A tannerin, vagy más néven electro-theremin Paul Tanner nevéhez köthető. Ő fejlesztette ki Bob Whitsell-el az ötvenes években. A hangszer feladata a theremin hangzásának utánzása volt, és valójában a theremin könnyebben kezelhető, leegyszerűsített verziójáról van itt szó.

A hangzás ugyan az, de a kezelhetőség sokkal könnyebb: míg a theremint ki kell ismerni, és megtalálni a hangok elhelyezkedését, addig a tannerinnél más hangszerekhez hasonlatosan be van jelölve, és állítva, merre melyik hangjegyet találjuk. A tannerint meg kell érinteni játszáskor, nem körülötte játszani kézzel, hanem egy csúszkával ide-oda szánkázni, szóval sokban hasonlít az ondes martenotra. Engem a citerára is emlékeztet, sok éven át játszottam rajta.

A theremin hangzás sokak számára a klasszikus Beach Boys slágerből, a Good Vibrations-ből ismerős, pedig ott sem theremint, hanem tannerint használtak, és ezt kevesen tudják.

Mindazonáltal tannerint nem gyártanak annyit, mint theremint. Valahogy a theremin elterjedtebb lett, és szerintem ez leginkább azért van, mert egyszerűen érdekesebb színpadon egy theremint látni, amiből varázsmozdulatokkal csal ki a zenész hangokat, mint egy ilyen ide-oda csúszkálós hétköznapibb külsejű hangszert. A theremin misztikus hangszer (futurisztikus-misztikus, inkább így nevezném), a tannerin pedig a theremin gyakorlati formába öntése, a hagyományos hangszer elgondolás, az egyszerűség vezérelte megépítését. Hangzásukban nehéz őket megkülönböztetni, és végül is érthető, miért született meg a tannerin: Ha egy egyszerűbb elgondolású, könnyebben vezérelhető hangszer produkálni tudja ugyanazt a hangot, mint a theremin, akkor miért ne azt használná a Beach Boys is koncerten? Véleményem szerint nincs theremin vagy tannerin kérdés, a két hangszer külön világ játszás, megjelenés szempontjából, szóval békességben létezhetnek egymás mellett. Igazából örülnék is neki, ha több tannerint gyártanának, és nem csak a theremineket. Érdekes hangszer, és biztos vagyok benne, hogy sokan ezt választanák inkább, mint a sokkal nehezebben használható theremint. Mindenesetre tannerint lehet kapni, de én csak erről az egy tannerin gyártóról tudok:

http://www.therevox.com/

Legalább ez az egy van, ennyivel is könnyebb dolga van annak, aki be akar szerezni egyet, nem úgy, mint annak, akinek egy igazi ondes martenotra fáj a foga.

Még két linkecske:

http://www.electrotheremin.com/PTE-TPage.html

http://www.tompolk.com/Tannerin/Tannerin.html