Gyorsmenü:

ISMERTETŐ  -  KEZDŐÉRTÉKEK MEGHATÁROZÁSA  -  A HARC MENETE  -  MENEKÜLÉS

   

SZERENCSE  -  TEDD PRÓBÁRA SZERENCSÉD!

  

A SZERENCSE HASZNÁLATA CSATÁBAN

  

ÉLETERŐD VISSZAÁLLÍTÁSA ÉS ELSŐSEGÉLYCSOMAGOK

  

HITEL  -  TANÁCSOK A JÁTÉKHOZ

ISMERTETŐ

Miután egy gyilkos vírus kiirtja az emberiség nagy részét, a világ barbárságba süllyed. A túlélők, mint te is, megerősített városkákban élnek, vagy banditaként a falakon kívül kóborolnak, szabadon garázdálkodnak. Küldetésed arra szólít, hogy átkelj a vad senki földjén a távoli San Angeló-i olajfinomítóba, és létfontosságú üzemanyagot hozz Új Reménynek, békés kisvárosodnak. Az út még a felfegyverzett Dodge Interceptorral is csupa veszély, s nem tudni, sikerül-e élve megúsznod a nagy vállalkozást.
A történet a nem túl távoli jövőbe helyezi hátborzongató kalandjait. Ebben a történetben plusz kibővített harci rendszert, s rengeteg izgalmat találsz.

TE döntöd el, mikor, melyik utat választod, milyen csellel kerülsz ki a csapdákból, melyik teremtménnyel csapsz össze.

KEZDŐÉRTÉKEK MEGHATÁROZÁSA

Mielőtt belevágnál ebbe a kalandba, fel kell mérned, milyen erős vagy, illetve mennyire vagy gyenge? Van egy kardod és egy hátizsákod étellel, itallal az útra. Felkészültél a feladatra, megtanultál a karddal bánni és keményen edzettél, hogy fizikailag erős légy. Hogy megtudd, milyen hatékonyak voltak előkészületeid, a bal oldalon látható  Kalandlapon lévő dobókockákkal döntsd el kezdő ÜGYESSÉG-, ÉLETERŐ-, SZERENCSE-, TŰZERŐ- és PÁNCÉLZAT pontjaidat.

Az ÜGYESSÉG pontok meghatározása:

Dobj 1 kockával, Adj 6-ot a dobott számhoz, és az összeget írd be a bal oldalon látható Kalandlap ÜGYESSÉG (pisztoly) rovatának barna négyzetébe. Írd be a mellette lévő fekete négyzetbe is, a játék alatt ez az érték fog csökkeni vagy nőni. Ez a szám autóvezetési, -szerelési tudásodat, küzdőképességedet jelzi. Ügyesség pontjaid növekedhetnek, de csökkenhetnek is utad során, ám soha nem léphetik túl a kezdeti értéket.

Az ÉLETERŐ pontok meghatározása:

Dobj 2 kockával, Adj 24-et a dobott számhoz, és az összeget írd be a bal oldalon látható Kalandlap ÉLETERŐ (szív) rovatának barna négyzetébe. Írd be a mellette lévő fekete négyzetbe is, a játék alatt ez az érték fog csökkeni vagy nőni. Életerő pontszámod fizikai állapotodat és erőnlétedet mutatja. Életerőd csökken, amikor megsérülsz. A magaddal vitt mentődoboz tíz gyógyszercsomagot tartalmaz (mentőláda), amelyekkel sebeidet gyógyíthatod. A „kezelés" 4-gyel növeli Életerő pontjaid számát. Bármikor használhatod a mentőládát, kivéve, amikor éppen harcolsz valakivel, de ne feledd el soha áthúzni a Kalandlapon, ha elhasználtál egy gyógyszercsomagot. Azt se feledd, hogy Életerő pontjaid sem léphetik túl kezdeti értéküket.

