hagyom谩nyh疟 magyar katolikusok

SZ虐Z M脕RI脕NAK, MAGYARORSZ脕G KIR脕LYN艕J脡NEK
felaj谩nlott honlapja

"B脥ZZATOK, MERT 脡N LEGY艕ZTEM A VIL脕GOT"

KATOLIKUS-HONLAP F脫RUM BEJELENTKEZ脡S REGISZTR脕CI脫
 
A hozz谩sz贸l谩sok nem a honlap szerkeszt艖j茅nek, hanem az egyes hozz谩sz贸l贸knak a v茅lem茅ny茅t t眉kr枚zik.

(153) Honlap-II.
(8) R贸ma
(13) V茅gid艖 ??
(157) Pius-眉gy
(16) A honlapr贸l
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarorsz谩g
(121) Vil谩gegyh谩z
(54) J枚v艖/Rem茅ny
(199) H铆rek
(1) Lelkis茅g
(58) M谩sok helyett
(199) K茅rd茅sek
(34) Hit眉nk
(77) Fatima
(16) Assisi-眉gy
(47) K枚zlem茅nyek
(20) Hallottam...
(66) F贸rumoz谩s
(12) AZ ISTENI IRGALMASS脕G
(88) Evol煤ci贸
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennival贸i
(141) A vil谩g
(9) "Nemcsak keny茅rrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hib谩s?
(50) Mag谩n 眉zenetek
(12) T枚rt茅nelem-hamis铆t谩s
(23) 脰r枚meink
(77) V谩rosmisszi贸 '08
(17) Erk枚lcs
(55) Tekint茅ly
(88) V茅lem茅nyek
(9) Kis R贸mai Zsolozsma - "rekl谩m"
(8) Probl茅m谩k
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelz茅s
(20) Mi a teend艖?
(28) Vit谩k
(9) Anglik谩n-k茅rd茅s
(2) Al谩铆r谩sgy疟jt茅s vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakci贸k
(8) Tudom谩ny 茅s fejl艖d茅s
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "B铆zzatok..."
(27) SJM
 
Magyarorsz谩g
 Mi a helyzet Sz疟z M谩ria orsz谩g谩val, a katolikus Magyarorsz谩ggal?

M茅g nem jelentkezett be, 铆gy nem 铆rhat a f贸rumba


[0] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] [8] [9] [10] [11] [12]
 Horv谩th Beatrix adatok | 2010.06.04 23:54 | 104
Mint 鈥瀝endes katolikus magyar鈥, elmentem ma a Szent Istv谩n Bazilik谩ba a trianoni eml茅knapon mondott mis茅re. Eszembe sem jutott, hogy ez valami protokoll谩ris dolog is lehet, csup谩n az im谩dkozva eml茅kez茅s ok谩n.
Csak p谩r dolgot eml铆ten茅k a benyom谩saimb贸l, avval a v茅gtelen眉l szubjekt铆v megjegyz茅ssel, hogy nekem ezek besz茅desen 谩br谩zolt谩k a mai helyzet眉nket.

脷gy t疟nt, a Bazilik谩ba csak a protokoll mehetett be, mi, a n茅p, a t茅ren 谩lltunk, vsz nem az茅rt, mert m谩r zs煤fol谩sig megtelt a Bazilika 茅s nem f茅rt眉nk be. El艖bb egy darabig nyitva volt a f艖kapu, majd becsukt谩k. Ezzel a n茅p 茅s az 艖 vil谩gi 茅s egyh谩zi el枚lj谩r贸i k枚zt minden kapcsolat megszakadt (j贸, a kivet铆t艖n l谩ttuk, kihangos铆t贸n hallottuk鈥e a bez谩rt kapu 茅rdekes volt).
Igy azt谩n a n茅p az 艖 kir谩lyn艖je, a Boldogasszony l谩bain谩l 谩llt mag谩ban, mert a Bazilika bej谩rata f枚l枚tt a timpanonban a Magyarok Nagyasszonya tr贸nol, k枚r眉l枚tte kir谩lyok, orsz谩gnagyok stb.

A F艖p谩sztorunkt贸l olyan pr茅dik谩ci贸t hallottunk, amelyben a mai nap aktualit谩sa n茅v szerint egyetlenegyszer sem hangzott el, abb贸l senki nem tudta meg, mi茅rt is vagyunk 茅pp ma itt.
Ezt nem min艖s铆t茅sk茅nt, csak t茅nymeg谩llap铆t谩sk茅nt 铆rom ide.
/Megtudtuk viszont ezt a mis茅t k枚vet艖 besz茅dekb艖l a reform谩tus ill. evang茅likus el枚lj谩r贸kt贸l, k枚sz枚net nekik, ami茅rt utalva a t枚rt茅ntek f谩jdalmas 茅s igaztalan volt谩ra, Isten el艖tti al谩zatra, az Istent艖l r谩nk m茅rtek z煤gol贸d谩s n茅lk眉li elvisel茅s茅re intettek. Aki kicsit gondolkodik, felismeri, hogy ez nem azonos az apatikus belet枚r艖d茅ssel, az emberi rem茅nyvesztetts茅ggel, em枚g枚tt tart谩s van/.

