Tudomásom szerint Magyarországon nem lehet kapni theremint, vagy ha igen, akkor azt külföldről rendelik meg a zeneboltok. Úgyhogy következzen most néhány külföldi theremin ismertetése:

MOOG Thereminek:

Az egyik legprofesszionálisabb, és legelterjedtebb theremin család. Bob Moog számtalan theremint összetákolt már élete során, s a leszűrt tapasztalatok segítették tökéletesíteni a hangszert. A Moog thereminek tényleg lenyűgöző kis hangszerek, egyben könnyebb is játszani rajtuk, mint az olcsóbb két antennás modelleken. Ennek lényegében három oka van: 1. Az olcsóbb thereminek jórészt kisebbek is. A kisebb theremineknél a két antenna túl közel kerül egymáshoz, és vagy lehetetlen, vagy nehéz úgy játszani rajtuk, hogy az egyik kéz mozgása ne legyen hatással a másik antennára. A Moog elég nagy, a két antenna távol helyezkedik el egymástól. 2. A pitch field voltaképp arra utal, hogy az antenna milyen távolságból érzékeli a kezünket, és reagál arra. Minél nagyobb ez a táv, annál nagyobb a playing field-ünk, azaz a "játszó terünk", ahol szabadjára ereszthetjük kezünket. A Moog theremineknél nagy pitch fieldről beszélhetünk, tehát jóval egyszerűbb elkapni a hangokat, és mozogni köztük, mint egy olyan thereminnél, ahol csak tíz centiméter az a bizonyos playing field. 3. Moog bácsi értette a dolgát.

Íme a Moog Etherwave Standard theremin:

Ez pedig a Moog Etherwave Pro:

A Moog thereminek egyetlen hátránya, hogy nem túl olcsóak, bár végül is nem eget rengetően drágák. A Moog Etherwave Standard 399 dollár jelenleg, tehát kb. 70 000 HUF körül mozog, viszont ehhez hozzájön, hogy olyat kell rendelnünk, ami a 220 V-os konnektorainkra van tervezve, úgy már 419 USD. Ettől valamivel olcsóbb, ha megvesszük az Etherwave Kit-et, amiben minden tartozék benne van, csak nekünk kell összeszerelnünk. Alapvetően egyszerű az összeszerelése, nincs nagyon szétaprózva a dolog, így 349 USD-ba kerül. A második videón látható Etherwave Pro 1579 dollárba kerül, tehát úgy 280 000 forintba, ami lássuk be, elég húzós. De lehet kapni Etherwave Standard-ot Moog aláírással is, az 449 USD. (A grammy nyertes Moog bácsi aláírása aranyat ér.) A helyzetet súlyosbítja, hogy a Moog thereminek nem használhatóak ám akármilyen erősítővel, legalábbis nem ajánlott. Gitárerősítővel például azért nem igazán érdemes próbálkozni, mert a jel, amit küld (a többi thereminnel ellentétben) túl erős, és tönkreteheti szeretett hangfalunkat. A szintetizátorhoz gyártott erősítő jó, de a legjobb, ha megvesszük mellé a Moog által legyártott kifejezetten theremin erősítőt 99 dollárért. Anno a Coda Studiónál érdeklődtem, hogy árulnak -e theremint, és mondták, hogy kérésre beszerzik nekem az Etherwave Standard-ot, bruttó 130 000 forintért. A Moognak egyébként a hivatalos magyarországi forgalmazója az Absolute/Hit Space. Ezen az oldalon fenn is van a Moog theremin (standard) és a kit leírása ITT, de mikor én érdeklődtem, összesen mennyibe kerülne nekem hungárian forintban egy theremin kit beszerzése például, azt a választ kaptam, hogy a Moogtól közvetlenül szerezhető be. (Fórumokból kiderítve úgy 90 000 Ft.)

