Levesek

 

 

 

 Bableves

 Babéros sonkaleves

 Borsóleves

 Búzapelyhes zöldségleves

 Céklaleves

 Chilis sajtleves

 Cukkini krémleves

 Fokhagymakrémleves

 Frankfurti leves

 Gulyásleves

 Gyümölcsleves

 Halászlé

 Kapros újburgonyaleves

 Karalábéleves

 Kelbimbó leves

 Kerti citromos leves

 Kukorica krémleves

 Lebbencsleves

 Mángoldleves

 Őszibarackleves

 Palócleves

 Paradicsomleves

 Paradicsomos cukkinileves

 Sárgaborsó krémleves

 Tarhonya leves

 Tárkonyos krumplileves

 Tejszínes gombaleves

 Zellerkrém leves

 Zöldbableves

 

 

 

 

 

 

Bableves  

 

Én a fejtett bablevest úgy főzöm, hogy sós vízbe először belerakom az összevágott sárgarépát, zöldséget. Kicsit főzöm, majd beleteszem ( 5 literes fazékba főzve) a kifejtett 80 dkg babot, lestyán és zellerzöldet, 1 paradicsomot, 1 kisebb paprikát. Közben megcsinálom a jó sok fokhagymával ( amit összevágva, sóval deszkán megtörök) és sok sok apróra megvágott petrezselyemzölddel a viszonylag híg rántást. Ebbe olajon megpirítok egy pici lisztet, rá mehet a fokhagyma, petrezselyem fele, és 1 lapos evőkanál pirospaprika, hideg víz. Félreteszem, csak akkor öntöm a babhoz, ha már puha. De előtte kiszedem a zellerzöldet, lestyánlevelet, paradicsomot és paprikát. Végül beleöntöm az 1 tojással rétesliszttel gyúrt, és elcsipkedett tésztát. Ha feljön a tetejére, beleöntöm a maradék összevágott petrezselymet, és azonnal lekapcsolom. Ráteszem a fedőt. Ezzel kész a levesem. Ja, és mi elég sűrűn szeretjük a levest, ezért közben egy kis fazékban megfőzök sós vízben 2 közepes méretű krumplit felkockázva, és a végén azt is beleöntöm.

 

Megjegyzés: Télen, ha nincs fejtett bab, száraz babbal ugyanígy készítem, de a száraz babot előző este hideg vízbe beáztatom, hogy könnyebben puhuljon a bab.

 

 

 

 

Babéros sonkaleves  

 

Hozzávalók:

25 dkg füstölt tarja vagy sonka, 25 dkg burgonya, 2 dl tejföl, 2 babérlevél, 1 fej vöröshagyma, 1 csokor petrezselyem zöld, 2 evőkanál olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál liszt, ecet, só, cukor ízlés szerint, 1 mokkáskanál őrölt fekete bors.

 

Elkészítés:
A forró olajon üvegesre párolom az apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva elkeverem benne a pirospaprikát. Ezután ráöntök 1 dl vizet és beleteszem az apró kockákra vágott burgonyát, és az apróra vagdalt főtt sonkát.

 

 

Néhány percig pirítom, majd felöntöm 1,5 liternyi vízzel. Beleteszem a babérlevelet, megsózom, megborsozom, fűszerezem és puhára főzöm. A tejfölbe belekeverem a lisztet és behabarom vele a levest. Ezután ízesítem 1 evőkanál balzsamecettel, cukorral, és az apróra vágott petrezselyem zölddel meghintem. Felforralom, és tálalom.

 

 

 

 

Borsóleves   

 

Hozzávalók: 60 dkg kifejtett borsó, 3-4 db közepes méretű sárgarépa, 1-2 db vékony zöldség, só, 1 csokor  petrezselyem. Olaj, liszt, őrölt piros paprika. 

Galuskához: 1 db tojás,  5 dkg rétesliszt, pici só.

Elkészítése: Egy 4 literes fazékba felteszem sós vízbe főni a tetszés szerint feldarabolt sárgarépát,  és zöldséget. Mikor már kicsit puhul, akkor beleöntöm a borsót, és együtt főzöm tovább.

