Burgonypüré
Hozzávalók:
3 kg burgonya
1 l tej
10 dkg vaj
ízlés szerint só
Elkészítés:
A burgonyát sós vízben puhára fôzzük, leszurjük, még forrón szitán áttörjük. Így kapjuk a burgonyapelyhet. Az áttörést úgy végezzük, hogy a burgonyapehely azonnal egy acél habüstbe, vagy más, a kikeverésnek megfelelô edénybe kerüljön. Hozzáadjuk a tej felét és a vajat. Acél habverôvel habosra keverjük, majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a tej másik felét. A hozzáadott tej mennyisége mindig a burgonya minôségétôl függ. Esetenként nincs szükség az összes tejre, mert a burgonya magas víztartalmú. Így a burgonyapüré kevesebb tejjel is megfelelô süruséggu lesz. A kész burgonyapüré kanállal könnyen formázható, habszeru, hófehér színu, nem folyik. A burgonyapürét sóval ízesítjük, majd vízfürdôbe helyezzük. Tetejére vajdarabkákat morzsolunk, vagy egy kevés meleg tejet öntünk, hogy ne bôrösödjön. A burgonyapürét forrón, elômelegített tálra tálaljuk. A burgonyapürét angolos bélszínhez, vajas borjúszelethez, kímélô étrendekhez adhatjuk.
vissza