17. tétel
Aminosavak, fehérjék
Aminosavak
Az aminosavak (más néven amino-karbonsavak)
olyan szerves vegyületek, amelyek molekulájában aminocsoport (-NH2)
és karboxilcsoport (-COOH) egyaránt előfordul.
Az α-aminosavak kiemelkedő jelentőségűek az élővilág számára, mivel a fehérjemolekulák (proteinek) építőkövei. (Az α-aminosavak közös szerkezeti jellemvonása,
hogy molekuláikban egy aminocsoport és egy karboxilcsoport kapcsolódik
ugyanahhoz a szénatomhoz.)
Az aminocsoportnak a
karboxilcsoporthoz viszonyított helyzete alapján α-, β-, γ- stb.
aminosavakról beszélünk. A fehérjék kizárólag α-aminosavakból épülnek fel.
A többi biológiailag általában jelentéktelen. Az egyetlen élettani
jelentőséggel bíró β-aminosav a β-alanin, ennek származékai a pantoténsav és a koenzim-A. Lényeges még az agy
anyagcseréjének egyik eleme, a γ-aminovajsav (GABA), valamint a vitamin
hatású p-amino-benzoesav.
Az élő szervezetekben 25-féle α-aminosav található, ezek közül 20
fehérjeépítő. Ezek kapcsolódási sorrendje az aminosav szekvencia, a
fehérjék elsődleges szerkezete.
A szervezet fehérjéinek és egyéb nitrogéntartalmú alkotórészeinek
felépítéséhez, és ezek újraképzéséhez szükséges aminosavakat a táplálék
fehérjéi adják. A fehérjeszükséglet tehát aminosav szükségletet jelent. Az
emberi szervezetben 14-16% a fehérje-, és hozzávetőlegesen 0,1% a szabad
aminosavtartalom.
Röv. |
Teljes név |
Oldallánc típusa |
Tömeg |
pK1 |
pK2 |
pKr (R) |
||
A |
Ala |
89,09 |
6,11 |
2,35 |
9,87 |
|||
C |
Cys |
hidrofób (Nagano, 1999) |
121,16 |
5,05 |
1,92 |
10,70 |
8,37 |
|
D |
Asp |
133,10 |
2,85 |
1,99 |
9,90 |
3,90 |
||
E |
Glu |
savas |
147,13 |
3,15 |
2,10 |
9,47 |
4,07 |
|
F |
Phe |
hidrofób |
165,19 |
5,49 |
2,20 |
9,31 |
||
G |
Gly |
hidrofil |
75,07 |
6,06 |
2,35 |
9,78 |
||
H |
His |
155,16 |
7,60 |
1,80 |
9,33 |
6,04 |
||
I |
Ile |
hidrofób |
131,17 |
6,05 |
2,32 |
9,76 |
||
K |
Lys |
bázikus |
146,19 |
9,60 |
2,16 |
9,06 |
10,54 |
|
L |
Leu |
hidrofób |
131,17 |
6,01 |
2,33 |
9,74 |
||
M |
Met |
hidrofób |
149,21 |
5,74 |
2,13 |
9,28 |
||
N |
Asn |
hidrofil |
132,12 |
5,41 |
2,14 |
8,72 |
||
P |
Pro |
hidrofób |
115,13 |
6,30 |
1,95 |
10,64 |
||
Q |
Gln |
hidrofil |
146,15 |
5,65 |
2,17 |
9,13 |
||
R |
Arg |
bázikus |
174,20 |
10,76 |
1,82 |
8,99 |
12,48 |
|
S |
Ser |
hidrofil |
105,09 |
5,68 |
2,19 |
9,21 |
||
T |
Thr |
hidrofil |
119,12 |
5,60 |
2,09 |
9,10 |
||
V |
Val |
hidrofób |
117,15 |
6,00 |
2,39 |
9,74 |
||
W |
Trp |
hidrofób |
204,23 |
5,89 |
2,46 |
9,41 |
||
Y |
Tyr |
hidrofób |
181,19 |
5,64 |
2,20 |
9,21 |
10,46 |
Az aminosavak ikerionos
szerkezetűek, azaz nem egyszerű aminocsoportot és karboxilcsoportot
tartalmaznak (1. kép), hanem pozitív töltésű ammónium- és negatív töltésű
karboxilátcsoportot, a savas karboxilcsoport és a bázikus aminocsoport
kölcsönhatása következtében (2. kép). Tehát ikerionok szilárd
halmazállapotban, és vizes oldatban egyaránt. Ezzel magyarázható az, hogy
szilárd anyagok és nagyon magas az olvadáspontjuk. Sőt, meg sem olvadnak, hanem
az olvadási hőmérsékleten bomlanak. Ugyanakkor jól oldódnak vízben (poláros
oldószer), de nem oldódnak apoláros szerves oldószerekben.