Megcsinálom egy kis lábosban a rántást: Kevés étolajat, kb. 3-4 evőkanálnyit teszek bele, és egy kávéskanál simalisztet,  a gázra teszem és kevergetem, ha már kicsit pirul, akkor  leveszem, teszek bele az előre jó apróra összevágott petrezselyemből, meg 1 evőkanál őrölt piros paprikát, és egy pohár hideg vizet öntök bele. Ha puha a borsó, beleöntöm a rántást. Közben egy kis tányérba teszek réteslisztet, és beleteszem a tojást, és 1 csipet sót, és jól összekeverem sűrűre, de úgy, hogy kis mokkáskanállal lehessen szaggatni. Ha forr a leves, akkor beleszaggatom a galuskát. Ha mind feljött, még teszek bele egy kis kávéskanálnyi petrezselymet, lekapcsolom a gázt, és ráteszem a fedőt.

 

 

 

 

Búzapelyhes zöldségleves  

Hozzávalók:
2 db burgonya
2 db sárgarépa
1 db zöldség gyökér
1 kis fej karalábé
3 dkg búzapehely
3 evőkanál étolaj
1 lapos evőkanál liszt
1 kiskanál pirospaprika
só, őrölt bors, petrezselyemzöld összeaprítva

Kockára vágjuk a burgonyát, a zöldséget, és sós forró vízben főzni kezdjük. Amikor a burgonya félig megfőtt, beletesszük a búzapelyhet. Az olajból és a lisztből rózsaszín rántást készítünk, beletesszük a pirospaprikát, majd vízzel felengedve a leveshez adjuk, és összeforraljuk. A kész levest petrezselyemzölddel ízesítjük.

 

 

 

 

Céklaleves   


Hozzávalók:


50 dkg cékla
1 zeller
2 sárgarépa
2 zöldséggyökér
2 liter húsleves /lehet kockából/
1 citrom leve
fél citrom reszelt héja
tejföl, só, bors, borsfű, lestyán

Elkészítés:
A céklát, zellert, sárgarépát, zöldséggyökeret meghámozzuk és kockákra vágjuk, majd a húslevesben gyenge tűzön puhára főzzük. Amikor a zöldség megpuhult, a levessel együtt pürésítjük, újra felforraljuk, fűszerezzük, a citromlével ,ízesítjük. Tálaláskor tejfölt adunk hozzá, esetleg levesbetéttel gazdagíthatjuk.

Krémes állagú, rendkívül finom leves lesz az eredmény.

 

 

 

 

Chilis sajtleves 

 

Hozzávalók:

5 dkg vaj,
5 dkg finomliszt,
10 dkg reszelt sajt,
10 dkg reszelt füstölt sajt
2 liter húsleves (kockából is jó)
3 tojássárgája,
só, őrölt fehérbors, reszelt szerecsendió,

1 teáskanál őrölt chili paprika
apróra vágott petrezselyem,
leves gyöngy, vagy pirított kenyérkocka

Elkészítés:

A vajat megolvasztjuk, hozzákeverjük a lisztet és aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a sajtokat. A húslevest hozzáöntjük, folyamatosan keverjük, kis lángon kb. 10 percig főzzük, amíg a sajt elolvad.

A tojássárgáját felverjük és a leveshez keverjük. Sóval, borssal, őrölt chilivel és szerecsendióval fűszerezzük.

A petrezselymet finomra vágjuk és a leveshez adjuk, a gázt lekapcsoljuk.

 

Én tálaláskor levesgyöngy-betéttel és reszelt sajttal tálaltam.

 

 

 

 

Cukkini krémleves 

Hozzávalók:

2 db  db kb. 25 cm-es friss cukkini
5
db közepes méretű burgonya
só tetszés szerint
1 csokor kapor
1 db közepes méretű vöröshagyma,

a hagyma párolásához olaj
pirított zsemlekocka, vagy levesgyöngy-levesbetét

Elkészítése:
Üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, alaposan megmossuk a cukkínit, majd  héjasan karikába vágjuk, maggal együtt, ha van benne. A burgonyával ugyanezt tesszük, hozzáadjuk a kívánt sót, kaprot.
Edénybe rakva felöntjük vízzel.  Kb. 20 perc alatt megfő és utána összeturmixoljuk. Végül belekeverünk még 1 marék apróra összevágott kaprot.

