Többen kérték ...
- a bouillabaisse receptje -
Először a hozzá valók egy variációja. Szerintem fantasztikusan jól néznek ki.
lazac és tonhal
kagyló
garnéla rák
ez is garnéla
tenger gyümölcsei "koktél"
fésűskagyló hús
1.
Bouillabaisse (marseillei halleves)
hozzá valók:
1,5 kg tisztított vegyes tengeri hal, scampi, kagyló
1 nagy fej kockára vágott hagyma
80 dkg hámozott paradicsom
30 dkg szeletekre vágott burgonya
1 édeskömény gumó (foeniculum vulgare) laskára vágva
babérlevél
fokhagyma
sáfrány (vagy sáfrányos szeklice)
só
bors
kakukkfű
2,5 dl fehérbor
7,5 dl hal alaplé
3 evőkanálnyi olívaolaj
A hagymát az olívaolajon megfuttatjuk, rétegesen belerakjuk a burgonyát, rá az összetört paradicsomot,
a halakat, majd a rákokat, a kagylót és a fűszereket. Ráöntjük a fehérbort és a hal alaplét.
Felforraljuk és 15 percig főzzük.
2.
Bouillabaisse (ünnepelt tengeri herkentyű ragu Provence-ből) 4-6 személyre
hozzá valók:
6 db fekete kagyló
6 db clams
6 db közepes méretű garnélarák (shrimps)
6 db fésűskagyló (scallops)
3 gerezd fokhagyma
2 paradicsom, reszelt parmezán sajt
1/2 fej közepes hagyma
olíva olaj
sáfrány
kakukkfű
só
bors
1/2 dl fehér bor
Nem csak a franciák kedvence a könnyen elkészíthetô, látványos és rendkívül ízletes halétel.
Eredetileg, egy vastag szelet kenyérrel tálalták, nekem fokhagymás pirítóssal jobban ízlik.
A kagylókat serpenyőbe tesszük és olíva olajon, közepes lángon addig pirítjuk amíg ki nem nyilnak.
A tüzet teljes lángra tesszük. A kagylókra rádobjuk a rákokat, megrázogatjuk majd rádobjuk a kinyomott fokhagymát,
az apró kockákra vágott hagymát majd a kockázott paradicsomot. Tovább rázogatjuk és fűszerezzük,
só, bors, kakukkfű, sáfrány. Pár percig kell csak főzni, egyfolytában rázogatjuk
és amikor a paradicsom is már megfonnyadt meglocsoljuk a fehérborral. Pár percig forraljuk
és fokhagymás pritóssal tálaljuk. Reszelt parmezán sajttal megszórjuk. Egyébként a recepthez bármilyen tengeri
herkentyűt használhatunk. Az ételnek lucsognia kell a szaftban. Csipősen is ízletes!
forrás:
Posted by Cheflaszlo
Labels: Bouillabaisse
Los Angeles, 2009. augusztus 9.