Nyírbátor - baráti találkozó a pünkösdi hosszú hétvégén

2010. május 21-24.

 

Fedezzük fel az országot, ismerjünk meg új helyszíneket. E gondolatok jegyében jöttek össze a debreceni kempingesek a pünkösdi hosszú hétvégén a keleti régió több mint 700 éves településén, a 13.400 lakosú Nyírbátorban, amely a Nyírség déli részének központja. A város  Debrecen, Nyíregyháza és Mátészalka határolta háromszögben fekszik. A táj lenyűgözően szép. Az alföld végeláthatatlan síksága helyébe lankás homokdombok lépnek, a növényzet dúsabbá, élénkebbé válik. A szántóföldeket, az almáskerteket és a közöttük kanyargó dűlőutakat mindenütt a most virágzó akácok és bodzák szegélyezik. Ennek köszönhetően mámoros illat lengte be a környéket.

 

Bíztunk az időjárás jósok előrejelzésében, hogy a hűvös-esős-viharos napokat napsütéses idő váltja fel. Ezúttal a jóslat bevált, a hosszú hétvégén csak éjszakánként volt kiadósabb eső, a rövid nappali záporok mellett. 

 

Beérkezve a városba kerestük a sárkányjelzést, amely elvezetett a városon kívülre, ahol először a horgászásra alkalmas Szénaréti tavat, szomszédságában a hatalmas fürdőkomplexumot, mellette a szintén teljesen új kempinget fedeztük fel. A kempingben hatalmas tölgy, bükk és égerfák együttese sorakozott, igényes burkolat, szép színes apartman házak, új vizes blokkok és (nyitott) közös társalgó várta hívogatóan a vendégeket. A lakókocsik és autók parkolására zúzott kővel megerősített beálló helyek szolgáltak, így a sok eső ellenére is biztonságosan lehetett parkolni. A péntek esti érkezéskor a társaság nagy része már megérkezett, így a viszontlátás kedves pillanatai és koccintós megpecsételése kissé hosszúra nyúlt, de végül sikerült jól elhelyezkedni.

 

Szombat délelőtt ünnepségre készülődtek a fürdőben. A belső épületrészek, medencék áprilisi átadása után most került sor a külső részek átadására. Ez a fejlesztés Európai Uniós támogatással készül és a „Hit és Egészség - Máriapócs és Nyírbátor összefogása a vallási turizmus fejlesztéséért” címet viseli. A komplex programban összekapcsolják a kiemelkedő színvonalú vallás-turisztikai látnivalókat a gyógy-turizmus nyújtotta szolgáltatásokkal. A programban többek között a térség műemlék templomainak rekonstrukciója és a sétányok kialakítása is szerepel. A projekt teljes befejezésére várhatóan 2010. decemberében kerül sor.

 

Szombaton ebédre zúzapörkölt volt beígérve. Erre előzetesen kellett jelentkezni, hogy Pazi, a főszakács ki tudja kalkulálni a kellékek mennyiségét. Illatozott, rotyogott a finomság a bográcsban. A köretről mindenki maga gondoskodott. Amikor késő délután elkészült a pörkölt, összegyűltünk a közös étkezésre. Vendégül láttuk a fürdőkomplexum igazgatóját és Ágit, a kemping vezetőjét, akik Ábrók Laci mellett kedves szavakkal köszöntötték a kemping eddigi legnagyobb létszámú társaságát.

 

Másnap városnézés volt a program. A figyelmes, szolgálatkész Ági elintézte, hogy oda-vissza busz szállítson bennünket, térítésmentesen.

