NÉV: NÁTRIUM-KLORID
(kősó, konyhasó)
KÉMIAI JEL: NaCl
ANYAGSZERKEZET:
a.: ATOMSZERKEZET:
Na: 11 p+, 11 e–,
12 n0, 3 e–-héj, 1 külső e– Cl: 17 p+, 17 e–, 18 n0, 3 e–-héj,
7 külső e–
b.: HALMAZSZERKEZET:
Ionos kötés, ionrács 1 mol tömege = 58 gramm
|
 |
FIZIKAI TULAJDONSÁGOK:
Fehér, szagtalan
szilárd anyag. Sűrűbb a víznél, vízben jól oldódik. Szilárd állapotban
nem vezeti az áramot, de olvadéka és vizes oldata igen. |
 |
KÉMIAI TULAJDONSÁGOK:
Nedvszívó (vízmegkötő)
tulajdonságú. Emiatt konzerváló (tartósító) hatású. Vizes oldata semleges kémhatású.
Nem mérgező, de a szervezetbe került túl sok só káros az egészségre.
ELŐFORDULÁS:
Ásványként és a tengervízben*
oldva igen gyakori vegyület. Megtalálható a növényi és az állati
testnedvekben, a vérben is.

ELŐÁLLÍTÁS:
Laboratóriumban nátrium
fém és klórgáz reakciójával állítják elő: 2 Na + Cl2
®
2 NaCl
|
 |

Iparilag szárazföldi sóbányákban
(Parajd) bányásszák, vagy tengervíz bepárlásával nyerik.

FELHASZNÁLÁS:
Ételízesítő, tartósítószer,
bőrcserző anyag, szappanfőzés segédanyaga. A nátriumot és a klórt belőle gyártják. Utak sózására is alkalmazzák.**
ÉRDEKESSÉGEK:
* A világ tengereiben levő
só mennyisége óriási: a tengervízből kivonható sóval az összes szárazföldet
130 m vastagságban lehetne behinteni. ** A sós víz fagyáspontja jóval 0
oC
alatt van, ezért a nátrium-kloridot télen utak sózására alkalmazzák. A
kiszórt só csökkenti ugyan a csúszást és a balesetveszélyt, de igen nagy
károkat okoz a fémtárgyak korróziójával.
Vissza
|