A legtöbb α-aminosav optikailag
aktív, két tükörképi izomerje (enantiomerje) lehetséges. A
fehérjeépítő α-aminosavak a jobbra forgató, de L-sorozatbeli tejsavval
azonos térszerkezetűek, tehát az L-sorozatba tartoznak. Kivétel a
glicin, amely optikailag nem aktív.
Az aminosavak ún. amfoter
tulajdonságú vegyületek, vagyis amfolitok: savakkal szemben gyenge bázisként, bázisokkal (lúgokkal) szemben gyenge savként viselkednek. Tehát vizes
oldatban egyaránt semlegesítik az erős savak illetve erős bázisok kis mennyiségét, illetve lényegesen tompítják azokat. Az ilyen
anyagokat puffernek nevezzük. (A vasúti kocsik ütközőjét hívják így
németül.) Ennek óriási szerepe van az élő szervezetekben, mivel azok mind vizes
oldatok. Kivédik azokban az elsavasodást, illetve lúgosodást.
Az aminosavakra egyaránt
jellemzőek a karboxilcsoport és az aminocsoport reakciói.
Vizes oldatban, egy meghatározott
pH értéken, az illető aminosav izoelektromos pontján (PI), egyenlő
mértékben ionizált az aminosav mindkét csoportja: kifelé semleges, elektromos
erőtérben ionmigrációt nem mutat. A legtöbb aminosav izoelektromos pontja
közelítőleg semleges pH-nál van. A savas oldalláncú aminosavak izoelektromos
pontja savas pH-nál van, a bázikus oldalláncúaké pedig bázikus pH-nál.
A karboxilcsoport K1 disszociációs
állandója szám
szerint megegyezik annak az oldatnak a hidrogénion-koncentrációjával (H1), amelynél az ionizálatlan és az
ionizált karboxilcsoportok száma egyenlő: K1
= (H1), illetve pK1 = pH1
( ahol a pK1 = -logK1, és pH1
= -logH1).
Hasonlóképpen egy pH2-érték rendelhető a bázikus
aminocsoport ionizációjára jellemző K2
és a pK2 értékekhez.
Az izoelektromos pont
hidrogénkitevőjét (PI) a következő képlettel számíthatjuk ki: PI = (pK1 + pK2
)/2
(Ezek az értékek megtalálhatóak a
"Fehérjeépítő aminosavak" táblázatban.)
Az aminosavak peptidkötéssel
kapcsolódnak egymáshoz, vízkilépés közben.
Két aminosavból dipeptid, háromból tripeptid, sokból polipeptidlánc
képződik. A fehérjemolekulák tehát sok aminosavrészből felépülő polipeptidláncok.
Két különböző aminosavból két
különböző dipeptid épülhet fel aszerint, hogy melyik aminosavrész N-terminális
és melyik C-terminális:
A glicil-alanin ( H-Gly-Ala-OH
) képlete:H2N − CH2
− CO − NH − CHCH3 − COOH
(bal oldali molekulamodellek)
Az alanil-glicin (H-Ala-Gly-OH)
képlete: H2N − CHCH3
− CO − NH − CH2 − COOH
(jobb oldali molekulamodellek)
A két dipeptid - a glicil-alanin
és az alanil-glicin - konstitúciós izomerje egymásnak; ezek különböző sajátságú
anyagok.
Három különböző aminosavból már
hat különböző szerkezetű tripeptid vezethető le. Következésképpen az egymáshoz
kapcsolódó aminosavak számának növekedésével rohamosan nő a sorrendi
lehetőségek száma. A kombinatorika szabályai szerint n számú különböző aminosav
n! (1,2,3…,n)-féle sorrendben kapcsolódhat egymáshoz. Így tíz különböző
aminosavból felépülő dekapeptid esetében már 3 628 800 szerkezeti lehetőséget
jelent, pedig hol van az még a fehérjeláncok méretétől!