Tálaláskor  rakhatunk pirított zsemlekockát, vagy levesgyöngy-levesbetétet bele.

 

 

 

 

Fokhagymakrémleves

Hozzávalók:
1 nagy fej fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 púpos evőkanál margarin
2 l húsleves (lehet kockából is)
2 evőkanál rétesliszt
só ízlés szerint
őrölt bors
2 dl tejföl
kevés reszelt sajt

Elkészítés:
A hagymákat megtisztítjuk, a fokhagymagerezdeket áttörjük, a vöröshagymát lereszeljük, majd a felolvasztott margarinon megdinszteljük. Rászórjuk a lisztet, elkeverjük, és a húslevessel felöntjük. Sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd lassú tűzön kb. 10 percig főzzük. A tűzről levéve belekeverjük a tejfölt, merülő mixerrel, vagy turmix géppel pépesítjük.

Pirított zsemlekockával, vagy levesgyöngy-levesbetéttel tálaljuk, és sajtot reszelünk rá.

 

 

 

 

Frankfurti leves

 

       Hozzávalók: 5o dkg kelkáposzta, 2 pár virsli, 1 db sárgarépa és 1 db zöldség felkarikázva, 2-3 db nagyobb burgonya, 3-4 gerezd fokhagyma, majoranna, őrölt fehérbors, őrölt kömény, só, fűszerpaprika.

Elkészítés: A megtisztított kelkáposztát csíkokra vágjuk, majd 2  liter hideg sós vízbe feltesszük főzni. Belerakjuk a fűszereket, zöldséget, sárgarépát. Amikor kicsit puhul már a káposzta, belerakjuk a kockára vágott burgonyát, majd a felkarikázott virslit. Ezután fokhagymás rántást készítünk, és beleöntjük a levesbe.  Tálaláskor ízlés szerint tejföllel kínálhatjuk.

 

 

 

 

Gulyásleves   

 

Hozzávalók: 0,5 kg sertés hús, 1 fej vöröshagyma, 3-4 evőkanál étolaj,  2 közepes méretű sárgarépa, 1 zöldség, 1 kisebb zellergumó,  só, őrölt bors, őrölt kömény, ételízesítő, 1 kisebb zöld paprika, 1 kisebb paradicsom, 1 evőkanál őrölt piros paprika.

Kb. 80 dkg burgonya.

Csipedetthez: 1 tojás, liszt, só.

 

Elkészítése: Az olajat beleöntöm a kuktába, rádobom az apróra vágott vöröshagymát, megdinsztelem. Beleteszem a pirospaprikát és a kis kockákra vágott húst, megsózom, fűszerezem, ráteszem a felszeletelt sárgarépát, zöldséget, zellert. Ezután együtt dinsztelem pár percig, míg kifehéredik  a hús, majd felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje. Lezárom a kuktát és ha elkezd sziszegni, 20 percig főzöm közepes lángon.

Közben  egy 5 literes fazékba felteszem sós vízbe  a megpucolt és kockára vágott burgonyát. Puhára főzöm. Ha megfőtt a hús a kuktában, akkor ráöntöm a burgonyára a levével együtt. A míg a burgonya fő, meggyúrom a tojásból és a lisztből a csipedettet. Olyan keményre kell, hogy ne legyen nyúlós és puha, hogy könnyű legyen elcsipegetni. Majd beleöntöm  a levesbe, ráteszem a fedőt, és ha feljött a tészta, lekapcsolom.

