Burgundi marha |
Az egyszerű, de ütős változat, avagy a marhapöri francia módon. Na kérem! Tudom, hogy a magyar marhapörkölt vörösborral készül (bár én már láttam sörös verziót is), de higgyük el, hogy a franciák marhagulyása, -pörköltje, ami szintén vörösborral készül, egy kicsit más. Sem az elkészítés módja, sem a végeredmény nem jogosít fel engem arra, hogy más következtetést vonjak le. Viszont igazi szántó-vető étel, annak való, aki reggel felkel, felszánt körülbelül 30 hektárt (bármekkora is legyen az) és a fent nevezett étellel pótolja az elhasználnált kalóriát és ebéd után laza levezetésként leaszfaltozza az M3-as bevezető szakaszát az M0-ig. És nem a magamfajta informatikusnak. Bár Tomee kollégám, aki húst hússal eszik és súlyfelesleggel egyáltalán nem kell számolnia, nyugodtan ehet ilyet is. A hozzávalók egyszerűek és könnyen beszerezhetőek: - kolozsvári húsos szalonna, bőven - marhahús (mondjuk lábszár), 1kg - egy fej hagyma - egy répa - liszt, kétszer 1 evőkanál - egy jó nagy pohár vörösbor - marhahúsleves (csinálhatjuk leveskockából is), kb. fél liter - sűritett paradicsom, 3 evőkanálnyi - gyöngyhagyma (de esetleg újhagyma is jó) - gomba (mondjuk kétmaréknyi apró csiperke) - egy nagyobb adag vaj - kakukkfű - fokhagyma - só, bors, citrom Belátom, hogy ez 14 tétel, de ugye a kétharmada jó eséllyel most, otthon is van. Kockára vágjuk a kolozsvárit a bőrével együtt, majd azért, hogy vajpuhává varázsoljuk, forró vízzel leöntjük és még főzzük egy kicsit úgy negyed órácskát. Ezután leszürjük. Ekkor még a vajpuhaságról szó sincs. Na most kell egy olyan fedővel rendelkező edény, amit be lehet tenni a sütőbe. Mert hogy késöbb majd be fogjuk tenni oda kb. 3 órára. Nálam ez egy szép nagy fazék volt. A következő lépés az előfőzött kolozsvári szalonna lepiritása némi zsiradékon, majd a megsült szalonnát kivesszük és átmenetileg tároljuk (és próbáljuk meg NEM megenni). Megtisztítjuk a marhahúst a hártyáktól és mócsingoktól, mert amint mondtam vajpuha végeredményt akarunk. Bazi nagy kockákra vágjuk a húst, itt nem a dobókockákat akarunk tologatni a villánkkal, hanem 3 centis falatokat akarunk a farkaséhes szájba gyömöszölni. Ezeket a marhahúskockákat beledobjuk a pokolian forró, szalonnazsírral kiegészült zsíradékba és kegyetlenül megpirítjuk a külsejét. Kicsit talán le is fog ragadni, ebben az esetben piszkáljuk fel. A kockákat nem kell átsütni, csak a külsejüket kell megpirítani. Fontos, hogy nagyon forró legyen a zsiradék, ezért ne egyszerre süssük meg az egész húst, inkább kisebb adagokban. Ami megpirult azt vegyük ki egy külön tálra, a helyére mehet a következő adag. Mivel a hús nem sült át teljesen, ezért óhatatlanul egy kicsit véres levet fog engedni, de ezt ne öntsük ki. Ne húzzuk a szánkat, a marhahúst sokan véresen is fogyasztják, szemben a disznóhússal. Felkockázzuk a hagymát, karikára vágjuk a répát és ezeket is megpirítjuk a zsiradékon. Eddig a tűzhellyen dolgoztunk, ezen a ponton elzárhatjuk a gázt és bekpacsolhatjuk a sütőt. A fazekunkban megpirult a hagyma és a répa is egy kicsit megpuhult. Rádobjuk a megpirított húskockákat és szalonnát. Egy evőkanál liszttel megszórjuk, fedőt teszünk rá és összerázzuk. Vagy összekeverjük egy fakanállal. Berakjuk a forró sütőbe 5 percre, hadd piruljon az egész miskulancia. Nem kell félni, ennyitől nem fog szénné égni, csak pirulni fog. A hozzávalóknál már írtam, hogy kétszer 1 evőkanál liszt kell, azaz az 5 perc lejártával újból megszórjuk egy evőkanál