hagyományhű magyar katolikusok

SZŰZ MÁRIÁNAK, MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJÉNEK
felajánlott honlapja

"BÍZZATOK, MERT ÉN LEGYŐZTEM A VILÁGOT"

KATOLIKUS-HONLAP FÓRUM BEJELENTKEZÉS REGISZTRÁCIÓ
 
A hozzászólások nem a honlap szerkesztőjének, hanem az egyes hozzászólóknak a véleményét tükrözik.

(153) Honlap-II.
(8) Róma
(13) Végidő ??
(157) Pius-ügy
(16) A honlapról
(165) Gondolatok
(278) Honlap
(244) Magyarország
(121) Világegyház
(54) Jövő/Remény
(199) Hírek
(1) Lelkiség
(58) Mások helyett
(199) Kérdések
(34) Hitünk
(77) Fatima
(16) Assisi-ügy
(47) Közlemények
(20) Hallottam...
(66) Fórumozás
(12) AZ ISTENI IRGALMASSÁG
(88) Evolúció
(151) Liturgia
(12) Katolikusok tennivalói
(141) A világ
(9) "Nemcsak kenyérrel..."
(1) Adok-kapok
(140) ki a hibás?
(50) Magán üzenetek
(12) Történelem-hamisítás
(23) Örömeink
(77) Városmisszió '08
(17) Erkölcs
(55) Tekintély
(88) Vélemények
(9) Kis Római Zsolozsma - "reklám"
(8) Problémák
(44) Bibliothecula
(44) Hibajelzés
(20) Mi a teendő?
(28) Viták
(9) Anglikán-kérdés
(2) Aláírásgyűjtés vagy fsspx
(1) KATEKIZMUS
(8) Ha a Katolikus...
(7) Klerikalizmus
(27) Reakciók
(8) Tudomány és fejlődés
(20) Mindennapok
(9) Metanoia
(5) Kapcsolatok
(6) Pisti
(5) "Bízzatok..."
(27) SJM
 
A világ
 A világ Gondolatok különösen korunk világáról, sorsáról

Még nem jelentkezett be, így nem írhat a fórumba


[0] [1] [2] [3] [4] [5] [6] [7]
 Vágfalvy adatok | 2009.11.25 23:17 | 101
A Népszabadságban olvastam egy érdekes cikket (Egyébként csak véletlenül találtam rá, nem szoktam olvasni!)
Mindenkinek ajánlom, egy rövid idézet:
A szicíliai Cataniában a Vincenzo Bellini operaház főfelügyelője Antonio Fiumefreddo hivatalos előírás nélkül cselekedett: az európai ítélet másnapján hatalmas keresztet tett ki az épület homlokzatára, ahonnan a helyi plébános felhívása ellenére sem akarja levenni.
http://nol.hu/kulfold/500_euro__ha_nincs_kereszt

 akolitus adatok | 2009.11.15 20:31 | 100
Válasz a 98. számú üzenetre:
A NOM-ban eltörölték Pünkösd nyolcadát, így jogos volt a pécsi pap megjegyzése. Amikor ezt a napot munkaszüneti nappá nyilvánították. sokan nem értették, hogy miért nem inkább Áldozócsütörtököt nyilvánították munkaszüneti napnak, amit még a protestánsok is megünnepelnek. Szerintem a katolikus félnek eszébe sem jutott, hogy Áldozócsütörtököt megemlítse, hiszen a trianoni határok között a NOM-szerinti katolikusoknak Húsvét után 6. vasárnapon ment fel Jézus a mennybe, míg akár az OM-szerinti katolikusoknak, akár a görög katolikusoknak, akár a protestánsoknak Húsvét után a 40. napon, Áldozócsütörtökön.
Érdekes módon, akár Erdélybe megyünk, akár a Felvidékre, mindenhol megtudják ünnepelni még a NOM-ban is akár Vízkeresztet, akár Áldozócsütörtököt a napján, csak itt nem.