A SZERENCSE pontok meghatározása:

Dobj 1 kockával, Adj 6-ot a dobott számhoz, és az összeget írd be a bal oldalon látható Kalandlap SZERENCSE (négylevelű lóhere) rovatának barna négyzetébe. Írd be a mellette lévő fekete négyzetbe is, a játék alatt ez az érték fog csökkeni vagy nőni. Ez a pontszám a Szerencsédet jelzi, azt mutatja, milyen jövő van megírva számodra a sors könyvében. Utad során többször is előfordul majd - küzdelem közben vagy bármely más helyzetben -, hogy próbára teheted a Szerencsédet, remélve, hogy az események kedvezőbben alakulnak. (Ennek a részleteit az adott oldalakon tudod meg.) De jól vigyázz. Kockázatos a Szerencsére építeni, mert ha nincs Szerencséd, az eredmény végzetes lehet.

JÁRMŰVED TULAJDONSÁGAI:

Autód páncélzatát és fegyverzetét is dobókockák segítségével állapíthatod meg, majd feljegyzed a Kalandlapra. Két alapvető tulajdonságot kell tudnod:
  
A TŰZERŐ pontok meghatározása:
 

Dobj 1 kockával, Adj 6-ot a dobott számhoz, és az összeget írd be a bal oldalon látható Kalandlap TŰZERŐ (sárga célkereszt) rovatának barna négyzetébe. Írd be a mellette lévő fekete négyzetbe is, a játék alatt ez az érték fog csökkeni vagy nőni. Ez a szám autód motorjának erejét és géppuskáinak hatékonyságát jelzi. A Tűzerő növekedhet is, csökkenhet is utad során, de soha nem lépheti túl kezdeti értékét. (Az autó rakétavetőjének használatáról a ITT magyarázzuk el.)

 

A PÁNCÉLZAT pontok meghatározása:

Dobj 2 kockával, Adj 24-ot a dobott számhoz, és az összeget írd be a bal oldalon látható Kalandlap PÁNCÉLZAT (szürke pajzs) rovatának barna négyzetébe. Írd be a mellette lévő fekete négyzetbe is, a játék alatt ez az érték fog csökkeni vagy nőni. Ez jelzi autód védelmét. A géppuskák és a korlátlan számú golyó mellett az autón különleges fegyverek is vannak, amelyeket úgyszintén felhasználhatsz. Négy rakéta áll rendelkezésedre (lásd: Autós Csata); ezenkívül három doboz vas- szög, és két olajtartály a kocsi aljára szerelve. Ezeket akkor használhatod fel, amikor lehetőséget kapsz rá, s ha egyet felhasználtál, ki kell húznod a Kalandlapról.
Tankolhatsz is utad során, de ezt is fel kell tüntetned a Kalandlapon a megfelelő rovatban (piros marmonkanna). Úgyszintén jegyezned kell minden átalakítást, amit útközben végzel a kocsin, és minden kiegészítő felszerelést. A Páncélzat értéke csökkenhet autód sérülésekor, vagy növekedhet annak javításakor, de soha nem lépheti túl a kezdeti értéket.

Dobj 1 kockával, Adj 6-ot a dobott számhoz, és az összeget írd be a bal oldalon látható Kalandlap SZERENCSE (négylevelű lóhere) rovatának barna négyzetébe. Írd be a mellette lévő fekete négyzetbe is, a játék alatt ez az érték fog csökkeni vagy nőni. Ez a pontszám a Szerencsédet jelzi, azt mutatja, milyen jövő van megírva számodra a sors könyvében. Utad során többször is előfordul majd - küzdelem közben vagy bármely más helyzetben -, hogy próbára teheted a Szerencsédet, remélve, hogy az események kedvezőbben alakulnak. (Ennek a részleteit az adott oldalakon tudod meg.) De jól vigyázz. Kockázatos a Szerencsére építeni, mert ha nincs Szerencséd, az eredmény végzetes lehet.

Különböző okok miatt, amelyeket majd részletesen elmagyarázunk, ÜGYESSÉG, ÉLETERŐ és SZERENCSE pontjaid a kalandok során folyamatosan változnak. Pontosan kell vezetned őket, ezért azt tanácsoljuk, hogy kis betűkkel írj a négyzetekbe, vagy tarts kéznél radírt, De soha ne töröld ki kezdeti pontjaidat, mert, bár további ÜGYESSÉG, ÉLETERŐ és SZERENCSE pontokat szerezhetsz, összegük soha nem haladhatja meg a kezdeti értéket, kivéve néhány nagyon ritka esetet, amikor a megfelelő oldalon ezt az utasítást kapod. ÜGYESSÉG pontjaid kardvívótudásodat és általános harci tapasztalatodat mutatják. Nem árt minél több ilyen pontra szert tenni. Az ÉLETERŐ pontok jelzik kondíciódat, az akaraterődet, hogy túlélj egy-egy helyzetet, eltökéltségedet, állóképességedet; minél magasabb az ÉLETERŐ pontszám, annál hosszabb ideig maradhatsz életben. A SZERENCSE pontok mutatják, mennyire szerencsés ember vagy. Szerencse és varázslat - e két dolog uralkodik abban a fantasztikus birodalomban, amelybe most behatolsz.

A HARC MENETE

Utad során minden bizonnyal jó néhány gazemberrel találkozol, akik rád támadnak, akár akkor, amikor autódban ülsz, akár akkor, amikor gyalog mész. A játékban háromfajta küzdelem van.

  

Először is jegyezd fel a teremtmény ÜGYESSÉGÉT a Kalandlapod "Harcok a Szörnyekkel" rovatának barna négyzetébe, majd a teremtmény ÉLETERŐ pontjait a mellette lévő fekete keretbe! A teremtmények pontszámait minden alkalommal megadja a könyv, amikor összecsapsz valamelyikükkel.

Kézitusa:

  
Ide tartozik mindenféle lőfegyverek nélküli küzdelem, puszta kézzel vagy mondjuk egy hokiütővel. A Kézitusa a következő módon zajlik:
 
1. Dobj két kockával. Az összeghez add hozzá ellenfeled Ügyesség pontjainak számát. A kapott eredmény ellenfeled Támadóereje.

2. Dobj két kockával. Az összeghez add hozzá saját Ügyesség pontjaid számát. A kapott eredmény a te Támadóerőd.

3. Ha az ellenfél Támadóereje nagyobb, mint a tied, eltalált. Menj a 6. lépésre.

4. Ha a te Támadóerőd a nagyobb, te találtad el ellenfeledet. Lépj a 6. lépésre.

5. Ha a két Támadóerő egyforma, egyikőtök sem talált. Kezdd elölről az 1. lépéstől a következő fordulót.

6. A sikeres találat sérülést okoz, ezért pontot kell levonni a sebesült Életerejéből. A puszta kezes találat 1 ponttal csökkenti az Életerőt de ha valakit egy tárggyal, mondjuk egy hokiütővel találtak el, további pontokat is le kell vonni.

7. Kezdd el a következő fordulót, vagyis az 1-6. tartó lépéseket ismételd egészen addig, amíg akár te, akár ellenfeled 6 Életerő pontot nem vesztett.

8. Ha ellenfeled veszített előbb 6 Életerő pontot, kiütötted, és folytathatod utadat.

9. Ha te veszítesz előbb 6 Életerő pontot, kiütöttek, és hogy mi vár rád, azt megtudod annál a bekezdésnél, amelyre lapoznod kell.

Természetesen ha egy Kézitusa közben Életerőd nullára csökkent, halott vagy.

  
  

Tűzharc:

  
 
Vagyis pisztolyokkal, puskákkal, dobókésekkel, nyilakkal stb. vívott küzdelem (Revolveredhez korlátlanul van muníció). A következőképpen zajlik:
   
1. Dobj két kockával. A kapott összeghez add hozzá ellenfeled Ügyesség pontjainak számát. Az eredmény ellenfeled Támadóereje.

2. Dobj ismét két kockával. Az összeghez add hozzá a te Ügyesség pontjaidat. Ez a te Támadóerőd.

3. Ha ellenfeled Támadóereje nagyobb, mint a tied, eltaláltak. Menj a 6. lépésre.

4. Ha a te Támadóerőd a nagyobb, eltaláltad ellenfeledet. Menj a 6. lépésre.

5. Ha mindkét Támadóerő egyforma, egyikőtök sem talált. Kezdd el a következő fordulót.

6. A sikeres találat sérülést okoz, ezért pontot kell levonni a sebesült Életerejéből. A fegyverek különböző méretű sebeket okoznak.
Dobj egy kockával, az így kapott számot vond le a sebesült Életerejéből. Egy golyó példának okáért üthet jelentéktelen felületi sebet, de akár rögtön meg is ölhet.

7. Kezdd el a következő fordulót, vagyis ismételd a lépéseket 1-6-ig, s addig folytasd ezt, amíg akár a te, akár ellenfeled Életereje nullára nem csökkent. (Halál.)

  
  

Autós csata:

   

Ez többnyire az autókból vívott géppuskacsatát jelenti. Kocsidon egy forgatható toronyra szerelt, számítógép által vezérelt géppuska van, amely minden irányban képes tüzelni, te ezzel harcolsz. Az autós párviadalok a következőképp történnek.

  
1. Dobj két kockával. Az eredményhez add hozzá ellenfeled járművének Tűzerejét. A kapott összeg az ellenfél Támadóereje.

2. Dobj ismét két kockával. Az eredményhez add hozzá a te járműved Tűzerejét, az összeg a te Támadóerődet mutatja.

3. Ha az ellenfél Támadóereje nagyobb, mint a tied, eltaláltak. Menj a 6. lépésre.

4. Ha a te Támadóerőd nagyobb, te találtad el az ellenséges járművet. Menj a 6. lépésre.

5. Ha mindkét Támadóerő egyenlő, egyikőtök sem talált. Kezdd el a következő fordulót az 1. lépésről.

6. Minden sikeres találat károkat okoz, melynek eredményeként le kell vonnod az eltalált jármű Páncélzat pontjaiból. Hogy mennyit? Dobj egy kockával, és a kapott számot vond le az eltalált jármű Páncélzat pontjaiból.

7. Kezdd el a következő fordulót (ismételd az 1-6-ig tartó lépéssort), egészen addig, míg Páncélzatod vagy az ellenfél járművéé nullára nem csökkent (kilőve). Feltételezhető, hogy egy kilőtt kocsi vezetője nem éli túl a robbanást vagy a kocsi összeroncsolását.

  

Ha az Autós Csata során rakétát akarsz kilőni ellenségedre, bármelyik forduló előtt megteheted, de ilyenkor ne feledj egy rakétát kihúzni a Kalandlapról. Automatikusan találsz el és semmisítesz meg bármely célpontot.

MENEKÜLÉS

Ebben a Kalandban menekülésre nincs mód.

A SZERENCSE

Kalandjaid során, akár csatában, akár olyan helyzetekben, amikor a SZERENCSE dönthet sorsod alakulásában (az erre vonatkozó utasítást az adott oldalakon megtalálod), a SZERENCSÉDRE is számíthatsz, hogy az események kimenetele számodra kedvező legyen. De vigyázz! A SZERENCSÉRE számítani kockázatos, és ha balszerencsés vagy, az eredmény végzetes lehet.

TEDD PRÓBÁRA SZERENCSÉD!

Szerencsédet a következő módon teheted próbára. Dobj két kockával. Ha a kapott szám akkora vagy kisebb, mint ahány Szerencse ponttal rendel- kezel, akkor Szerencséd volt, és az események kedvezően alakulnak. Ám ha a kapott szám magasabb, akkor nem volt Szerencséd, és viselned kell a következményeket. A játékban úgy hívjuk ezt: Tedd próbára Szerencsédet. Minden alkalommal, ahányszor csak próbára teszed Szerencsédet, 1-et le kell vonnod Szerencse pontjaidból. így hamar rádöbbensz arra, hogy minél inkább a Szerencsére hagyatkozol, annál kockázatosabbá válik ez számodra. Szerencse pontjaidat növelheted is, ha néha különlegesen szerencsés voltál. De ne feledd, hogy Szerencse pontjaid sem léphetik túl kezdeti értéküket.