Az igaz谩n csod谩latos azonban a mise v茅g茅n k枚vetkezett: a p眉sp枚ki 谩ld谩s ut谩n elhangzott a Himnusz, majd az orgonista a Boldogasszony Any谩nk r茅gi himnuszunkat vezette be n茅h谩ny 眉temmel, ekkor a paps谩g 茅s az asszisztencia Szt Istv谩n fel茅 fordult, majd m茅g a bevezet艖 眉temek alatt t谩vozott az olt谩rt贸l. A Bazilik谩ban 茅s kinn a t茅ren zengett a Boldogasszony Any谩nk, a kivet铆t艖n pedig l谩ttuk az 眉res szent茅lyt Szt Istv谩n l谩bain谩l. A p谩sztor n茅lk眉li ny谩j kiz谩r贸lag a Boldogasszonyt贸l v谩rhatja sors谩nak jobbra fordul谩s谩t, csakis n谩la keressen mened茅ket, 茅s semmilyen emberi er艖ben ne mer茅szeljen m茅g csak rem茅nykedni se.
Sz谩momra mindez nem elszomor铆t贸 volt, hanem nagyon felemel艖.

Magyarorsz谩g Kir谩lyn艖je, k枚ny枚r枚gj 茅rett眉nk!
Szent Istv谩n kir谩ly, ford铆tsd szemeidet r茅gi orsz谩godra!



Szerkesztve: 2010.06.04 23:56

 Topir adatok | 2010.05.30 19:19 | 103
Lehet, hogy a Cs铆ksomly贸i Sz疟zanya aj谩nd茅ka lesz a magyar 枚sszefog谩s.

 Jagiello adatok | 2010.05.30 16:57 | 102
V谩lasz a 100. sz谩m煤 眉zenetre:
TAL脕N nem v茅letlen, hogy turista szenz谩ci贸t csin谩ltak a cs铆ksomly贸i b煤cs煤b贸l. 脡s ma m谩r val贸ban kevesen tudj谩k, mi az eredete a somlyai Sz疟zanya tiszteletnek (ne keverj眉k 枚ssze a Babba M谩ri谩val). Manaps谩g k茅ptelen vagyok elmenni, 茅n m茅g akkor j谩rtam oda, amikor csauid艖k voltak. Aznap nem j谩rt a v谩rosi busz Somly贸ra, gyalog kellett kimenni mindenkinek. Minden眉tt katon谩k meg rend艖r枚k voltak. Ennek ellen茅re mindig legal谩bb volt t铆zezer ember. 脡s csak katolikusok voltak az茅rt, hogy gy贸njanak 茅s b煤cs煤t nyerjenek, 茅s 艖rizz茅k 茅s 茅leteben tarts谩k a katolikus hit眉ket, aminek elengedhetetlen felt茅tele a b煤cs煤j谩r谩s. A templomban meg a kolostorban ott aludtak-virrasztottak, 茅nekeltek. A keresztutat a cs谩ng贸 meg a sz茅kely asszonyok sokszor val贸ban t茅rden j谩rt谩k ki a Kissomly贸ra. Aki nem katolikus, az csak a l谩tv谩nyoss谩g茅rt 茅s a magyarkod谩s茅rt mehet oda. De biztos vannak megt茅r茅sek is, akit megkap a tiszta vall谩soss谩g, ha az m茅g k茅pes 谩tragyogni a t煤rist谩k t枚megein. B铆zom benne.
Szerkesztve: 2010.05.30 16:58

 Horv谩th Beatrix adatok | 2010.05.29 14:52 | 101
Az el艖bbib艖l kimaradt egy sz贸: "..ferencrendi gener谩lis, 茅s AHELYETT, hogy...
Eln茅z茅st k茅rek. ... m谩r ott van, Admin -
Kedves Horv谩th Beatrix, a hozz谩sz贸l谩sait szerkesztheti, ha r谩linkel a Szerkeszt茅s sz贸ra, 茅s akkor kij枚n az eg茅sz sz枚veg 茅s azt tesz hozz谩, vesz el bel艖le, amit akar