 Élthes Eszter adatok | 2009.11.14 15:07 | 99
Válasz a 97. számú üzenetre:
Tehát a pápa 20 percet töltött Bajnai Gordonnal.
Azt mondják, mindenkinek arra van ideje, még a nagyon elfoglalt embereknek is, amire maga akarja, hogy legyen, ami neki magának fontos.
Lássuk akkor a pápának mire mennyi ideje jut, hogy abból kiderüljön, mi a számára a fontossági sorrend.
Fellay püspökre, megválasztása után, talán ha 10 percet szánt. Hans Künggel együtt ebédelt és a beszámolók szerint 3 órát beszélgetett vele.
A neokatekumen és a karizmatikus mozgalom képviselőivel egy-egy egész napot töltött, Bush-sal együtt sétált a vatikáni kertben, Tony Blair-ral, akiről azt írják, hogy feleségével együtt egy egységes világvallás megalakításán dolgozik, szintén ráérősen sétálgatott. Hogy a zsidó rabbikra, a szabadkőműves páholy tagjaira és az iszlám képviselőire mennyi időt szán, már nem is sorolom fel.
És a másik oldalra? Most a motu proprio második évfordulóján a Péter Közösség rendfőnökére egészen 15 percet szánt, az Una Voce és a Pro Missa Tridentina képviselőire talán összesen 5 percet és azt is csak a szabad ég alatt. (Még szerencse, hogy azok át tudták nyújtani a magukkal vitt dokumentumot.)
Ha két fél harcban áll egymással, és az egyik fél vezetője kidolgoz egy haditervet, ez a haditerv annyit ér, amennyit a saját katonáinak és saját országának használ. Semmiképpen nem az határozza meg a haditerv értékét, hogy az mennyire tetszik az ellenfél tagjainak. Nos, a pápa enciklikáiról minden protestáns nagyon elismerően nyilatkozik, végig is olvassák (lásd Merkel kancellár-asszony, vagy az én evangélikus nagybátyám). A hagyoműnyhű katolikusok olyan nagy örömet nem éreznek a semmitmondó, a napi politikával inkább, mint a katolicizmus valódi, nagy, mostani problémáival foglalkozó írásokon.
Akkor most mindezek alapján azt kérdezem: mi fontos a pápának?

u.i. mielőtt bárki is fontosnak tartaná a hozzászólásomhoz hozzáfűzni, hogy nekünk akkor is ő a pápánk, és mi akkor is a katolikus Egyház tagjai vagyunk, és nekem nincs jogom bírálni, vagy ilyen megjegyzéseket tenni, szeretném leszögezni, hogy éppen azért teszek ilyen megjegyzéseket, mert 1. katolikus vagyok; 2. elismerem és tisztelem a pápát, mint a katolikus Egyház fejét. De ez már egy következő hozzászólás.

 Prohaszka adatok | 2009.11.14 14:28 | 98
Válasz a 95. számú üzenetre:
Kedves Eszter,
én nem tudom, hogy valami zavarja-e a NOM-osokat a Pünkösdben, de ezt írja: "Pécsett Pünkösdvasárnapján egy pap úgy fejezte be a szentmisét, hogy a híveket nyomatékosan felszólította, hogy másnap, Pünkösdhétfő nem pirosbetűs ünnep, ezért ünnepi szentmise sem lesz, és ne is merje senki ezt a hétfőt egyházi ünnepnek tekinteni. Mivel én nem ismerem a NOM-os szokásokat, meg tudná nekem valaki mondani, hogy a modernistákat mi zavarja Pünkösdben?
"
Megnéztem a Direktóriumot, ami egyértelmű utasítást ad a szentmise végzésére, a zsolozsma végzésére. Pünkösd vasárnap pirosban kell misézni és az a nap még a Húsvéti időhöz számít, míg a Pünkösd vasárnapot követő hétfő már az Évközi idöhőz tartozik, a NOM szerint Zsolozsmás könyvet kell váltani és a miseruha színe pedig fehér.
A Pünkösd vasárnaphoz a Direktóriumban szó szerint ez van írva:
"A mai nappal befejeződik a Húsvéti idő. A mise végén a húsvéti gyertyát eltesszük a keresztkút mellé és a keresztelések alkalmával meggyújtjuk, lángjáról gyújtjuk meg a megkereszteltek gyertyáit."

