Fotó: Tóth András


Kedves Látogatóm!

Üdvözöllek szerény weboldalamon! Informatikusként nem egy csili-vili, parasztvakító weboldalra törekedtem, hanem a letisztultságra, éppen ezért készítettem el egy kis WYSISYG (amit látsz, azt kapod) segédprogrammal szinte kódírással az oldalt.
Mint ahogy írtam, informatikus vagyok alapból és csak amatőr fotót készítőként gondolok magamra. Azért nem fényképész vagy fotós, mert nem tartom magam annyira tanultnak és jónak, hogy így merjem magam nevezni.

A fotózás 13 évesen kezdett el érdekelni, mikor is a GTA: Vice City-ben felfedeztem ezt a lehetőséget és jó pár napot csak azzal töltöttem el, hogy mindenhonnan fényképeket készítettem a játékban. Aztán ahogy középiskolába kerültem, megkaptam az első fényképezésre lehetőséget adó mobilomat és voltam már annyira bátor, hogy el merjek menni rendezvényekre. Az egyik ilyen rendezvény az egyik Star Wars klubnap volt (bal oldalamon lévő kép is a gyerekkorom óta meglévő rajongásomat szimbolizálja). Valahogy éreztem az Erőben, hogy vinnem kell a családi (nővéremé) fényképezőgépet a rendezvényre és nem bántam meg, ott a jelmezeseket tudtam vele fotózni. Akkor még jelmezeseknek hívtam őket, nem ismertem a cosplay szót. Nem csak klubnapokra jártam el anno, hanem mondjuk a BNV-re is, ahol azt láttam, hogy mások fényképezik a kiállítást, így legközelebb én is már fényképezőgéppel mentem, mint ahogy később a Budapest Game Show-ra is magammal vittem. Ott láttam, hogy a többi ember nem csak a kiállítást, rendezvényt, színpadot fényképezi, hanem a hostesseket is és így én is kaptam az ötleten és elkezdtem őket fényképezni. A következő BGS-re pedig már úgy mentem ki, hogy hostesseket fogok fényképezni. A következőn pedig a rendezvény nevet váltott PlayIt lett belőle és a videojátékok mellett megjelentek rajta a cosplayesek is, mivel a HoldfényCon cosplay rendezvény is vele együtt volt. Akkor fordult egyet az életem és a hostessek mellett már a cosplayeseket is elkezdtem fényképezni. Már ekkor megismertem pár CP-st, akivel azóta is jóban vagyok. Mivel ezek a fotózások nagyon tetszettek, így elhatároztam, hogy veszek magamnak egy gépet. Sajnos abbéli félelmemben, hogy remeg a kezem, nem mertem egy komoly gépet vásárolni, így vettem egy Samsung Pl210-es kompakt gépet kétszeres stabilizátorral. Pár napra rá ki is próbáltam a Hungexpo-n megrendezésre kerülő Video Games-en. Ekkor jelent meg Fazekas Attila képregényrajzoló Jedi Visszatér képregényének első füzete a Star Wars klubnapra, így amikor onnan tartottam hazafelé, a villamoson láttam pár cosplayest és nagyon bánkódtam amiatt, hogy nem volt nálam a fényképezőgépem, hogy megörökítsem őket, viszont kihallottam azt, hogy egy bizonyos MondoCon cosplayes rendezvényre tartanak. Elgondolkodtam, hogy hazamegyek és aztán visszatérek a rendezvényre a fényképezőgépemmel, de sajnos lusta voltam és nem mentem.

Fél évre rá a másik hobbim, a rajzolás miatt úgy gondoltam, ha már (szerintem) jól tudok rajzolni gépen, kipróbálom magam egy versenyen. Mivel épp akkor tanultam egy új technikát, így készítettem a képemről WIP (készülés közbeni) képeket. Rajzverseny keresgélésem közben pedig rábukkantam egy MondoCon nevezetű versenyre, ami ismerős volt, így örülve beküldtem oda a képemet és abbéli reményemben, hogy nyerhetek, el is mentem oda, másrészt pedig vittem a fényképezőgépemet is, hogy fotózzak. Belépve a területre pedig megértettem, hogy én erre születtem. Az eddig megélt dolgok jelzés értékűek voltak számomra. Sajnos azon a nyáron magánéleti gondok miatt nem tudtam folytatni a saját személyes facebook oldalamon történő képek feltöltését, így muszáj volt egy oldalt nyitnom a fényképeknek. Ekkor jutott eszembe, hogy nekem már van egy oldalam a facebookon, hisz anno egy kis ideig képregényeket és novellákat készítettem. Jól is jött ez, hisz az a kevéske látogatóm megtudta, hogy már fotózással is foglalkozok, másrészt pedig a nevet viccesnek gondoltam (visszajelzések alapján mások is), harmadrészt ezzel a névvel nem szúrtam senki szemét sem, hisz én nem photography vagyok, nem is tartom magam még olyan jónak most sem magam, hogy fotósként jellemezhetném magam. Pár rendezvény után elkészítettem a fotós névjegykártyáimat is, ami szintén pozitív visszajelzést hozott számomra.

