2009 SZILVESZTER Füzesgyarmaton

Füzesgyarmat a Sárrét központjában, Békés megye északi részén, Hajdú-Bihar megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán található. A város a szénhidrogén kutatás és a termálvíz miatt nevezetes. A régió legszebb fürdője a Füzesgyarmati Kastélypark Fürdő, amely különböző hőfokú és vízösszetételű medencéivel kellemes pihenést, szórakozást, gyógyulást nyújt az arra vágyóknak. A Kastélypark Fürdővel határos a Füzesgyarmati Termálkemping, amely 2005-ben nyitotta meg kapuit.

Ebben a négy csillagos gyönyörű kempingben rendez már évek óta kempinges barátaival Siklósi Laci évbúcsúztatót. A korábbi találkozók résztvevői olyan lelkesen, elragadtatottan beszéltek a rendezvényről, hogy gondoltuk egyszer megpróbáljuk. Sajnos a családi kötelezettségek miatt mi csak hétfőn, 28-án késő délután tudtunk megérkezni, így lemaradtunk a birkavágásról, illetve a birkapörköltről.

Másnap volt a disznóvágás napja. Szorgos kezek már előző nap végezték a hagyma, fokhagyma és zöldségpucolást. Reggel 7 óra előtt, egy személyautó tülkölése verte fel a tábor csendjét jelezve, hogy megérkezett a nap főszereplője, a 320 kilós malacka és szakmai kísérete. Beindult a munka, nagy volt a sürgés-forgás. Volt, aki dolgozott, volt, aki csak töltött a poharakba, és volt, akiknek a nézelődés nehéz szerepe jutott, vagy éppen fürdés közben gondolta át, milyen nagy munka is a disznóvágás.

Teljes ellátást kaptunk. Reggelire a finoman fűszerezett hagymás vért, délután orja levest és este pedig a pontosan kiadagolt kolbászt, véres és májas horkát, tokaszalonnát, pecsenyét és töpörtyűt. Az adag olyan nagy volt, hogy teljesen megtöltötte a nagy mosogatóedényt. Másnap toros káposzta és zsír kiosztás a történt. Olyan jó visszaemlékezni a lelkes együtt-működére. Minden osztást más végzett, hogy a részrehajlásnak még csak a gondolata sem merülhessen fel. A disznótoros adagot mindenki olyan ütemben készítette és fogyasztotta el, ahogy neki tetszett. Az otthonról vitt ennivaló feleslegesnek bizonyult, sőt a kapott hurka-kolbász egy részét még haza is hoztuk.

A kemping gyönyörű vizes blokkjának előtere remekül töltötte be a klubhelyiség szerepét. Minden este zajos vidám hangulatban telt el, Bodó Sanyinak, Siklósi Lacinak és Kaszab Pistának köszönhetően, akik a zenét szolgáltatták. Táncoltunk, karaokiztunk, énekeltünk. Vercsi is megajándékozott néhány hastáncos számával, ezúttal az igen tehetséges, szép, fiatal Dianát is bevonva.

Szilveszter este báli ruhában, szépen felöltözve fél hatkor gyülekeztünk a társalgóként használt vizesblokk előterében. Siklósi Laci köszöntötte a kempinges társakat, megköszönte az együttműködést és a támogatást és azt, hogy ilyen kellemes baráti légkörben telhetett el ez a néhány nap. Meghatott szavai nemcsak a saját szemébe csaltak könnyeket… Még a szilveszteri buli helyszínére indulás előtt Egri Sanyi és Icuka negyed órás tűzijáték show-t rendezett. Különösen a fütyülős rakéták arattak nagy sikert, de szép volt az egész. Szerencsére akkor éppen nem esett az eső.

A szilveszteri buli helyszíne a Városi Művelődési Ház volt, amit a délután folyamán néhány kempinges kidekorált. A kisbusszal több ütemben érkezőket szépen terített asztal várta. A szilveszteri vacsora az előzetes egyeztetésnek megfelelő történt, az italokról, süteményekről mindenki maga gondoskodott. Nem is volt hiány semmiben! A kéttagú zenekar nagyszerűen muzsikált. A hangulatot a szokásos vidámság jellemezte, hiszen napok óta gyakoroltuk! Volt, amikor csak a lelkes hölgyek táncoltak kört alkotva. Ekkor valamelyik fiú megjegyezte „nocsak a sárkányok, adjuk nekik a seprűt, hogy repüljenek”. Előkerült a seprű és egy-egy kört lovagoltunk is vele. Bekerült a kör közepére egy „tökös” fiú is. Azután csak a fiúk, csak a lányok, majd vegyesen folytatódott a tánc nagy vidáman. Limbó hintóztunk a seprű segítségével. Szirtakiztunk több sorba rendeződve. Egyszer csak, elveszett Vercsi cipője, komoly küzdelem volt a megtalálása majd a kiváltása.

A himnusz eléneklésével léptünk be a 2010-es évbe. Éppen befejeztük a mindenkivel való koccintás kellemes kötelességét, amikor megérkezett a polgármester úr, pezsgősüveggel a kezében. Elmondta, hogy a közelben szilveszterezett egy társasággal, de fontosnak érezte, hogy minket is köszöntsön, kifejezze jókívánságait, megköszönve azt, hogy városukat választottuk kempingezésünk és szilveszteri szórakozásunk helyszínéül.

Polgármester úr a kempingbe is többször meglátogatott bennünket, érdeklődött van-e valami probléma, aminek elhárításában segíthetne. A fáradhatatlan, reggelig kitartó zenészeket is ő ajánlotta. Ezúton is köszönjük kedvességét. Ígérjük, hogy mi biztosan visszatérő vendégek leszünk, és városának jó hírét elvisszük és terjesztjük.

Ezen a rendezvényen 22 egység vett részt, de voltak, akik inkább a fürdőhöz tartozó apartman szobákban kértek szállást. A 60 főt alig meghaladó létszám ideális méretű volt ahhoz, hogy tartsuk egymással a kapcsolatot, és igazán együtt legyünk. Az időjárás is kegyeibe fogadott, mert a decemberi nagy hideg után érkező karácsonyi enyhülés még kitartott, és csaknem minden nap kisütött a nap is, bár a gyakori esőről lemondtunk volna.

Végezetül szeretném megköszönni Siklósi Lacinak és kedves Mariannak, hogy vállalták ennek a rendkívül jól sikerült rendezvénynek a megszervezését és folyamatos munkájukat. Nekik nem sok pihenés jutott, de nem mutatták a fáradtságot, mindig kedvesek és segítőkészek voltak.

Katona Júlia