A kannabisban lévô aktív alkotok zsírban és alkoholban oldhatók, így ki lehet vonni ôket és élelmiszerrel bejutva a beleken át is felszívódhatnak a tûdô helyett. A marihuána ilyen fogyasztása ugyan lassabb hatású, de jóval hatékonyabb. Mi több a forró füst káros hatása ki van zárva. Ezért ez sok ember kedvenc fû fogyasztási módja.

Ételek,

A marihuánát fel kell melegíteni fogyasztás elött, hogy aktiváljuk a kannabanoidokat. Ezért nem ehetjük meg egyszerûen a nyers fûvet. A hagyományos módszer szerint sütménybe /brownie/ fôzzük bele, különösen ha hasisról van szó, habár sok más anyag esetén is lehet ezt a módszert használni. A javasolt elkészítési mód: pároljuk meg egy kis vajban vagy margarinban közepes láng felett a fûvet, majd szûrjük le a szilárd részeket és használjuk a zsiradékot fôzésre. A marihuána vajból készíthetünk süteményt, zöldséget párolhatunk rajta vagy egyszerûen kenyérre is kenhetjük. Sok ember a leszûrt szilárd részt is belekeveri a fôztjébe több kannabanoid reményében, de ha jól csinálta a párolást, akkor sokat nem nyer vele. A marihuána vaj elkészítéséhez a szokásos arány: egy rúd vaj /one stick/ 3.5 gramm marihuána 15-20 percig fôzve. (Hamarosan pontosítok.)

Italok,

A marihuána aktív részét alkohollal is ki lehet vonni, majd az így kapott oldatból hatásos italt lehet készíteni. A lehetô legtôményebb alkoholt kéne használni (lehetôleg tiszta szeszt) mivel a víztartalom nem kívánatos vegyi anyagokat is kiold a fûbôl. Néhányan azt javasolják, hogy áztassuk a fûvet meleg vízbe egy idôre, hogy kioldjuk ezeket a káros anyagokat, de mi ezt nem ajánljuk mivel egy csomó más anyagot viszont feldúsít.
Az ember simán berakhatja egy üveg gabona szeszbe a marihuánát és hagyhatja, a hatóanyag kioldódjon, de ez eltarthat 2-3 hétig. Gyorsabb, ha forráspont alatti hômersékletre melegítjük az alkoholt, majd ebben kevergetjük a marihuánát. Ha így teszel légy óvatos, mert az alkohol különösen melegen igen gyúlékony. A keletkezô oldat, melyet gyakran hívnak
zöld sárkánynak világos smaragdzöld színû. Ezt simán is megihatod, bár én nem tenném.
Közkedvelt koktélt készíthetsz három rész citromos üdítôbôl, egy rész zöld sárkányból és jégkockákra csurgatott mézbôl.