A SZERENCSE HASZNÁLATA CSATÁBAN

A könyv bizonyos oldalain felszólítunk, hogy Tedd próbára SZERENCSÉD, és közöljük, hogy SZERENCSÉD volt vagy sem.  A csatákban mindig te döntesz, hogy a SZERENCSÉD segítségével megpróbálsz-e komolyabb sebet ejteni azon a teremtményen, amelyet épp megsebeztél, vagy annak a sebnek a hatását csökkenteni, amelyet a teremtménytől kaptál.
Ha te sebezted meg a teremtményt, a fent leírt módon Tedd próbára a SZERENCSÉD. Ha szerencsés vagy, komoly sebet ejtettél rajta, 2 külön pontot levonhatsz a teremtmény ÉLETEREJÉBŐL. Azonban, ha balszerencsés vagy, a seb puszta karcolás, 1 pontot vissza kell adnod ellenfeled ÉLETERŐ pontjaihoz. (A szabályos 2 pont levonás helyett most csak 1 pontot vonsz le.)
Ha a teremtmény sebzett meg téged, azért teszed próbára SZERENCSÉDET, hogy csökkentsd a sebet. Ha SZERENCSÉD van, sikerült elkerülnöd a teljes csapást. Ekkor 1 pontot visszaadsz magadnak.

(2 pontos kár helyett csak 1 pontos kár keletkezett ÉLETERŐDBEN), Ha nem voltál SZERENCSÉS, komolyabb találat ért. 1 plusz ÉLETERŐ pontot vonjál le magadtól.
Ne feledd, hogy minden alkalommal le kell vonnod 1 pontot adott SZERENCSE pontszámodból, ahányszor Próbára teszed SZERENCSÉD!

ÉLETERŐD VISSZAÁLLÍTÁSA ÉS ELSŐSEGÉLYCSOMAGOK

A magaddal vitt mentődoboz tíz gyógyszercsomagot tartalmaz (mentőláda), amelyekkel sebeidet gyógyíthatod. A „kezelés" 4-gyel növeli Életerő pontjaid számát. Bármikor használhatod a mentőládát, kivéve, amikor éppen harcolsz valakivel, de ne feledd el soha áthúzni a Kalandlapon, ha elhasználtál egy gyógyszercsomagot. Azt se feledd, hogy Életerő pontjaid sem léphetik túl kezdeti értéküket.

HITEL

Hitelnek hívják a XXI. század szükségpénzét. 200 Hitellel kezded utadat (lásd a Kalandlapon a sárga dollárjelet), de valószínű, hogy ennél sokkal többet kell költened, illetve megszerezned útközben. Azonban az emberek többsége nem bízik a szükségpénzben, és inkább csencsel. Lehet, hogy példának okáért gyógyszert kell adnod valamiért. Ha így történik, Kalandlapodról húzd ki, amit cseréltél.

TANÁCSOK A JÁTÉKHOZ

Egyetlen helyes út vezet át a Kalandban, és lehet, hogy csak többszöri próbálkozásra sikerül rátalálnod. Jegyzetelj, és rajzolj térképet, ahogy előrehatolsz, ez felbecsülhetetlen értékű lesz kalandod során, és lehetővé teszi, hogy gyorsan haladj át a felderítetlen részeken.
Nem mindenütt vár kincs. Sokszor kerülsz csapdába vagy botlasz olyan ellenfelekbe, amelyekkel kétségkívül meg kell küzdened. Sok hamis nyom van, de ha kitartóan haladsz célod felé, nem kétséges, hogy eléred, amit szeretnél.
Az egyetlen igazi út minimális kockázatot jelent, és minden játékos, függetlenül attól, milyen pontokkal vág neki, elég könnyen végigmehet rajta. Kísérjen szerencse kalandjaid során. Sok sikert!