NÉV: HIDROGÉN (Hydrogenium = “vízképző”)KÉMIAI JEL: H2ANYAGSZERKEZET: a.: ATOMSZERKEZET: 1 p+, 1 e–, 0 n0, 1 e–-héj, 1 külső e–b.: HALMAZSZERKEZET: szerkezeti képlete: H — H, 1 mol tömege = 2 gramm ![]() FIZIKAI TULAJDONSÁGOK: KÉMIAI TULAJDONSÁGOK:
ELŐFORDULÁS: b.: Leggyakoribb vegyületei a víz (H2O), a szénhidrogének (kőolaj, földgáz), a fehérjék, a cellulóz, a különböző savak alkotója. ELŐÁLLÍTÁS: b.: Iparban vízbontással: 2 H2O ® 2 H2 + O2 FELHASZNÁLÁS: Oxigénnel keverve magas hőmérsékletű lángok előállítására (hegesztés, lángvágó*) Sósav gyártására Margarin gyártására ** ÉRDEKESSÉGEK: ** A margarin növényi olajokból készül, “keményítéssel”. A növényi olajok folyékonyságát a molekulában levő kétszeres kovalens kötés okozza. Megfelelő körülmények között az olajon átbuborékoltatott hidrogén gáz a kettős kötés helyén beépül az olaj molekulájába, így az margarinná szilárdul.
|