Ezzel magyarázható az élő
szervezetekben előforduló fehérjék rendkívüli változatossága. A fehérjeláncokat
az egymáshoz kapcsolódó aminosavak milyensége, száma és sorrendje jellemzi.
A fehérjék savas hidrolízisének
eredményeként aminosavak (tömény sósavval főzve azok sósavas sói) keletkeznek.
Alapvető fontosságú
(esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az
emberi vagy állati szervezet nem, vagy csak elégtelen mennyiségben képes
előállítani.
Az emberi szervezet számára 9
aminosav esszenciális:
Minden állatfajta számára más-más
aminosavak esszenciálisak.
A fehérjék biológiai értékét
esszenciális aminosav tartalmuk határozza meg. Az elsőrendű, (komplett)
fehérjék valamennyi esszenciális aminosavat a megfelelő mennyiségben, arányban
tartalmazzák, ezért egyedüli fehérjeforrásként is elegendőek. Ebbe a csoportba
az állati eredetű fehérjék tartoznak, mint a tojás, tej, hal, vagy a húsfélék.
A másodrendű (inkomplett)
fehérjék egyes esszenciális aminosavakban hiányosak, ezért önmagukban elégtelen
fehérjeforrások. Azonban a komplett, vagy egy másik inkomplett fehérjével
kiegészítve teljes értékűvé tehetők. A másodrendű fehérjék csoportját zömében a
növényi fehérjék alkotják.
Az emberi szervezet megfelelő
energiabevitel mellett fehérjementes étrendben is használ fel fehérjét. Ez az
endogén fehérjeveszteség a vizeletben, székletben, a verejtékben, és más
váladékokban (köröm, haj, hámló bőr) lévő nitrogén meghatározásával ki is
mutatható. Pl: Egy 70 kg-os férfi endogén fehérje-vesztesége 24 g/nap. Ezt
abszolút fehérjeminimumnak is nevezik.
Az a legkisebb fehérjebevitel,
amellyel a szervezet nitrogénegyensúlya éppen elérhető. Vagyis a bevitt fehérje
nitrogéntartalma egyenlő a vizelettel, széklettel, verejtékkel, és egyéb
módokon ürített nitrogén mennyiségével. Egy egészséges, 70 kg-os, fiatal
férfi fehérjeminimuma 42 g/nap.
Gyermekek
fehérjeszükséglete A bevitt
fehérjének fedeznie kell a növekedéshez szükséges mennyiséget, a növekedés
viszont nem egyenletes, ezért a fehérjebevitelt úgy kell megállapítani, hogy
mindenkor elegendő fehérje álljon rendelkezésre. Ez a mennyiség az életkor
függvényében 32-75g/nap.
Felnőttek
fehérjeszükséglete Vegyes
táplálkozás mellett figyelembe kell venni a fehérjék emészthetőségét, valamint
az aminosav-összetételt jelző biológiai értékeket, a hazai táplálkozási
szokásokat, a fehérjék kölcsönös kiegészítő (komplettáló) hatását. Így a
testtömegre számított fehérjebevitel, 1 g/ttkg javasolt aktívan nem sportoló
személyeknek. Sportolóknak ennél többre is szükségük lehet (1.5-2g/ttkg).
Terhesek
fehérjeszükséglete Vegyes
táplálkozás mellett, a terhesség teljes időtartama alatt, 10 g/nappal több
bevitelre van szükség, mint a terhességet megelőzően.
Szoptatás
alatti fehérjeszükséglet Mivel az anyatej átlagos fehérjetartalma 1,2-1,3 g/100 g, ezért a
100 g elválasztott tejre 2,4 g fehérjét kell bevinni. Vagyis az első 6 hónapban
napi 20 g, míg a hetedik hónaptól napi 15 g többlet fehérjebevitel ajánlott.
Az idősek
fehérjeszükséglete Az életkor
előrehaladtával változik a testösszetétel, az élettani funkciók, a fizikai
aktivitás, az elfogyasztott táplálék mennyisége, de egyben csökken a fehérjék
hasznosulása is, ezért a 60 évesnél idősebbek részére 1,2-1,5 g/ttkg bevitel
ajánlott.
