Kedves látogató!

Nem tudom, hogyan kerültél ide, de az biztos, hogy nagyon eltévedtél. A 2007-től 2011-ig tartó sikeres tanfolyamsorozat immár három öt hat éve nem létezik. Ezért meg kellett változtatnom ezt a nyitó oldalt is, mert az eredeti már nem aktuális. (Ha érdekel, mi volt korábban ezen a helyen, akkor itt elolvashatod.) Ha kíváncsi vagy a tanfolyam történetére, és kellően kitartó vagy, akkor olvasd el a Képzelt napló-t.

2013-ban felcsillant egy reménysugár: a Művelődési Ház új igazgatót kapott Csoma Attila személyében. Meg is állapodtam vele, hogy egy másik hobbimról, a fotózásról indítok egy tanfolyamot, és folytatjuk a Kattints rá nagyi!-t is. El is kezdtem a felkészülést az előadásokra (ha érdekel a fotózás, az anyagot megtalálod a fotós honlapomon), amikor derült égből villámcsapásként ért Csoma Attila levele:

Kedves Attila! Meglehetősen nagy hullámokat gerjesztett a Nyugdíjas Klub körében az Ön ismételt feltűnése. Mivel a Klubbal nekem hosszú távon és napi szinten kell együtt dolgoznom, a fotóklub lehetőségétől elállok. Ez nem az Ön személyének szól, hanem nem akarok békétlenséget emiatt Házon belül. Üdvözlettel, Csoma Attila

Ha volt kellő türelmed elolvasni a Képzelt naplót, akkor szerintem neked is az lesz a véleményed, hogy a "Nyugdíjas Klub köre" itt nem a 400 klubtagot, még csak nem is azt a 150 elégedett embert jelenti, akik korábban részt vettek a Kattints rá nagyi! tanfolyamokon, hanem a nyugdíjas klub vezetőjét Terbe Józsefnét. Ő tehát az az ember, aki miatt ma nem lehet Dunakeszin egy gyakorlatilag ingyenes fotótanfolyamot tartani, annak ellenére, hogy a személyi és tárgyi feltételek is adottak. De ez talán nem is fontos, hiszen ez a tanfolyam még nem lett kipróbálva, lehet, hogy senkit sem érdekelt volna. (Bár érdemes megemlíteni, hogy a honlaphoz kapcsolódó YouTube videókat összesen már több mint 110 ezren nézték meg, és 400 felett van a feliratkozók száma.) Fontosabb ennél, hogy Terbe Józsefné miatt nem létezik Dunakeszin a "Kattints rá nagyi!", egy olyan, gyakorlatilag ingyenes tanfolyam, ami az idősebb nemzedéket bevezetné az internet rejtelmeibe.

Naiv módon arra gondoltam, hogy a problémát kezelni lehet helyben, Dunakeszin belül. A sikertelen próbálkozásaimat elolvashatod a már említett fotós honlapom Fórum oldalán (direkt link: digifotoforum.atw.hu) a Rövid cikkek menüpontot böngészve. Rá kellett jönnöm, hogy a hatalommal és a széllel szemben nem lehet..... Ki kell tehát lépni a szűk, provinciális keretek közül. Ezen dolgozom most. Ha lesz valami fejlemény, itt megtalálod majd. Térj vissza később is!

Mindenesetre sok idő telt el az utolsó tanfolyam befejezése óta. (Ezek a sorok 2016 tavaszán íródtak, tehát már 5 éve megszűnt a kattnagyi.) Arra az esetre, ha valami csoda folytán Dunakeszin a közösség érdeke erősebbé válna a sértődött egyéni hatalomnál, elkezdtem azon gondolkodni, mi lehetne a tananyag. (Feltéve persze, hogy ebben a ködös távolba vesző jövőben én még szellemileg és fizikailag is képes lennék egy tanfolyam megtartására.) Lehet, hogy ma már minden friss nyugdíjas ismeri az internetezés alapjait? Az internet is sokat változott az elmúlt öt évben, nem lehet ugyanazt tanítani, mint korábban. Próbálok összeállítani egy olyan anyagot, ami túlmegy a korábbiaknál, ráadásul ismereteim szerint az iskolai tananyagban sem nagyon szerepel. A Kattnagyi-II menüpontban egy ötletelés található - nem csak nyugdíjasok számára. Ha valakinek van javaslata, örömmel veszem az E-mail pontban található címre küldött levélben, vagy a kattnagyi Facebook oldalán. Kérlek, ne csak saját magadra gondolj, hiszen Te bizonyára már mindent ismersz az ott található témák közül.