 

 

 

 

Gyümölcsleves

 

        Egy edénybe kb. a feléig vizet öntök. Meghámozok 1-2 almát, és szeletekre vágva belerakom, cukrot teszek bele ízlés szerint, és 1 csipet sót. Mielőtt megpuhulna, rakok bele meggyet, kevés cseresznyét, és őszibarackot szeletekben. Fél liter hideg tejben jól elkeverek egy vaníliás pudingport, és amikor forr a víz, óvatosan belekeverem. Összeforralom, kicsit hagyom a fedő alatt, majd lekapcsolom a gázt.

Jól lehűtve tálaljuk, citromkarikával és menta levéllel díszíthetjük.

 

 

 

 

Halászlé

- ahogy én készítem:

Hozzávalók:
0,5 kg ponty, keszeg, kárász
1,5 kg filézett harcsa
40 dkg vöröshagyma
2 érett piros paprika
1 db közepes paradicsom
1 db burgonya
1 db sárgarépa
só, őrölt bors ízlés szerint
5 dkg őrölt pirospaprika
1-2 db cseresznyepaprika (erős paprika)


Elkészítése:
A filézett harcsa szeleteket besózom, és félreteszem.

A 0,5 kg apróhalat 3 liter vízbe felteszem főni. Beleteszem az összevágott vöröshagymát, a paprikát, paradicsomot, burgonyát, sárgarépát. Mindezt alaposan összefőzöm, hogy teljesen szétfőjön. Ezután az egészet átpaszírozom.

Ebbe az alap lébe beleteszem a filézett harcsa szeleteket, az őrölt piros paprikát, sót, őrölt borsot és a cseresznyepaprikát. Ezután kb. fél órát együtt főzöm, de már nem kevergetem az edényt, csak rázogatom a bográcsot, hogy a hal szeletek szét ne essenek.

 

 

 

 

Kapros újburgonyaleves 


Hozzávalók:

50
dkg újburgonya;
3 dkg vaj;
5 dkg liszt;
1 dl tejföl;
0,5 dl tejszín;
só;
fehérbors;
balzsam ecet kb.3 evőkanál;
1 csomag friss kapor;
A megpucolt, kockára vágott újburgonyát sós vízben puhára főzünk. A vajból és a lisztből világos rántást készítünk. Kikeverjük 1 dl tejföllel, és besűrítjük vele a levest. Sózzuk, borsozzuk, és balzsamecettel pikánssá tesszük. Végül egy csomag friss, finomra vágott kaprot szórunk bele, 1 dl tejszínnel dúsítjuk, és még egyszer felforraljuk.
Alaposan lehűtve, de forrón is  tálalhatjuk.

 

 

 

 

Karalábéleves  

 

Hozzávalók: 50 kg kockára vágott karalábé, 4-5 szál közepes méretű sárgarépa, 2 szál zöldséggyökér, 1 kisebb zeller (vagy zellerlevél), só, 1 csokor petrezselyemzöld,  3-4 evőkanál étolaj, 1 kávéskanál finomliszt, 1 evőkanál őrölt pirospaprika, víz.

Galuskához: 1 db tojás,  5 dkg rétesliszt, pici só.

 

Elkészítése: Egy 4 literes fazékba belerakom a karlalábét, a megtisztított sárgarépát, zöldséget, és zellert. Felöntöm vízzel és ízlés szerint teszek bele sót.

Közben megcsinálom a gyenge rántást egy kis lábosban: Beleteszem az olajat, és egy kávéskanál simalisztet,  a gázra teszem és kevergetem, ha már kicsit pirul, akkor  leveszem, teszek bele az előre jó apróra összevágott petrezselyemből, meg 1 evőkanál őrölt piros paprikát, és egy pohár hideg vizet öntök bele. Ha puha a karalábé, beleöntöm a rántást.

Közben egy kis tányérba teszek réteslisztet, és beleteszem a tojást, és 1 csipet sót, és jól összekeverem sűrűre, de úgy, hogy kis mokkáskanállal lehessen szaggatni. Ha forr a leves, akkor beleszaggatom a galuskát. Ha mind feljött, még teszek bele egy kis kávéskanálnyi petrezselymet, lekapcsolom a gázt, és ráteszem a fedőt.

Megjegyzés: Én tejföllel tálalom.

