13. tétel
Alkoholok, aldehidek, ketonok
Alkoholok
Az alkoholok egy vagy több hidroxilcsoportot (-OH) tartalmazó szerves vegyületek. Általános képletük: R-OH.
Szabályos nevüket a megfelelő
szénhidrogénlánc nevének végéhez illesztett -ol végződéssel képezzük.
Három-, vagy több szénatomos alkoholoknál az -ol végződés előtt fel kell
tüntetni annak a szénatomnak a számát, melyhez a hidroxilcsoport kapcsolódik.
Így a CH3-CH(OH)-CH2-CH3 vegyület szabályos
neve bután-2-ol. Egyes alkoholoknak csoportfunkciós és triviális neve is
használatos.
Az alkoholok rendűsége
annak a szénatomnak a rendűségét adja meg, amelyikhez a
hidroxilcsoport kapcsolódik. A rendűség megmutatja, hogy a hidroxilcsoporthoz
kapcsolódó szénatom hány olyan kötést alakít ki, melyekkel másik szénatomhoz
kapcsolódik. Az elsőrendű alkoholokban a hidroxilcsoporthoz kapcsolódó
szénatom 1 másik szénatomhoz kapcsolódik. A másodrendűekben ugyanez a
szénatom 2 másik szénatomhoz kapcsolódik, vagy egyhez, kétszeres kötéssel.
Az alkoholok legfeljebb harmadrendűek lehetnek.
Az alkoholok értékűségét a
bennük található hidroxilcsoportok száma határozza meg.
Etanol, a legismertebb alkohol
A kis szénatomszámú alkoholok
színtelen, jellegzetes szagú folyadékok. A magasabb szénatomszámú alkoholok
szilárdak. Olvadás- és forráspontjuk a megfelelő szénhidrogénekénél, aldehidekénél és ketonokénál magasabb, mivel a legerősebb
intermolekuláris kölcsönhatás, a hidrogén-híd kialakítására képesek. A karbonsavakénál viszont alacsonyabb forrás-, ill.
olvadásponttal rendelkeznek, mivel előbbiekkel szemben molekulánként csak 1 db
hidrogénkötést tudnak létrehozni.
A kis szénatomszámú alkoholok
polárosságuk miatt jól elegyednek a vízzel, ez az alapja a különböző alkoholos
italok készítésének. Magasabb szénatomszám esetén vízben nem oldódnak. Az
összes alkohol jól oldódik etanolban és éterben.
A tiszta alkoholok, ill. azok
tiszta vizes oldata nem vezeti az áramot, mivel az alkoholok vízben nem
disszociálnak.
Az alkoholok vizes oldata első
közelítésben semleges, így az alkoholok a Brönsted-féle savelmélet alapján se
nem savak, se nem bázisok. Második közelítésben az alkohol vízben igen csekély
mértékben disszociál, ez azonban a pH-t jelentősen nem befolyásolja.
Alkáli- és alkáliföldfémekkel
redoxireakcióba lépnek, hidrogén képződése közben:
2 R-OH + 2 Na = 2 R-O- + 2 Na+ + H2
A képződő R-O- iont
alkoholátionnak nevezzük.
Cseppfolyós alkoholokban szilárd
kálium- vagy nátrium-hidroxidot oldva kálium- és nátrium-alkoholát képződik.
R-OH + NaOH = R-ONa + H2O
Alkoholokat melegítve kb.
130 °C-on az alkoholnak megfelelő szimmetrikus éter és víz képződik:
2 R-OH = R-O-R + H2O
Magasabb hőmérsékleten, kb.
160 °C-on vízkilépéssel az alkohol láncának megfelelő alkén keletkezik:
R-CH2-CH2-OH = R-CH═CH2 + H2O
Az alkoholok enyhe oxidáció
hatásra (pl. forró réz-oxid) megfelelő oxovegyületté (a primer alkoholok aldehiddé, a szekunderek ketonná) alakulnak át:
R-CH2OH + CuO = R-CH═O + Cu + H2O
Erősebb oxidációs hatásra
megfelelő karbonsav, vagy szén-dioxid keletkezik.
