Befőzések
Kecsap 2 (a boltival egyező ízű)
|
|
Hozzávalók:
1,40 dkg meghámozott, apróra vágott alma
30 dkg kristálycukor
2 kávéskanál őrölt fahéj
2 kávéskanál citromlé
1 lapos mokkáskanál szalicil
Elkészítése:
Egy 5 literes lábosba belerakom az almát, ráöntöm a kristálycukrot és alaposan megkeverem. Hagyom állni körülbelül 20 percig. Utána egy fedőt teszek rá, és 10 percig főzöm, közben 1-2 alkalommal megkeverem. Majd teszek bele fahéjat citromét, azzal is főzöm 10 percig. Ezután botmixerrel pépesítem, és még 10 percig főzöm, de többször megkeverem. Végül belekeverem a szalicilt is.
Majd forrón csavaros üvegekbe töltöm. 2-3 percre fejre állítom az üvegeket. Végül száraz dunsztba teszem, ott hagyom kihűlni.
-ahogy én csinálom:
5 l víz
6 dl 20%-os ecet
80 dkg cukor
2 kávéskanál feketebors
2 kávéskanál szalicil
2 mokkáskanál borkén
3 evőkanál só
1 db kapros savanyító tartósító
1 kávéskanál mustármag
Az alapanyagokat összekeverjük a 25 literes, zárható tetejű műanyag
vödörben, és ebbe dobáljuk az
alaposan megmosott uborkát, vagy vegyesen bármi mást, ki mit szeret
ízlésének megfelelően. Közben többször kevergetni tiszta fakanállal.
Hozzávalók:
2 kg eper
1 kg kristálycukor
Elkészítése:
A epert jól megmostam, és feltettem egy fazékba főzni. Mikor már kellően sűrűsödött, akkor tettem bele a kristálycukrot, és még 40 percig főztem állandó kevergetés mellett. Közben kimostam az üvegeket. Mielőtt belemertem a lekvárt, még forró vízzel kiöblögettem. Az üvegeket fém tálcára tettem, hogy mikor merem a lekvárt ne repedjen el az üveg. Folpackkal lekötöztem, a tetejükre egy késhegynyi szalicilt tettem, és már raktam is a száraz dunsztba. Amikor reggel kiszedtem már kihűlve, még tettem a tetejére csavaros kupakot is. Mehet a spájzba a helyére.
Ebből 2 liter lekvár lett.
Hozzávalók:
90 dkg érett füge
1 dkg élesztő
3,2 l víz
75 dkg kristálycukor
Elkészítése:
A fügét apróra vágjuk, egy ötliteres üvegbe tesszük a belemorzsolt élesztővel. A vízzel és a cukorral szirupot forralunk, és ha kihűlt, a fügére öntjük. Az üveget azután lekötjük gézzel, és 2-3 hétig meleg árnyékos helyen tartjuk. Ezalatt kiforr a fügebor. Ha a füge már leszállt az üveg aljára és a leve tiszta, óvatosan sűrű vásznon átszűrjük egy másik edénybe. Majd ha leülepedett, körülbelül 2 hét múlva újra átszűrjük, üvegpalackokba töltjük, és parafa dugóval lezárjuk.
1,5 kg káposzta, 1 kg uborka, 1,5 kg paprika, 0,5 kg hagyma, 40 dkg cukor, 8 dkg só, 4 dl 10%-os ecet, 1 mokkás kanál borkénpor, fűszerek. Mindezt összekeverni, 2 napig pihenjen.
Ezután a kifacsart saját levével felönteni, rá 2 kanál ecet, lekötni, és kész!
Hozzávalók: 2,5 kg paradicsom, 2 kg paprika, 1 kg vöröshagyma, 3-4 szem babérlevél, 1-1 nagy csokor oregano, kakukkfű, lestyán. Mindezt összefőzni, kipasszírozni.
Majd 30 dkg cukor, 0,5 dkg törött bors , 0,5 dkg szalicil, 7 dkg só , 1 dl ecet, 1 pohár mustár ( 1 tubus ). Majd tovább főzni, amíg a a habja el nem fő, kb. 1 órát.
(Nekem 3 liter lett belőle!)
Legutoljára én már sűrítésként padlizsánt (cukkinit, vagy patiszont is lehet) főztem bele passzírozás előtt.
Forrón üvegekbe töltöm, majd mindegyikre 1 késhegynyi szalicilt teszek, légmentesen lezárom, és száraz dunsztba teszem, abban hagyom kihűlni.
Kecsap 2 (a boltival egyező ízű)
/Koscad
3 kg paradicsom (tisztán)
10 db nagy alma
10 db vöröshagyma
1 cukkini összevágva
25 db szegfűszeg
25 db fekete bors
Ezeket felfőzni puhára, kb. 2 órán át, majd átpasszírozni.
Ezt követően 40 dkg cukrot, 3 kiskanál sót, 1-1 kiskanál erős és édes
őrölt paprikát (én cseresznyepaprikát szoktam belefőzni, az finomabb), és
1,25 dl 10 %-os ecetet kell beleönteni, és ismét főzni, addig amíg a hab el nem fő!
Én
még át szoktam turmixolni, (nem merülővel) mert így még simább, és fényesebb
lesz.
Forrón üvegekbe töltöm, majd mindegyikre 1 késhegynyi szalicilt teszek, légmentesen lezárom, és száraz dunsztba teszem, abban hagyom kihűlni.
Kb. 3 liter lesz ebből.
Hozzávalók: 4 kg paprika, 0,5 kg zsír (lehet olaj helyette!), 1 kg vöröshagyma, 2 kg paradicsom, 6 dkg só, szalicil.
2 órát főzni, miközben szeleteljük bele a hozzávalókat. (Kb. 5,5 liter lesz belőle!)
Forrón üvegekbe töltöm, majd mindegyikre 1 késhegynyi szalicilt teszek, légmentesen lezárom, és száraz dunsztba teszem, abban hagyom kihűlni.
Paprika mindig a duplája legyen a paradicsomnak, ha 4 kg a paprika akkor
a paradicsom 2 kg.
A paprikát megpucolom a magházától, és felkarikázom. A paradicsomnak lehúzom a héját, (forró vízbe dobom és úgy könnyebb). Félbe vagy negyedbe vágom, egy széles lábosba felrakom főzni és mihelyt egyet forr, bele öntöm a paprikát és azzal is az első forrásig főzöm. Forrón üvegekbe rakom szalicil a tetejére, csavarom rá a tetejét és száraz dunsztba rakom.
Amikor télen előveszem, akkor úgy készítem mintha friss paradicsom és paprika volna. Kevés olajon az összevágott vöröshagymát megdinsztelem, majd ráöntöm, sózom és fűszerezem ízlés szerint.
Az üveg aljára cukrot, rá egy réteg meggyet, rá ismét cukrot, és ezt rétegezem, míg az üveg tele nem lesz. Majd rá hideg vizet öntök. (Ha lenyomkodom, és jó leveses a meggy, akkor nem is mindig kell rá a víz!).... Tetejére cukor, és késhegynyi szalicil kell. Ezután légmentesen lezárom. Fazékba papírt teszek, bele az üvegeket, és közé is papírt. Az üvegek nyakáig vizet öntök, letakarom, forrástól 15 percig forralom, majd hagyom benne kihűlni. Utána kiszedem az üvegeket, megtörölgetem, címkézem, és a helyére teszem.
Ugyanúgy, mint a nyers meggyet, csak víz helyett 1 literes üvegbe 4 kanál rum kell, és több cukor, és nem kell dunsztolni. Kb. 2 napig kirakni a Napra!
Hozzávalók:
7 kg padlizsán
5 kg paprika ( én csípőset használtam)
2 kg vöröshagyma
6 fej fokhagyma
3 kg paradicsom
1 liter étolaj
Fűszerek:
1-1 evőkanál szárított tárkony, bazsalikom, oregano, kakukkfű.
2 db babérlevél
só ( kb. 8-10 dkg)
őrölt bors ( kb. 2 kávéskanál) ízlés szerint.
Elkészítése:
A padlizsánt sütőben egészben megsütjük, majd a héját lehúzzuk. Én a tepsibe alulra tettem alufóliát, hogy ne égesse le... De elég sok levet is engedett, nem volt gond. Utána hagytam lecsöpögni, és már húztam is le a héját.
A vöröshagymát felkarikázzuk, és az olajban megdinszteljük. Belevágjuk a paprikát, paradicsomot, és a padlizsánt is. Együtt főzzük, közben beletesszük a megpucolt és összevágott fokhagymát is, végül a fűszereket. Addig főzzük, míg minden hozzávaló puha lesz. Ekkor botmixerrel pépesítjük. Aki akarja még a turmix géppel is pépesítheti. Beleteszünk 1 evőkanál szalicilt, és még 10 percig főzzük együtt.
Utána üvegekbe töltjük, és száraz dunsztba tesszük. Ott hagyjuk kihűlni.
Az érett, egészséges paradicsomokat megmossuk bő vízben. Feldaraboljuk, majd a paradicsomdarálón ledaráljuk. Feltesszük egy nagy fazékban főni. Addig főzzük, amíg a habját elfövi. A főzés vége előtt egy kevés szalicilt teszünk bele. ( Én a 10 literes mennyiséghez 1 kávéskanállal teszek.)
Egy fémtálcára tesszük a tisztára kimosott üvegeket. Majd belemerjük forrón a paradicsomlevet. Légmentesen lezárjuk, majd száraz dunsztba tesszük, és ott hagyjuk kihűlni!
Hozzávalók:
5 l tej
4 evőkanál só
0,5 dl 10 %-os ecet
1 kávéskanál őrölt kömény
Elkészítése:
A tejet felforraljuk. Belerakjuk a 4 csapott evőkanál sót, az ecetet, az őrölt köményt ( aki a köményt nem szereti, natúr is készítheti, vagy helyette tehet bele őrölt borsot, vagy ízlés szerint akár más fűszert is), és összekeverjük. Ezután még néhány percig forraljuk. Ahogy csapódik ki a tej, a sűrűbb anyag jön a tetejére, a savó pedig az alján marad. Néhányszor megkeverjük. Ezután egy tüll ruhára öntjük, és lecsorgatjuk. Kicsit megnyomkodjuk, hogy a benne maradt savó nagy része eltávozzon. Amikor már jó gumis állagú, beleöntjük egy préselő edénybe.
A préselő edényt legegyszerűbben úgy készíthetjük, ha egy ételhordó műanyag edény alját és oldalát kifúrjuk vékony lyukakkal, a tetejét pedig lecsiszoljuk körben akkorára, hogy beleférjen az edénybe, ugyanis ezzel fogjuk lenyomatni.
Körülbelül 1 kilós súlyt helyezünk rá, és betesszük egy nagyobb edénybe, majd felöntjük 1 liter víz és 2 evőkanál só keverékével, úgy, hogy ellepje a sajtot. Egy éjszakára így hagyjuk. Másnap kivesszük a préselő edényből. Egy-két órára rácsra tesszük, utána mehet a hűtőbe. Trappista jellegű sajtot kapunk.
Ebből a mennyiségből körülbelül 50 dkg sajt lesz!
Hozzávalók:
1,5 kg egészséges, érett gyümölcs,
1 liter víz,
40 dkg kristálycukor,
késhegynyi szalicil
A 1,5 kg gyümölcsöt megmossuk. Egy liter vízben 40 dkg kristálycukrot felforralunk. Majd beletesszük a félbevágott barackot. Amikor elkezd gyöngyözni a főzet teteje (néhány perc), akkor kész a kompót. Az üveg háromnegyedéig merjük a gyümölcsöt, hogy a lének is maradjon hely. A megmaradt levet újra felforraljuk egy késhegynyi szalicillal, majd rámerjük a kompótra. Légmentesen lezárjuk. Ezután száraz dunsztba tesszük. Ha kihűlt rakhatjuk felcímkézve a helyére.
