Egerszalók

2010. november 12-14.

Bár a kempinges évet lezártuk Nyírbátorban, mégis örömmel készülődtünk a november közepére tervezett Egerszalóki találkozóra. Hozzájárult ehhez az is, hogy felcserélődött a szeptemberi és a novemberi időjárás. Novemberben eddig szinte végig kellemes jó idő volt, a találkozó idején még 20 fokra is felszaladt a hőmérő higanyszála.

Egerszalók egy közel 2000 lelket számláló kis község a Mátra és a Bükk között, a Leskó-patak völgyében. A falu vonzereje a környék természeti szépségeiben rejlik. Igazi nevezetessége a község déli részén, a föld mélyéből feltörő hévízforrás. A domboldalon lefolyó víz 1900 négyzetméteres mészkőlerakódást, az-az só dombot épített.

E páratlan természeti környezetben, 2007 júniusában a Gyógy- és Wellness fürdő, 2009. augusztus 1-től pedig mindannyiunk nagy örömére a Thermál kemping is megnyílt. Szeretjük azokat a helyeket, ahol a fürdő és a kempingterület együtt van és ez is olyan hely. A kempingben hatvan karaván beálló hely van, amelyek saját elektromos áram-ellátás mellett víz-, szennyvíz,- TV-, és WIFI- csatlakozási lehetőséggel rendelkeznek.

Pénteken folyamatosan érkeztek a találkozói résztvevői. Hazai kempinges barátaink mellett nagy örömmel üdvözöltük az Erdélyből érkezett barátainkat is, akik találkozóinknak már megszokott résztvevői. Este grill-partira gyűltünk össze, a közös kerti helyiségben. Ki mit hozott, azt sütött. Ezt követte a finomságok elfogyasztása és a kölcsönös kínálgatás. Az egyre hűvösebb esti idő elől azután folyamatosan szállingóztak saját apartmanjukba a jóllakottak.

Szombaton egri kirándulás volt tervezve kisvonattal, 10 órai indulással. Időben gyülekeztünk. Vártunk. Jól esett a napsütésben beszélgetni. Telt az idő, de a kisvonat nem akart megérkezni. Végre, egy órás késéssel befutott, de addigra, már többen feladták, inkább a jó meleg fürdőt vagy kirándulást választották délelőtti programként. Akik kitartóak voltak, azok bevonatoztak Egerbe a Minarethez, majd egy órás belvárosi sétálgatás után visszavonatoztak.

Egyik kirándulásunk a Leskó-patakon felduzzasztott tóhoz vezetett. Ez a tó az Egri Bükkalja legnagyobb felszíni vize. Élő- és madárvilágával jelentős természetvédelmi értéket jelent.

 

Ellátogattunk még a falu határában található kaptárkövekhez is. Ezek valószínűleg vulkáni utóhatások következtében feltört kovasavas meleg vizek hatására erősebben átkovásodott riolittufa maradványai. A kaptárkő elnevezés onnan ered, hogy a riolittufa tömbbe kunyhót vágtak, kő fekhellyel és polcokkal. A falu déli részén riolittufába vágott barlanglakásokat is láttunk, de ezeket ma már lakás céljára nem használják.

Szombat este együtt vacsoráztunk a Fürdőház éttermében. Még vacsora előtt Ábrók Laci rövid összefoglalót tartott ez évi kempingezéseinkről, és vázolta a jövő évi program várható újdonságait. Elmondta, hogy igazán élményt az jelent a kempingezésben, amikor új helyeket fedezünk fel, megismerkedünk általunk eddig nem látogatott tájegységekkel, azok történelmi múltjával, jelenével és természetesen visszajárunk a jól bevált kedves régi helyekre is. Lényeg az, hogy egy-egy hétvége után élményekkel gazdagodva, feltöltődve térjünk vissza a megszokott hétköznapokba. A vacsorára felszolgált gombapörkölt galuskával finom volt, de a mennyiség miatt többen ezt csak étvágygerjesztő előételnek minősítették.

Vacsora után az étterem feletti konferenciateremben gyűltünk össze. Itt volt lehetőség kiegészíteni a vacsorát. Csupa finomságok kerültek elő: saját töltésű kolbász, töltött hús és sütemények. A poharak sem árválkodtak üresen. Néhányan hoztak korábbi találkozókról készült képeket. Azokat nézegetve, beszélgetve telt el az idő, késő estig.

Megtudtuk, hogy 2010. május 23-án érkezett meg a hivatalos szakvélemény az Egerszalóki víz gyógyvízzé minősítéséről. Ivó- és fürdőkúraként is ajánlott. Ivókúraként napi 2-3*1,5-2dl víz fogyasztása ajánlott étkezés előtt. Fogyasztása kíméletesen szabályozza a gyomor, a belek, a vese-, hólyag és a máj működését, hatásos kezelési módja a gyomorbántalmaknak, bélproblémáknak, az anyagcsere- és emésztési panaszoknak. Fürdőkúraként a víz kalcium és magnézium tartalma miatt a csontritkulás kiegészítő kezeléseként lehet hatékony, de savkötő hatása is ismert és sikerrel alkalmazzák gyomor és húgyhólyag, hurutos nyálkahártya megbetegedések kiegészítő kezeléseként. A víz kén tartalma a bőrre van kedvező hatással.

Egerszalókon a gyógyító nedűk nemcsak a föld mélyéről, hanem a pincék hordóiból is származnak. Egerszalók az egri történelmi borvidékhez tartozik, annak egyik fontos termőterülete. Egy dokumentum tanúsága szerint már 1249-ben volt Egerszalókon telepített szőlő. A török hódoltság után is folytatták a hagyományokat: a legfőbb fehér szőlőfajták a leányka, olaszrizling, muscat ottonel, zenit és a chardonnay; a kék szőlőfajták közül a Zweiget, merlot, kékoportó, cabernet sauvignon és cabernet France. A kempingtől néhány száz méterre vásároltunk kiváló borokat és megcsodálhattunk egy csodálatos riolttufa pincét.

Valóban elmondhatjuk, hogy itt a természet közelsége áthatja az embert. Kiszakítja a hétköznapokból úgy, hogy ezért semmit nem kell tennie. Sajátos tisztító- és gyógyító erővel hat. Ez olyan hely, ahol az ember kicsit elbújhat a város zajától, de a kényelemről nem kell lemondania. Csend, nyugalom és friss levegő vesz körül.

 

E találkozón tizenhét egység vett részt. Ismét jól éreztük magunkat együtt. A következő találkozónk szilveszterkor lesz Hajdúböszörményben.

 

 

Katona Júlia