liszttel, újból rázunk-keverünk és újból 5 percre sütőbe tesszük. Már nem sokat fogunk trükközni. Ha lejárt az 5 perc, akkor beledobjuk a fokhagymát, kakukkfüvet, sót, borsot, sűrített paradicsomot, beleöntjük a hús levét, a vörösbort, a marhahúslevest. A húst el kell hogy lepje ez a keverék, ha nem, akkor adjunk hozzá még levest (vagy forróvizet). Az egészet visszarakjuk a sütőbe és takarékon kb. 3 órán át sütőben pároljuk a gulyásunkat. Egy kicsit olyan érzése van az embernek, hogy a recept elején ráérősen totojázunk, kockázunk, pirítunk, rázogatunk, aztán egyszer csak rádöbbenünk, hogy b@sszus még ki kell takarítani a házat is, erre gyorsan összeborogatunk mindent és az elkövetkezendő három órában porszívózunk, mosunk, vasalunk és gyereket nevelünk. Ez velem persze elő nem fordulhat, csak a benyomást próbálom érzékeltetni... Három óra elteltével - időnként azért nézzük meg - vajpuha husink lesz, sűrű szafttal. Már gondolhatnánk, hogy készen vagyunk, de nem, további finomságok kerülnek a fazékba. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beledobjuk az egészben hagyott aprófejű csiperkét, a gyönyghagymát és egy kicsit megpároljuk. Ráfacsarunk egy fél citrom levét és ezután az egészet belelöttyintjük a gulyásba. Körülbelül ez az a pont, amikor azt mondhatjuk, hogy a burgundi marhánk készen van. A köretre több verzió lehetséges: - lehet ugyebár pár szem apró főtt krumpli - esetleg sült szalmakrumpli - néhány darab krokett - vagy uram bocsá rusztikus bagett. Az étel fő jellemzője a szaftos hús és nem a köret. Ugyanakkor a szafthoz kell valami, ez lehet akár akár egy jó nagy adag kenyér is.Mint mondottam, nem egy fogyókúrás étel. Igyunk hozzá vörösbort! Sokat! |
HírekAmerikai foci
Alapvetések2012-es idény▶Superbowl és egy kicsit továbbThe greatest play of all timeNFL Draft 20132014-es idény▶Merre tovább, Philadelphia Eagles?Új szelek fújnakThe Eagles have landed
Apa, kezdődik!!!1. hét Oakland Raiders2. hét Tampa Bay Buccaneers3. hét Minnesota WikingsErősorrend - 4 hét után5. hét Indianapolis Colts6. hét Cleveland Browns7. hét Tennessee TitansErősorrend - 8 hét után9. hét Kansas City Chiefs10. hét Philadelphia Eagles11. hét Houston Texans12. hét New York GiantsErősorrend - 13 hét után14. hét New England Patriots15. hét San Francisco 49ers16. hét Cincinnati BengalsErősorrend az alapszakasz végénDivisional PlayoffConference Championships
PreviewElső hétMásodik hétHarmadik hétNegyedik hét - Power RankingÖtödik hétTizedik hétTizenegyedik hétTizenkettedik hétTizenharmadik hétTizennegyedik hétTizenötödik hétTizenhatodik hétTizenhetedik hétRájátszás 2014
GasztroizéJoghurtos padlizsánOrosz vodkakorcsolyaZabpelyhes-mézes kenyérRetro hamburgerLevesek▶Édességek, sütik▶Főfogások▶Lenin kedvencePhiladelphiai CheesesteakKoreai répasalátaVinegret salátaTatárbifsztekSzilvásgombócCseburek - közép-ázsiai húsostáskaSkót tojás
Szilvás morzsás sütiMáglyarakásEpres krémesSzilvás piritósMákos gubaSzirnyiki - a szovjet túrófánkCitromos zapekanka
Tefteli - orosz húsgombócokHortobágyi palacsintaKijevi csirkeSzezámos-mézes-csípős csirkemellKocsonya egyszerűenFusilli di MareSaslik magyarosanCayenne sertéskaraj zöldséges sült rizzselSáfrányos-kurkumás rizottó pokoli csirkemájjalBalkongrillSzász rakottkelBbq oldalas DV módraSült debreceni kolompérral és kakukkfüves Hokkaido tökkelBurgundi marhaLabancpecsenye párolt csicsókávalHirtelenkészült krémsajtos sztrapacskaBácskai rizseshús közép-ázsiai beütéssel
