Torták
|
|
Hozzávalók a piskótához:
30 dkg kristálycukor
5 tojás sárgája
10 evőkanál víz
10 dkg darált dió
20 dkg finomliszt
fél csomag sütőpor
5 tojás fehérje 1 csipetnyi sóval kemény habbá verve.
Krém:
2 evőkanál simaliszt
4 evőkanál kakaópor
3,5 dl tej
20 dkg porcukor
20 dkg puha vaj
2 csomag vaníliás cukor
kevés rum a piskóta lapok locsolásához
Tetejére: csoki darabok, csoki reszelék, mandula szeletek.
Elkészítése:
A 30 dkg cukrot alaposan kikeverjük robotgéppel az 5 tojás sárgájával, majd beletesszük a többi hozzávalót a felvert tojásfehérje kivételével. Alaposan kikeverjük a robotgéppel. Végül a felvert tojások fehérjéjét fakanállal óvatosan belekeverjük a masszába.
Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma oldalát vajjal kikenjük, az aljára sütőpapírt teszünk. Erre ráöntjük a masszát.
Ezután előmelegített sütőbe rakjuk. 200 fokon 18 percig sütjük, utána sütőpapírt teszünk rá, és még 8 percig sütjük. (Tűpróba!)
A megsült piskótatésztát rácsra borítjuk , és leszedjük az aljáról a sütőpapírt. Hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet:
A lisztet, kakaóport 0,5 dl tejben kikeverjük csomómentesre, majd hozzáöntjük a 3 dl tejet is. Ezután sűrű pépet főzünk belőle, hagyjuk kihűlni. A porcukrot, vaníliás cukrot a vajjal jól kikeverjük habosra. Majd a kihűlt kakaós péppel robotgéppel jól kikeverjük simává.
Összeállítás: A piskótát 2 egyenlő részre elvágjuk . Rátesszük egy tortatálra. A krém majdnem felét rákenjük. Ráhelyezzük a második piskóta felét. Arra rákenjük a maradék krémet, és az oldalát is körbekenjük.
Végül a tetejére ízlés szerint elhelyezzük a csoki darabokat, és mandula szeleteket.
Hűtőbe tesszük.
Pár óra múlva már szeletelhető, de jobb másnap!
Hozzávalók a piskótához:
10 dkg kristálycukor
2 tojás sárgája
1 dl tejföl
1 dl tejszín
1 evőkanál kakaópor
5 dkg darált dió
10 dkg finomliszt
1 kávéskanál sütőpor
1 kávéskanál szódabikarbóna
2 tojás fehérje 1 csipetnyi sóval kemény habbá verve.
Krém:
1 csomag vaníliás pudingpor
1 evőkanál rétesliszt
5 dl tej
10 dkg porcukor
10 dkg puha vaj
1 citrom reszelt héja és leve
Oldalára: mandula szeletek
Elkészítése: A piskóta hozzávalóit alaposan kikeverjük robotgéppel. Az előre kemény habbá felvert tojások fehérjéjét utoljára keverjük a masszába fakanállal.
Egy 18 cm-es kapcsos tortaforma oldalát vajjal kikenjük, az aljára sütőpapírt teszünk. Erre ráöntjük a masszát.
Ezután előmelegített sütőbe rakjuk. 200 fokon 10 percig sütjük, utána sütőpapírt teszünk rá, és még 8-10 percig sütjük. (Tűpróba!)
A megsült piskótatésztát rácsra borítjuk, és leszedjük az aljáról a sütőpapírt. Hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet:
A lisztet, pudingport 0,5 dl tejben kikeverjük csomómentesre, és sűrű pépet főzünk belőle, hagyjuk kihűlni. A porcukrot a vajjal jól kikeverjük habosra. Beletesszük a reszelt citrom héját és levét is. Majd a kihűlt pudinggal robotgéppel jól kikeverjük simává.
Összeállítás: A piskótát 2 egyenlő részre elvágjuk. Rátesszük egy tortatálra. A krém majdnem felét rákenjük. Én most fekete ribizlit is szórtam a krémre, majd még tettem a krémből. Arra helyezzük a második piskóta felét, rákenjük a maradék krémet, és az oldalát is körbekenjük. Utána az oldalára mandulaszeleteket rakunk.
Végül a tetejére ízlés szerint tehetünk mandula szeleteket. Most oda is tettem fekete ribizlit.
Pár óra múlva már szeletelhető akár.