 Vágfalvy adatok | 2009.11.13 12:52 | 97
"Magánkihallgatáson fogadta Bajnai Gordon miniszterelnököt pénteken XVI. Benedek pápa a könyvtárszobájában.
A nagyjából 20 perces beszélgetés elején – amikor még az újságírók is jelen lehettek – a katolikus egyházfő az együttműködésről mondott néhány szót a vendégének, aki megköszönte a meghívást.
Magyar kormányfő még nem járt XVI. Benedeknél. ...
Bajnai Gordon a pápai kihallgatás után Tarcisio Bertone bíborossal, a Vatikán „kormányfőjével” egyeztet."

Csak egy megjegyzésem volna: valamikor régebben Horn Gyula is járt II. János Pál pápánál. Nem értek én nagyon ehhez a nagypolitikához, biztos fontos, hogy a pápa ilyen vendégeket fogadjon. (Őszintén szólva, - erős "költői" túlzással - megkérdezném, miért nem vezetik be inkább a boszorkányégetést?)

 Jagiello adatok | 2009.10.30 20:16 | 96
1. Én újra fölveszem ezt a világ témát. Nagyon fontos. Sokáig nem értettem mi is a "világ". Persze voltak sejtéseim, de tényleg értettem. És hogy miért lennének épp a keresztények a világ világossága.

2. János apostol írja, az élet az emberek világossága. Nem a fény az emberek világossága. Az élet. A világ nem az élettel gazdálkodik, nem azzal, amit az Atya adott a teremtményeinek, hanem igyekszik mindenből kikapcsolni az Atyát, és vele együtt a Fiút és a Lelket is. Ez a világ. Minél kevesebb az életből és minél több a halálból. Ez a régieknek még nem volt nyilvánvaló, mert valahogy benne éltek az isteni rendben, hiszen a teremtettet világhoz kapcsolódott szinte minden tevékenységük. Nem volt még ipari forradalom.

3. Épül az új világ. Ami már nincs alávetve a Teremtésnek. Fölszabadította magát és a gonosz erőit. Jézus ezért jött el, mert az Atya látta, hogy ez a fölszabadítás fog bekövetkezni. A János evangélium erről szól.

4. Ezért kell körömszakadtáig ragaszkodni a hagyományos liturgiához, mert az a Teremtés természetes rendjének az utolsó nyoma lesz, amíg el nem jön az Úr Jézus. Ezért botrányos, amikor a pap - aki vezeti az Egyház hajóját ami a világ idejében hajózik (mert a templom épülete az Egyház hajóját is jelképezi) nem előre, hanem vissza néz, minden alkalommal, újra és újra. Pedig ő a kormányos, ő a vezető. Ha "szembemond" valamit, nem azokat képviseli, akik vele együtt utaznak.

5. Ugyanígy a liturgikus, imádságos helyeink. Minden templomot és kápolnát tájolni kell, mert nekünk a Teremtésben kell megmaradnunk, amíg világ a világ, és ez is jel arra. Ezért hasonlóképpen botrányos, ha úgy építik a liturgikus teret, hogy már semmi köze ahhoz, hogy merre forog a Föld és hogy hol kel fel a Nap. Ha nem a hagyománynak megfelelően építik, akkor világi építmény lesz, nem a Teremtés szerinti.

6. Szóval ez a világ. Egyre távolabb tudni az Atyát. Egyre távolabb kerülni az élettől, egyre nagyobb élettelenségben megpróbálni létezni. Aki sötétben jár és nincsen világossága, bízzon az Úr Jézus nevében, aki az élet forrása. Ezért vagyunk mi keresztények, a világ világossága. Jézusból az élet fakad. Mi tudjuk ki volt Jézus és hogy hova ment. És tudjuk, hogy életet akar nekünk, és hogy bőségben legyünk ebben az életben. Ezért hozzá, és a belőle fakadó hagyományhoz ragaszkodnunk kell. Ha a hagyomány megtörik, nincs élet, nincs világosság. Nem lehetünk a világ világossága. Nem lesz életünk. Meghalunk a világnak, de nem Jézusnak. De a szentmise áldozatában újra és újra élet fakad. Éltet csak az Atya képes teremteni.