 Horv谩th Beatrix adatok | 2010.05.29 14:48 | 100
Egy h茅ttel ezel艖tt zajlott a p眉nk枚sdi cs铆ksomly贸i b煤cs煤.Bizony谩ra t枚bben l谩ttuk vagy esetleg r茅szt is vett眉nk rajta. Nekem mindig nagyon f谩j, hogy nemigen hangzik el, vagy csak nagyon z谩r贸jelben a l茅nyeg: 艖seink azon a bizonyos 1567-es P眉nk枚sd szombaton katolikus hit眉ket v茅dt茅k meg uralkod贸juk ellen茅ben (J谩nos Zsigmond), aki unit谩riuss谩 akarta tenni az itt 茅l艖 sz茅kelyeket. A cs铆ksomly贸i Sz疟zany谩hoz, Babba M谩ri谩hoz foh谩szkodtak, hogy seg铆tse 艖ket megmaradni az 艖seikt艖l kapott szent katolikus hitben. M谩ria nem k茅slekedett a seg铆ts茅ggel. Ez茅rt megfogadt谩k, hogy h谩l谩b贸l minden p眉nk枚sd szombaton idej枚nnek M谩ria l谩baihoz. 脫ri谩si dolog, hogy mi ezt ma is tudjuk folytatni, 茅s imm谩r 443. alkalommal 谩ll ott M谩ria n茅pe, hogy tov谩bbra is tartson meg benn眉nket 艖seink szent katolikus hit茅ben,a k茅r茅s k枚zben semmit nem vesztett aktualit谩s谩b贸l, csak a t谩mad谩s m贸dja m谩s. Ezen a helyen err艖l nem lehetne eleget besz茅lni, ezt hordozza a "genius loci", ez cseng az 艖si im谩sd谩gokb贸l, gy枚ny枚r疟 茅nekekb艖l. Az id茅n itt volt a nuncius 茅s a ferencrendi gener谩lis, 茅s , AHELYETT, hogy v茅gre a "k眉lf枚ld" is megtudta volna, valahogy f谩jdalmasan elsikkadt ez a szent hit茅rt folytatott harc, amit艖l Cs铆ksomly贸 nem marad a magyar n茅p 眉gye, hanem egyetemess茅 emelkedik, Lepanto 茅s N谩ndorfeh茅rv谩r l茅nyeg茅t hordozza, r谩ad谩sul a t谩mad贸 ellens茅g nem a pog谩ny t枚r枚k, hanem a saj谩t uralkod贸,teh谩t val贸ban minden de minden el茅 kellett helyezni a hitet az akkor itt 茅l艖knek! A magyars谩g megmarad谩sa ma sem m煤lik m谩son: a szent katolikus hit 艖rz艖iv茅 kell v谩lnunk ism茅t, M谩ria n茅p茅nek ma is ez a feladata. A p茅lda szerint, ha ezt 艖szinte sz铆vvel k茅ri,nem marad el ez 眉gyben M谩ria seg铆ts茅ge. Mi tekints眉nk ilyen szemmel Cs铆ksomly贸ra, m茅g ha a ma l谩that贸 dolgokban katolikus n茅z艖pontb艖l sajnos sz谩mos k茅rd艖jel akad. (Pl:nyomul a "szeress眉k egym谩st, gyerekek" megnyugtat贸an semmitmond贸, konkr茅t k枚vetelm茅nyeket nem 谩ll铆t贸 sz贸lama...)
" ..Seg茅ld meg nemzeted h谩borg贸 tengerek csillaga, M谩ria"

 Topir adatok | 2010.04.15 22:23 | 99
Felt谩mad谩s ut谩n biztosan nem lesznek nemzetek, s艖t, nyelvek sem, 茅s bizony谩ra 煤gy lesz, ahogyan Jagiello le铆rta. De addig? A nagy felt谩mad谩st, ami Krisztus m谩sodik elj枚vetel茅hez k枚t艖dik, megel艖zi m茅g a v茅gid艖, amiben a nyelvnek, nemzetnek, csal谩dnak m茅g 贸ri谩si jelent艖s茅ge van. K枚z枚s felt谩mad谩s lehet, hogy nincs, de t枚meges megt茅r茅s az lehets茅ges, s艖t sz眉ks茅ges is. 脡n Magyarorsz谩g felt谩mad谩sa 茅s a M谩ria orsz谩ga alatt azt 茅rtem, hogy a magyar n茅p visszat茅r a katolikus hltre. Ez az 枚sszes t枚bbi f枚ldi probl茅m谩nkat is megoldja, a nemzet visszanyeri tart谩s谩t, 茅leterej茅t, mert minden j贸 az egyetlen igazs谩gb贸l fakad.
Isten megadja, amit kitart贸an, teljes bizalommal r谩hagyatkozva k茅r眉nk. Hogy milyen m贸don, azt nem tudhatjuk.

 Jagiello adatok | 2010.04.15 20:56 | 98
Kedves Topir, nem akarom b谩ntani. 脡s nem is szeretn茅k vitatkozni. Nikod茅mus 眉dv枚ss茅g茅r艖l sz贸l a tan铆t谩s, erre utal. Neki mondta mindezt az 脷r J茅zus. 脡s nem Izraelnek. 脡s l谩m, Nikod茅mus tanult bel艖le.

K枚z枚s felt谩mad谩s nincs, ahogy k枚z枚s hal谩l sincs. Mindenki mondhat igent 茅s nemet. Mindenki szem茅lyesen maga hal meg 茅s maga t谩mad f枚l. Ezt nem lehet elkommuniz谩lni vagy m谩sra test谩lni. Szem茅lyes d枚nt茅s. Felt谩madni csak szem茅lyek t谩madnak fel, akiknek emberi test眉k 茅s lelk眉k volt.

脕llatok 茅s n枚v茅nyek nem fognak felt谩madni. Ahogy nemzetek sem, 茅s nemzets茅gek sem. Ezek az els艖 teremt茅s teremtm茅nyei. Az 煤j teremt茅sben az 眉dv枚z眉ltek r茅szesednek akik J茅zusban 茅ltek 茅s haltak meg, 茅s 煤j teremtm茅nyek lesznek- k枚zt眉k a f谩k a folyam partj谩n, amelyek levelei a nemzetek gy贸gyul谩s谩ra lesznek. Az 煤j Jeruzs谩lembe hozz谩k mindazt a gazdags谩got, amit a nemzetek megteremtettek. 脡n 煤gy 茅rtelmezem, hogy az 眉dv枚z眉ltek hozz谩k ezeket. Nagyon sajn谩lom, hogy nem tudok latinul.

