Építőipari portál Minden amit a Riasztóról tudni kell. Építőipari portál portál Villanyszerelő portál DSC Riasztó DSC Riasztó elemei Minden amit a Riasztókrólról tudni kell. Építőipari portál portál Villanyszerelő portál Riasztók Minden amit a Riasztókról tudni kell. Villanyszerelő portál Riasztók DSC rendszer elemei Minden amit a DSCről tudni kell. Bekötések NC EOL DEOL Építőipari portál portál
kezdőlap
tevékenység
referenciák
elérhetőség
árajánlat

DSC zónavezetékezés (mozgás és nyitásérzékelők részére)

A zónák vezetékezésére több eltérő lehetőség van a választott programozási opció szerint. A panel programozható felügyelt alapállapotban zárt (NC), egyszeres lezárású (EOL),kettős lezárású (DEOL) huroknak. Az alábbiakban a különböző típusú zónalezárásokat láthatjuk.

Alapfogalmak:

Alapállapotban zárt hurok (NC):
DSC NC

Hurok állapotok
hurok ellenállás kiváltó ok hurok állapot
zárlat, hurokzárlat nyugalmi állapot
végtelen szakadt vezeték
nyitott hutok
riasztás

DSC NC Az NC lezárás nem rendelkezik a vezeték szabotázsvédelmével, így alkalmazására csak nagyon ritkán kerül sor, esetleg nyitásérzékelőknél vagy szakszerűtlen kábelezés miatt. További hátránya, hogy mozgásérzékelőknél a szabotázsvédelem csak újabb zóna felhasználásával lehetséges, vagy sorba kötve. Ebben az esetben, csak beriasztott állapotban aktív a tampaer.
Előnye, hogy több érzékelő is sorba köthető (nem javasolt).
A zónának két állapota van, nyugalmi és riasztás.
Lehetőség szerint kerüljük ezt a megoldást.








Egyszeres vonalvéglezáró ellenállás EOL (End of Line):
DSC EOL

Hurok állapotok
hurok ellenállás kiváltó ok hurok állapot
zárlat, hurokzárlat riasztás
5600Ω zárt kontaktus nyugalmi állapot
végtelen szakadt vezeték
nyitott hutok
riasztás

DSC NC Ennél a típusnál az áramkörbe egy adott értékű vonalvég lezáró ellenállást kötnünk be. Az ellenállást az érzékelőbe kell kötni tört. A központ nyugalmi helyzetben csak az ellenállást érzékeli, de ha rövidzárlatot vagy szakadást észlel, akkor riasztás történik. Ez a típus már rendelkezik szabotázsvédelemmel, ha a vezetékeket elvágják vagy rövidre zárják, riasztást küld a központnak. Több érzékelő is sorba köthető, ilyenkor az ellenállást a legutolsó eszközbe kell kötni. Tilos az ellenállást a központba rakni mert hamis értékeket ad vissza. ( pl. kábelzárlat esetén, zárt kontaktust vagyis nyugalmi állapotot....) A zónának három állapota van: nyugalmi, hurokzárlat, szakadás/tamper








Kettős vonalvéglezáró ellenállás DEOL (Double End of Line):
DSC EOL

Hurok állapotok
hurok ellenállás kiváltó ok hurok állapot
zárlat, hurokzárlat hiba
5600Ω zárt kontaktus nyugalmi állapot
11200Ω nyitott kontaktus riasztás
végtelen szakadt vezeték
nyitott hutok
szabotázs
riasztás


DSC DEOL A kettős lezárású hurkok lehetővé teszik a panel számára, hogy egy zóna esetében meghatározza, hogy riasztás, szabotázs vagy hiba (rövidzárlat) történt.
Ha a kettős ellenállás lezárású hurkothasználunk, akkor minden vezetékes zónát kettős EOL ellenállássalkell vezetékezni, kivéve a Tűz és a 24 órás felügyelt zónákat. Nem használható kettős lezárás Tűz vagy 24 órás felügyelt zónánál! Nem használható Tűz zónaként a billentyűzet, ha a kettős le zárású hurok engedélyezett! Ez az opció csak alapállapotban zárt (NC) érzékelő berendezések és kontaktusok esetén választható. Egy zónához csak egy érzékelő kapcsolható.



(C) Réti György KéT-Vill 2007 Bt

back

portáltérkép