 

 

 

 

Kelbimbó leves  

Hozzávalók:

50 dkg kelbimbó, 5 dkg húsos szalonna, 10 dkg füstölt kolbász ( vagy 2 db virsli), 4 dkg vaj, liszt, 4 dl tejföl, só, szerecsendió, őrölt bors, kakukkfű, 1 kis marék eperlevél tészta.

Elkészítés:

A vaj felét kiolvasztjuk, az apró kockára vágott szalonnát néhány percig együtt pirítjuk a kelbimbóval. Ráöntünk 1,5 liter csontlevet, belekarikázzuk a kolbászt, (virslit),a tésztát és ízlés szerint fűszerezzük. Amikor a kelbimbó megpuhult, a maradék vajból és lisztből világos rántást készítünk és besűrítjük vele a levest. Tálalás előtt hozzákeverjük a tejfölt is.
 

 

 

 

Kerti citromos leves    /Tiga
-ahogy én csináltam:

Mindenféle zöldséget vékonyra összecsíkozunk (én sárgarépát, zöldséget, zöldbabot, zellert, karalábét  és gombát tettem bele), pici olajon delikáttal megpárolunk.

 

 

Ezután vízzel felengedjük. Puhára főzzük a zöldségeket, citromhéjat reszelünk bele, sóval, borssal ízesítjük, majd tejszínes, vagy tejfölös habarással picit besűrítjük. Egy citromlevét belefacsarjuk.
Kicsit savanyú ízhatást kell elérnünk.

Én levesgyöngy-levesbettétel tálaltam, de lehet pirított zsemlekockával is vagy betét nélkül.

 

 

 

Kukorica krémleves  

1 dl olajon megpirítunk 10 dkg összevágott bacon szalonnát. Majd a szalonnát tálra szedjük, a maradék zsíradékon megpirítunk 1 fej apróra vágott vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát. Egy lecsurgatott konzerv kukoricát ráöntünk, együtt pirítjuk néhány percig. 2 marhahúsleves kockából főzünk 2 liter húslevest, ezzel felöntjük. Beleteszünk 1 csokor apróra vágott petrezselymet, 1 kiskanál őrölt borsot, chili paprikát ízlés szerint. Állandó keverés közben hozzáöntünk 3 dl tejszínt. 2 percig együtt forraljuk, végül botmixerrel összeturmixoljuk.
Levesgyönggyel, vagy pirított zsemlekockával és az előzőleg kiszedett pirított szalonnával tálaljuk.

 

 

 

 

Lebbencsleves      

 

Hozzávalók:

10 dkg lebbencstészta nagyobb darabokra törve

5 dkg füstölt szalonna kis kockákra vágva

50 dkg burgonya karikákra vágva

1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva

1 evőkanál só, (vagy ízlés szerint

1 lapos evőkanál pirospaprika

1 csokor friss petrezselyem apróra vágva 

 

Elkészítése:

A szalonnát a fazék aljában zsemleszínűre pirítjuk. Belerakjuk az apróra vágott vörös hagymát, megdinszteljük, és hozzáadjuk a lebbencstésztát, kicsit megpirítjuk. Ezután megszórjuk a pirospaprikával, és felöntjük meleg vízzel. Beletesszük a karikákra vágott burgonyát, sót, és együtt lassú tűzön puhára főzzük.

Végül lekapcsoljuk, és belekeverjük az apróra vágott petrezselymet.

 

 

 

 

 

 

Mángoldleves  

 

Hozzávalók: 45 dkg mángold, 2 pár virsli, 2 db sárgarépa és 1 db zöldség felkarikázva, 2 db nagyobb burgonya, 4 gerezd fokhagyma, majoranna, őrölt bors, őrölt kömény, só, fűszerpaprika, 2 evőkanál eperlevél tészta.

Elkészítés: A megtisztított mángoldot csíkokra vágjuk, majd 2  liter hideg sós vízbe feltesszük főzni. Belerakjuk a fűszereket, zöldséget, sárgarépát.

