tett "szegletk枚vek", d枚nt茅si lehet艖s茅gek - akkor Isten megtal谩lja annak m贸dj谩t, hogy a megoldhatatlannak t疟n艖 helyzeteket megoldja. 脡s ezzel az illet艖 embert a megszentel艖 kegyelem 谩llapot谩ba visszavezesse.

 脡lthes Eszter adatok | 2009.01.01 22:44 | 5
J枚v艖:
Azoknak, akik nem hallott谩k:
A Duna telev铆zi贸 december 31-i szilveszteri m疟sor谩ban a szolnoki polg谩rmester ezeket mondta a 2009-es 茅vre, vagyis ezt k铆v谩nja 2009-re az orsz谩g sz谩m谩ra: "Egy olyan orsz谩got, amely hit茅ben er艖s枚dik. Egy olyan orsz谩got, amelyben az isteni T铆zparancsolat vez茅rli majd azokat a gondolatokat, amelyek meghat谩rozz谩k az orsz谩got. Az 茅rt茅krend k枚z茅ppontj谩ban a hit茅let, 茅s a hit lesz. Mert egy hit茅ben er艖s orsz谩g mindent megold. 艕 azt tapasztalta ugyanis, hogy aki pedig egy kicsit k铆nl贸dik ebben, nem igaz谩b贸l tudja, merre van el艖re, annak sok probl茅m谩ja ad贸dik az 茅letben."

 脡lthes Eszter adatok | 2008.12.30 23:13 | 4
Hogy nem csak 茅n vagyok az, aki olyasmit sz谩mon tart, hogy a bibliai 40-es sz谩mnak jelent艖s茅ge van, bizony铆tja, a www.summorum-pontificum.de internetes blog legut贸bbi cikke, mely a k枚zelg艖 2009-es 茅vvel foglalkozik. T枚bbek k枚z枚tt ezt 铆rja: "2009-ben a liturgikus reform meghat谩roz贸 d谩tumai 40. 茅vfordul贸jukhoz 茅rkeznek. Ha ezt a d枚nt艖 esem茅nyt egy谩ltal谩n lehet egy 茅vhez k枚tni, akkor ez k茅ts茅gen k铆v眉l 1969."
Nos, a Bibli谩ban minden kis r茅szletnek 茅rtelme, jelent艖s茅ge van: a 40-es sz谩m k茅ts茅gtelen眉l kiemelt helyet foglal el az emberis茅g, a kereszt茅ny-zsid贸 vall谩s t枚rt茅net茅ben. Egyre t枚bb olyan cikket tal谩lni, mely Krisztus kereszthal谩l谩t Kr.u. 30-ra teszi. Plusz 40 茅v = az Kr. u. 70: a jeruzs谩lemi zsid贸 templom pusztul谩sa. Annak a kultusznak, istentiszteleti form谩nak a v茅gs艖 elt疟n茅se, melynek Krisztus ut谩n m谩r nem volt 茅rtelme, l茅tjogosults谩ga.
Ugyan a NOM 谩ltal谩nosan csak 1970-ben l茅pett 茅rv茅nybe, nyilv谩noss谩gra hozatala 茅s "kipr贸b谩l谩sa" m谩r 1969-ban megt枚rt茅nt. 脡s ennek 40. 茅vfordul贸ja 2009-ben lesz.

Az el艖tt眉nk 谩ll贸 esztend艖re minden kedves Olvas贸nak azt k铆v谩nom, hogy Isten adja meg neki kegyelm茅t, hogy a d枚nt艖 pillanatokban mindig a helyeset vagyis azt tegye, amit Isten elv谩r t艖le.

 Minister Primus adatok | 2008.11.26 22:07 | 3
www.newliturgicalmovement.org/2008/11/manifesto-for-monastic-tradition.html

脡n itt olvastam angolul. T茅nyleg kollosz谩lis csod谩r贸l besz茅lhet眉nk! :)
脡S V脡GRE VALAMI NAGYKALIBER虐 J脫 HIR A F脫RUMON! ;D

 脡lthes Eszter adatok | 2008.11.26 21:43 | 2
A www.summorum-pontificum.de ut谩n a www.kreuz.net 茅s ma m谩r a www.kath.net is besz谩molt a lenti esem茅nyr艖l. A kreuz.net c铆m茅ben ezt 铆rta:
Im Trappistenkloster Mariawald in der Eifel hat sich eine unerwartete und weltweit einmalige Sensation zugetragen. - Nach Angaben von Beobachtern handelt es sich dabei um eine kirchengeschichtlich einmalige Sensation.
= A Mariawald-i trappista kolostorban v谩ratlan 茅s vil谩gszerte egyed眉l谩ll贸 szenz谩ci贸 t枚rt茅nt. Megfigyel艖k szerint egyh谩zt枚rt茅netileg egyszeri szenz谩ci贸r贸l van sz贸.

 脡lthes Eszter adatok | 2008.11.26 15:33 | 1
Tegnap a Mariawald-i ap谩ts谩g internetes honlapj谩n megjelent a sajt贸k枚zlem茅ny a Szentatya enged茅ly茅vel kapcsolatban.
Szerintem a SP megjelen茅se 贸ta nem t枚rt茅nt ilyen nagy horderej疟, 枚rvendetes dolog. Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy itt nem egy tradicionalista k枚z枚ss茅gnek az Ecclesia Dei fennhat贸s谩ga al谩 val贸 visszaker眉l茅sr艖l van sz贸, hanem egy olyan k枚z枚ss茅gr艖l, mely a zsinati szellemet k枚vetve minden modern 煤j铆t谩st 谩tvett. Az ap谩t k枚zlem茅ny茅ben vil谩gosan kifejti, mi vezette arra, hogy visszat茅rjen a trad铆ci贸hoz, k茅rv茅nyezze a "trad铆ci贸 k铆s茅rlet茅nek lehet艖s茅g茅t" (ahogy azt Lefebvre 茅rsek k茅rv茅nyezte). V茅lem茅nye szerint a zsinati 煤j铆t谩sok nem hozt谩k meg a v谩rt gy眉m枚lcs枚ket, s艖t, csaknem t枚nkrement minden. Ez茅rt most a Szentatya biztat谩s谩ra 茅s enged茅ly茅re visszat茅rnek mind a liturgi谩ban, mind az 茅letrendj眉kben a hagyom谩nyhoz, a zsinat el艖tti 谩llapotokhoz.
EZ 脫RI脕SI DOLOG! Hiszen, els艖 铆zben pr贸b谩lja valaki 煤gy megoldani a kr铆zist, hogy bevallja, ez a "zsinati szellem" k枚vetkezm茅nye, 茅s megold谩sa csakis a zsinat el艖tti szellemhez val贸 visszat茅r茅s lehet, nem pedig valamif茅le toldozgat谩s-foltozgat谩s.
A k枚zlem茅ny olvashat贸 az ap谩ts谩g honlapj谩n. Igyekszem mihamarabb leford铆tani 茅s feltenni a honlapra.


  MAGYARORSZ脕G KIR脕LYN艕JE, K脰NY脰R脰GJ 脡RETT脺NK!