Kürtőskalács:csíksomlyói módra
Hozzávalók:
3 dkg élesztő,
kb. 3 dl tej,
2 evőkanál cukor,
50 dkg finomliszt,
2 db tojás,
2 db tojássárgája,
csipetnyi só,
8 dkg vaj, vaj vagy margarin a fólia megkenéséhez,
a kalács szórásához 8 evőkanál cukor (lehet darált dióval kevert is).
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejbe morzsoljuk, és egy kevés cukrot
beleszórva
felfuttatjuk.
Utána a többi cukorral, a liszttel, a tojásokkal, a tojássárgájával,
csipetnyi sóval, a maradék langyos tejet apránként hozzáadva 5-6
percig intenzíven dagasztjuk.
Akkor jó, ha elválik az edény falától; az olvasztott vajat akkor csorgatjuk
bele.
Langyos helyen letakarva 50 percen át kelesztjük.
Utána meglisztezett deszkán kisujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk,
és kb. 3cm széles szalagokra vágjuk.
A fadorongot alufóliába bugyoláljuk – a fémet nem kell -, és vajjal
megkenjük.
A tésztacsíkokat egyenként csigavonalban, kis takarással a formára
tekerjük.
Vizes ecsettel megkenjük, majd kristálycukorba hempergetjük. Az sem
baj, ha ezzel kissé elnyomjuk a vonalakat.
A kalácsokat állandóan forgatva faszénparázs fölött megsütjük.
Amikor elkészült, a sütőfát függőlegesen tartva, ütögetve lecsúsztatjuk
róla a tésztát.
Ha nem tudjuk a faszénen való sütést megoldani, kivajazott tepsibe
rakjuk, és előmelegített sütőben közepes lánggal – 180 fok;
légkeveréses sütőben 165 – 20-25 percig sütjük, félidőben egyszer
megfordítjuk, és olvasztott vajjal megkenjük.
vissza