Biztos, a M谩ria tiszteletnek 茅s a Jelen茅seknek hallatlanul gazdag egyh谩zi irodalma van, ami ha megszakad a latin ismeret hagyom谩nya, elv茅sz. De lehet, az utols贸 id艖kben ezekre m谩r nincs is sz眉ks茅g. Lehet.

 Topir adatok | 2010.04.15 15:39 | 97
V谩lasz Jagiell贸nak:

A k茅rd茅s茅r艖l, hogy hogyan fog felt谩madni egy f枚ldi orsz谩g Sz疟z M谩ria orsz谩gak茅nt, Nikod茅mus k茅rd茅se jutott eszembe, amikor megk茅rdezte J茅zust贸l, hogyan fog 煤jj谩sz眉letni egy feln艖tt ember. Szerintem mindk茅t k茅rd茅sre ugyanaz a v谩lasz, 茅s ezt a v谩laszt J茅zus megadta.

V谩lasz Horv谩th Beatrixnak:

Gy枚ny枚r疟 ez a himnusz!
Magyarorsz谩g kir谩lyn艖je, k枚ny枚r枚gj 茅rett眉nk!

 Horv谩th Beatrix adatok | 2010.04.15 14:24 | 96
Seg茅dlet Sz疟z M谩ria orsz谩ga jelenlegi lak贸inak a hazaszeretet t茅m谩ban, ahogy ezt 艖seink l谩tt谩k: (a v茅lem茅ny szubjekt铆v volt谩ra vonatkoz贸 megjegyz茅seket, v谩dakat v谩llalom)

Egek 茅kess茅ge, f枚ldnek dics艖s茅ge,
Magyarok Asszonya, kir谩lyn茅ja!
Hozz谩d buzg贸 sz铆vvel, k枚teles h疟s茅ggel
J谩rulunk, szents茅ges Sz疟z M谩ria.
Mint p谩tr贸n谩nkhoz, 茅des Any谩nkhoz
Teljes rem茅nys茅ggel folyamodunk,
脡s minden 铆ns茅gben foh谩szkodunk.
Tekints le j贸 sz铆vvel, irgalmas szemeddel
A mi szent eleink k茅relm茅re;
J枚jj 枚r枚ks茅gednek, retteg艖 n茅pednek,
J枚jj, k茅r眉nk, 贸 Any谩nk, v茅delm茅re.
M铆g benn眉nk egy 茅r mozdul s egy csepp v茅r,
Nem sz疟n眉nk t茅gedet h疟n tisztelni,
Kegyes j贸voltadat emlegetni.
Az茅rt Nagyasszonyunk, hozz谩d foh谩szkodunk,
Hallgasd meg esdekl艖 k茅r茅s眉nket.
脡hs茅gt艖l, hadakt贸l, isteni haragt贸l,
Hirtelen hal谩lt贸l ments meg minket.
A v茅gs艖 贸r谩n, mellett眉nk sz贸lv谩n,
L茅gy hozz谩nk irgalmas, Isten Anyja,
Seg铆ts az 茅gbe, 贸 Sz疟z M谩ria!
(D艖ri k茅ziratos, 1763.)

鈥濶茅zz le mennyb艖l 枚r枚k枚dre, M谩ria nagyasszonyunk,
neked adta 谩t 枚r枚kre j贸 szent Istv谩n sz茅p honunk,
koron谩dnak legszebb gy枚ngye - hozz谩d s铆r fel - Hunnia,
nem felejt el 脕rp谩d n茅pe, m铆g csak lesz egy h疟 fia.鈥

Azt tal谩n itt sz眉ks茅gtelen magyar谩zni, hogy csak katolikus m贸don lehet helyesen szeretni a haz谩t, ez minden n茅p fi谩ra vonatkozik. 脡s itt katolikuson nem a ma l谩that贸, annak nevezett, 枚sszekevert, felhig铆tott v谩ltozatot kell 茅rteni (ami m谩r nem is nevezhet艖 annak).

 Jagiello adatok | 2010.04.15 13:59 | 95
Igen, Sz疟z M谩ria orsz谩ga vagyunk. Ezt 茅rtem, de azt nem, hogyan t谩madhat fel egy f枚ldi orsz谩g, ha Sz疟z M谩ria orsz谩ga f枚ldi orsz谩g. A m谩sodik vil谩gh谩bor煤 el艖tt volt egy politikai szlogen: Hiszek Magyarorsz谩g felt谩mad谩s谩ban. Sz疟z M谩ria birodalm谩t nem lehet elpuszt铆tani, ez茅rt nem is t谩madhat fel. L茅tezik. Nem vil谩gi orsz谩g. Nincs hat谩ra t茅rben 茅s id艖ben. Lelki hat谩ra van. Nem politikai k茅pz艖dm茅ny. Teh谩t Magyarorsz谩g nem lehet egyenl艖 Sz疟z M谩ria orsz谩g谩val.

A M谩ria-tisztelet puszt铆t谩sa protest谩ns hagyom谩ny. Nem v茅letlen, hogy nagyon sok magyar kommunista kar枚ltve dolgozott egy眉tt a bolsevist谩kkal. Ezek t枚bbnyire t艖sgy枚keres, de hitehagyott reform谩tusok voltak. A jezsuita gy疟l枚letben is egym谩sra tal谩ltak. Ez茅rt is neh茅z elfogadni katolikus r茅szr艖l az 枚kumenizmust. Lehet, egyes protest谩nsok tisztelik a Sz疟zany谩t, de nem mint Istensz眉l艖, 茅s nem mint Szepl艖telen Sz疟z. Szerint眉k h铆v艖, 茅s der茅k asszony volt. Megadj谩k neki a minden 茅desany谩nak jogosan kij谩r贸 megk眉l枚nb枚ztet艖 tiszteletet. Sz疟z M谩ria seg铆t minket, 茅s k枚ny枚rg茅seinket J茅zus el茅 viszi. Ezt minden nem katolikus tagadja. Ett艖l lesznek r茅szben nem katolikusok.

Szerkesztve: 2010.04.15 14:27

 Topir adatok | 2010.04.15 11:00 | 94
Az茅rt vagyunk Sz疟z M谩ria orsz谩ga, mert Szent Istv谩n kir谩ly neki aj谩nlotta fel Magyarorsz谩got. Sz疟z M谩ris ebb艖l kifoly贸lag Magyarorsz谩g kir谩lyn艖je, orsz谩g谩nak latin neve Regnum Marianum. Hogy pontosan mib艖l fog majd 谩llni ez az uralom, m茅g nem tudjuk, de a s谩t谩n n谩lunk jobban tudja, ez茅rt rombolt谩k le a kommunist谩k a Regnum Marianum templom谩t (tal谩n rajta k铆v眉l t枚bb templomot nem is), ez茅rt b枚rt枚n枚zt茅k be Magyarorsz谩gon a M谩ri谩s papokat, 茅s ez茅rt igyekeznek most is elnyomni a magyarok M谩ria-tisztelet茅t. Ez sajnos, a hazai katolikus trad铆ci贸 mis茅in is 茅szlelhet艖, legjobban a m煤lt szombati M谩travereb茅ly-Szentk煤ti p眉sp枚ki szentmis茅n bukott ki. Val贸sz铆n疟leg azzal a felt茅tellel enged茅lyezik Magyarorsz谩gon a r茅gi r铆tus煤 mis茅ket, ha a "magyar" 茅s a "Sz疟z M谩ria" szavak nem hangzanak el sokszor, pl谩ne nem egy眉tt. De ez 铆gy is nagyon j贸, mert 铆gy 茅rtelmezve val贸ban fontosabb a katolikuss谩g, mint a magyars谩g, mert az els艖 magasabbrend疟, s艖t abszol煤t igazs谩gokat tartalmaz, 茅s ez mag谩val fogja hozni a m谩sodikat, azaz a magyarok igazs谩g谩t is.
Sz疟z M谩ria szerep茅r艖l J茅zus m谩sodik elj枚vetel茅ben sok szent szerz艖 铆r, nekem a kedvencem Montforti Grignon Szent Lajos, neki is a "T枚k茅letes M谩ria tisztelet" c. k枚nyve. Azt fejtegeti, hogy J茅zus els艖 elj枚vetele is 铆M谩ri谩nak volt k枚sz枚nhet艖, 茅s a m谩sodik is neki lesz k枚sz枚nhet艖. Az utols贸 id艖kben, a m谩sodik elj枚vetel el艖tt feler艖s枚dik szerepe. Ez茅rt f茅l t艖le a s谩t谩n, jobban, mint J茅zus Krisztust贸l.

 Jagiello adatok | 2010.04.15 09:52 | 93
V谩lasz a 92. sz谩m煤 眉zenetre:
Nem 茅rtj眉k egym谩st. Semmi baj a hazaszeretettel. De ebb艖l nem t谩pl谩lkozhat a hitem. Az, hogy magyarul 茅lek, seg铆ts茅g az Aty谩t贸l, hogy beleillszekdjek az isteni rendj茅be. Ez az isteni rend hol van? Eyt bomlasytj谩k a vil谩gforradalommal (煤jabb 谩llom谩s: Bangok, v枚r枚singes forradalm谩sok, csegevara ikonnal a mell眉k枚n). A nyelvet 煤gy v谩ltj谩k az emberek, mint a k枚penyeget. Pozsony k茅tsz谩z 茅ve n茅met眉l besz茅lt. Sz谩z 茅v m煤lva magyarul. Most meg szlov谩kul. Haz谩t is v谩ltanak, gond n茅lk眉l.

Szeretn茅k felvil谩gos铆t谩st kapni arr贸l, hogy mit jelent az, hogy Sz疟z M谩ria orsz谩ga. 脡s mi ennek a teol贸gi谩ja, hogyan j枚het el. 脡n 煤gy gondolom, nek眉nk az 脷r J茅zus elj枚vetel茅t kell v谩rni, 茅s a hitet, az 艖 ismeret茅t 谩tadni, hogy m茅g legyen ember, aki felismeri. Kevesen lesznek. De rem茅lem, hogy az 茅n hitem azoknak a hit茅hez adott valamit. B谩r holnap lenne ez a nap, akkor minden k茅rd茅semre v谩laszt kapn茅k. Nem hiszek a vil谩gb茅k茅ben, 茅s nem is im谩dkozom 茅rte. A b茅k茅t a vil谩g adja. J茅zus b茅kess茅get 茅s vigasztal谩st ig茅rt. 脡s a Sz疟zanya is.