Fennállásának negyvenedik évfordulóját ünnepelte 2016-ban a nyugdíjas klub. Ebből az alkalomból készítettek egy kiadványt, amiben a Kattints rá nagyi! tanfolyamokat pozitívan értékelték. Azt írták, hogy "sokan elvégezték a tanfolyamot, megszerették az internetet, (ami) a magányosoknak lehetőséget biztosít a kapcsolattartáshoz, ismeretek bővítéséhez." .Ennek megörülve (feltételezve, hogy ezt így is gondolják), nyílt levelet írtam a klub új vezetőjének Zupka Sándornak, és megkérdeztem tőle, tényleg felháborítaná a nyugdíjas klub tagjait, ha esetleg folytatnám a tanfolyamot. Válasz azonban mindeddig nem érkezett. Nem tudom, mi lehet ennek az oka. Szeretném elvetni azt a feltételezést, hogy Zupka Sándor nem a nyugdíjasok érdekeit képviseli. Esetleg a kiadványban szereplő kijelentések mégsem igazak, és a valóság az, hogy egy ilyen tanfolyam inkább ártalmas, mint hasznos? Hiszen a nyugdíjast elvonja a kötéstől, horgolástól, befőzéstől, unoka-vigyázástól, stb? De ha így gondolják, miért írták az ellenkezőjét? A döntést mindenesetre az olvasóra bízom. (Van egy talán nem lényegtelen körülmény, amit esetleg figyelembe kell venni. Zupka Sándor formálisan valóban átvette a nyugdíjas klub vezetését, de Terbe Józsefné továbbra is a vezetőség tagja maradt.)
Epilógus. A tanfolyam vezetője nemrég töltötte be a 70. életévét. Kora miatt nem valószínű, hogy újabb tanfolyamokat tudna vezetni. Ideje tehát, hogy elismerje vereségét, és gratuláljon a győztesnek, Terbe Józsefnének. A küzdelem tétje az volt, hogy legyen-e folytatása a nyugdíjasok számára kidolgozott számítógépes tanfolyamnak. Hatalmát és kapcsolatrendszerét felhasználva Terbe Józsefné ezt sikeresen megakadályozta. A tanfolyam vezetőjének véleménye szerint ezzel az idősebb korosztály érdekei ellen cselekedett, amikor egyéni sérelme vezérelte. Ha nem volt türelmed elolvasni a honlap Képzelt napló c. menüpontját, akkor röviden a történet: a nyugdíjas klub valami miatt úgy gondolta, hogy ők szervezik a 2007 és 2011 közötti sikeres tanfolyamot. Ez a „szervező munka” lényegében a tandíj (átvételi elismervény nélküli) beszedése volt, a helyiséget és a technikai feltételeket természetesen a művelődési ház biztosította. A nyugdíjas klub odáig ment, hogy azoktól a jelentkezőktől, akik nem voltak a klub tagjai, a tandíjon kívül még egy éves tagsági díjat is beszedett. Bevételeik növelése érdekében állandóan emelni akarták a tandíjat. A tanfolyam vezetője - aki önkéntes munkában végezte az oktatást - ezt nem támogatta. Ebből eredt a személyes konfliktusa Terbe Józsefnével. A kiscsoportos óvoda színvonalát tükröző részletek a honlap Képzelt napló c. menüpontjában elolvashatók. A művelődési ház új igazgatója sem vállalta fel a konfliktust Terbe Józsefnével. A helyi nyilvánosság fórumai (újság, TV, önkormányzati képviselő, polgármester) is jobbnak látták, ha nem vesznek tudomást a történtekről. Az, hogy a Vasutas Nyugdíjasklubok Országos Szövetségének elnöke sem reagált a problémára, már természetes, hiszen Terbe Józsefné a szövetség elnökségnek is tagja.

A tanfolyam volt vezetője ezúton kíván Terbe Józsefnének jó egészséget, hogy győzelmét még sokáig élvezhesse!

Őrizze ez a honlap (és a hozzá kapcsolódó Facebook profil) a tanfolyam történetét és emlékét még sokáig!

Dunakeszi, 2017. március 7.


Kattints Rá Nagyi Dunakeszi

Névjegy létrehozása