Karbonsavakkal vízkilépéssel észtereket képeznek:
R1-OH + R2-COOH = R2-C(═O)-O-R1
Az alkoholok előállíthatók
telítetlen szénhidrogének vízaddíciójával, ill. alkoholátok vízben való
oldásával:
CH2═CH2 + H2O = CH3-CH2-OH
R-ONa + H2O = R-OH + NaOH
A természetben számos alkohol
megtalálható az erjedő növényi anyagokban. Kötött állapotban a különböző
gyümölcsök, viaszok, illóolajok tartalmazzák őket észtereik formájában. Az etil-alkoholt italok készítésére használják. A metanolt szerves oldószerként alkalmazzák.
Etanol
Az etanol (etil-alkohol, borszesz vagy régiesen borlang: C2H5OH) egyértékű, telített alkohol, a homológ sor második tagja a metanol után. A hétköznapokban az alkohol, szesz szavakat az etil-alkoholra értjük.
Színtelen, jellegzetes szagú és
ízű, könnyen folyó folyadék. Forráspontja viszonylag magas, ez a
molekulaszerkezete miatt van, ugyanis az etanol molekulái másodrendű hidrogénkötés kialakítására képesek. Vízzel
(ld. lentebb), éterrel, kloroformmal, glicerinnel és számos éteres olajjal is minden arányban elegyíthető. (Ennek fő oka szintén a
hidrogénkötések kialakulásának lehetősége.)
Levegőn nedvességet szív fel, sőt
némely sóból (szóda, Glauber-só) kristályvizet is elvon.
(Vízelvonó képességével függ össze rothadásgátló és dezinficiáló (fertőtlenítő)
hatása is.)
Kiváló oldószer: például kámfor,
gyanták, alkaloidok, számos festék nagyon jól oldódik benne. A jódot és brómot
jól, a ként és foszfort kevéssé oldja. Gázok rendszerint jobban oldódnak
alkoholban, mint vízben. A kálium és nátrium élénk hidrogénfejlődés közben
reagál az etil-alkohollal.
C2H5OH + 3 O2 → 2 CO2 + 3 H2O
2 C2H5OH + 2 Na → 2 C2H5O- + 2 Na+ + H2
Az etanol a természetben
tisztán sosem fordul elő, mindig híg vizes oldatában található. Megtalálható
kis mennyiségben némely gyümölcsben, a humuszban, a legtöbb természetes vízben,
az erjedő gyümölcsökben, a friss kenyérben, a cukorbetegek vizeletében stb.
Hagyományos módon az etanolt
cukortartalmú oldatok élesztőkkel való erjesztésével nyerik. (Az alkoholos italokat ma is kizárólag így készítik.)
Ezzel a módszerrel legfeljebb
18-20% (V/V) etanoltartalmú oldatot lehet előállítani, az ennél töményebb
alkoholt desztillálással készítik (kihasználva azt, hogy az etanol forráspontja
(78 °C) alacsonyabb a vízénél (100 °C). Az így előállítható legtöményebb
etil-alkoholos oldat is „csak” 96 (V/V)%-os (tiszta szesz), ugyanis a
maradék 4% víz együtt forr az alkohollal. Töményebb, ún. abszolút alkoholt
(100%) csak vízelvonószerek használatával nyerhetünk (víztelenítésére kálium-
vagy kalcium-karbonátot használnak).
Ipari úton az etanolt etilén és víz savkatalizált reakciójával állítják elő:
A reakcióhoz szükséges etilént földgázból vagy egyéb petrolkémiai alapanyagokból nyerik.
Keményítőből vagy cukorból élesztővel (Saccharomyces cerevisiae) termeltetik
anaerob fermentációval, ami röviden a következő
egyenlettel foglalható össze:
Ha keményítő alapanyagból
dolgozunk, az ebben található cukrot az élesztő számára hozzáférhetővé kell
tenni. A keményítőt alfa-amilázzal kezelik. Az exoenzim számos
mikroorganizmussal megtermeltethető, ilyen például a Bacterium licheniformis, Bacterium
subtilis, Aspergillus
niger. Ahhoz,
hogy az amiláz elvégezhesse a dolgát, a hidrofób keményítőt elő kell készíteni.
