Egytálételek1

Egytálételek2

 

Egytálételek 2

 

 

 

 Barátfüle

 Citromos-tárkonyos gombaszósz

 Csülkös gomba rizibizivel

 Darás tészta

 Fasírozott készítése

 Gombás rakott tarhonya

 Kelkáposztafőzelék

 Lencsefőzelék

 Paradicsomos gomba spagettivel

 Rakott burgonyapüré savanyú káposztával

 Rakott kifli

 Sajttal töltött fasírt

 Szűzpecsenye Stroganoff módra

 Tarhonyás hús

 Tejszínes, fűszeres krumpli

 Túrógombóc másként

  Zöldséges Sült bab

 

 

 

 

 

 

 

Barátfüle      

 

Hozzávalók:

60 dkg sós vízben főtt, tört krumpli

50 dkg finomliszt

3 db tojás

2 kávéskanál só

1 evőkanál étolaj

 

Tölteléknek: kemény szilvalekvár

Forgatáshoz: zsemlemorzsa, étolaj, vagy darált dió és porcukor keveréke

Meghintéshez: porcukor

 

Elkészítése:

A hozzávalókat jó alaposan összegyúrjuk, hogy ne ragadjon. Azután rétesliszttel alaposan megszórt deszkán jó vékonyra kisodorjuk a tésztát.

Utána körülbelül 8 cm-es széles csíkokat vágunk a tésztából. Kis halmokat teszünk a lekvárból rá, majd ráhajtjuk a tésztát, lenyomkodjuk, hogy ne tudjon a lekvár kifolyni, és, derelyevágóval elvágjuk.

Ezután forró, sós vízben megfőzzük. Kivesszük, hideg vízzel leöblítjük, és az étolajban megpirított zsemlemorzsába forgatjuk a barátfüléket. Én darált dióban is forgattam, amiben porcukrot kevertem.

Tálaláskor még megszórjuk kevés porcukorral.

Ebből a mennyiségből kb. 55 db lesz.

 

 

 

 

Citromos-tárkonyos gombaszósz     

 

Hozzávalók:

2 közepes vöröshagyma

40 dkg gomba

4 dl tejszín, vagy tejföl

fél citrom leve és reszelt héja

1 evőkanál mustár

só, őrölt bors, majoranna ízlés szerint

1 evőkanál szárított tárkony

1 evőkanál kristálycukor

2 evőkanál étkezési keményítő

 

Elkészítése:

2 evőkanál olajon megdinszteljük az apróra vágott hagymát. Amikor már üveges, akkor rádobjuk  a szeletekre vágott gombát. Pár percig együtt pároljuk. Hozzáadjuk a fűszereket.  Majd a 4 dl tejszínben  2 evőkanál búzakeményítőt (ha nincsen, akkor lisztet), csomómentesre elkeverjük. Ezután hozzáadjuk  a gombához. Ha tejfölt használunk, akkor fele liszt is elég!  Néhány percig forraljuk állandó keverés mellett. Amikor megpuhult melegen tálalhatjuk.

Én kifőtt spagetti tésztával tálaltam.

 

 

 

 

Csülkös gomba rizibizivel    

 

Hozzávalók: a csülkös gombához:

20 dkg főtt csülök  

30 dkg szeletelt gomba

2 evőkanál étolaj

1 közepes fej vöröshagyma

1 nagy tejföl ( 380 gr) ( vagy tejszín)

só, bors, kakukkfű

fél citrom leve és héja

 

Elkészítése:

Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megdinsztelem, belerakom a szeletelt gombát és  a kis kockákra vágott főtt csülköt. Néhány percig együtt párolom, majd sóval, borssal, kakukkfűvel ízesítem. Hozzákeverem a tejfölt, vagy tejszínt, a citrom levét és a lereszelt héját. Ha felforr, lezárom.

 

Rizibizihez:

50 dkg rizs

kb. 5 merőkanál borsó

3-4 evőkanál étolaj

1 közepes fej vöröshagyma

só, víz

 

Elkészítése:

A megtisztított rizst vízzel lemosom, lecsepegtetem. Majd egy nagy jénai tálba beleöntöm az olajat, és a rizst 4-5 perc alatt megpirítom a mikróban. Belerakom a sót, a hagymát és felöntöm langyos vízzel. Folpackkal letakarom a tetejét, amit tűvel kilyukasztok pár helyen. Majd körülbelül 15-20 perc alatt puhára főzöm. Közben párszor megkeverem fakanállal.

Ezalatt a borsót sós vízben puhára főzöm, és lecsöpögtetem.  Ha a rizs is puha összekeverem.

 

 

 

 

Darás tészta    

 

Hozzávalók:

12,5 dkg búzadara

3 evőkanál étolaj

só ízlés szerint,

víz

25 dkg metélt tészta

 

Elkészítése:

Egy 4 literes fazékba teszek fel a háromnegyed részéig sós vizet melegíteni a tészta kifőzéséhez. Egy kevés olajat cseppentek a vízbe.

Közben a 3 evőkanál olajat beleteszem egy kb. 4 literes lábosba, ráöntöm a búzadarát, és világosbarnára megpirítom. Kevés vizet is öntök hozzá, fedelet teszek rá. Párszor megkeverem, hagyom puhulni, majd lekapcsolom a gázt alatta.

A felforrt vízben megfőzöm a tésztát, lecsepegtetem, majd  belekeverem a darába.

Sárgabaracklekvárral és porcukorral meghintve tálalom. Én hideg tejet iszok hozzá.

 

 

 

 

Gombás rakott tarhonya     

 

Hozzávalók:

 

40 dkg gomba

1 fej vöröshagyma

1 evőkanál olívaolaj

1 evőkanál mustár

1 evőkanál kristálycukor

1 kávéskanál só

1 mokkáskanál őrölt bors

3+3 evőkanál tejföl

1 kis csokor kakukkfű

2 levél bazsalikom

50 dkg főtt tarhonya

5 db főtt tojás

5 dkg füstölt sajt

 

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát az olívaolajon üvegesre pároljuk. Rátesszük a nem túl apróra összevágott gombát. Együtt pirítjuk. Hozzáadjuk a fűszereket,  a mustárt, cukrot, tejfölt, az apróra vágott kakukkfüvet és bazsalikomot. Amikor a gomba megpuhult,  félre tesszük.

Egy 30x22 cm-es tepsit kivajazunk, ráterítjük a főtt tarhonya felét. Arra a gombapörköltet, majd rászeleteljük a főtt tojásokat. Betakarjuk a főtt tarhonya másik felével, megkenjük 3 evőkanál tejföllel, végül ráreszeljük a füstölt sajtot.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 perc alatt megsütjük.

 

 

 

 

Kelkáposztafőzelék    

 

Hozzávalók:

80 dkg kelkáposzta

50 dkg krumpli meghámozva, kockára vágva

1 evőkanál só

1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva

1 kávéskanál köménymag

1 mokkáskanál őrölt bors

4 gerezd fokhagyma sóban összetörve

 

rántáshoz: étolaj, simaliszt, piros őrölt paprika, víz.

 

Elkészítése:

A káposztát alaposan megmossuk, majd 4 felé elvágjuk. Kivágjuk a közepéből a torzsáját, eldobjuk. Keskeny csíkokra vágjuk a káposztaleveleket, és beletesszük egy 5 literes fazékba. Mivel a káposzta enged nedvességet, ezért óvatosan öntsünk rá vizet. Ne lepje el a káposztát, inkább pótoljuk, ha kellene. Beletesszük a sót, az apróra vágott vöröshagymát, krumplit és köménymagot. Addig főzzük, amíg puha nem lesz a krumpli benne.

Elkészítjük  a rántást: Egy kis lábosban az olajon a lisztet rózsaszínűre pirítjuk, beletesszük a sóban késsel összetört fokhagymát. Levesszük a lángról beletesszük a  pirospaprikát, hideg vizet öntünk rá, és belekeverjük a káposztába. Egy-két percig még főzzük, beleszórjuk az őrölt borsot. Megkóstoljuk, ha szükséges, akkor utána ízesítünk.

Fasírozottal tálaljuk.

 

 

Fasírozott készítése: 

Hozzávalók:

60 dkg darált sertéshús 

2 db zsemle ( vagy 2 szelet kenyér) vízben megáztatva, kinyomkodva

4 db tojás,

4 gerezd fokhagyma

ízlés szerint  só, bors,

1 kávéskanál piros őrölt paprika

fél mokkáskanál ételízesítő

 

Panírozáshoz: zsemlemorzsa

 

Elkészítése:  A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Majd egy evőkanállal jó nagy gombócokat formálunk, és beleforgatjuk a zsemlemorzsába.

Forró olajban kisütjük.   

