16. tétel
Szénhidrátok
A szénhidrátok
(szacharidok) élő szervezetek által termelt, szén, oxigén és hidrogéntartalmú szerves vegyületek, melyekben a H:O arány legtöbbször 2:1 (mint
a vízben), ezért régen a szén hidrátjainak gondolták őket. A
szénhidrátok hevítéssel, vagy erélyes vízelvonó szer hatására (például tömény kénsav) szénre és vízre bonthatók. Fontos szerepük, hogy energiát
szolgáltatnak a szervezetben: a bevitt energia 50-70%-a szénhidrátokból
származik.[1] A szénhidrátok más fontos szerves molekulák felépítésében is
részt vesznek: az RNS ribózt, a DNS dezoxiribózt tartalmaz.
Szénhidrátok közé tartoznak a cukrok,
keményítő, cellulóz is. Jelentőségük tehát igen nagy, hiszen az
élőlények energiatartaléka, táplálék, a növényi szövetek váza is szénhidrát.
A szénhidrátok többnyire gyűrűs vegyületek, ahol a szénlánc egy oxigénatomon keresztül záródik gyűrűvé. A
szénhidrátok azonban oldott állapotban (kiváló oldószerük
pl: a víz) lánccá nyílnak ki. A szénhidrátok felfoghatóak polidiroxi
vegyületeknek is, hiszen több alkoholos hidroxilcsoportjuk is van. Két alapvető
típust különböztetünk meg:
A szénhidrátokban az alábbiak
alapján megtalálható funkciós csoportok:
A legegyszerűbb szénhidrátok,
általában 3, 4, 5, 7, de leggyakrabban 6 szénatomot tartalmazó molekulák. Vízben jól oldódnak, édes ízűek (például szőlőcukor,
gyümölcscukor). Ezek a hat szénatomos cukrok a C6H12O6
összegképlettel jellemezhetők. Ez az összegképlet a gyakorlatban 64 különböző
vegyületet (izomereket; α, β, L, D) jelenthet, de a
gyakoribb változatok száma kevesebb. (A fent említett glükóz és fruktóz
mellett a mannóz és galaktóz is hexóz.)
A monoszacharidok vizes
közegben redukáló hatásúak, ami annak köszönhető,
hogy a gyűrű az oxigénatomnál felhasad, nyílt láncú molekulává alakul. A
felszakadás helyén lévő glikozidos hidroxilcsoport pedig aldehid-
vagy ketoncsoporttá alakul. Ezáltal a szénhidrátokat két fő csoportba
oszthatjuk:
Szintén a térszerkezetbeli
különbségre vezethető vissza, hogy – noha az összegképletük megegyezik – a
gyümölcscukrot 2-3 -szor édesebbnek érezzük a szőlőcukornál.
Két monoszacharid molekulából
képződnek vízkilépéssel. A kapcsolat a két glikozidos hidroxilcsoport,
vagy egy glikozidos hidroxilcsoport és egy alkoholos hidroxilcsoport
között jön létre.
A molekula létrejöhet két
egyforma (például 2 glükóz → (2 α-glükóz)maltóz, (2
β-glükóz)cellobióz), vagy két különböző monoszacharid (1
β-fruktóz + 1 α-glükóz) → szacharóz, répacukor) kapcsolatából.
Szintén édes ízű, vízoldékony
vegyületek.
Az előző „gondolatmenetet”
folytatva, egyre több monoszacharid-egység kapcsolható össze, és a kialakult makromolekula mérete szerint beszélünk oligo- vagy poliszacharidokról.
Számos módosulat és elképzelhető
vegyület közül a legfontosabbak:
A keményítő a növények egyik legfontosabb energiaraktára, melyet az állatok is képesek felhasználni táplálkozásuk során. A glikogén az
állatok energiaraktára. A cellulózt a magasabbrendű élőlények nem, csak
egyes baktériumok képesek megemészteni, így
szerepe elsősorban a növényi sejtek falának erősítése.
A poliszacharidokat enzimekkel, vagy savas hidrolízissel lehet kisebb alkotórészeikre (oligo-,
di-, majd monoszacharidokká) bontani.
A poliszacharidok vízben nem
(vagy csak nagyon rosszul) oldódnak, ízüket nem érezzük édesnek. Megjelenési
formájuk nagyon változatos lehet.