Ezt úgynevezett Henze-edényben végzik, ahol forró gőzt fúvatnak
a keményítőre zárt térben, majd felfőzik. Az eredmény: ragadós, csiriz-szerű
massza, amit a Henze-edény alján egy nyitott, rozsdamentes acélból készült
cefrekádba engednek, kihűtik, és hozzáadják az amilázt. Az enzim elvégzi a
keményítő hidrolízisét, amitől a csiríz elfolyósodik.
Az így kapott keverék monomer, dimer cukrok vizes oldata.
Ezt a vizes oldatot teszik a fermentorba, ahol az élesztő etanolt állít
elő a cukrokból alkoholos
erjedéssel. A
fermentorban maximum 14-16%-os alkohololdat nyerhető, mivel az élesztő ennél
töményebb alkohol oldatban már nem él meg. Az alkoholt innen desztillációval nyerik ki. Ez szintén rozsdamentes acélból
készült berendezésben történik. Az alkohololdat ekkor 82-87%-os.
A desztilláció végén további
tisztítás szükséges, különösen, ha emberi fogyasztásra szánjuk az alkoholt,
mivel a mikrobák kis mennyiségben acetaldehidet is termelnek a folyamat során, az acetaldehid forráspontja pedig
közel áll az alkoholéhoz. Az acetaldehid kemény fejfájást okozhat annak, aki
véletlenül elfogyasztja, mivel rendkívüli reakcióképességének köszönhetően
lipideket (is) oxidál (például a neuronok mielinhüvelyében.) Az acetaldehidtől rézedényben
történő forralással szabadulhatunk meg. (Ekkor a réz alkohollá redukálja az acetaldehidet).
Végül a maradék vizet is kivonva
tovább töményíthető az oldat.
Az alkoholtartalmú italokon kívül
az etanolt széles körben használják. Leggyakrabban mint oldószert, de terjed a
felhasználása, mint üzemanyag (bioalkoholt
– elterjedtebb nevén bioetanolt – nagy mennyiségben állítanak
elő és használnak fel autókban például Brazíliában, Ausztriában, Svédországban és az USA-ban).
A vegyiparban más vegyületek gyártásához, mint alapanyagot használják. Az orvoslásban mint
általános fertőtlenítő (valamint oldószer) rendkívül elterjedt.
Másrészt oldószerek, lakkok, tinktúrák, parfümök, alkaloidák és más organikus
vegyületek előállításánál használják.
Az etil-alkohol 70%-os oldatát,
valamint egyéb etanoltartalmú oldatokat fertőtlenítőként s ezen belül bőrfertőtlenítőként
is alkalmazzák. A baktériumokat és néhány vírust valamint gombát is elpusztít, azonban az eukarióta parazitákra és a baktériumspórákra
hatástalan. Gyúlékony, nem anyagkárosító. A 70%-ostól eltérő (akár nagyobb!)
koncentrációban hatása csökken.
A metanol- és etilénglikol-mérgezésben adott etil-alkohol ellenszerként hat, mivel azokhoz
az enzimekhez kötődik, amelyek ezeket az anyagokat mérgező vegyületekké
alakítja.
Májrák kezelésére alkalmazható tömény etanololdat injektálása a
daganatba.
Az idegsebészetben neuralgiák kezelésére használják,
idegkárosító hatása miatt.
Mérgező vegyület, károsan hat a
májra, a vesére és az idegrendszerre. Mértéktelen fogyasztása alkoholmérgezést,
halált okozhat, hosszú távon az agysejtek elhalásához, májzsugorodáshoz vezet. Idült alkoholistáknál az alkohol megvonása delirium tremenst okoz.
Metanol
A metanol (metil-alkohol, faszesz, CH3OH) a legegyszerűbb telített alkohol (az alkoholok homológ sorának első tagja). A faszesz (triviális) elnevezés abból adódik, hogy korábban száraz fa lepárlásával állították elő, bár a faecet desztillálásával, függően a készülék minőségétől, metil-alkoholon kívül metil-acetát, aldehid és némi etil-alkohol is keletkezik.