Az aminosavak molekulájában
előforduló aminocsoport (-NH2) és karboxilcsoport (-COOH) érdekes
lehetőséget vet föl az életformáló aminosavak keletkezésére. Ezek olyan
bolygófelszínek közelében keletkezhettek, ahol mindkét oldószer, az ammónia is
és a víz is fontos szerepet játszott. Ha az aminosavak közül a 20
fehérjealkotót vizsgáljuk, sorba rendezhetjük őket a vizes jelleg és az
ammóniás jelleg súlya szerint. A vizes oldalt képviseli az OH gyök és a COOH
gyök, míg az ammóniás oldalt az (-NH2) gyök és a HNOOH gyök. Az ábra
bal oldalán az elrendezés mintáját mutatjuk be a kis hatszögekkel. Az ábra jobb
oldala az élet fehérjéit alkotó aminosavak víz-ammónia
"szimmetriáját" szemlélteti.
Fehérjék
A fehérjék aminosavak lineáris polimereiből felépülő szerves makromolekulák.
A fehérjék aminosav sorrendjét a gének nukleotid szekvenciája kódolja a genetikai kódszótárnak megfelelően. A fehérjék kialakításában a 20 féle
"proteinogén" amiosav vesz részt, melyek szomszédos amino és karboxil
csoportjaik között kialakuló peptidkötés révén kapcsolódnak egymáshoz,
így kialakítva a fehérjék elsődleges szerkezetét, amit aminosav szekvenciának
is nevezünk. A funkcióképesség megszerzéséhez, vagy a megfelelő szabályozás
érdekében gyakran találkozunk az aminosav oldalláncok utólagos
(poszt-transzlációs) módosításával. Egyes polipeptidek kialakításában több ezer
aminosav is részt vehet, míg azokat, melyek kevesebb (<30) aminosavból
épülnek fel, és nincs határozott harmadlagos szerkezetük szokás peptideknek
nevezni, bár a peptid-fehérje megkülönböztetést elég lazán kezeli a tudományos
nomenklatúra.
A fehérjék fontos biológiai szerepét jellemzi, hogy minden sejtben lejátszódó folyamatban részt vesznek. Számos fehérje enzimaktivitást mutat, azaz valamilyen biokémiai folyamat katalizátoraként
segítik elő a sejt életben maradását. Fehérjék rendelkezhetnek stabilizáló,
szerkezeti funkcióval is: sejt alakjának kialakítása (aktin, mikrotubuláris sejtváz,
intermedier filamentum), sejten belüli transzportfolyamatok lebonyolítása
(dinei, kinezin, miozin) mozgatás (akto-miozin
rendszer). Más fehérjék a sejt és környezete közötti információ áramlás
megvalósítása révén teszik lehetővé, hogy a sejt érzékelni tudja, és reagálni
tudjon a külvilág ingereire.
Habár már Berzelius 1838-ban a fehérjéknek a görög eredetű protein nevet adta (melynek
jelentése: „elsődleges fontosságú”), valódi szerepük felfedezéségig 1926-ig várni kellett, mikor Summer bebizonyította, hogy az ureáz nevű enzim egy fehérje. Az első
fehérje, melynek aminosav szekvenciáját megismerhettük az inzulin volt. Ezért az eredményéért Frederich Sanager 1953-ban kémiai Nobel-díjat kapott. Max F. Perutz-t és John C. Kendrew-t 1962-ben kémiai
Nobel díjjal jutalmazták a mioglobin szerkezetének röntgen
krisztallográfiás módszerrel történő megoldásáért, mely az első megismert atomi
szintű fehérje térszerkezet volt. Mára az ismert fehérje szekvenciák száma, a
genomikai programoknak köszönhetően a milliós méretet is meghaladta, míg az
ismert térszerkezetek száma megközelíti az ötvenezret.