 

 

 

Lencsefőzelék     

 

Hozzávalók:

50 dkg  megtisztított lencse

1-2 db babérlevél

1 lapos evőkanál só

fél citrom

 

0,5 dl étolaj,

3 evőkanál finomliszt

1 lapos evőkanál pirospaprika

2 gerezd összezúzott fokhagyma

kb. 2 dl tej

1-2 evőkanál tejföl

 

Elkészítése:

A lencsét előző este megtisztítom és egy tálba teszem, ahol teleöntöm hideg vízzel ázni.

Majd másnap vízzel együtt beleöntöm egy nagyobb fazékba a beáztatott lencsét. Belerakom a babérlevelet, sót, és a fél citromot. Puhára főzöm.

Majd megcsinálom a rántást: az olajba belerakom a lisztet, és világosra pirítom. Beleteszem a fokhagymát, pirospaprikát és a tejet, és hozzákeverem a lencséhez. Végül belekeverem a tejfölt is.

 

 

 

 

Paradicsomos gomba spagettivel  

 

Hozzávalók:

50 dkg gomba

1 fej vöröshagyma

1 nagy fej zeller

fél liter paradicsomlé

só, őrölt bors, kakukkfű, fokhagyma

2 evőkanál étolaj

 

Elkészítése:

A forró olajon az apróra vágott hagymát megdinszteljük. Ráreszeljük a zellert, és egy kicsit együtt pirítjuk. Rátesszük az összevágott gombát, majd a fűszereket. A fokhagymát apróra vágva, vagy sóban megtörve tegyük rá. Felöntjük a paradicsomlével, és forraljuk egy keveset. Aki sűrűbben szereti, 2 dl tejszínből és 1 evőkanál étkezési keményítővel behabarhatja. Én is így tettem.

 

 

 

Rakott burgonyapüré savanyú káposztával    

 

Hozzávalók:

1,5 kg főtt burgonya
3 dkg vaj + kevés a tepsi kivajazáshoz
1 dl tej
1 mokkáskanál só
30 dkg savanyú káposzta
10 dkg sonka
10 dkg füstölt kolbász
3 dkg zsemlemorzsa
5 dkg sajt


Elkészítése:

A burgonyából a vajjal, tejjel és sóval pürét készítünk. Egy 30x22-es tepsit kivajazunk és megszórjuk zsemlemorzsával. Beleterítjük a püré felét, rá a savanyú káposztát, arra a kockára vágott sonkát és a felkarikázott kolbászt. Befedjük a püré másik felével, és egyenesre simítjuk. Ráreszeljük a sajtot.

Előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül 20 -25 perc alatt világosbarnára sütjük.

 

 

 

 

Rakott kifli      

 

Hozzávalók:

10 db kifli karikákra vágva

6 db tojás

10 dkg kristálycukor

1 csomag vaníliás cukor

12 dkg vaj

6 dl tej

20 dkg darált dió

8 dkg darált mák + 5 dkg kristálycukor

10 dkg mazsola  ( de lehet helyette aszalt, darabolt szilva, vagy sárgabarack)

1 egész citrom lereszelt héja

5 evőkanál rum 

1 csipetnyi só

2 nagyobb alma meghámozva, vékony szeletekre vágva

3 púpos evőkanál sárgabaracklekvár

 

Elkészítése:

Egy 35 x 27 cm-es tepsit alaposan kikenünk vajjal. Majd a kifli felét lerakjuk rá. Közben a tojások sárgáját a kristálycukorral és a vaníliás cukorral jól kikeverjük, és hozzáöntjük a 6 dl tejet is. Ennek a felét rálocsoljuk a kiflire. Majd rászórjuk a darált diót, a mazsola felét, és reszelt citrom héját is felezve. Az alma szeltek felét is rárakosgatjuk, és 2 evőkanál rummal meglocsoljuk. Majd a vaj felét kis halmokban rátesszük. Erre  rátesszük a maradék kifli karikákat. Rászórjuk a 8 dkg darált mákot, 5 dkg kristálycukrot, citromhéjat, és a maradék szeletelt almát. Rálocsoljuk a maradék 2 evőkanál rumot. Ráöntjük a tojássárgájával kikevert tej másik felét, és a megmaradt vajat kis halmokban.

Előmelegített sütőben 200 fokon 20 percig sütjük.