Színtelen, jellegzetes szagú,
standard körülmények között (kis viszkozitású) folyadék. Dipólus molekula, ezért vízzel jól elegyedik, maga is
kiváló oldószer. Molekulája viszonylag kicsi. Könnyen összetéveszthető az etanollal, forráspontja azonban alacsonyabb az etanolénál.
2 CH3OH + 3 O2 → 2CO2 + 4 H2O
Erősen mérgező, mert a
szervezetben az alkohol dehidrogenáz nevű enzim formaldehiddé alakítja, ami pedig komoly sejtméreg. Mivel könnyen
összetéveszthető az etil-alkohollal, alkoholos italok hamisítására is használják, ami rendkívül veszélyes a
metil-alkohol májkárosító hatásai miatt és könnyen a fogyasztó halálához vezethet, (50-75 g tiszta metanol elfogyasztása biztos halált
okoz, de történt már haláleset 12 g elfogyasztása után is[2]) de még enyhébb mérgezés (a fenti dózis töredékének
szervezetbe jutása) is okozhat teljes vakságot. (Érdekesség, hogy ha metil-alkohollal mérgezett beteggel
etil-alkoholt itatnak elsősegélyként, akkor a beteg szervezete a két alkoholt
párhuzamosan - ugyanazzal az enzimrendszerrel - kezdi bontani, így a
formaldehid képződése lelassul, káros hatása mérséklődik.
A metanolt gyakran
használják belső égésű motorok üzemanyagaként, többnyire benzinnel 20-40% arányban keverve. Különösen gyakori ilyen célú
felhasználása különleges autóversenyeken, repülőmodellekben, de a bioetanol mellett a biometanol felhasználása is egyre inkább teret
hódít magának egyes országokban. (Biometanolról akkor beszélhetünk, ha az
üzemanyag alapanyaga fa, vagy valamilyen más mezőgazdasági termék, szerves anyag.) Hagyományos benzinmotorokban –
módosításuk nélkül – csak 10-20% metanol-tartalmú benzines üzemanyag-keverékek
használhatóak.
Szintén használnak metanolt
oldószerekben, valamint vízzel keverve fagyálló folyadékokban.
Ilyen célú felhasználása azonban mérgező hatása miatt igen korlátozott.
A metanol leggyakoribb
felhasználása azonban más vegyületek szintéziséhez, gyártásához mint alapanyag szolgál. Metanolból állítanak
elő többek között formaldehidet, ecetsavat, dimetil-étert, metil-terc-butil-étert (MTBE), valamint különböző
műanyagoknak, festékeknek stb. is az
alapanyaga.
További felhasználási területe
várható az üzemanyagcellák elterjedésével. Ezekben a
metanol katalizátor segítségével ég el a levegő oxigénjében, és így közvetlenül (igen jó hatásfokkal) szolgáltatnak elektromos energiát. Várható ezen felhasználási
mód elterjedése a hordozható elektromos készülékekben.
Korábban a fa lepárlásával
(pirolízissel és desztillálással) nyerték, de ma már legtöbbször szén-monoxidból és hidrogénből állítják elő katalizátor jelenlétében (a szén-monoxid és hidrogén gáz keverékét szintézisgáznak nevezzük). Laboratóriumi
előállítása lehetséges még klór-metán szubsztitúciós reakciójával (a klór-metánban a klórt hidroxi-csoportra
cseréljük), még inkább észtereinek (pl. oxálsavas-dimetil-észter) lúgos
hidrolízisével.
Aldehidek
Az aldehidek olyan szerves vegyületek, amelyek molekulájában egy vagy több formilcsoport (aldehidcsoport) található. A formilcsoport egy oxigénatomból, egy szénatomból és egy hidrogénatomból áll.
Fizikai és
kémiai tulajdonságok:
A formaldehid szobahőmérsékleten szúrós szagú gáz,
Az acetaldehid szobahőmérsékleten forró (fp. 20,8 °C) folyadék.
A következő tagok forráspontja egyre inkább emelkedik, illatuk kellemes.
Igen reakcióképesek, könnyen polimerizálódnak, vagy oxidálódnak. Már ultraibolya sugarakkal megvilágítva bomlanak, szén-monoxid távozással, szénhidrogénekké. A karbonil csoport általában könnyen reagál.
