Kettlebell

A kettlebell, magyarul gömbsúlyzó egy régi orosz vassúly, amelyet egykor a takarmány méréséhez használtak. Az orosz alapmértékegység (1 pud) 16 kilógrammnak felel meg. A ma edzőtermekben használatos súlyok is ennek a többszörösei vagy töredékei. right A kettlebellt – felismervén a benne rejlő lehetőségeket - az idők során elkezdték edző eszközként használni. A 20 század elején már a Szovjetunióban a Szovjet Hadsereg illetve élsportolók rendszeresen alkalmazták erőnlétük növelése céljából. Pavel Tsatsouline, az orosz speciális rendőri és katonai egységek erőnléti edzője a század végén felelevenítette a kettlebell hagyományait, és létrehozott egy új rendszert, amely RKC ( Russian Kettlebell Challenge ) névre hallgat.
Ez az a rendszer, amellyel elsősorban foglalkozom az edzéseimen.

Miért pont a Kettlebell?

A Kettlebell számos olyan előnyt rejt magában, amely teljesen egyedülálló:
  • A kettlebell fogása messze esik a súlyzó középpontjától, sosem a tengelyen történik, ami miatt használata sokkal nagyobb erőkifejtést, koncentrációt és koordinációs készséget igényel, mint más súlyzók emelése.
  • Lényegében minden kettlebellel végzett gyakorlat kiemelten erősíti a törzs-, hát-, has-, és csípő izmokat, olyan izomcsoportokat képes megerősíteni, amely a hagyományos edzéssel nem lehetséges.
  • A kettlebellel helyesen (!) végrehajtott gyakorlatok nem terhelik meg az ízületeket, sőt, kifejezetten rehabilitációs célra is használhatóak.
  • A kettlebell rendkívüli mértékben növeli az erőt és állóképességet, illetve formálja a testet.
left

Kinek ajánlom a Kettlebellt?

A válasz egyszerű: mindenkinek.
Élsportolók, rendfenntartó szervek, üzletemberek, fiatalok körében egyaránt egyre népszerűbb a kettlebell.A kettlebellt azoknak ajánlom elsősorban, akik nem felfújt és értéktelen izomtömegre vágynak, hanem szeretnének erősek, dinamikusak, fittek és szálkásan izmosak lenni. A kettlebell a legjobb megoldás a törzs izmainak megerősítésére, gyógytornászok és gerinc gyógyászok kifejezetten ajánlják egészségünk megőrzésére és rehabilitációs célokra egyaránt. A kettlebell népszerűségének és térhódításának oka a fentieken kívül praktikuságában rejlik: Egy végtelenül egyszerű eszköz, aminek a használatát bárki könnyen megtanulhatja instruktora segítségével, majd beillesztheti napi rendjébe és otthonában is gyakorolhatja. A drága és nagy helyigényű erősítőgépek helyet használd a kettlebellt, amivel napi 30 perces gyakorlással az egész életeden át fitt maradhatsz! right

Kettlebell és a NŐK?

Igen, a Kettlebell és a nők!
Határozottan ajánlom minden hölgynek a kettlebell használatát, hiszen pont az a cél érhető el vele, amire minden nő vágyik: feszes bőr, szálkás test. Sőt, a nőgyógyászok még állapotos hölgyeknek is kifejezetten ajánlják a kettlebellt az intim izmok formában tartására és a szülésre való felkészülés érdekében.

Mire vársz? Várunk az edzésen!