7. Nem kell nekünk a világ szerint élni, de benne kell élni, az Atya szerint. Ezt Jézus mutatta meg, hogyan kell. Kihez mennénk hát, ha nem hozzá és azokhoz, akiknek sora visszavezethető egészen az ő jelenlétéig? Azokhoz, akik róla tettek tanúságot és megmaradtak ebben a meg nem szakadt folyamatosságban?

 Élthes Eszter adatok | 2009.06.10 17:17 | 95
Az elmúlt napokban hallottakból egy kis csokorra való:
1. Pécsett Pünkösdvasárnapján egy pap úgy fejezte be a szentmisét, hogy a híveket nyomatékosan felszólította, hogy másnap, Pünkösdhétfő nem pirosbetűs ünnep, ezért ünnepi szentmise sem lesz, és ne is merje senki ezt a hétfőt egyházi ünnepnek tekinteni. Mivel én nem ismerem a NOM-os szokásokat, meg tudná nekem valaki mondani, hogy a modernistákat mi zavarja Pünkösdben?

2. Pannonhalmán az idegenvezető a templomban azt meséli az oda tévedőknek, hogy azért van az apszis keletre, hogy az ott levő ablakon bejöhessen a fény. Ennyit – hogy ez a fény mit is szimbolizál, arról már nincs szó. Egyébként Várszegi Asztrik hazájában a látogató túra kötelezően a kegytárgyboltban ér véget (máshol nem lehet kimenni), ahol a kedves katolikus hívek megvásárolhatják a Dalai láma és a buddhizmus könyveit. Jaj, de jó ez nekünk! Kíváncsi vagyok, hogy a tibeti kolostorokban a buddhista szerzetesek csinálnak-e reklámot a kereszténységnek.

3. Moszkvában egy templom-kolostor együttes a régi rendszerben mindig nyitva állt az arra járók előtt. A 90-es évek elején a rendszerváltás itt abban nyilvánult meg, hogy a kolostorban élő apácák magukra zárták az ajtót, vagyis onnantól kezdve turisták nem mehettek be. Pedig nyilván ők sem voltak olyan gazdagok, hogy ne lett volna szükségük a bevételre. És mégis. No, lám, van ahol még tudják, hogyan lehet igazi szerzetesként élni.

4. A honlapra is feltett, a szentföldi pápai útról szóló cikkel kapcsolatban az jutott eszembe, hogy milyen jó lenne, ha egyszer végre lehetőségünk lenne arra, hogy büszke katolikusok lehessünk. Ha lenne végre egy olyan egyházi vezetőnk, akire felnézhetnénk, és akire, mint a gyermek az apjára, büszkén mutathatnánk: látjátok, ez az én apám! Azt hiszem, a hétvégi választási eredmény is hozzájárult, hogy ezt írom. Csak attól, hogy a képernyőn néhány magyar arc is megjelent, egyszerre könnyebb lélegezni, és remélni, hogy talán ez a magyar nép nem veszett el teljesen.

 Élthes Eszter adatok | 2009.04.30 13:27 | 94
Ha nem a magam fülével hallottam volna, nem hinném el: németországi szomszédunk, egy 60 körüli nő, két nappal hamarabb visszajött athéni nyaralásáról és bezárkózott a lakásába, hogy nehogy elkapja a „sertés-pestist”.
Ha nem magam hallom, nem hiszem el, hogy vannak emberek, akiket a média, a gyógyszeripar ennyire befolyásolni tud, hogy ne mondjam, ennyire képes elvenni a józan eszét. És ez egy középosztálybeli, úgymond értelmiségi nő!
Mi kell még történjen ezen a világon, hogy az emberek végre észrevegyék, hogy az orruknál fogva vezetik őket, és hülyét, jobban mondva tejelő marhát csinálnak belőlük?