Az aldehidek kémiai reakciói közül az alábbiakat kell megemlíteni:
a) Hidrogénnel katalizátor jelenlétében alkohollá redukálhatók:
CnH2n+1CHO + H2 -> CnH2n+1CH2OH
b) Oxidáció könnyen savakká alakítja az aldehideket. Már levegőn is oxigént vesznek fel, előbb addíciós termék keletkezik, majd egy második aldehid
molekulához csatlakozva karbonsav:
CnH2n+1CHO + O2 -> CnH2n+1CHO.O2
CnH2n+1CHO.O2 + CnH2n+1CHO
-> 2 CnH2n+1COOH
c) Alkoholokkal az aldehidek vízmentes ásványi savak jelenlétében kettős étereket, úgynevezett acetálokat alkotnak:
CnH2n+1CHO + 2 HOC2H5 -> CnH2n+1CH(OC2H5)2
+ H2O
Az acetálok kellemes virágillatúak, bor erjedésekor is keletkeznek.
Előfordulás:
A nagyobb szénatomszámú aldehidek egészen 12 szénatomig, bizonyos növények olajában, pl. citrom- és rózsaolajban
fordulnak elő.
Az aldehidek, a formilcsoporthoz
kapcsolódó szénhidrogéngyök természete szerint lehetnek:
Az aldehidek izomérek a ketonokkal (keton: hasonló oxovegyület az aldehidhez, azzal a
különbséggel, hogy a C=O csoport a lánc közben található nem a lánc végén, pl.:
CH3-C=O-CH3, aceton) és a telítetlen alkoholokkal (pl.: CH2=CH-CH2-OH, propén-3-ol).
Kimutathatók ezüsttükör-próbával:
Formaldehid
A formaldehid (metanal)
egy kémiai vegyület, melynek képlete CH2O. A legegyszerűbb aldehid. Szobahőmérsékleten színtelen gáz. Először egy orosz kémikus, Alekszandr
Butlerov, fedezte
fel, de azonosítását August Wilhelm von Hofmannnak is tulajdonítják.[2] Többféle alakban is létezik: ciklikus trimerje a trioxán (más néven 1,3,5-trioxán)
polimerje a paraformaldehid (más néven polioximetilin). Vízben hidrátot alkot CH2(OH)2.
A formaldehid a metán és egyéb szerves vegyületek oxidációjának köztes vegyülete. Erdőtüzekben, kipufogógázban, cigarettafüstben
egyaránt előfordul. A Föld légkörében jelenlévő formaldehid a légkörben található metánból és egyéb szénhidrogénekből, napfény és oxigén hatására keletkezik. A szmog egyik összetevője. Az élőlényekben előforduló lebontó folyamatok
a légköri formaldehid kis részét adják.
A formaldehid szobahőmérsékleten gáz halmazállapotú, vízben jól oldódik. Kereskedelmi forgalomban
általában 37%-os oldatban kapható, mely stabilizálóként 10-15% metanolt is tartalmaz. Vizes oldatban a következő reakció játszódik le: CH2(OH)2
A metanolt azért adják hozzá, mert a formaldehid 1,3,5-trioxánná, vagy
polioximetilénné áll össze (a folyamat reverzibilis). A metanol később
melegítés hatására elpárolog. A reverzibilis folyamatok miatt a formaldehid
erősen különbözik az ideális gáztól, különösen nagy nyomás vagy alacsony hőmérséklet esetén.
A formaldehidet iparilag a
metanol katalizátor jelenlétében történő
oxidációjával állítják elő. A leginkább használatos katalizátorok az ezüst, a vas-oxid, a molibdén és a vanádium. A széles körben használt
FORMOX® eljárás során a metanol és az oxigén reakciója 250-400 °C-on megy végbe
vas-oxid, molibdén és/vagy vanádium jelenlétében a következő reakcióegyenlet
szerint.
Az ezüst által katalizált
folyamathoz 650 °C-ra van szükség. Ebben az esetben azonban a fenti reakción
kívül az alábbi reakció is létrejön.
CH3OH → H2CO + H2
A formaldehid sok vegyület
előállításához szükséges. Hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, mint a többi
aldehid, csak sokkal reaktívabb. Bázikus katalizátor jelenlétében hangyasav és metanol keletkezik belőle.
Természetes állapotban élő
szervezet csak igen elvétve tartalmaz formaldehidet, viszont szövetek
állagmegőrzésére gyakran alkalmazzák.
A formaldehid vizes oldata a
formalin, a legtöbb baktériumot és gombát elpusztítja, spóráikat is beleértve. Erős bőrszárító hatása miatt szemölcsök kezelésére is alkalmazzák.
A szövetek és/vagy sejtek tartósításához kiváló vegyület, mert a fehérjékben valamint a DNS-ben megtalálható elsődleges
amino-csoportokat keresztcsatolja a közelben található nitrogénatomokkal egy -CH2-segítségével, így
akadályozva meg a szövet lebomlását.
A formaldehidet az RNS vizsgálatakor is alkalmazzák,
mert megakadályozza az RNS másodlagos struktúrájának kialakulását.
A szervezetben a formaldehid hangyasavvá (HCOOH) alakul, növelve ezáltal a szervezet savasságát.
A formaldehid sok komplexebb
vegyület előállításához szükséges.
A legtöbb formaldehidet a polimerek és más anyagok szintetizálása során használják fel. Fenol, karbamid vagy melamin jelenlétében erős gyanta keletkezik belőle. Ezt a gyantát ragasztóként alkalmazzák. A
gyanta vízálló, így egyes szalvéták, törlőkendők is tartalmazzák. Hab
formájában kitűnő hőszigetelő. Az összes előállított formaldehid több mint
felét gyanta előállítása során használják fel. Mindezeken túl festékekben, és
egyes robbanóanyagokban is megtalálható.
A formaldehidet emberi és más
szövetek fertőtlenítésére, balzsamozására használják, mert azok így sokáig
eltárolhatók. Élelmiszerekben is megtalálható E240 néven.
Az Európai Unióban 2007. szeptember 22. óta tilos a használata,
mint tartósító vagy balzsamozószer.
A belégzés útján a szervezetbe kerülő formaldehid általában három forrásból
származhat:
formaldehid-alapú gyanták hő vagy kémiai hatások miatt bekövetkező bomlásából
vízben oldott formaldehid párolgásából
szerves vegyületek égéséből
A formaldehid mérgező, rákkeltő
hatású Építkezéseknél a levegőben
megengedett maximális mennyisége 0,1 ppm. Ezen koncentráció fölött a szem irritációját, nyálkahártyák égető érzését, asztmás embereknél a
tünetek erősödését, fulladást, valamint fejfájást okozhat. Az USA-ban mint lehetséges rákkeltő
anyagot tartják számon.
Ketonok
A ketonok láncközi
oxocsoportot (═O)
tartalmazó oxigéntartalmú szerves
vegyületek. Általános képletük: R1-CO-R2. A képletben
szereplő R1, R2 láncokat a keton
oldalláncainak nevezzük.
Szabályos nevüket a megfelelő
szénhidrogénlánc nevének végéhez illesztett -on végződéssel jelöljük. Az
-on végződés előtt feltüntetjük annak a szénatomnak a számát, amelyhez
az oxocsoport kapcsolódik. Így az aceton (CH3-CO-CH3) szabályos, genfi
nómenklatúra szerinti
neve propán-2-on. Egyes ketonoknak régies neve is használatos.
A ketonok legegyszerűbb
képviselője az aceton.
A kisebb- és közepes
szénatomszámú ketonok jellegzetes, az éterekéhez hasonló szagú folyadékok.
Forráspontjuk az alkoholokénál és a karbonsavakénál alacsonyabb, mivel nem képesek hidrogén-híd kialakítására, viszont a szénhidrogénekénél magasabb, mivel a poláris molekulák
dipól-dipól kölcsönhatásba léphetnek egymással. A kis szénatomszámú ketonok jól
oldódnak vízben, a szénatomszám növekedésével az oldhatóság egyre csökken, az ötös
szénatomszámú ketonok már vízben gyakorlatilag nem oldódnak. Az összes keton
jól oldódik alkoholban és éterben.
A ketonok oldalláncai jellegük
szerint szubsztitúciós, addíciós, vagy egyéb reakciókban vehetnek részt.
A ketonok az aldehidekkel ellentétben enyhe oxidációs hatásra nem oxidálódnak, így nem
adják sem az ezüsttükör-, sem a Fehling-próbát. Megfelelően erős oxidációs
hatásra (pl. HNO3) azonban lánchasadás mellett oxidálhatók, ekkor
különféle szénatomszámú karbonsavak keletkeznek.
A ketonok előállítása a nekik
megfelelő szekunder alkohol oxidációjával történhet. Előállíthatók továbbá a
megfelelő karbonsavak kalciumsóinak hevítésével is.
Aceton
Az aceton (INN: acetone) a ketonok legkisebb szénatomszámú képviselője. A ketonok jellemzője, hogy egy láncközi oxocsoportot, ún. ketocsoportot tartalmaznak. Az acetont Libavius fedezte fel 1595-ben, szerkezetét Dumas és Liebig határozta meg 1832-ben.[2] Jó tulajdonságai miatt az élet legkülönfélébb területein használják: körömlakklemosó, ill. műanyagok készülnek belőle. A vegyipar általános oldószerként alkalmazza.
Az aceton funkciós csoportja, mint az összes ketonnak, az oxocsoport, másképpen ketocsoport. Az oxo- és a ketocsoport között
a különbség, hogy az oxocsoport csak az oxigént és a hozzá tartozó kettős
kötést, a ketocsoport az oxigénatomhoz tartozó szénatomot is tartalmazza.
Az oxocsoport és a ketocsoport
Az aceton molekulája az
oxigénatom miatt poláris. A molekula részleges negatív pólusa az oxigén nagyobb elektronaffinitása (elektronegativitása) miatt az oxocsoportnál
található, a részleges pozitív pólus pedig az azzal ellentétes oldalon.
Az acetonmolekula alakja torzult
síkháromszög (ha a ketocsoport szénatomját vesszük központi atomnak). A
torzulást az oxocsoport pi-kötésének nagy térkitöltése okozza.
Színtelen, az éterekéhez hasonló szagú folyadék. Mind
poláris, mind apoláris oldószerekben kitűnően oldódik (vízzel, alkohollal,
éterrel, benzollal és kloroformmal korlátlanul elegyedik), ezért magát az
acetont is oldószerként alkalmazzák. Tűzveszélyes (lobbanáspont –17…–20°C),
alacsony forráspontú folyadék, szobahőmérsékleten is erősen párolog.
Az aceton két metilcsoportja
szubsztitúciós reakciókban vehet részt. Az aceton, mint a többi keton, nem tekinthető redukálószernek, nem adja sem az ezüsttükör-, sem
a Fehling-próbát. Erélyes oxidálószerek azonban
oxidálhatják, s láncszakadás mellett ecetsav, ill. hangyasav keletkezik.
Az aceton a megfelelő szekunder alkohol, a propán-2-ol forró réz-oxiddal való oxidációjával állítható elő.
CH3-CH(OH)-CH3 + CuO = CH3-CO-CH3 + Cu + H2O
Régebben előállították kalcium-acetát vagy ecetsav megfelelő katalizátor
jelenlétében történő hevítésével.
Iparilag főként a kumolból
történő fenolgyártás melléktermékeként állítják elő.
Az acetont univerzális
oldószerként alkalmazzák a vegyiparban, ezen kívül több fontos vegyi anyagot is
előállítanak belőle, például diaceton-alkoholt és metil-izobutil-ketont.
A robbanásveszélyes acetilént
acetonban feloldva, majd az oldatot kovaföldben felitatva palackozzák, ez a dissous gáz.
Az acetont a szépségipar is
használja, a körömlakklemosók gyakori hatóanyaga.
Az aceton a fenollal egy biszfenol
A nevű vegyületet alkot. A biszfenol A fontos komponense különböző
műanyagoknak, köztük a polikarbonátoknak, a poliuretánoknak és az epoxigyantáknak.
A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Acetonum néven hivatalos.