A fotózás pedig meghozta a kedvemet arra is, hogy ne csak Conokon, hanem más rendezvényeken is fotózzak és egyre jobban vágytam arra, hogy egy komolyabb géppel tegyem ezt. Mivel ekkor már ismertem egy fotós srácot és az eddigi munkáim alapján felvettek egy amatőr fotós facebook csoportba, kikértem a véleményüket az új géppel kapcsolatban és napokon belül meg is lett a Canon EOS1100D-m kit obival.

Vicces a gépnek a története, mivel amikor elhatároztam, hogy ez a gép kell nekem, elkezdtem a neten ár-összehasonlító oldalakon keresgélni és a legjobb árnak egy kis boltot dobott ki a gép, ahol meg is rendeltem a Canont piros színben, de ennek jelentősége akkor nem is tűnt úgy fel.  Másnap hívtak a boltból, hogy megvan a gép, csak piros, biztos kell-e. Döbbenten válaszoltam, hogy persze. Aztán már csak a nyári Conon jöttek oda hozzám a fotósok, hogy milyen jó kis piros gépem van (volt aki homoerotikusnak is nevezte). Ez pedig jól esett, jobban megszerettem ezáltal.

Visszatérve, a vásárlás hetében már rögtön élesben is próbáltam ki az új fényképezőgépemet egy cosplayes rendezvényen, ahol megismerkedtem egy sráccal. Tőle kaptam az első (átvitt értelemben) pofonomat is, mivel letolt, hogy lopom a beállítását, mivel ő instruálta a modellt, én meg fotóztam közben. Ez akkor nagyon rosszul esett és egy életre megtanultam, hogy inkább várjam ki a soromat és legyenek rosszabbak a képeim a fantáziám és kreativitásom hiánya miatt, minthogy még egy ilyet megtapasztaljak. Erről a témáról viszont ki is kértem fotós ismerőseim véleményét és elmondták, hogy valóban vannak olyanok, akik nem szeretik, ha párhuzamosan van fotózás a modellről.

Ezt leszámítva nem volt számottevő negatív élményem a fotózások kapcsán, egyre jobban megkedveltem és a fotós ismerős és a csoport is mondta, hogy szerezzek be egy jobb objektívet, mert a kitobi nem olyan jó. Mivel már volt egy jó fényképezőgépem, így eladtam a Samsungomat és pont az árából vettem magamnak egy F1.8-as rekeszű 50mm-es obit, ami portrézásra jó. Azóta is tanulom, hogyan kell vele készíteni képeket, mert ha jó a fókusz és jó a beállítás, akkor nagyon szép képeket tudok készíteni, de mivel hamar átlép a rekesz miatt életlenbe, így sokszor rossz képeket sikerül készítenem (tudom, jó duma, jó kifogás, hogy rossz képeket készítek néha :P ).

Eddigi eredményeimet majd a referencia fülön találhatjátok meg, de csak röviden írnék arról, hogy már olyan megtiszteltetésben részesülhettem, hogy a Tuning Show-ra VIP jeggyel, a PlayIt-re tavaly karácsonykor Média, idén tavasszal pedig VIP jeggyel mehettem be. 

Elnézést szeretnék kérni, hogy ilyen sokat írtam, de mivel a másik hobbim a novella írás, így ha valamit elkezdek írni, akkor azt nehezen hagyom abba (ezt az egészet is már másodjára írtam meg, mert az első (hosszabb) szöveg sajnos elveszett). :)

Köszönöm, hogy megtiszteltél az oldalam és a képeim megtekintésével. Remélem hasonló örömöt okozott Neked, mint Nekem az elkészítésük pillanatai.

Üdvözlettel:  Vékony Csaba


Fotó: Kép-S Fotóstúdió

Az oldalt készítette: Vékony Csaba
Az oldal az NVU programmal készült.
Adatkezelési szabályzat