Az 煤j teremt茅s csak akkor lesz, ha J茅zus elj枚n 茅s mindent 煤jj谩 teremt, mert erre lesz felhatalmaz谩sa az Aty谩t贸l. Ez lenne a Sz疟zanya orsz谩ga? B谩rmi legyen is, addig az els艖vel kell gazd谩lkodnunk, 茅s a teremtm茅nyekkel egy眉tt s贸hajtozunk, ahogy P谩l apostol 铆rta. Ami most teremt艖dik az az atyan茅lk眉li vil谩g, 茅s mi benne vagyunk, de mi az Aty谩茅i vagyunk.

 Topir adatok | 2010.04.14 23:38 | 92
V谩lasz.
A katolicizmus 茅s a hazaszeretet nem z谩rja ki egym谩st. Magyarorsz谩g felt谩mad谩sa alatt a Regnum Marianum, azaz Sz疟z M谩ria orsz谩g谩nak az elj枚vetel茅t 茅rtem, a magyar n茅p felt谩mad谩s谩t a katolikus hitben, Istenre b铆zva a megval贸sul谩s m贸dj谩t.
Nekem nem mindegy, hogy magyarul vagy pl. rom谩nul tanul a gyerekem, hogy magyar vagy egy茅b nemzet himnusz谩t 茅nekelj眉k 眉nnepek alkalm谩val. 脡n m茅g nem tal谩lkoztam olyan, a mai Magyarorsz谩g hat谩rain t煤li magyarral, aki ne szerette volna, ha Magyarorsz谩ghoz tartozna a sz眉l艖f枚ldje, s艖t, jobban ragaszkodnak magyars谩gukhoz, t枚rt茅nelm眉nkh枚z, nyelv眉nkh枚z, mint mi, akik a jelenlegi Magyarorsz谩gon 茅l眉nk.
Majd az 枚r枚kk茅val贸s谩gban val贸ban nem lesznek n茅pek, nyelvek, nemzetek, s艖t, csal谩dok 茅s h谩zast谩rsak sem, ez 铆gy 谩ll a Bibli谩ban, de m茅g itt a f枚ld枚n 茅l眉nk.

 Jagiello adatok | 2010.04.14 20:23 | 91
V谩lasz a 90. sz谩m煤 眉zenetre:

脡n nagyon magyar 茅rzelm疟 vagyok, de azzal, hogy Magyarorsz谩g 茅s annak f枚lt谩mad谩sa, Sz疟z M谩ria orsz谩ga, 茅s a katolikus hitem - ezekkel 铆gy egy眉tt, 枚sszekavarva, nem tudok mit kezdeni. 脡n azt hiszem, amit a Cr茅d贸ban mondok minden vas谩rnap. Erre 茅p眉l a hitem, a lelkem 茅s identit谩som. Valahogy 煤gy, amikor a cs谩ng贸t megk茅rdezt茅k, milyen nemzetis茅g疟, akkor azt mondta: katolikus. 脡s arra a k茅rd茅sre, hogy mi az anyanyelve, azt mondta, hogy rom谩n meg magyar. 脡s amikor megk茅rdezt茅k, hogy milyen nyelven 谩lmodik, azt v谩laszolta: magyarul.

(1) Milyen Magyarorsz谩g? A kir谩lyi Magyarorsz谩g, amiben nemcsak magyar ajk煤 n茅pek voltak? Mert ez a val贸di, isteni eredet疟 orsz谩g. Ez soha fel nem t谩mad, mert m谩r nincsenek meg a term茅szeti, se a politikai alapjai (ld. a k枚vetkez艖t). Egy lipt贸i vagy egy m谩ramarosi hallani se akar arr贸l, hogy Magyarorsz谩gon 茅ljen. Nekik "Szlov谩kia" vagy "Rom谩nia" kell.

(2) Milyen Magyarorsz谩g legyen az, aminek katolikus egyh谩zmegyei hat谩rait a p茅nzemberek 谩ltal kiagyalt hat谩rokhoz igaz铆tott谩k, 茅s politikai nyom谩sra elvetett茅k az isteni rend adta foly贸v枚lgyek 茅s hegyvid茅kek, 谩llatok 茅s n枚v茅nyek, n茅pek elrendez艖d茅se alapj谩n adott hat谩rokat?

(3) Melyik Magyarorsz谩g t谩madjon fel h谩t? Isten orsz谩g谩ban nincs Magyarorsz谩g. A Jelen茅sek K枚nyve megsz谩ml谩lhatatlan nagy seregr艖l besz茅l, aki B谩r谩ny tr贸nja el艖tt 谩ll (Jel 7,9): minden nemzetb艖l, n茅pt枚rzsb艖l, n茅pb艖l 茅s nyelvb艖l (ex omnibus Gentibus, & tribulus, & populis, & linguis). Nincsenek orsz谩gok, nemzets茅gek, csal谩dok vagy nyelvek megnevezve. Szem茅lyekb艖l 谩ll贸 v茅gtelen, vil谩gmindens茅gnyi t枚meg. Ami 茅rdekes, hogy egyed眉l Izrael n茅pe van megnevezve, 茅s annak t枚rzsei. De ezeknek sz谩ma korl谩tozott: 144 ezer megjel枚lt. Nem t枚bb. D枚bbenetes, ha r谩hajolunk az id艖 folyam谩ba, 茅s belen茅z眉nk a m茅ly vizek 谩rj谩ba.