Glükóz
A glükóz (szokásos hárombetűs rövidítése: Glc) – köznapi nevén szőlőcukor – egy monoszacharid, pontosabban aldohexóz. Fontossága a biológiai folyamatokban alapvető: a sejtek energia- és metabolitforrásként hasznosítják. Bioszintézise szén-dioxidból és vízből kiindulva fotonenergia felhasználásával történik a zöld növényekben a fotoszintézis során. Élő szervezetben a glükóznak csak a D enantiomerje fordul elő, melyet dextróznak neveznek. Az L-glükóz biológiailag inaktív, a sejtek nem tudják hasznosítani.
A glükóznak nyílt láncú és gyűrűs
alakja is létezik. A nyílt láncú alakjának lánca hatszénatomos, elágazás
nélküli lánc. Az 1-es szénatom egy formilcsoport része, a többi öt szénatomhoz
egy-egy hidroxilcsoport kapcsolódik. A nyílt láncú alak
4 aszimmetriás szénatomot tartalmaz.
A glükóz gyűrűvé is záródhat.
Legstabilabb a szék
alakú, hattagú, piranózgyűrűs alakja. A piranózgyűrűs glükóz
neve glükopiranóz. Gyűrűvé záródáskor a 5. szénatomon lévő hidroxilcsoport és a
formilcsoport között intramolekuláris félacetál kötés jön létre, laktolgyűrű alakul ki. A gyűrűvé záródás
következtében az eredetileg a formilcsoportot alkotó szénatom (1-es szénatom)
is aszimmetriássá válik. Az ezen a szénatomon a gyűrűvé záródáskor kialakuló
ún. glikozidos hidroxilcsoportnak kétféle térállása lehetséges.
Éppen ezért a gyűrűs D-glükóznak kétféle anomer módosulata lehetséges:
α-D-glükóz és β-D-glükóz (α-D-glükopiranóz és
β-D-glükopiranóz) . Az α és a β alak átalakulhat egymásba. Az
α-alak optikai forgatóképessége +112°, a β-alak optikai
forgatóképessége +18,7°. A D-glükóz vizes oldatában egyensúlyi elegy alakul ki, ez körülbelül 62%
β-D-glükózt, 38% α-D-glükózt és kevés nyílt láncú D-glükózt
tartalmaz, az oldat forgatóképessége ekkor +52,7°. Az α módosulatban a
glikozidos hidroxilcsoport a gyűrű tengelyével párhuzamos (axiális) helyzetű, a
β módosulatban a tengelyre merőleges (ekvatoriális) helyzetű. A két módosulat
közül a β a stabilabb.
A glükóz piranózgyűrűjének a
ciklohexánszármazékokhoz hasonlóan kétféle székalkata lehetséges. A
szénhidrátkémiában a kétféle székalkatú konformáció jelölése C1 illetve 1C. Az
α-D glükóz és a β-D-glükóz esetében a C1 konformáció a stabilabb,
mert így a hidroxilcsoportok (α-D-glükóz esetén a glikozidos
hidroxilcsoportot kivéve) és a CH2OH csoport a kedvezőbb,
ekvatoriális helyzetbe kerülnek. Az α-L-glükóz és a β-L-glükóz esetén
azonban az 1C konformáció a kedvezőbb.
Az aldohexózok nyílt láncú alakja
4 aszimmetriacentrumot tartalmaz. Ezek az aszimmetriacentrumok nem azonos
telítettségűek. Így 24=16-féle aldohexóz lehetséges. Ezek közül 8 a
D-sorozathoz, 8 az L-sorozathoz tartozik. Csak néhány található meg közülük az
élő szervezetben, ezek többsége a D-módosulat. A legjelentősebbek a D-glükóz, a
D-mannóz és a D-galaktóz. Ha az aldohexóz hattagú
laktolgyűrűvé (piranózgyűrűvé) záródik, új aszimmetriacentrum alakul ki, a
glikozidos hidroxilcsoportnak kétféle térállása lehetséges. Tehát 25=32
sztereoizomer lehetséges.