 Élthes Eszter adatok | 2008.11.18 12:28 | 93
Most olvasok egy jó német könyvet a sivatagi atyákról. Ennek fényében sokkal jobban megértem a tegnap feltett cikkeket, már ami a nyugati szubtilis keresztényüldözést illeti. Teljesen ortodox a könyv, de nem tradicionalista írta, tehát nem a kifejezetten tradicionalista katolikusoknak szánta, hanem egyszerűen írt egy vallással foglalkozó történelemkönyvet. És szinte minden mondata előtt magyarázgatja, hogy tudja, hogy manapság nem hisznek a csodákban és a feltámadásban és ebben sem és abban sem stb., de azért ő tartja magát a régi életrajzokhoz, Atanáz püspök leírásához. - Az ilyen olvasása segít abban, hogy az "elvonult" katolikus lássa, hol is tart a világ.

 Élthes Eszter adatok | 2008.11.15 23:10 | 92
Kedves Péter, köszönettel veszem, különösen, ha fel is tehetem majd a honlap cikkei közé. Davies-nek úgyis vannak már fenn cikkei.

 Parsifal adatok | 2008.11.15 08:26 | 91
Honorius pápa sem merítette ki az "alaki (formalis) eretnekség" kritériumait. A cikkből világos lesz.

 Füzesi Zsolt adatok | 2008.11.14 17:42 | 90
Kedves Péter!

Én mer rövidítve elküldtem, de nekem a teljes cikk elveszett. Nekem is elküldhetnéd újra.

 Minister Primus adatok | 2008.11.14 17:29 | 89
Isten hozott, Parsi! :)
De rég láttalak! :)

 Parsifal adatok | 2008.11.14 11:29 | 88
Kedves Eszter asszony,

Ha gondolja, elküldöm Michael Davies cikkét a szedevakantizmusról, amiben részletesen ír arról, mikor eretnek egy pápa, és mi a teendő akkor, ha az lesz.

Tisztelettel,
Szász Péter Domonkos

 katolikus adatok | 2008.11.14 00:52 | 87
Válasz arra a problémára, miért érzik sokan, hogy Obama megválasztásával "döntő" szakaszba lépett az emberiség történelme, vagyis miért éppen az abortusz teljes legalizálásával jutottunk ebbe a válságos helyzetbe:
Az Egyház hagyományos tanítása szerint két tökéletes intézmény létezik: az Egyház és az állam. Az Egyház feladata az isteni törvények megismertetése és a lelkek üdvösségre segítése, az államé pedig az emberek testi életét segítve az, hogy betartassa ezeket az isteni törvényeket. Minden dolog csak akkor lehet legitim, ha Istentől veszi kezdetét, és célja Isten akaratának teljesítése. Ez az államra is igaz.
Különbség van az egyéni bűnök és a kollektív bűnök között. Ha valaki magán bűnt követ el, az nem hat ki annyira a közösség életére, mint amikor az állam egy istentelenséget törvényként szentesít, mert ezáltal Isten fölé helyezi magát és Isten dicsőségét lopja meg. Az ilyen állam elveszti célját és a Sátán szolgálatába szegődik úgymond "hivatalosan" is.
Az abortusz égbekiáltó bűn, mert szánt szándékos gyilkosság és az egész nemzetre lehívja Isten haragját.

 pro Christi adatok | 2008.11.07 23:06 | 86
Valóban, engem is az hatott meg főként, hogy nem észlelték, nem elsősorban maga az abszurd tény, hogy valaki ezt tanítja (bár az is).
Ezért fogalmaztam úgy, hogy:
"A VÉLEMÉNY, hogy egy dogmatika tanár pszichológusként vagy esztétaként közelít(het) e témához..."
Vagyis nem maga a dolog elsősorban(?), hanem a VÉLEMÉNY. Vagyis az, hogy ezt nem veszik észre.
Tehát a meghatódások terán felállított prioritásaink úgy látom, azonosak.
(Csak bújtatottan fogalmaztam, de ez nem erény, ezzel mehetnék politikusnak akár ...)

