Burgonyafőzelék
Hozzávalók:
60 dkg CHÉRIE burgonya
2 db póréhagyma
1 evőkanál olaj
20 dkg Brie (camembert típus) sajt
12,5 dkg főtt sonka
3 dkg vaj vagy margarin
3 dkg liszt
1 főzőtejszín
250 ml zöldségleves (kockából)
só, bors
2 kiskanál édes paprika
petrezselyem zöldje a díszítéshez
kevés vaj a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
A burgonyát sós vízben kb. 20 percig főzzük. Közben a póréhagymát alaposan megmossuk és szeletekre vágjuk. Az olajat serpenyőben felmelegítjük, beledobjuk a póréhagyma szeleteket és közepes lángon pirítjuk. Négy perc elteltével levesszük a serpenyőt. A Brie sajtot kockákra vágjuk. A sonkát felszeleteljük. A vajat edénybe tesszük, megszórjuk liszttel és állandóan kevergetve lassú tűzön felfőzzük, majd hozzáadjuk a tejszínt és a zöldséglevest. Mikor forrni kezd, hozzáadjuk a sajtot és a sonkát, megsózzuk, megborsozzuk és paprikát adunk hozzá ízlés szerint. A burgonyát lehűtjük, meghámozzuk, félbevágjuk, majd összekeverjük a megpirított póréhagymával és a sonkás, sajtos besamelmártással. Egy kivajazott edénybe tesszük, előmelegített sütőben (villanysütő 200 C, gáz 3. fokozat) kb. 20 percig sütjük. Sütés előtt megszórhatjuk pirospaprikával. Tálaláskor petrezselyemmel díszítjük.
vissza