A természetes fehérjék 20
különféle L-α-aminosavból felépülő lineáris polimerek. Ezen „proteinogén”
aminosavak számos tulajdonságban megegyeznek: rendelkeznek egy
α-szénatommal, melyhez aminocsoport és karboxil csoport kapcsolódik,
valamint egy hidrogén atom. Csak a prolin képez ez alól kivételt: amino csoportjának visszakapcsolódásával
egy rendhagyó gyűrűs szerkezet alakul ki. A többi aminosav tetraéderes
α-szénatomjának negyedik liganduma más és más, így különböző tulajdonságokkal tudnak a fehérje
szerkezetének, funkciójának kialakításához hozzájárulni. Vannak savas (Glu,
Asp), bázisos (Arg, Lys), apoláris (Phe, Tyr, Trp, Met, Ile, Leu, Val, Ala),
poláris (Ser, Thr, Cys, His, Asn, Gln) oldalláncú aminosavak, illetve a glicin az egyetlen akirális aminosav, melynek oldallánca csupán egy hidrogén. Az aminosavak
összekapcsolódása vízkilépéses reakció, ami egy transz, planáris jellegű
peptidkötést hoz létre. A lehetséges rezonancia szerkezetek kettős kötés
jelleget adnak a peptid síknak, ami a kötés mentén történő rotációt gátolja. A
kötést kialakító atomok sorából, a polimer kialakulása során jön létre az
összefüggő peptid gerinc. Az oldalláncok a peptidgerincről "lelógva"
egymással és a gerinccel kölcsönhatva alakítják ki a fehérjékre jellemző
térszerkezet.
A fehérjék a sejten belüli
szintézist követően, az oldalláncokon található változatos funkciós csoportokon
keresztül, számos poszt-transzlációs módosításon átmehetnek. A leggyakoribb
módosítás a foszforiláció, mely során a fehérjére specifikus kináz enzim
foszfát csoportot helyez egy meghatározott Ser, Thr, Tyr ritkábban His
oldalláncra. A glikoziláció szintén gyakori jelenség, ebben az esetben
oligo/mono-szacharid láncok kapcsolódnak Asn, Ser, Thr, Trp láncokhoz.
Itt kell megjegyezni, hogy amid és amino csoportot tartalmazó aminosav oldalláncok között,
transzglutamináz reakció eredményeként kialakulhatnak peptidkötést tartalmazó
kereszthidak, mint például véralvadás vagy a tej megalvása során.
Az elsődleges vagy primer
szerkezet a fehérje aminosavszekvenciája, tulajdonképpen a konstitúciója. Az aminosavakból felépülő
fehérjék irányított polimerek a peptidkötés aszimmetrikus jellegének
köszönhetően. A fehérjelánc szintézisekor a legutoljára beépült aminosav
karboxilcsoportjához kapcsolódik a következő aminosav aminocsoportja és így
tovább. Így megkülönböztetjük a fehérjelánc "elejét", a szabad
aminocsoportot tartalmazó N-terminálist, valamint a "végét", a szabad
karboxil csoportot tartalmazó C-terminálist. Mindezt a +H2(–HN–Cα–CO)n–O-
képlettel lehet legtömörebben leírni.
A másodlagos vagy szekunder
szerkezeten a peptidgerinc hidrogénkötések által stabilizált lokális (legalább
négy aminosavra kiterjedő) rendezettségét értjük. Ezt a szerkezeti szintet a
peptidsíkok egymáshoz képest történő elfordulásával jellemezhetjük, azaz a
φ (fi; C–N–Cα–C), ψ (pszi; N–Cα–C–N)
és az ω (ómega; Cα–C–N–Cα; szinte mindig
±180°) torziós szögekkel. E szerkezeti elemek legfőbb csoportjai a jobb- vagy
balmenetes hélixek, a redők, a hurkok és a kanyarok; leggyakoribb az
α-hélix, az antiparallel β-redő és a β-kanyar.
A harmadlagos vagy tercier
szerkezet egy polipeptidlánc teljes térbeli konformációja. Ezt a konformációt
mindenekelőtt a hidrofób kölcsönhatások stabilizálják. Egy peptidlánc
tartalmazhat egyetlen vagy többféle másodlagos szerkezeti elemet, melyek
rendezetlen szakaszokkal váltakoznak, de ismertek olyan fehérjék is, melyekből
teljesen hiányoznak a rendezett szerkezetek, ezeket natívan rendezetlen
fehérjéknek nevezzük.
Bizonyos fehérjéket több
peptidlánc alkot, melyeket ez esetben alegységekenek nevezünk. A peptidláncok
lehetnek azonosak vagy eltérőek, számuk általában nem haladja meg a nyolcat, de
ismertek fontos kivételek: pl. egyes vírusok kapszidja hatvan polipeptidből
áll.
A fehérjék sokféle funkciót
töltenek be a szervezetben, ezek közül a fontosabbak: