Muszaka


A legjellemzőbb ciprusi ételek egyike a muszaka. Készítik patisszonból is, de az igazán finom változat padlizsánra alapul.

A muszaka a turisták által jól ismert eledel, az egész világon hódit.

Hozzávalók:

A darált húshoz:

Elkészítés:

  1. Megforrósított olajba tesszük a darált húst és keverjük, amíg kifehéredik. Beletesszük az apróra vágott hagymát és keverjük, amíg megüvegesedik, megpirul a hagyma is. Ráöntjük a paradicsomkonzervet, hozzátesszük a babérlevelet, sót, borsot, bort és addig főzzük lassú tűzön, amíg be nem sűrűsödik. Félrehúzzuk a tűzről, és hozzátesszük a tojásokat és a reszelt sajtot.
  2. A padlizsánt hosszában ujjnyi szeletekre vágjuk, besózzuk és szűrőben hagyjuk állni egy órát. Törölgessük szárazra egyenként a szeleteket, és süssük ki forró olajban. A megpirult szeleteket tegyük konyhai itatóspapírra. A krumplit vízben főzzük meg és vágjuk karikákra.
  3. Egy tepsibe rétegezzük a megsózott krumplit, a padlizsánt, a darált húst. Ez ismételjük, amíg van alapanyag. A tetejére sajtos-tejszínes besamelt önthetünk. Az egészet meleg sütőben pirosra sütjük.

Jó étvágyat!