HaditechnikaPáncélosok▶Kaszpi SzörnyeBurja és NavahoTankgyilkos 88-asOrosz HarkályHeckler&Koch MP7A1Hitler különös repülőgépeiMe-323 GigantA Karl óriásmozsárFL 282 - KolibriAlmaz felderítő űrállomásRadarokFLAKTürme - légvédelmi tornyokKatonai térképek MagyarországrólEnigmaA légierő (kezdetek)Szovjet lézertank kísérletekA légierő (hőskor)Pilóta nélküli felderítő repülőeszközök
T-90 harckocsiTunguszkaHarckocsi katalógusRohamlövegek I.Rohamlövegek II.World of TanksA KV nehézpáncélosokMerkavaA szovjet ISZ sorozatTankok az asztalon▶
Kreatív sarokTengiz Saga▶Útibeszámolók▶Origami▶Sima és fordítottReklámzabálóknak▶KIBRA Gallery▶Brüsszeli kalandokDarth Vader dosszié▶PuzzlemániaSCI-FI▶EURO2016▶Rio 2016 - ahogy én látomAkkor és most▶
A vadon szava - Szlovák ParadicsomThassos 2009Thassos 2010Baltikum 2005Prága 2012PargaPelion-félszigeti élmények 2013GEOcaching▶Bramshill House-i kísértetekTrogiri panorámaLisszabon - Belém-toronySzlovák Paradicsom - ÚjratöltveNyárutó a Cavallino kempingbenStavrosi nyaralásMiértek és hogyanok - LondonNeos Marmaras 2017
Sávoly-hídSchossberger kastélyVáci ártéri tanösvényNaplás-tóVáci körsétaÖrkény telefonfülkéjeFebruári kincsvadászatAz egri vár másolata (GCEGER) és az Ezredik (GC1000)GellérthegyVeterán sasokHétvályús-forrás és Vörös-kő
vírusírtókRetroWindowsSzigetLevi's 501Coca-ColaBond 007Darth Vaderskót whiskywhiskeySzappanGeorge ClooneyHondaBeckhamHeinz ketchupMercedesvajMessiSuperBowl 2015Mr. BeanNike (C. Ronaldo)Ausztrál sör
Darth Vader jelentiDarth Vader elfogott jelentéseDarth Vader jelentiDarth Vader jelentiBirodalmi űrkikötő FrankfurtDarth Vader jelenti - Feltárt dokumentumok 1Darth Vader jelenti - Feltárt dokumentumok 2.Darth Vader elfogott jókívánságai
Pontozásos MeccsértékelésA zosztrákmagyarVélemény_1A zizlandmagyarVélemény_2A magyarportugálVélemény_3
AjánlóHotel KardosfaSzlovák ParadicsomMachu Picchu panoramaVonatokZene▶Filmek▶MiniversumMa este megbukunkRejtő képregényekKönyvek▶Szabadstrandok a Dunakanyarban▶
Az orosz Kék MadárŐ még csak 17 - LordeRapülök - SzívzuhogásMetallica - cimbalmonKáosz KözpontMagnificoINXSTatjana SznyezsinaBalkan FanatikKerekes BandPink Floyd - The Endless RiverDalszöveg fordítások▶Legjobb hangok▶Roger Waters az Arénában!
IdőgépU2 - Mysterious waysAerosmith - Girls of SummerTrain - 50 módja annak, hogyan búcsuzzunk elAC/DCTrain - Hey, Soul SisterSimple Minds - Belfast ChildTrain - Angel in Blue JeansQueen - Friends will be friendsGuns N' Roses - Sweet child o' mineDepeche Mode - Policy of TruthGenesis - Land of ConfusionLoituma - Levans polkkaWhile My Guitar Gently WeepsAerosmith - Walk this wayRolling Stones - Love is strongKygo - Here for You ft. Ella HendersonMary Jane's Last Dance - Tom PettyPhil Collins - Don't Lose My NumberJon Bon Jovi - Blaze of Glory
A legjobb hangok - első részA legjobb hangok - másfeledik részA legjobb hangok – második részA legjobb hangok – harmadik rész
30 for 30GravityA szélhámosAz igazi spoyler - AvatarSajbu! Sajbu!Szelídek és PatkányokHazafutás & SzupercellaA holnap határaA Jó, a Rossz és a CsúfAz élet ízeiUtánérzések: Last Vegas & A holnap határaA tavasz tizenhét pillanataEgy igazi sci-fi: Csillagok közöttA Harag (Fury) és a SztálingrádJupiter felemelkedése & Ex_MachinaVadon és MentőexpedícióRejtélyes XX. századSpectreÉbredő erőKész katasztrófa és VakációÉrkezés
GALAKTIKAA kilences kocsiMoszkva 2042Utazás TralalábaVagdalthús Hadművelet▶Fecskék és FruskákIsaac Asimov: A halhatatlanság halála; Nemezis; Az istenek is...
Babérkoszorú