Közben felverjük a 6 tojásfehérjét 1 csipetnyi sóval. A kemény habba óvatosan belekeverjük a 3 evőkanál sárgabaracklekvárt.

Kivesszük a sütőből, ráborítjuk a sárgabaracklekvárral elkevert habot, és eligazítjuk rajta. Visszahelyezzük a sütőbe a tepsit, és 150-fokra levéve a hőt még 15 percig sütjük.

Langyosra hűtve  szeleteljük.

Én 2 csomag csokoládé pudingot is főztem mellé 1 liter tejjel.

 

  

 

 

 

Sajttal töltött fasírt   

 

Hozzávalók:

60 dkg darált hús

2 db zsemle vízben áztatva, és kinyomkodva

3 egész tojás

1nagy csokor petrezselyem apróra vágva

1 mokkáskanál őrölt bors

3 nagy gerezd fokhagyma apróra vágva, és sóban megtörve késsel

1 kávéskanál pirospaprika

kevés zsemlemorzsa

 

10 dkg szeletelt sajt


Elkészítés:

A hozzávalókat a 10 dkg szeletelt sajt és a petrezselyem kivételével egy tálban fakanállal jól összekeverjük.

Egy konyharuhára fóliát terítünk, amit benedvesítjük, erre egyenletesen kiterítjük a fasírtmasszát. Ezután rárakjuk a vékony sajtszeleteket, és a petrezselyemzöldet. Aki szereti kis apróra vágott chilipaprikával is megszórhatja.

 

 

 Felgöngyölítjük, mint a kalácsot. Óvatosan levesszük róla a fóliát, majd morzsával meghintjük.

Előmelegített sütőbe tesszük, és 200 fokon körülbelül 70 perc alatt megsütjük. Kihűlés után szeleteljük.

 

 

Megjegyzés: A sajt szeletekre még tehetünk apróra vágott  gombát, vagy egyéb zöldségeket is.

Tálaláskor körethez, vagy főzelékhez adhatjuk.

 

 

 

Szűzpecsenye Stroganoff módra   


Hozzávalók:

30 dkg szűzpecsenye
1 dl olívaolaj
1 kanál vaj
1 fej vöröshagyma
15 dkg csiperke gomba
1 dl paradicsomlé
1 dl vörösbor
5 db csemege uborka
1 csokor összevágott petrezselyem
1 evőkanál mustár
2 dl tejszín

őrölt bors,

kakukkfű

Elkészítés:

Forrósítsunk fel egy nagy serpenyőt, csorgassuk bele az olívaolajat, majd tegyük bele az enyhén kivert és csíkokra felvágott szűzpecsenyét, nagy lángon állandóan kevergetve addig süssük, míg a hús pirulni kezd.

Szedjük ki a serpenyőből a húst, tegyünk bele még egy evőkanálnyi vajat, majd adjuk hozzá az összevágott vöröshagymát. Pároljuk még néhány percig, aztán tegyük bele a felszeletelt gombát. Pároljuk addig, amíg a gomba sülni kezd. Hozzáadunk 1 dl paradicsomlevet és 1 dl vörösbort. Ezután tegyük hozzá a csíkokra felvágott csemegeuborkát, a mustárt, a húst és keverjük jól össze, majd öntsük rá a tejszínt.

Kevéske borssal, kakukkfűvel, sóval és összevágott petrezselyem zöldjével ízesítjük.

Forralásig hevítjük, és körettel tálaljuk.

 

 

 

 

Tarhonyás hús    


Hozzávalók:
3 evőkanál étolaj

1 nagy fej vöröshagyma apróra összevágva

60 dkg hús (comb) kockára vágva,

só, őrölt bors, szárított borsfű, pirospaprika

zöldpaprika szelet, paradicsomlé


50 dkg tarhonya

1 kis fej vöröshagyma, olaj, só, víz


Az összevágott nagy fej vöröshagymát üvegesre pároljuk az olajon. Tűzről lehúzva meghintjük pirospaprikával, belerakjuk a kockára vágott hús darabokat, kicsit dinszteljük, elkeverjük, pici vízzel felöntjük. Teszünk bele sót, őrölt borsot, a szárított borsfűvet, a zöldpaprikát és paradicsomlét. Majd a tűzre visszatesszük, és puhára főzzük.


Megjegyzés: Én kuktában készítem el a húst mindig, akkor nem párolog el a vitamin, és gyorsabban meg is puhul a hús. A sziszegéstől számítva 18-20 perc alatt kész is.


