GátérSzéchenyi István Általános Iskola és Óvoda
GÁTÉR <<
>> HÍREK >> ISKOLÁNK >> GÁTÉR >> KÉPEK >> INFORMÁCIÓK
Története

Közigazgatásilag 1924. május 1-től lett önálló a község. Korábban Kisszállás volt a neve, és a vasút építése során a községen áthaladó Gát-ér csatornának köszönhetően lett a neve Gátér.

A templom A lakosság száma a század első felében az ötvenes évek végéig, a hatvanas évek elejéig növekedett, ettől kezdve a népességszám alakulására a folyamatos fogyás jellemző. A településen élők római katolikus vallásúak, a templom 1925-ben épült gótikus stílusban. A községben 1880-ban épült az első iskola, amelyben egy tanító tanított. 1922-ben majd 1942-ben átalakították, illetve bővítették az iskolát. 1960-ban új iskolaépület épült, melyet 1990-ben tovább bővítettek. A napköziotthonos óvoda kialakítása társadalmi segítséggel történt 1979-ben. Itt került elhelyezésre a gyermekétkeztetést és szociális étkeztetést biztosító konyha.

Jelene

A Kismakkos Néptáncegyüttes Az iskolában jelenleg 8 tanterem és egy tornaterem áll rendelkezésre, az óvoda két csoporttal működik, három óvónő foglalkozik a gyermekekkel.

A községben működik művelődési ház, amelyben a több mint 10.000 kötettel rendelkező könyvtár is elhelyezésre került. A művelődési házban biztosítjuk a lehetőséget a nyugdíjas klub, a Kismakkos Néptáncegyüttes, a Gyöngyösbokréta citerazenekar működéséhez. Itt kerül megrendezésre a falugyűlés, a "Tavaszköszöntő" elnevezésű néptánc-együttes találkozó, valamint minden kulturális és közösségi rendezvény.

Elhelyezkedése
A település a kiskunsági löszös háton, Kiskunfélegyházától délkeletre, Kiskunfélegyháza és Csongrád között fekszik. A két várostól való távolsága 10-15 km. A község a 451. sz. országos főúton közelíthető meg. A falun keresztül halad a Kiskunfélegyháza-Szentes vasútvonal, amely több mint száz éve üzemel. A településen már akkor volt vasútállomás, amikor még nem volt önálló, és falu jellege sem volt.

Gátér térképe

>> HÍREK >> ISKOLÁNK >> GÁTÉR >> KÉPEK >> INFORMÁCIÓK
Gátér, 2005. március 10.