A D-glükóznak könnyen
előállítható a két anomerje (α-D-glükóz, β-D-glükóz) külön-külön:
vizes oldatból az α, piridinből a β módosulat
kristályosodik ki. Ha a tiszta α-, vagy a tiszta β-módosulatot vízben
feloldva az tapasztalható, hogy az oldat forgatóképessége változik: az
α-anomer oldatának a kezdeti optikai forgatóképessége (+112°) az
egyensúlyi oldatnak megfelelő +52,7°-ra csökken, a β anomer oldatának
kezdeti +18,7°-os optikai forgatóképessége +52,7°-ra növekszik. Az optikai
forgatóképességnek ezt a változását mutarotációnak nevezzük. Ennek az a
magyarázata, hogy a glükóz két módosulata könnyen át tud alakulni egymásba, és
az átalakulások következtében egy egyensúlyi elegy alakul ki.
A glükóz savakkal nem reagál. Lúgok hatására izomer
átalakulásokat mutat, a
D-glükóz D-fruktózzá és D-mannózzá alakul át. A háromféle cukor egyensúlyi keveréket alkot.
Erélyesebb lúgos behatás hatására oxiredukciós folyamatok mennek végbe.
Ha a glükóz formilcsoportja
hidroxilcsoporttá redukálódik, egy nyílt láncú hatértékű alkohol, D-szorbit keletkezik. A D-szorbit cukoralkohol. Édes ízű szilárd anyag, ami a természetben gyümölcsökben fordul
elő. Édesítőszerként használják.
A glükóz lúgos közegben könnyen
oxidálódik. Enyhébb oxidáció hatására (pl. brómos víz, híg HNO3) szelektíven a glükóz aldehidcsoportja
oxidálódik karboxilcsoporttá, glükonsav keletkezik. A glükonsav aldonsav. Instabil, könnyen γ-laktonná alakul.
A glükóz redukáló hatású, Fehling-próbát, ezüsttükör-próbát mutatja. Ez a glükóz nyílt láncú
alakjában jelenlévő aldehidcsoporttal magyarázható. Fehling-és
ezüsttükör-próbakor is a glükóz enyhe oxidációja játszódik le.
A glükóz erélyesebb oxidációjakor
(pl. tömény HNO3 hatására) cukorsav keletkezik. Ekkor az
aldehidcsoport és a láncvégi hidroxilcsoport oxidálódik karboxilcsoporttá. A
cukorsav az aldársavak közé tartozik.
Ha a glükóz aldehidcsoportja
védett (pl. glikozidkötés védi), akkor a láncvégi
hidroxilcsoport oxidálódik karboxilcsoporttá, glükuronsav keletkezik. A glükuronsav az uronsavak közé tartozik. Laktolgyűrűt képez. A karboxilcsoport a
γ helyzetű hidroxilcsoporttal γ-laktongyűrűt is képezhet. A D-glükuronsavank
a szervezetben a méregtelenítésben van szerepe.
Szabad állapotban előfordul a
természetben egyes gyümölcsökben (pl. a szőlőben, innen a szőlőcukor név). A vérben a koncentrációja állandó, 60–100 mg/100 ml. Diszacharidok (pl. szacharóz, maltóz, cellobióz, laktóz) és poliszacharidok (pl. keményítő, glikogén, cellulóz) alkotórésze. A természetben csak a D-glükóz fordul elő.
A glükóz iparilag keményítő
(például kukorica- vagy burgonyakeményítő) savas vagy enzimes hidrolízisével állítható elő. A
burgonyakeményítő savas hidrolízisekor keletkező glükózt „krumplicukornak”
szokás nevezni.
Szacharóz
A szacharóz vagy étkezési cukor (nádcukor, répacukor, juharcukor) egy diszacharid, melyet egy glükóz és egy fruktóz molekularész alkot (C12H22O11). IUPAC elnevezése : α-D-glukopiranozil-(1↔2)-β-D-fruktofuranóz. A növények termelik és a heterotróf élőlények fontos tápláléka.
Előfordulás:
Igen elterjedt a növényvilágban.
Különösen sokat tartalmaz a répa, Beta vulgaris, amelynek nemesített (vagyis
nagy cukortartalmú, de fajilag azonos formája a cukorrépa.
A cukornád a trópusokon terem, régebben csak ebből készítettek cukrot,
amely Európában drágaságként volt ismeretes ("nádméz").
Marggraf mutatta ki 1749-ben, hogy a közönséges répa is 3...4 % cukrot
tartalmaz ezt nemesítéssel 20...22 %-ra lehet növelni.
