NÉV: NÁTRIUM-KLORID (kősó, konyhasó)

KÉMIAI JEL: NaCl

ANYAGSZERKEZET:

a.: ATOMSZERKEZET:
Na: 11 p+, 11 e, 12 n0, 3 e-héj, 1 külső e
Cl: 17 p+, 17 e, 18 n0, 3 e-héj, 7 külső e

b.: HALMAZSZERKEZET:

Ionos kötés, ionrács
1 mol tömege = 58 gramm

 

FIZIKAI TULAJDONSÁGOK:
Fehér, szagtalan szilárd anyag. Sűrűbb a víznél, vízben jól oldódik. Szilárd állapotban nem vezeti az áramot, de olvadéka és vizes oldata igen.

KÉMIAI TULAJDONSÁGOK:
Nedvszívó (vízmegkötő) tulajdonságú. Emiatt konzerváló (tartósító) hatású.
Vizes oldata semleges kémhatású.

Nem mérgező, de a szervezetbe került túl sok só káros az egészségre.

ELŐFORDULÁS:
Ásványként és a tengervízben* oldva igen gyakori vegyület. Megtalálható a növényi és az állati testnedvekben, a vérben is.

     

ELŐÁLLÍTÁS:

Laboratóriumban nátrium fém és klórgáz reakciójával állítják elő:

2 Na + Cl2 ® 2 NaCl


Iparilag szárazföldi sóbányákban (Parajd) bányásszák, vagy tengervíz bepárlásával nyerik.

FELHASZNÁLÁS:
Ételízesítő, tartósítószer, bőrcserző anyag, szappanfőzés segédanyaga.
A nátriumot és a klórt belőle gyártják. Utak sózására is alkalmazzák.**

ÉRDEKESSÉGEK:
* A világ tengereiben levő só mennyisége óriási: a tengervízből kivonható sóval az összes szárazföldet 130 m vastagságban lehetne behinteni.
** A sós víz fagyáspontja jóval 0
oC alatt van, ezért a nátrium-kloridot télen utak sózására alkalmazzák. A kiszórt só csökkenti ugyan a csúszást és a balesetveszélyt, de igen nagy károkat okoz a fémtárgyak korróziójával.

Vissza