 

Kis csapatunk először a Minorita templomba látogatott. A ferencesek 1480 körül emelt késő gótikus kolostortemploma 1717-1725 között nyerte el a ma is meglévő gótikus-barokk alakját. A remek barokk oltár és szószék a hazai barokk fafaragás legszebb darabjai közé tartoznak. Jelenleg restaurálás alatt áll. Bemehettünk, fotózhattunk, majd átmentünk a Minorita rendházba. Itt kapott helyet a Báthori István Múzeum, amelynek jelentős a régészeti, történeti, néprajzi, valamint képző- és iparművészeti gyűjteménye. A Nyírbátor évszázadait, valamint a határvédelem történetét bemutató állandó kiállítások mellett a múzeum olyan kuriózumokkal is dicsekedhet, mint a hazai reneszánsz művészet egyik legszebb alkotása, az 1511-ben készült főpapi ülőpad, az 1484-ből származó Báthori címerkő, vagy a Bethlen Gábor és Báthori Gábor erdélyi fejedelmekhez kapcsolódó tárgyak. A múzeumban voltak újra kiállítva Szőnyi István (1894-1960) képei is.

 

A kopjafákkal díszített patakparton haladtunk a városközpont felé, miközben elhaladtunk a fa harangtorony mellett, amely méretével és korával is kitűnik. A közel 30 méter magas tölgyfa gerendákból ácsolt torony Magyarország jelenlegi legnagyobb méretű fa haranglába, ami 1640 körül készült. A fa harangtorony előtt van ülő helyzetben Tinódi Lantos Sebestyén bronzszobra. Ő a nyírbátori várban vendégeskedett 1549-ben, amikor megkötötték Habsburg Ferdinánd és János Zsigmond követei a két országrész egyesítését szolgáló egyezséget. Impozáns a közelben lévő egyhajós református templom, amely 1488-1511 között épült, ablakaival, hálóboltozatával egyik legszebb hazai gótikus épület.

 

Folytattuk sétánkat a városban, a Báthori várkastély felé. A várkastélyt 1480-ban a család első országos méltósági címet viselő tagja, Báthori István erdélyi vajda, az 1479. évi török elleni kenyérmezei csata győztes vezére építtetett. A török előnyomulása miatt a kastélyt palánkvárral erősítették meg. A vár maradványainak feltárására három szakaszban 1955, 1958-61, 1969-70 került sor, amelynek során középkori kerámiák, kályhacsempék és több száz, faragott kőtöredék került elő. Jelenleg teljesen felújítva, eredeti pompájában látható.

 

A várkastélyban helyezték el a - Báthori család emlékére - 2009-ben elkészült Panoptikumot. A 45 figurából álló - a londoni Tussauds viasz alkotásaihoz hasonló - panoptikum a Báthoriak egykori palotájának ebédlőjében lelt otthonra. Az állandó kiállítás történelmi hitelességgel mutatja be a város dicső múltjához kötődő Báthori család korát, valamint a hozzájuk fűződő legendákat.

 

Visszatérve a kempingbe - fürdés és pihenés után - még világos volt, amikor hozzákezdtünk az esti sütögetős programhoz. Hozott anyagból mindenki elkészítette finomságát. Összetoltuk az asztalokat, majd vidám cseverészés közben falatoztunk. Előkerültek a maradék sütemények, folyt a kínálgatás, nem csak a poharakba. Sikert aratott az apró sajtos pogácsa, amelynek Erdei Janika viselte gondját. Aki mondott egy viccet, az kapott pogácsát. A jó vicc kettőt is megért. Mivel takarékosan kellett vele bánni, volt, amelyik vicc nem érdemelte ki a pogácsa-díjat. Ekkor jött a második vonal, a perec jutalom. 10 óra felé járt az idő, amikor elfogyott minden pogácsa, perec és vicc. De kifáradtak a szereplők is, így pihenőre tértünk.

 

A hétfő a búcsúzás napja volt. Ismét kellemes szép napokat töltöttünk együtt. Már bejártuk az ország csaknem minden fürdőjét, kempingjét, de ez a nyírbátori együttes mindenkinek nagyon tetszett. Megérte felkeresni.

 

Katona Júlia