Füstölés,

  A marihuána elszívása a leggyorsabb és egyben a legpazarlóbb módja a fû fogyasztásának és hatásának élvezetének. A marihuána füstje sok rákkeltô anyagot tartalmaz, melyek közül sokat ki lehet szûrni ha a füstöt vízen át engedjük, de meg így is fog tartalmazni valamennyi rákkeltô anyagot és irritáló is lehet.
  Kutatók kimutatták, hogy a THC-nak légút tágító hatása van, ami elôsegíti az apró szemcsék tûdôbôl való távozását. A spangli, marihuána cigaretta sok ember régi kedvence. Ez egy keverék, amibôl a kender szárát és magjait eltávolították majd rizspapírba tekerik. Ez az elsôszámú szállítási módja a füstölni való fûnek, miután egy joint összetekertek.
  Sok kelléket terveztek arra a célra, hogy anélkül is tartani tudjuk a csutkára égett cigit, hogy megégetnénk magunkat. Gyüjtônevükön csutka fogónak nevezik ezeket az eszközöket. Például különbözô csipeszek, fogók és lyukacsos kerámia eszközök. Sok kisegítô eszköz van, amely megkönnyíti a cigi sodrását. Feltétlenül szükséges egy tisztító tálca is, amin eltávolíthatjuk a szárat és a magot a marihuánáról.
  Sokfajta különbözô mintájú, színû, méretû, ragasztózott szélû papír kapható. Vannak 'sodrógépek' amelyek megkönnyítik az ügyességet igénylô sodrást, de a gyakorlattal rendelkezôket ez inkább hátráltatja, mint segíti.
  A joint elszívásának egyik legérdekesebb módja a 'powerhit'-nek nevezett módszer. Ehhez kell egy segítôtárs, aki a szájába veszi a joint égô véget anélkül, hogy hozzáérne az izzó részhez, majd kifújja a levegôt amíg a másik beszívja a cigi túloldalán. Ez némiképpen kockázatos, de ez az egyik legintimebb módja egy joint megosztásának.
  Etika szabja meg, hogy körbe kell adni a szálat a jelenlevôk között. Senkinek sem kell szívnia, ha nem akar, de tovább kell adnia. Sokáig magunknál tartani a cigit a etikett súlyos megsértése. Nyugodtan ki lehet hagyni azt, aki már nagyon elszállt, és (udvariasan) ki lehet venni a cigit annak a kezébôl, aki nem tûnik úgy, hogy lélekben jelen van.




Eszközök:

· Vízi pipák /Bongs/ A vízi pipák vízen át engedik a füstöt ami lehûti és meg is szûri azt. A fûvet egy egy csô végére illesztett tálba rakják, melynek másik vége egy részben vízzel töltött zárt edénybe lóg. A csô vége a vízszint alatt van, hogy a csôbôl kilépô füst a vízen át bugyborékoljon. Egy vízszint felet végzôdô másik csôvel a vizes edénybôl kiszívjuk a levegôt, ezáltal csökken az edényben lévô légnyomás. Ekkor légáramlat indul meg az égô füvet tartalmazó tál, a tálat és a vizes edényt összekötô csôvön át, majd a füst átbugyborékol a vízen. Ezek a pipák nem különösképp hordozhatóak, néha otrombák, kényesek és nehezek. Méretük a gyógyszeres doboztól a két méter magas oszlopon át az ôrült tudós laboratóriumáig terjed. Majdnemhogy külön mûvészeti ágnak lehet nevezni készítésüket. A legfôbb elônye a vízipipán át való szívásnak, hogy lehûti a füstöt és sok rákkeltô anyagot kiszûr anélkül, hogy csökkentené az aktív összetevôk mennyiséget. Bármilyen folyadékot lehet használni a füst szûrésére. Sört és más alkoholt gyakran használnak, bár ez nem ajánlatos. A marihuánában lévô aktív összetevôk zsírban és alkoholban oldódók, így ha ilyen anyagon át szûrjük az aktív anyagok oldatba mennek. Ezen kívül a fû füstjében lévô rákkeltô anyagok vízben oldhatóak így ha nem vízen át engedjük a füstöt, az elveszti aktív tartalmát, míg az összes rákkeltô anyag a tûdôbe kerül. Lehet jégkockát tenni a vízbe, bár a hideg víz nem olyan hatásos a szûrésben az extra hûtést sokan kedvelik. A karburátor sok apró nyilas az edényen, amit a belégzés során lezárnak, majd a vége fele kinyitják, hogy a füst eltávozhasson. Alkalmanként találkozhatunk olyan pipával, ahol a szellôzést a tál enyhe felemelésével teszik lehetôvé, hogy friss levegô jusson a tálba vezetô csôbe.