A lekvár főzéséhez a legérettebb gyümölcsöket válogassuk ki, mert ezeknek a legmagasabb a cukortartalma!
Bő vízben mossuk meg jól, kimagvaljuk, és szeleteljük.
Beletesszük egy nagy fazékba, de mérjük meg a gyümölcs súlyát. Előbb cukor nélkül főzzük a kívánt sűrűségre, és ezután adjuk hozzá a cukrot, kilónként 40-50 dkg-ot, ahogy a gyümölcs édessége megkívánja. Majd állandóan kevergetve, még kb. 40 percig főzzük, addig, míg a kavarókanálról sűrűn, egybeállóan esik le a gyümölcs. Én főzés közben szükség esetén botmixerrel pépesítem.
Nem szabad a cukorral sokáig főzni, mert a cukor karamellizálódik, és megváltoztatná az ízét és színét is...
A lekvárt forrón előmelegített üvegekbe töltögetjük, tetejükre késhegynyi szalicilt teszünk. Az üvegeket én fémtálcára teszem merés közben, úgy merem bele e lekvárt, mert az elvezeti a meleget, és nem repednek meg az üvegek. Ha lekötöttem celofánnal, a kihűlésig száraz dunsztban tartom:
A megmosott, kimagozott szilvát előbb cukor nélkül főzzük a kívánt sűrűségűre. Majd azután adjuk hozzá a cukrot. Mivel a szilva magas cukortartalmú, az érettségétől függően kilónként 30-40 dkg-ot adunk hozzá. Ezután a cukorral együtt állandó keverés mellett még 30-40 percig főzzük. De vigyázni kell túl sokáig nem szabad a cukorral együtt főzni, mert akkor karamellizálódik benne a cukor, és az ízén is érezhető lesz.
Majd a lekvárt forrón üvegekbe töltjük, a tetejére késhegynyi szalicilt teszünk. Az üvegeket fémtálcára tesszük meréskor, hogy elvezesse a hirtelen hőt. Végül légmentesen lezárva száraz dunsztba tesszük.
- ahogy én csináltam:
Hozzávalók:
1 kg kimagozott szilva
2 db vöröshagyma
5 dkg gyömbérgyökér lereszelve
2 gerezd fokhagyma összevágva
15 dkg kristálycukor
3 evőkanál mustár
2 dl száraz vörösbor (legjobb a Bikavér)
1 mokkáskanál őrölt bors
1 citrom reszelt héja
1 citrom leve
Elkészítése:
A hozzávalókat beletesszük egy lábosba, és melegítjük. A forrástól számított 10-12 percig főzzük, közben többször megkeverjük. Ezután botmixerrel pépesítjük. Ezt követően 2-3 percig még összefőzzük. Takaréklángra tesszük, és üvegekbe merjük. Mindegyik üveg tetejére teszünk egy kis késhegynyi szalicilt, légmentesen lezárjuk. Még forrón száraz dunsztba tesszük. ( Egy nagy lábost kibélelünk konyharuhával, szorosan belerakjuk az üvegeket. Jól betakargatjuk, és abban hagyjuk kihűlni!) Utána a helyére rakható!
Ebből a mennyiségből 1,2 liter lett.
Megjegyzés: Vörös húsból és fehér húsból készült ételekhez is kiváló kísérő!
Én a zöldbabot télire úgy csinálom, hogy megmosás után elvágom kb. 2 cm-es darabokra, ( de egészben is lehetne), majd sós vízben puhára főzöm. Szűrőkanállal kiszedem, lecsurgatom a levét. Utána a babot üvegekbe rakom. A visszamaradt levet gyengén megecetezem, ráöntöm a babra. Folpack fóliát teszek az üveg tetejére, arra egy pici szalicilt szórok, majd légmentesen lezárom csavaros tetővel, és utána 20 percig fazékban gőzölöm a forró vízben. A gőzölgő fazékban hagyom kihűlni. Télen az elkészítésnél a felhígított rántást adom hozzá.