A katolikus vil谩gban olyan nem volt hogy nemzet vagy haza. Mindenki a korona al谩 tartozott, 茅s az volt a haz谩ja. A kir谩ly testes铆tette meg az atyai gondoskod谩st, aki apostoli kir谩ly volt. A nemzet 茅s a haza kisaj谩t铆tott nemzetis茅g-eszm茅nye nem kereszt茅ny gy枚ker疟. Politika.
Szerkesztve: 2010.04.14 20:34

 Topir adatok | 2010.04.13 08:23 | 90
V谩lasz.

A vil谩g nem f眉ggetlen egy茅nekb艖l 谩ll, hanem az egy茅nek szeretet- (azaz Isten-)kapcsolattal tartoznak valahov谩: csal谩dba, nemzetbe. Mindenki茅rt 茅s minden茅rt, akit 茅s amit szeret眉nk, (铆gy a haz谩茅rt is) tudunk im谩dkozni, vezekelni, engesztelni, s艖t, ez Isten el艖tti k枚teless茅g眉nk is. R谩ad谩sul a nem magunk茅rt, hanem m谩s茅rt mondott ima m茅g "hat谩sosabb" is. A csal谩domat m茅g tudom egyenk茅nt, tagonk茅nt szeretni, de a haz谩t m谩r nem, csak egyben. 脥gy im谩dkozni sem csak egy茅nek茅rt lehet, hanem a nemzet茅rt, a haz谩茅rt is, 铆gy egyben. Amikor az egyes emberek茅rt im谩dkozunk, akkor az茅rt im谩dkozunk, hogy megmenek眉ljenek az 枚r枚k k谩rhozatt贸l, ak谩r a f枚ldi 茅let眉k 谩r谩n is. Amikor a haz谩茅rt im谩dkozunk, 铆gy egyben, akkor az茅rt im谩dkozunk, hogy az 艖t szeret艖 tagjai sz谩m谩ra olyan k枚r眉lm茅nyeket tudjon biztos铆tani, hogy azok megmenek眉ljenek az 枚r枚k f谩jdalomt贸l. Ezt pedig csak 煤gy tudja biztos铆tani, ha fennmarad.
脡s hogyan kell Istent艖l k茅rni? Olyan bizalommal 茅s bizonys谩ggal, mintha m谩r meg is kaptuk volna, amit k茅r眉nk.
脡n hiszek Magyarorsz谩g felt谩mad谩s谩ban, f眉ggetlen眉l minden Egyh谩z 谩ltal elismert vagy el nem ismert j贸slatt贸l.

 脡lthes Eszter adatok | 2010.04.12 22:08 | 89
V谩lasz a 88. sz谩m煤 眉zenetre:
Fatim谩ban az Egyh谩z 谩ltal elismert 茅s 鈥 t枚bbek k枚z枚tt 鈥 a Napcsod谩val Isten 谩ltal hiteles铆tett M谩ria-jelen茅s adta h铆r眉l, hogy M谩ria Szepl艖telen Sz铆ve gy艖zedelmeskedni fog a v茅g茅n. Ugyanezt tudjuk a Bibli谩b贸l is Urunk saj谩t szavaib贸l, m谩r mint, hogy a v茅g茅n 艕 gy艖zedelmeskedik, ami term茅szetesen maga Isten l茅t茅b艖l is sz谩zsz谩zal茅kosan k枚vetkezik.
Viszont Magyarorsz谩g 鈥瀎elt谩mad谩s谩r贸l鈥 semmilyen 茅gi val贸s 铆g茅ret, j贸slat nem l茅tezik. Az az 铆g茅ret, hogy M谩ria Szepl艖telen Sz铆ve gy艖zedelmeskedni fog, nem tartalmazza egy煤ttal azt is, hogy egy olyan orsz谩g megmarad, melynek lak贸i sokadszor 谩rulj谩k el hit眉ket, hajtj谩k 枚nk茅nt 茅s dalolva fej眉ket a legnagyobb 枚nk茅ny al谩, 茅s akiket fanatiz谩lni lehet, hiszen a fanatizmus teljes eg茅sz茅ben ellent mond a katolicizmusnak, hiszen a fanatikus se esz茅t, se akarat谩t nem haszn谩lja, hanem csak b贸dultan k枚veti az 艖t hipnotiz谩l贸t. A katolikusn谩l a szeretet is az 茅sz 茅s akarat 茅s nem az 茅rzelem eredm茅nye.
Az hogy M谩ria minket, orsz谩g谩t meg fogja v茅delmezni, 茅rtelmezhet艖 csup谩n a m煤ltra is, hiszen az m谩r csoda, hogy ez a kis n茅p ilyen t枚rt茅nelemmel egy谩ltal谩n eddig fenn maradhatott. De nem biztos, hogy ez a v茅delem a v茅gs艖kig kitart, ha ilyen m贸don tagadjuk meg mi a hit眉nket.
A huszita 茅s a vil谩g legateist谩bb orsz谩g谩nak tartott Csehorsz谩gban nagyp茅nteken a piuszos k谩poln谩ban h谩rom-papos igeliturgia volt. Ennyi piuszos cseh pap van. 脡s mennyi van M.o-b贸l? 脡s h谩ny nagyp茅nteki (nagycs眉t枚rt枚ki, nagyszombati) tradicion谩lis katolikus szertart谩s volt n谩lunk?

 Topir adatok | 2010.04.11 23:44 | 88
V谩lasz a 87.sz. 眉zenetre:
Pi贸 atya 眉zenet茅nek pontos keletkez茅s茅r艖l sajnos, 茅n sem tudok semmit, de a fatimai 眉zenet, amely szerint M谩ria szepl艖telen sz铆ve gy艖zedelmeskedni fog, mindenki el艖tt ismert. 脡s annak az el艖jeleit sem l谩tjuk, m茅gis biztosak lehet眉nk e bek枚vetkez茅s茅ben. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ha valaminek nem l谩tjuk az el艖jeleit, att贸l m茅g egy谩ltal谩n nem biztos, hogy messze van. Magyarorsz谩g katolikus felt谩mad谩s谩ban pedig akkor is hiszek, ha senki semmit sem j贸solt volna err艖l.

 脡lthes Eszter adatok | 2010.04.11 23:13 | 87
V谩lasz a 86. sz谩m煤 眉zenetre:
Kedves Topir, t茅nyleg nem akarok 眉nnepront贸 茅s kekecked艖 lenni, de
1. Nem 茅rtem, hogy mib艖l vonja le ezt a nagy pozit铆vumot. A p眉sp枚k 煤rnak nem sz铆v眉gye a trad铆ci贸, ez biztos. Magyarorsz谩gon senkinek nem sz铆v眉gye a trad铆ci贸. Term茅szetesen Istennek nem ismerj眉k a terveit. Deh谩t azzal az er艖vel, hogy 煤gy gondoljuk, hogy M.o-on a trad铆ci贸, de egy谩ltal谩n a katolicizmus fellend眉l艖ben van, emberi szemmel n茅zve, annyi az es茅lye, minthogy rep眉lni tudjunk holnapt贸l.
2. Nagyon sz茅p ez a t枚rt茅net Pi贸 aty谩t贸l - csakhogy Pi贸 atya nem 眉zemeltetett j贸sd谩t. Tudtommal 艖 csak a hozz谩 fordul贸 embereknek mondott ezt vagy azt, de mindenk茅ppen vel眉k kapcsolatos dolgot. A lent id茅zett sz枚veget t枚bb helyen is lehet olvasni, de m茅g soha sehol senki nem mondta el, hogy mikor, hol, kinek, milyen alkalomb贸l mondta ezt Pi贸 atya, vagyis a forr谩s teljesen hi谩nyzik. 脡n arra tippelek, hogy ezt valaki kital谩lta, aki nagyon szeretn茅, hogy 铆gy legyen.

脡s term茅szetesen Isten akarata lehet, hogy ezt fogja tenni - deh谩t ennek ma az 茅g egy adta vil谩gon semmi jele. Egy ilyen mise nagy kegyelem az ott l茅v艖knek, de az eg茅sz 眉gynek semmit nem jelent, hiszen a l茅lek n茅lk眉l v茅gzett liturgia csak arra j贸, hogy kipip谩lj谩k: na ez is megvan, most m谩r a tradicionalist谩k nem sz贸lhatnak semmit. 脡s val贸j茅ban a lelkekben nem t枚rtl茅nt semmi. Szerintem a vil谩gon ma is annyian val贸s谩gosan, l茅lekben is tradicionalist谩k, mint a SP motu pr. megjelen茅se el艖tt.

 Topir adatok | 2010.04.11 21:25 | 86
Nem biztos, hogy a p眉sp枚k 煤r t茅nyleg 铆gy is gondolja, ha m谩r egyszer elj枚tt, de lehet, hogy nem mondhat m谩st. Lehet, hogy t枚bbet tud a hazai ellensz茅lr艖l, mint mi. Mindenk茅ppen 贸ri谩si jelent艖s茅ge van annak, hogy p眉sp枚k mutatott be egy gy枚ny枚r疟 r茅gi r铆tus煤 mis茅t. 脡s ahogyan Ervin atya mondta, lesz folytat谩sa is, m谩skor is el fog j枚nni.

 Dimitria adatok | 2010.04.11 21:00 | 85
Viszont ma megtudhattuk, hogy P眉sp枚k 脷r nem elk枚telezett h铆ve a r茅gi mis茅nek 茅s mondjuk 铆gy t谩n megt疟r minket - annak a n茅h谩ny megsz谩llotnak, ha m谩r ez kell nekik, legyen meg az 枚r枚m眉k - vagy n茅zz眉k a pozit铆v oldal谩t, legal谩bb van egy p眉sp枚k Magyarorsz谩gon, aki 煤gy gondolja, ha van olyan h铆v艖, aki a r茅gi r铆tushoz ragaszkodik, akkor annak "joga" van hozz谩, hogy ilyenen vegyen r茅szt, mert milyen sz茅p is, hogy egy眉tt 茅l t枚bbfajta r铆tus.


  MAGYARORSZ脕G KIR脕LYN艕JE, K脰NY脰R脰GJ 脡RETT脺NK!