· Pipák A pipa a legegyszerûbb eszköz, amit a marihuána elfüstölésére használnak. Legnagyobb részt megegyezik a hagyományos dohányfüstölésre használttal, de jóval hôállóbb anyagból kell készülnie (például kô, fém, üveg és esetleg keményfa). A fû nem marad égve a pipában, ezért állandóan lánggal kell fûteni, ami jobban felmelegíti a pipát, mint a dohány égése. Gyakori pipafajta az úgynevezett kamrás pipa /stash pipe/, melyben kis mennyiségû fûvet lehet tárolni. Némely kamrás pipát úgy készítik, hogy a füst átmegy a kamrán, így az ott lévô fûre lerakodik egy THC-t tartalmazó gyantaréteg. Ezáltal amikor a füstölt adag fogyasztásra kerül erôsebb lesz. Léteznek üvegbôl készült kamrás pipák, amit hasis és hasisolaj füstölésére használnak. Az anyagot a pipafejbe helyezik, mint más pipáknak de ahelyett, hogy felülrôl melegítenénk alulról fûtjük.

· One-hits 'One-hits' vagy 'dugouts' egy nagyon portábilis módja a fû elszívásának azok számára, akik nem akarnak egy egész jointot egyszerre elszívni. A 'one-hit' egy kis fémcsô az egyik végen kis átmenô üreggel, a másikon szájba illô nyílás. Az üreget belenyomjuk egy tiszta fûvet tartalmazó edénybe, hogy megtöltôdjön, utána meggyújtjuk mint a cigit és hosszan egyenletesen belélegzünk, amíg a fû ki nem ég. Egy töltés, egy szívás. Ezért hívják 'one-hit'-nek. A 'dugout' egy kis fa doboz, melyben van hely a tisztított fûnek és magának a 'one-hit'-nek is.

· Gravity Bongs A 'gravity bong' inkább a marihuána fogyasztásának egy stílusa, mint egy sajátos segédeszköz. A gravitációs pipákkal az ember vizet használ, a szíváshoz szükséges vákum létrehozásához, a tüdeje helyett, mint azt a vízi pipáknál teszi. Egyik végen nyitott, a másik végén a fûves tálhoz vezetô csô helyének kivételével zárt hengerbôl készül ez a fajta pipa. A nyitott véget egy nagy vízzel teli tartályba helyezik, amíg a csô belseje meg nem telik vízzel. A megtöltött tálat ezután hozzákapcsoljuk a hengerhez, és lánggal melegítjük a benne lévô kendert. Lassan felemeljük a hengert. Ahogy emelkedik a henger a benne lévô víz a gravitáció hatására megpróbál alul kiszökni. Ez vákumot hoz létre a henger belsejében, ami beszívja az égô marihuána füstjét a víz helyére. A tálból a hengerbe vezetô csô a majdnem a henger aljáig érhet (így a kiszívott füst átbugyborékol a vízen) igazi vízipipává téve, vagy nem éri el a vizet és így hasonló lesz a gáz pipához. Miután a fû kiégett a tálban és a füst feltöltötte a hengert a tállal összekötô csôvet eltávolítják, és a hengert visszanyomják a vizes edénybe. Ahogy a víz újra ellepi a hengert, kinyomja a füstöt a hengerbôl, remélhetôleg az arra várakozó egyén tûdejébe. Ez az egyik leggyakoribb formája a 'water bong'-nak, de sok hasonló szisztéma létezik, amely a megemelt víz által keltett lokális légnyomásváltozását használja a füst mozgatására.

· Billenô pipák /Tilt Pipes/ A billenô pipának a fejében van egy beépített fûtô alkatrész,                      amely olyan gyulladáspont alatti hômersékletre hevíti a marihuánát amin már aktiválódnak    és távoznak a kannabanoidok illetve az aktív összetevôk a fûbôl. A legtöbb elfüstölô eszköz   külsô nyílt lángot alkalmaz, ami elgôzölögteti és egyben le is bont sok kannabanoidot mielôtt a füst a tûdôbe jutna, ezáltal elpazarolja a marihuána egy részét. A billenô pipák nagyon ritkák, többnyire csak az igazi mûértôknek van. Nevét arról kapta, hogy elôre kell billenteni a pipát, hogy a marihuána érintkezésbe kerüljön a fûtôelemmel.