NÉV: VÍZ (HIDROGÉN-OXID)

KÉMIAI JEL: H2O

ANYAGSZERKEZET:
a., ATOMSZERKEZET:
H: 1 p+, 1 e, 0 n0, 1 e-héj, 1 külső e
O: 8 p+, 8 e, 8 n0, 2 e-héj, 6 külső e

b., HALMAZSZERKEZET:

3 atomos, poláris kovalens kötésű molekula. A molekula szerkezete dipólus:

1 mól tömege 18 gramm.

FIZIKAI TULAJDONSÁGOK:

Színtelen, szagtalan, íztelen folyadék. Sűrűsége 1 g/cm3.
Olvadáspont: 0 oC, forráspont: 100 oC.
Nagyon jó oldószer, elsősorban az ionkristályos vegyületeket és a dipólus molekulájú anyagokat oldja jól.

KÉMIAI TULAJDONSÁGOK:

Mivel égéstermék, nem éghető, sőt az egyik legjobb tűzoltó szer.

Mivel a molekula a reakciópartnertől függően képes H+-ion (p+) felvételére és leadására is, kémiailag amfoter jellemű.

a.: A savmolekuláktól protont képes átvenni, ezért bázisként viselkedik:
HCl + H2O ® Cl + H3O+
Az oldat az oxonium-ionok (H3O+) túlsúlya miatt savas kémhatású.

b.: Bizonyos molekuláknak protont képes leadni, ezért savként viselkedik:
NH3 + H2O ® NH4+ + OH
Az oldat a hidroxid-ionok (OH) túlsúlya miatt lúgos kémhatású.

c.: A tiszta desztillált víz azonos mennyiségben tartalmaz oxonium- és hidroxid-ionokat, ezért semleges kémhatású:
H2O + H2O ® OH+ H3O+

A nagyon kis elektronvonzó képességű fémek a vizet bontják, hidrogéngáz fejlődik, és a keletkező OH-ionoktól az oldat lúgos kémhatású lesz:
2 Na + 2 H2O ® 2 NaOH + H2

A tiszta víz nem mérgező, és az élet nélkülözhetetlen feltétele.

ELŐFORDULÁS:

Tiszta víz a természetben mint vízgőz (felhők) és csapadék (jég, hó, eső) található.

A víz leggyakrabban különböző oldatokat alkot (tengervíz, édesvizek, ásványvizek). Nélkülözhetetlen alkotója az élő szervezeteknek, és kristályvízként bizonyos ásványokban (gipsz) megtalálható.

ELŐÁLLÍTÁS:

a.: Laboratóriumban hidrogén égetésével állítják elő:
2 H2 + O2 ® 2 H2O

b.: Az ipar számára szükséges vizet a tengerekből, folyókból, tavakból nyerik, vagy kutakat fúrnak.

FELHASZNÁLÁS:

Ivóvízként*, a leggyakrabban használt oldószer (mosás), ipari vízként (hűtővíz a hő- és atomerőművekben, áramtermelésre), a mezőgazdaságban öntözésre, fontos vegyipari nyersanyag (savak, műtrágyák előállításához).

ÉRDEKESSÉGEK:

* A világon naponta kb. 8 milliárd m3 ivóvíz fogy

Vissza