 

  

 

Amikor kicsit puhul már a káposzta, hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, majd a felkarikázott virslit. Beleteszünk 2 evőkanál eperlevél tésztát. Ezután fokhagymás rántást készítünk, és beleöntjük a levesbe. 

 

 

 

 

Őszibarackleves

 

        Egy 3 literes fazékba belerakom a meghámozás után felszeletelt őszibarackot, kb. a fazék 3/4 részéig. Teszek bele 18-20 dkg körüli kristálycukrot (a gyümölcs érettségétől függően), 1 csipet sót, és felöntöm vízzel, hogy jól ellepje a gyümölcsöt. Pár csepp vanília aromát is öntök bele. Ha felforr, akkor hozzáöntöm a 4 dl tejszín + 2 dl tejben kikevert vanília pudingport, és felforralásig kevergetem párszor az egészet. Ezután jó hideg vízbe rakom a fazekat, ha már elég langyos, akkor beleteszem a hűtőbe.

Hidegen tálalom. Másnap még jobb!

 

 

 

 

Palócleves    

 

Hozzávalók:

30 dkg karaj

1 dl étolaj,

1 fej vöröshagyma,

3 gerezd fokhagyma

2 evőkanál pirospaprika,

1 babérlevél,

30 dkg burgonya,

50 dkg zöldbab,

3 db sárgarépa karikákra vágva

 2 dl tejföl + 1 dl tej,

1 evőkanál liszt,

1 evőkanál balzsamecet.

 

Fűszerek:  őrölt bors,  őrölt kömény,  só, 1 nagy csokor tárkony, 2 szál lestyán.


Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát felhevített olajon  megpirítjuk, megszórjuk a pirospaprikával, belerakjuk  az apró kockákra vágott húst, sárgarépát, majd megsózzuk, befűszerezzük, megpároljuk, felöntjük vízzel, és puhára  főzzük. Közben egy másik edényben  sós vízben megfőzzük a  kockákra vágott burgonyát és az összevágott zöldbabot. Az olajból és lisztből világos rántást készítünk. Amikor a hús, krumpli, bab megpuhult, összeöntjük, és berántjuk a fokhagymás rántással, beletesszük a balzsamecetet. Ügyeljünk arra, hogy  a szokásos levesnél egy kicsit sűrűbb legyen!  Egy tojással és kevés rétesliszttel, + 1 csipetnyi sóval kikevert tésztából galuskákat szaggatok bele.

A 2 dl tejfölt és az 1 dl tejet kikeverjük, és a levesbe öntjük, összekeverjük. Amint elkezd forrni, lezárjuk, és fedőt teszünk rá.

Fenti mennyiségek egy 4 literes fazékra vonatkoznak.

 

 

 

 

Paradicsomleves:    

 

Hozzávalók:2 evőkanál étolaj, 0,5 mokkáskanál simaliszt, 1 kávéskanál piros őrölt paprika, 5 dl víz, 5 dl paradicsomlé, 2 kávéskanál só, 3 kávéskanál kristálycukor, 1 szál zellerlevél, 1 diónyi vöröshagyma, 1 evőkanál bazsalikom levél. kb. 1-2 marék eperlevél tészta.

 

Elkészítése: Egy 1,5 literes fazékban csinálunk egy világos rántást az olajból, lisztből és pirospaprikából, ráöntjük a vizet, paradicsomlevet. Belerakjuk  a többi hozzávalót. Kivéve  a bazsalikom levelet, illetve  a tésztát.  A levest kb. 5 percig főzzük, közben sós vízben kifőzzük az eperlevél tésztát.

A leves alatt lekapcsoljuk  a gázt. Tálaláskor tésztát teszünk bele, és bazsalikomlevéllel megszórjuk.

 

 

 

 

Paradicsomos cukkinileves   

Hozzávalók:
1 liter paradicsomlé, 1 evőkanál olíva olaj, 1 fej vöröshagyma, 1liter húsleves (kockából), 1 közepes nagyságú cukkini, 1 dl vörösbor, néhány friss bazsalikomlevél, 2 evőkanál cukor, só, frissen őrölt fekete bors.


Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, megmossuk és szeletekre vágjuk, a cukkinit vékonyan felszeleteljük, és az előhevített olajon, állandó kevergetés mellett megsütjük.

 

 

Amikor megpuhult a hagyma és a cukkini, hozzáadjuk a vörösbort, a paradicsomlét és együtt 10 percig pároljuk. Botmixer segítségével darabosra mixeljük, majd hozzákeverjük a húslevest, és szükség szerint utána ízesítjük. Tálalás előtt friss, apróra vágott bazsalikomot szórunk bele. Levesgyöngy betéttel vagy tésztával tálaljuk.

 

 

 

 

Sárgaborsó krémleves

 

Hozzávalók:

25 dkg sárgaborsó

1 szál nagyobb sárgarépa

1 lapos evőkanál só

1 közepes fej vörös hagyma

Őrölt bors, őrölt szerecsendió, kakukkfű ( 1-1 kis csipetnyi)

2 nagyobb gerezd fokhagyma

1 kávéskanál őrölt pirospaprika

2 dl tejszín

1 kávéskanál liszt

3 evőkanál étolaj

 

Elkészítése:

Az előző este beáztatott sárgaborsót beleöntjük egy 3 literes fazékba, 2 liter vizet öntünk rá, és a karikákra felszeletelt megtisztított sárgarépát, sót, az egészben hagyott vöröshagymát és a fűszereket. Puhára főzzük.

Egy kis lábosban rántást készítünk: Belerakjuk az étolajat, lisztet,  kicsit megpirítjuk, és az apróra vágott, sóban megtört fokhagymát, majd levesszük a tűzről, beletesszük az őrölt pirospaprikát, kevés hideg vizet keverünk bele, majd  a tejszínt is ráöntjük. Ezután a sárgaborsóba belekeverjük. Egyet forralunk rajta. Kidobjuk belőle a vöröshagymát.

Levesszük a tűzről, és botmixerrel alaposan krémmé mixeljük. Még egyszer megmelegítjük, és lekapcsoljuk  a gázt. Végül beleöntjük a frissen szedett, apróra vágott petrezselymet.

Főtt, szeletelt tojással tálaljuk.

 

 

 

 

Tarhonya leves  


Hozzávalók:
 
20 dkg tarhonya
  
3 evőkanál olaj
  
2 szál sárgarépa
  
1 szál petrezselyem gyökér
  
3 darab nagyobb krumpli
  
1 vöröshagyma, zeller levél, só, bors, 1 csokor petrezselyem, 1 db zöldpaprika
  
1 kanál őrölt piros paprika

Elkészítése:
3 evőkanál olajat megforrósítunk, majd ráöntjük a tarhonyát. Állandó keverés közben, szép barnára pirítjuk, de vigyázzunk, hogy meg ne égjen. Sóval ízesítjük, majd lehúzzuk a tűzről, és egy kanál pirospaprikával megszórjuk. Hideg vízzel felengedjük, és visszatesszük a tűzre. Ha felforrt a leves, beletesszük a zöldségeket ( 2 db sárgarépa, 1 db petrezselyem gyökér felkarikázva, egy fej vöröshagyma összeaprítva, egy szál zellerlevél, 1 csokor petrezselyem, 1 db zöldpaprika, ) és 3 darab krumpli, kockákra vágva. Az egészet puhára főzzük. Egyszerű, finom és laktatós leves.

 

 

 

 

Tárkonyos krumplileves:

- ahogy én csinálom

Sós vízbe belerakom az apróra karikázott sárgarépát, zöldséget, csíkokra vágott zellergumót. Kicsit később a kockára vágott krumplit. Majd egy kis ételízesítőt és eperlevél tésztát főzök bele. Utána 1 evőkanál vízbe kevés lisztet keverek, 1 egész tojást, és behabarom a levest. Tejjel felöntöm, és egy kis ecetet is öntök bele. Majd lekapcsolom a gázt, és tárkonnyal megszórom.
Tálaláskor 1-2 evőkanál tejszínnel fogyasztjuk, ízlés szerint még tárkonnyal megszórjuk.

