Lencsefőzelék
Hozzávalók:
30 dkg lencse
8 dkg zsír vagy olaj
6 dkg liszt
1 babérlevél
2 dl tejföl
1 vőkanál mustár
fél citrom
3 dkg cukor
3 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só
Elkészítés:
A lencsét megválogatjuk, majd többször, váltott vízben, megmossuk, és hideg vízben feltesszük főni.
A finomra vágott vöröshagymával és a babérlevéllel együtt puhára fözzük.
Zsemleszínű rántást készítünk, belepirítjuk az összezúzott fokhagymát, majd egy kevés vízzel felengedjük,
és besűrítjük vele a megfőtt lencsét. Hozzákeverjük a tejfölt, a mustárt, a cukrot, a citromlevet, és jól felforraljuk.
Igen jóízű lesz, ha vékonyan levagdosott citromhéjat is teszünk bele.
Füstölt tarját, kolbászt adhatunk hozzá feltétként. (Ízletesebb, ha az előzetesen megfőzött tarja levében tesszük fel főni.
vissza