...hogy pedig mit tanít az, aki ezt úgy tanulta, hogy észre sem vette?
Hát ezt, mi mást?
Hátborzongató? Ha minden relatív, akkor nem, mert akkor csak protestáns vagy unitárius, de ha minden relatív, akkor ki tudja, melyik az igaz?
De ez esetben mi lennénk Pilátus, kérdezvén az agnoszticizmus pártatlan "becsületességével": "Mi az Igazság?"
Ekkor viszont a saját "igazunk" szerint csinálnánk magunknak saját vallást, de akkor protestánsok lennénk és ha megfelelően lobbyznánk a hatóságoknál, akkor lehetnénk a 27 ezer egyedik bejegyzett protestáns felekezet.
Ez viszont relatív lenne.

Ha azonban katolikusok vagyunk, akkor viszont nem lehet minden relatív - sőt, semmi sem lehet az, minthogy akkor minden Ahhoz az Egyhez viszonylik pusztán azáltal, hogy létezik, minthogy ez esetben minden más teremtmény, kivéve a Teremtőt, aki viszont Az Origó. Akkor azonban minden más csakis e viszonylatában létezik és e viszonyulásának mértéke szerint helyezkedik el a valódiság koordináta-tengelyén, vagyis annyiban valóságos, amennyiben megvalósítja az Origóhoz való közelséget.

A Forrás azonban egyrészt kifejezi Magát a természetes értelem számára is, másrészt és még teljesebben a Kinyilatkoztatás által is. Önmagát kinyilatkoztatta Írás által és az Egyházában működő, azt éltető és végül mindig alapvetően érvényesülő hatása által.
Így, ha egy tanítás nem azt képviseli, amit fentiekben a Forrás az Egyház saját "tanai" szerint is kinyilatkoztatott, akkor az a tanítás nem a Forrást és a Kinyilatkoztatást tanítja. Ha pedig valaki ezt nem veszi észre, akkor ezt nem veszi észre. Ha még tovább is adja, akkor ezt adja tovább. Akiknek viszont továbbadja, azok között néha akad olyan, aki ezt észreveszi és éppen EBBŐL TANUL. Mint lám, Ön.

...így, önmagában valóban hátborzongató.
De: "a pokol kapui sem ..." - Hit, REMÉNY, Szeretet...

(Nagyon elfáradtam magamtól, de ez most spontán ilyen fárasztóra alakult, sajnálom...)

 Vágfalvy adatok | 2008.11.07 22:20 | 85
Az egri fiatal tanár, és a budapesten működő Lukács László két különböző személy.
Bár nem szoktam meghatódni saját szavaimon, mégis a leginkább meghatónak azt tartom az általam leírtakban, hogy "nem találkoztam a hallgatók között olyannal, aki valamire gyanakodott volna!!"
Ezt már régebben említettem. Az egyik ilyen volt társam (aki szintén nem gyanakodott, vagy gyanakvását sikerült tökéletesen eltitkolnia) előfordul a hagyományhű katholikusok között.
A többiek közül is sokan papok lettek, tanárok, és lehet, hogy akad köztük már olyan is, aki a szerzetesek következő generációját tanítja. Most el lehet töprengeni azon, hogy vajon mit tanít az ilyen pap... ez hátborzongató...