 

 

 

 

Tejszínes gombaleves

      Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál étolaj, 25 dkg szeletelt gomba, 2 db sárgarépa, 1 db zöldség, 1 db zellergumó, só, fehérbors, kakukkfű, tárkony, 1 kis marék eperlevél tészta, 3 dl tejszín.

 

Elkészítés: Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a felkarikázott és apróra vágott sárgarépát, zöldséget és zellert. 3-4 percig együtt pároljuk. Felöntjük vízzel, majd hozzáadjuk a fűszereket és az eperlevelet. Amikor a zöldségek megpuhultak, belerakjuk a gombát, együtt főzzük, míg a gomba is megpuhul. Végül beleöntjük a tejszínt.

 

 

 

 

Zellerkrém leves   

 

Hozzávalók:

30 dkg zeller

1 közepes fej vöröshagyma

1 evőkanál só

kb. 1,5 liter víz

1 púpos evőkanál vaj

1 lapos evőkanál simaliszt

1 mokkáskanál fehér őrölt bors

1 mokkáskanál reszelt szerecsendió

2 dl tejszín

kevés zellerlevél apróra vágva 

 

Elkészítése:

A zellert hámozzunk meg, és vágjuk kockákra. Öntsünk rá  vizet, adjuk hozzá a  sót, a vöröshagymát egészben, és fedő alatt főzzük, amíg teljesen szétfő ( kb. 45 percig ). Ezt követően a hagymát dobjuk ki. A megfőtt zellert turmixgéppel törjük péppé. Az áttört pépet rántsuk be: az 1 evőkanál liszthez hozzáadjuk az 1 evőkanál vajat (kb. 3 dkg), és takaréklángon habzásig hevítjük, ráöntjük a tejszínt.  Majd beleteszünk egy kis apróra vágott zellerlevelet, kis borsot, szerecsendiót. Végül beleöntjük a levesbe, és forraljuk fel. Melegen, pirított zsemlekockával, vagy leves gyönggyel tálaljuk.

 

 

 

 

Zöldbableves

 

Hozzávalók: 50 dkg összevágott zöldbab, 3-4 db közepes méretű sárgarépa, 1-2 db vékony zöldség, só, 1 csokor  petrezselyem,  1 mokkáskanál ételízesítő, 3 darab közepes méretű burgonya. Olaj, liszt, őrölt piros paprika, 4 gerezd fokhagyma. 

Galuskához: 1 db tojás,  5 dkg rétesliszt, 1 csipet só.

Elkészítése: Egy 4 literes fazékba felteszem sós vízbe főni a tetszés szerint feldarabolt sárgarépát,  és zöldséget. Mikor már kicsit puhul, akkor beleöntöm a zöldbabot, és együtt főzöm tovább. Közben egy kis fazékban pici sóval  megfőzöm a karikákra vágott 3 db darab burgonyát.

Megcsinálom egy kis lábosban a rántást: Kevés étolajat, kb. 4-5 evőkanálnyit teszek bele, és egy mokkáskanál simalisztet,  a gázra teszem és kevergetem, ha már kicsit pirul, akkor  leveszem, teszek bele az előre jó apróra összevágott petrezselyemből és az apróra vágott és sóval megtört fokhagymát, meg 1 evőkanál őrölt piros paprikát, és egy pohár hideg vizet öntök bele.

Ha puha a zöldbab, belerakom a megfőtt burgonyát, és beleöntöm a rántást. Közben egy kis tányérba beleteszem az 5 dkg  réteslisztet, és a  tojást, 1 csipet sót, és jól összekeverem sűrűre, de úgy, hogy kis mokkáskanállal lehessen szaggatni. Ha forr a leves, akkor beleszaggatom a galuskát. Ha mind feljött, még teszek bele egy kis kávéskanálnyi petrezselymet, lekapcsolom a gázt, és ráteszem a fedőt.

 

 

 

 

 

Vissza a kezdő oldalra

Lap teteje

 



 

websas.hu

Enveco Free Stat

eXTReMe Tracker