Zöldbabfőzelék
Hozzávalók:
1 kg zöldbab (lehet fagyasztott vagy üveges is)
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db húsleveskocka
3 evőkanál liszt
3 evőkanál olaj
1 csokor petrezselyemzöld
1 mokkáskanál pirospaprika
1 pohár tejföl
só, 10 %-os ecet, pici cukor
Elkészítés:
A friss zöldbabot megtisztítjuk (végeit levágjuk, szálkáit lehúzzuk), megmossuk, átlósan kb. egy-két centis darabokra vágjuk. A friss/fagyasztott babot annyi sós vízbe tesszük fel főzni, amennyi ellepi. (Az üveges babot nem kell főzni, mert előfőzött.) Ha a bab felforrt beletesszük a leveskockát, és mérsékeljük a tüzet. Amikor a bab megpuhult, leszűrjük, de a leszűrt levét is félretesszük, mivel a rántáshoz fogjuk felhasználni. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, és az olajon megfonnyasztjuk. Rászórjuk a lisztet, mellyel fehéredésig pirítjuk, majd beletesszük a lereszelt fokhagymát, mellyel éppen csak addig sütjük, míg a "fokhagyma illatát" megérezzük. Levesszük a tűzről, beleszórjuk a pirospaprikát, elkeverjük és kevés hideg vízzel, valamint a leszűrt bab főzőlevével (az üveges bab esetében a konzervlével, ha ez kevés plusz vízzel) felöntjük. Hozzákeverjük a zöldbabot, visszatesszük a tűzre, és addig főzzük, míg kellően besűrűsödik. Kevés ecettel és cukorral (az üveges babnál vigyázzunk, mert már lehet, hogy tartalmaz ecetet), valamint ha még szükséges sóval ízesítjük. Végül belekeverjük a tejfölt, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, és még egyet forralunk rajta. Különböző feltétekkel - fasírt, tükörtojás, pörkölt, sült szalonna, stb. - tálaljuk.
vissza