 pro Christi adatok | 2008.11.07 21:27 | 84
Kedves Vágfalvy,
Köszönöm a választ: tényleg kíváncsi voltam, hogy akkor micsoda tulajdonképpen a szentmise és, hogy ha a feltámadás az apostolok hitében valósult meg, akkor milyen ünnep is a Húsvét?
Egyben korrekt dolognak tartom azt a pontosítást, melyet megtett: én is ugyanilyen indokból és kötelességérzettől indíttatva írtam első véleményem után a pontosítást, mondván: aki "A"-t mond, annak el kell mondania "B"-t is, ha van olyan is.
Értem a konkrét személy megnevezésének tényéből adódó folyományokat is és azt, hogy azt bármikor szembe is vállalná vele kapcsolatban és, hogy ezt nem emocionális alapon tette. Ezt olyannyira megértettem, hogy én magam, amikor elmorfondíroztam a problémán, nem a konkrét személyre szólóan tettem ezt, nem is ebben láttam a lényeget. Hanem magában a jelenségben és a konkrét személynevet nem lényegként, hanem csak mint amolyan általános alanyként használtam, mintegy névvel jelölve magát a jelenséget.
Van olyan dolog, amely nem relatív, az viszont, hogy ki a deviáns mondjuk egy ilyen szituációban, az szerintem relatív. Olykor az sem kizárható, hogy a számbeli többség a deviáns. (Ez egyébként valószínűleg a bűnbeesés utáni világ alalpállapota is, már ami a világ Istenhez való viszonyát, a Hozzá való igazodás szándékát és képességét illeti.)
A bók pedig bók, akárhogyan is nézzük, ha valós az alapja!
Aki pedig a szent haragtól indíttatva kifelé nézett az ablakon, azzal szerintem - így látatlanban megítélve a helyzetet - nem is volt nagy probléma, hiszen ezzel azt bizonyította, hogy TUDATÁBAN VAN mindennek. Erre szoktam mondani, hogy nem az a baj önmagában, ha valaki kénytelen részt venni egy idióta vállalati tréningen, hanem az, ha nem látja mintegy "kívülről" a helyzetet, azt, hogy ez egy szerep, hanem kábultan azonosítja is magát azzal, ami számára max. csak egy szerep lehet.
Amik a legjobban meghatottak:
- a vélemény, hogy egy dogmatika tanár pszichológusként vagy esztétaként közelít(het) e témához: hiszen ez abszurdum
- örömmel észleltem azt az érvet, miszerint az ember theomorf. Ezt még anno egy hindu pap használta érvként velem szemben vitánk során és bár ettől még a vallása számomra maradt az, ami valójában és azt is feltártam előtte, hogy szerintem ezt az egyébként igaz tényt hogyan érti félre, maga az érv annyira a ráismerés élményével hatott rám, hogy azóta én magam is többször használtam ezt kedvenc érvként, amikor frusztrációból eredő vitát erőszakoltak rám hitetlenek. (Egyébként mintha majdnem ezzel az állítással kezdődne maga a teremtés könyve is.) Így hát mindig öröm visszaigazolva látni egy saját "kedvenc" ráismerésünket. Remek érv volt.
Azon pedig, hogy miért van az, hogy bár mások gyakran sokkal erkölcsössebbek, mégsem ragaszkodnak annyira az igazsághozm mint az esetleg kevésbé tökéletesek és, hohy akkor most ezt miként ítéljük meg, nem csak Ön és én, de mások gondolkoztak már. XVI. Benedek pápa írta valahol - most nem jut eszembe, melyik tanulmányában, ezért nem is tudom pontosan idézni, de a lényege az volt: lehet, sőt, majdnem biztos, hogy a legnagyobb "vallásos egyéniségek" nem keresztények voltak, de nekünk, ha a dolog hitelét akarjuk megítélni, nem ez számít. Hanem az Evangéliumhoz, Kriszushoz való ragaszkodásunk és kacsolatunk hitelessége. Ismerve sok keleti "vallásos egyéniség" ilyetén vehemenciáját, igazat adok neki. És szerintem az erkölcsösség-tanbéli hűség kérdésköre is valahol itt fordul meg.
Annak is örültem, amikor azt írta: "az egyre romlottabb misén, mégis a mindig érvényes igazsághoz keresem az utat".
Igen. Erről beszélek-beszélünk.


 Füzesi Zsolt adatok | 2008.11.07 18:43 | 83
Továbbá Gábor megadta a megfelelő kánont is:

4. kánon:
Faustinus püspök... a római egyház követe ezt mondta: Jónak látszik az, hogy a püspöknek, a presbiternek és a diakónusnak, vagy bárkinek, aki a szentségekkel bánik, meg kell őrizniük az önmegtartóztatást, és tartózkodniuk kell feleségüktől.

Erre az összes püspök ezt mondta: Helyes, hogy mindaz, aki az oltárnál szolgál, szemérmességet mutasson minden nő felé.

 Füzesi Zsolt adatok | 2008.11.07 18:41 | 82
A másik fórumon figyelmeztettek, hogy Karthágói Zsinat 419-ben volt. Bocsánat!


  MAGYARORSZÁG KIRÁLYNŐJE, KÖNYÖRÖGJ ÉRETTÜNK!