A tarhonyát pedig a mikróban szoktam készíteni. Egy nagy jénai tálban kevés olajon megpirítom a tarhonyát, közben párszor megkeverem, majd sózom. Teszek bele 1 kisebb vöröshagymát is, majd felöntöm bőséges vízzel. Ezután folpackkal letakarom, pár helyen tűvel lyukat szúrok rá. Párszor megkeverem. Ha jó, akkor a kész pörkölt húsival összekeverem, és újra letakarom.

Ízlés szerint savanyúsággal tálalom.

 

 

 

 

Tejszínes, fűszeres krumpli   

 

Hozzávalók:

1 kg krumpli

2 gerezd fokhagyma

4 dl tejszín

1 tojás sárgája

só, őrölt bors, kakukkfű, 3-4 db rozmaring levél

 

Elkészítése:

A megtisztított krumplit lekarikázom, megszórom a fűszerekkel, az apróra vágott fokhagymával, és jól összeforgatom. A tejszínt a tojás sárgájával összekeverem, ráöntöm a krumplira, majd egy alaposan kivajazott tepsibe öntöm.

Előmelegített sütőben 200 fokon  1 óra alatt készre sütöm.  Az első 15 percben lefedve, majd fedés nélkül.

 

 

 

 

Túrógombóc másként   

 

Hozzávalók:

1 liter tej

20 dkg búzadara

1 evőkanál rétesliszt

5 dkg kristálycukor

2 csomag vaníliás cukor

50 dkg túró

1 citrom reszelt héja

6-8 dkg mazsola

 

Beforgatáshoz: étolaj, zsemlemorzsa

 

Elkészítése:

A tejbe beleöntjük a búzadarát, réteslisztet, és a 2 féle cukrot.  Közepes sűrűségűre főzzük. Hagyjuk langyosra kihűlni. Majd beletesszük a túrót, citrom héjat és a mazsolát. Robotgéppel jól összekeverjük.

Megpirítjuk egy lábosban a zsemlemorzsát, kevés vizet is öntünk bele, hogy puhább legyen. Majd egy vízbe mártott evőkanállal a pirított zsemlemorzsába forgatjuk a gombócokat.  Kézzel egy kicsit megforgatjuk, és mehet a tálba.

Porcukorral meghintve tálaljuk. De adhatunk mellé pudingot, vagy valamilyen gyümölcs dzsemet is.

Nekem ebből a mennyiségből 30 darab gombóc lett.

 

 

 

 

Zöldséges Sült bab  

 

Hozzávalók:

25 dkg bab

1 nagy fej vöröshagyma

6 evőkanál étolaj

15 dkg kockára vágott sonka

2 dl paradicsomlé

2 evőkanál kecsap

2 gerezd fokhagyma

1 doboz főtt kukoricakonzerv

Só, őrölt bors, kakukkfű

2 db vastag húsú paprika

2 db paradicsom

1 db kisebb cukkini

20 dkg rizs

450 gr tejföl

1 tojás sárgája

5 dkg trappista sajt

 

Elkészítése:

25 dkg babot megfőzünk sós vízben, amibe 1 evőkanál kakukkfüvet  szórunk (így elkerüljük a bab puffasztó hatását!). Egy nagy fej apróra vágott vöröshagymát megdinsztelünk 3 evőkanál olajon. 15 dkg kockára vágott sonkát hozzáöntünk. Néhány percig együtt pirítjuk, majd felöntjük 2 dl paradicsomlével, és 2 evőkanál kecsappal, és 2 gerezd apróra vágott fokhagymával megszórjuk. Beleöntünk 1 doboz főtt kukoricakonzervet. Felforraljuk. Hozzáöntjük a leszűrt főtt babot, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk.

Egy 30-22 cm-es tepsit kiolajozunk. Beleterítjük a kukoricás, sonkás babot.

3 evőkanál olajon megdinsztelünk 2 darab felvágott vastag húsú paprikát, 2 szeletelt paradicsomot, és egy kis cukkinit felkarikázunk. Ezt a párolt zöldséget ráterítjük a babra. A tetejére 20 dkg főtt rizst terítünk,

 

 

majd 450 gramm tejföl és 1 tojássárgájából készített keverékkel leöntjük. A tetejére 5 dkg sajtot reszelünk.

Előmelegített sütőben 200 fokon 25 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza a kezdő oldalra

Lap teteje

 



 

websas.hu

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker