14. tétel
Észterek
Az észterek a szerves vegyületek egy csoportját alkotják. Alkoholokból (esetleg enolokból vagy fenolokból) és savakból keletkeznek egy molekula víz kilépésével (kondenzáció). A savak lehetnek karbonsavak vagy ásványi savak, ez alapján megkülönböztetnek karbonsavésztereket, illetve szervetlen (vagy más néven anorganikus) savak észtereit. A karbonsavészterek a karbonsavszármazékok egyik csoportját alkotják. A legfontosabb szervetlen savak, amelyekből észterek vezethetők le a foszforsav, a kénsav, a salétromsav, a salétromossav és a bórsav. Az észter név a német „essig-äther” kifejezésből ered, az etil-acetát egyik régies nevéből.
Általában jellemző az észterekre,
hogy hidrolízisre hajlamosak. Az észterek képződése alkoholokból és savakból
megfordítható reakció, a megfordítása az észterhidrolízis. Az észterek
gyakorlatilag teljes hidrolízise lúgok, például nátrium-hidroxid hozzáadásával valósítható meg.
Az ilyen folyamat neve elszappanosítás. (Az elszappanosítás név onnan
ered, hogy ezzel a módszerrel állítottal elő legrégebben szappant). Ekkor az
alkohol mellett a sav sója (NaOH esetén nátriumsója) keletkezik. A keletkező só
már nem tud reagálni az alkohollal, emiatt lesz a hidrolízis gyakorlatilag
teljes.
Az észtereknek többféle általános
előállítási módja létezik. Ha alkoholok és savak egymással reagálnak, észterek
keletkeznek. Az ilyen folyamat neve közvetlen észteresítés. Ez a reakciótípus
reverzíbilis.
Észterek keletkeznek alkoholok és
savanhidridek reakciójában is. Az ilyen reakciók könnyen végbemennek. Ekkor az
észter mellett egy sav keletkezik, ezért az ilyen folyamatok gyakorlatilag csak
egy irányban játszódhatnak le.
Alkoholokból és savkloridokból is
észterek nyerhetők. Az észter mellett sósav keletkezik. Az ilyen reakciók igen
hevesen játszódnak le, ezért általában valamilyen indifferens oldószert,
például piridint alkalmaznak.
A karbonsavakból és alkoholokból
származtatható észterek a karbonsavészterek. Szerkezetük úgy is levezethető,
hogy a karbonsavak karboxilcsoportjában található hidrogénatomot valamilyen
alkilcsoporttal helyettesítjük.
Ezeknek az észtereknek a kisebb
illetve a közepes szénatomszámú képviselői kellemes szagú folyadékok, gyakran gyümölcsésztereknek nevezik őket. Ez a név onnan ered,
hogy néhány képviselőjük a természetben megtalálható a gyümölcsökben, ezek
zamatanyagai. Ezek közül néhány kitűnő oldószer (például etil-acetát, butil-acetát). A nagyobb szénatomszámúak szilárd halmazállapotúak.
Ilyen észterek képződnek
közvetlenül alkoholokból és karbonsavakból közvetlen észteresedés során,
illetve karbonsavkloridok vagy karbonsavanhidridek és alkoholok reakciójával.
A karbonsavészterek jelentősége
nagy, számos képviselőjük a természetben elterjedt. Ide tartoznak a már
említett gyümölcsészterek, a zsírok illetve az olajok felépítésében részt vevő
gliceridek, illetve a viaszokban található nagy szénatomszámú alkoholokból és
karbonsavakból felépülő észterek.
Ide tartoznak az alkoholokból,
illetve a szervetlen savakból (salétromossav, salétromsav, kénsav, foszforsav,
bórsav) levezethető észterek.
A salétromossav észtereit
másképpen nitriteknek is nevezik. Ezek a vegyületek salétromossavból és
alkoholból állíthatók elő közvetlen észteresítéssel. Például etil-nitrit
képződése:
A salétromsavészterek
szintén közvetlen észteresedés során keletkeznek, alkoholokból és tömény
salétromsavból. A salétromsavészterek fontos képviselője a nitroglicerin (vagy helyesebben glicerin-trinitrát) amit robbanószerként,
illetve a gyógyászatban értágítóként alkalmaznak.
Mivel a kénsav kétértékű sav,
belőle normál és savanyú észterek is levezethetők. A savanyú észtereket (vagy
más néven félésztereket) alkil-hidrogénszulfátoknak, a normál észtereket
dialkil-szulfátoknak nevezik. Ha etil-alkoholt tömény kénsavval melegítenek,
félészter képződik.
A foszforsav észterei
biokémiai szempontból nagyon jelentősek. A cukrok savanyú foszforsavészterei
fontos szerepet játszanak a szénhidrát-anyagcserében. A nukleinsavakban is foszforsavészter-kötések találhatók.
Az észtereknek öt fontos
csoportjával foglalkozunk az alábbiakban:
1. Zsírok és olajok
2. Gyümölcsészterek
3. Viaszok
4. Foszfogliceridek
5. Szappanok
Zsírok és olajok:
A konyhában és a természetben
előforduló zsírok és nem illó olajok a glicerinnek nagy szénatomszámú, normális
láncú, telített és telítetlen karbonsavakkal képzett észterei, tudományos
elnevezésük alapján trigliceridek.
Értelmezzük kicsit lassabban az előző mondatot. Tehát a zsírok és nem illó
olajok tudományos neve trigliceridek. A trigliceridek kétféle kémiai alkotóból
állnak, egy háromértékű alkoholból, a glicerinből és valamilyen karbonsavból. A
leggyakoribb esetben a glicerinhez palmitin-, sztearin- vagy olajsav
kapcsolódik. A szobahőmérsékleten szilárd triglicerideket zsíroknak, a
folyékonyakat olajoknak nevezzük. Az említett szerves vegyületek
összegképletével már találkoztál, de ismétlésként ismét megtekintheted.
glicerin |
palmitinsav |
sztearinsav |
olajsav |
|
C15H31-COOH |
C17H35-COOH |
C17H33-COOH |
Nézzük meg a karbonsavak
szerkezeti képletét is!
palmitinsav |
|
sztearinsav |
|
olajsav |
|
Most nézzük meg az észterképződés
folyamatát. Ehhez a glicerin hidroxil-, illetve a karbonsavak karboxilcsoportját
kell vizsgálnunk. Vízkilépéssel a következő történik:
A keletkező kötést észterkötésnek
nevezzük. A trigliceridek esetében a glicerin valamennyi hidroxilcsoportjához
kapcsolódik egy-egy karbonsav észterkötéssel. Elképzelhető, hogy mindhárom
hidroxilcsoporthoz azonos, de az is, hogy különböző zsírsav kapcsolódik.
Az állatizsíradékokban aránylag több telített karbonsav van, ezek általában
állati eredetűek (vaj, disznózsír, marhafaggyú), növényi eredetű pl. a
kókuszzsír. A telített karbonsavészterek (a zsírok) fontos energiaforrások és
tartalék tápanyagok az állati szervezetekben. Az olajokban telítetlen karbonsav
van, főként növényi eredetűek (napraforgó, lenolaj, olivaolaj), de léteznek
állati eredetű olajok is (pl. halolaj). Az olajok szintén energiaforrásként és
tartalék tápanyagként szolgálnak. A telítetlen karbonsavészterekben a kettős
kötések hidrogénnel telíthetők, így készül pl. növényi olajból a margarin.
Gyümölcsészterek:
A gyümölcsökben előforduló, azok
íz- és aromaanyagát adó vegyületek is az észterek közé tartoznak. Ennek
megfelelően ők is alkoholokból és karbonsavakból épülnek fel. A
gyümölcsészterekben kis szénatomszámú karbonsavak és kis szénatomszámú,
egyértékű alkoholok kapcsolódnak össze. Ezeket az észtereket a széles körben
állítja elő az élelmiszer-, az alkohol- és az illatszeripar.
Viaszok:
A gyümölcsök héját vagy a bogarak
szárnyát bevonó, védő, finom viaszréteg szintén észter. A természetes viaszok
nagy és páros szénatomszámú telített karbonsav és ugyanilyen típusú alkoholok
észterei. Például a méhviasz C26-C28 karbonsavak és C30-C32alkoholokkal
képzett észtereinek keveréke. Hasonló típusú molekula az emberi szervezetben a
koleszterin.
Foszfogliceridek esetében a
glicerin egyik hidroxilcsoportja foszforsavval létesít észterkötést, a másik
kettőhöz valamilyen karbonsav csatlakozik. A molekulának a foszforsav része
(feji rész) poláris, a karbonsavláncokat tartalmazó része (farki rész)
apoláris.
A foszfoglicerideknek jelentős
szerepük van a sejtmembránok kialakításában. A sejteket határoló membrán két
rétegből áll, kifelé mindig a poláris részek (feji rész) helyezkednek el, míg
befelé az apolárisak (farki rész).
A mellékelt (sejtmembrán) ábrán a
lilás színű gömböcskék szimbolizálják a feji részt, a sárga szálak a farki
részt. A barnás részek, amelyek egy része átér a membránon, másik része nem
fehérjéket jelölnek, az ezekhez kapcsolódó zöld színű láncok szénhidrátok.
A sejteknek azokat az
alkotórészeit, amelyek vízben nem, csak ún. "zsíroldószerekben"
oldódnak, összefoglaló néven lipideknek
nevezzük.