Klímatisztítás
Árak
Referencia
Klímaválasztó

Klímatisztítás Budapesten.

A lakásunkban felszerelt split klímákon üzemeltetés közben többször is átkeringetjük a lakás teljes levegőjét. A lakás levegőjének minősége nagyban függ a külső, utcai környezettől, valamint a belső tevékenységektől (sütés-főzés) de alapvetően elmondhatjuk, hogy mindig tartalmaz több-kevesebb port, párát, gőzöket és szagokat amik megragadnak a klímában és szennyezik a belső alkatrészeit.
Ezért a szakszerű klíma tisztítást rendszeresen el kell végezni.

Mitől büdös a klíma?


A klíma beltéri egységén átkeringetett levegő először egy szűrővel találkozik, ami kiszűri azokat a levegőben szálló szöszmöszöket és nagyobb por részecskéket amik eltömíthetnék a hőcserélő lamellázatát.
A szűrő száraz, baktériumoktól és élő penésztől mentes port tartalmaz, tisztítása rendkívül egyszerű, akár házilag is elvégezhető.

egy koszos és egy tiszta szűrő összehasonlítása

A klímában található szűrők nem a levegő minőségét hivatottak javítani, csupán a gép védelmét szolgálják.

Másodszor a hűtési üzemmódban -normálisan- vizes felületű hőcserélővel érintkezik a levegő. A hideg hőcserélőn kicsapódik a levegő páratartalmának egy jelentős része, illetve a nedves felületre ráragadnak a szűrőn áteső kisebb, lebegő részecskék, mint a spórák, pollenek és a korom. A hőcserélő után a már kevésbé nyirkos ventilátorra és a légterelő lapátokra is ragad némi kosz.

A szűrő kimosása nem egyenlő a klímatisztítással.

félig szétszerelt klíma

A klíma belső felületein megtapadt szennyeződés, a nedves környezetben, táptalajként szolgál a gombák a penészek és a baktériumok számára. Az elszennyeződött légkondik rontják a lakás levegőjének minőségét, idővel érezhetően büdösek és olyan komoly légúti betegségeket okozhatnak, mint a légiós betegség.
Egy elhanyagolt légkondiban annyi kosz összegyűlik, ami már képes lefojtani a ventilátor teljesítményét.

Tisztítás hiányában a klíma belső alkatrészei elkoszolódnak.

egy látványosan koszos klíma belseje

A képen a klíma beltéri ventilátorára rakódott szennyeződés látható.

Két szezon között ajánlott alapos tisztításnak alávetni a klímákat.

Utolsó frissítés: 2018. junius 12.