Többen kérték ...

- a bouillabaisse receptje -

Először a hozzá valók egy variációja. Szerintem fantasztikusan jól néznek ki.


lazac és tonhal


kagyló


garnéla rák


ez is garnéla


tenger gyümölcsei "koktél"


fésűskagyló hús

1.

Bouillabaisse (marseillei halleves)
hozzá valók:
1,5 kg tisztított vegyes tengeri hal, scampi, kagyló
1 nagy fej kockára vágott hagyma
80 dkg hámozott paradicsom
30 dkg szeletekre vágott burgonya
1 édeskömény gumó (foeniculum vulgare) laskára vágva
babérlevél
fokhagyma
sáfrány (vagy sáfrányos szeklice)

bors
kakukkfű
2,5 dl fehérbor
7,5 dl hal alaplé
3 evőkanálnyi olívaolaj
A hagymát az olívaolajon megfuttatjuk, rétegesen belerakjuk a burgonyát, rá az összetört paradicsomot, a halakat, majd a rákokat, a kagylót és a fűszereket. Ráöntjük a fehérbort és a hal alaplét. Felforraljuk és 15 percig főzzük.

2.

Bouillabaisse (ünnepelt tengeri herkentyű ragu Provence-ből) 4-6 személyre
hozzá valók:
6 db fekete kagyló
6 db clams
6 db közepes méretű garnélarák (shrimps)
6 db fésűskagyló (scallops)
3 gerezd fokhagyma
2 paradicsom, reszelt parmezán sajt
1/2 fej közepes hagyma
olíva olaj
sáfrány
kakukkfű

bors
1/2 dl fehér bor
Nem csak a franciák kedvence a könnyen elkészíthetô, látványos és rendkívül ízletes halétel. Eredetileg, egy vastag szelet kenyérrel tálalták, nekem fokhagymás pirítóssal jobban ízlik.
A kagylókat serpenyőbe tesszük és olíva olajon, közepes lángon addig pirítjuk amíg ki nem nyilnak. A tüzet teljes lángra tesszük. A kagylókra rádobjuk a rákokat, megrázogatjuk majd rádobjuk a kinyomott fokhagymát, az apró kockákra vágott hagymát majd a kockázott paradicsomot. Tovább rázogatjuk és fűszerezzük, só, bors, kakukkfű, sáfrány. Pár percig kell csak főzni, egyfolytában rázogatjuk és amikor a paradicsom is már megfonnyadt meglocsoljuk a fehérborral. Pár percig forraljuk és fokhagymás pritóssal tálaljuk. Reszelt parmezán sajttal megszórjuk. Egyébként a recepthez bármilyen tengeri herkentyűt használhatunk. Az ételnek lucsognia kell a szaftban. Csipősen is ízletes!

forrás:
Posted by Cheflaszlo
Labels: Bouillabaisse

Los Angeles, 2009. augusztus 9.