Fizikai és
kémiai tulajdonságok:
A szacharóz, monoklin kristályos anyag.
Olvadáspontja 180°C körül van,
szennyeződések és nedvesség jelenlétében azonban ennél jóval alacsonyabb.
Hosszabb ideig 100-180°C hőmérsékleten tartva megbarnul, elbomlik (karamelizálódik). (Vizes oldatban már 80°C körül megfigyelhető
bomlás.)
Vízben jól oldódik, tömény oldata sűrű. (Melegítéssel az oldódás erőteljesen növekszik.)
Cukoroldatok a polarizált fény síkját jobbra forgatják. (20°C-on a répacukor
fajlagos forgatóképessége [a]D=+66,5°.)
Ezen a jelenségen alapszik a cukortermékek és cukortartalmú
nyersanyagok (répa) cukortartalmának meghatározása. (A képen egy
ilyen eszköz látható.)
Savval hidrolizálva glükózt, és a fruktózt ad (invertcukor).
Előállítás:
Fontos megjegyezni, hogy a cukrot
a növények "gyártják". A cukorgyár csak kivonja, tisztítja és kristályosítja a cukorrépában található diszacharidot.
A cukorrépából történő cukorgyártás
során a felszeletelt répából meleg vízzel diffuzőrökben (a képen)
kivonják a cukrot.
A szennyezett cukoroldatot mésszel kezelik amitől a benne lévő növényi savak oldhatatlan kalciumsók
formájában kiválnak.
Ezután a mész fölösleget szén-dioxid bevezetésével CaCO3-tá alakítva kicsapják.
Ezután az oldatot leszűrik, vákuumban bepárolják, míg a cukor kristályosodása megindul.
A cukoroldat barna színű és a kivált nyerscukor kristályok is sárgák a felületükhöz tapadó réteg miatt.
A nyerscukrot centrifugákban tisztítják meg a sűrű barna anyalúg, az úgynevezett melasz
fölöslegétől, azután forró gőzt vezetnek be, ami a kristályokon lecsapódik és feloldja a melasz
réteget, majd kicentrifugálódik.
A kristályokat ezután vízben oldják, az oldatot csontszénnel derítik és újból bepárolják. A kapott kristályok már igen tiszták.
A cukor a legnagyobb
mennyiségben előállított tiszta kémiai vegyület. Évente több 10 millió tonnás mennyiségben állítják elő a
világon.
Felhasználás:
Mindenféle "édesítésre"
a konyhában és az élelmiszeriparban.
Fehér színű, kristályos, édes ízű
anyag. Vízben jól oldódik. A szacharózban α-D-glükopiranóz (piranóz gyűrűs
D-glükóz, α-anomer) és β-D-fruktofuranóz
(furanóz gyűrűs D-fruktóz, β módosulat) kapcsolódik egymáshoz, 1-2
kötéssel. Mindkét cukor glikozidos hidroxilcsoportja alkotja a kötést. Emiatt sem a
glükóz, sem a fruktóz gyűrűje nem képes felnyílni, és nem tud szabad oxocsoport
kialakulni. Ezért a szacharóz nem redukáló diszacharid, és nem mutarotál. Viszont savval főzve hidrolizál és alkotórészeire esik szét, s a
keletkező monoszacharid redukáló hatása már kimutatható.
A szacharóz jobbra forgat, optikai forgatóképessége +66,5°. A szacharóznak savval
főzés után az optikai forgatóképessége megfordul, balra forgat. Ennek az az
oka, hogy a savval főzés hatására a glükóz és a fruktóz közti kötés felbomlik,
szabad glükóz és fruktóz 50-50%-os keveréke keletkezik. A kapott keveréket invertcukornak
nevezzük. Az invertcukorban a fruktóz nagyobb mértékben forgat balra (optikai
forgatóképessége -92,4°), mint a glükóz jobbra (optikai forgatóképesség
(egyensúlyi elegy esetén): +52,7°). Az invertcukor optikai forgatóképessége
-39,7°. A szacharóz hidrolízisének neve: invertálás. A hidrolízis során nemcsak
az optikai forgatóképesség változik meg: a keletkezett keverék redukáló
tulajdonságú. (A szabad glükóz és fruktóz laktolgyűrűje felnyílhat.)