http://www.moogmusic.com

Kees Enkelaar Theremin

Ő egy ausztrál theremin gyártó, és thereminjei nagyon népszerűek, részben mert nagyon jó minőségűek, és részben, mert olcsóbbak, mint a Moog (200 USD). Nem emlékszem rá, hogy bárkit is hallottam volna panaszkodni egy Kees theremin miatt, ami meglepő, mert általában minden hangszerre érkezik egy-két panasz az idevágó fórumokon (ami nem Moog). A Kees theremin sok előnnyel rendelkezik: Nagy a pitch fieldje, és elég nagy maga a hangszer is, vagyis könnyen játszható. Ráadásul használható gitár erősítővel is, és a hangzását klasszikusnak, hegedű szerűnek mondják. Előnyként szokják még kiemelni, hogy a doboza fából készült, mert a theremin rajongók általában ezt preferálják, én pl. nem. Nekem a műanyag burkolat valahogy tetszetősebb, de ez tényleg ízlés kérdése, a hangszer minőségét nem befolyásolja (max talán a súlyát). Kees szállít Magyarországra is, ha arról van szó, viszont Ausztráliából elég drága a szállítás, de legalább extra nagyon hú de ajánlva jön, biztosítással, meg mindennel, hogy tutira ideérjen. Hátrány, hogy Kees nem egy gyár, időszakosan nyitja csak meg az online boltot, aztán megint becsuk egy időre, és közben theremineket szerel. Most, mikor ezt írom, pl. zárva van, és ez már tart néhány hónapja. Állítólag befejezte a fából készült theremin modellek gyártását, és most egy új modellen dolgozik, ami műanyag burkolatú, és 9 voltos elemmel fog működni. (Ezen nem kell meglepődni, a theremineknek kicsi a teljesítményük, sőt, általában előnyösebbnek tartják az elemest, mert állítólag a hálózati áram változtat egy kicsit a hangján, ad hozzá egy kis extra "hum"-ot, de gondolom a jobb hálózati áramról működő modelleknél ez nem így van.) Hírek szerint az új modell olcsóbb lesz, és ha ez igaz, én mindenképp befizetek majd egyre, hisz akkor nagyon megéri majd a dolog. A Kees theremin jó theremin, ez itt a lényeg.

http://people.aapt.net.au/~fwhite/theremin/

B3 Theremin

A B3 theremint Daniel Burns gyártja és forgalmazza az USA-ban, és igen közkedvelt az alacsony ára (152 USD) miatt. Erről a thereminről azonban már élesebb a vita, mennyire jó, és játszható. A pitch field ennél a hangszernél is igen nagy (2-3 láb), nehézséget csupán a theremin kis mérete okoz, vagyis a két kéz mozgása könnyen befolyásolhatja a másik antennát. A hangszert nem lehetetlen játszani, amint azt az alábbi videón Thomas Grillo is bebizonyítja, csupán nehezebb, mint például egy Moog theremin esetében.

Vigyázni kell tehát a mozdulatokkal, és a póz, amit fel kell játszáshoz venni is sokkal kényelmetlenebb, mint egy Moog theremin esetében. De ettől függetlenül úgy gondolom, hogy a theremin megéri az árát, nagyon szép hangja van, és kis mérete miatt könnyen szállítható is. Magam is ilyen theremint rendeltem, Dan nagyon segítőkész, és kommunikatív, és nagy odafigyeléssel gyártja hangszereit. A B3 két antennás modell mellett árul még egy antennás modelleket is, így például olyan theremint, amilyet a Led Zeppelin használt koncertjein. Az egy antennás modellek hátránya, hogy nem lehet a hangerőt szabályozni rajtuk, márpedig ahhoz, hogy az ember hagyományos, dallamos zenéket játsszon thereminen, fontos, hogy a hangerő szabályozva legyen. De erről inkább később. Thomas Farrell theremin szakértő azt mondta nekem, hogy valószínűleg a B3 theremin a legjobb theremin ezen az áron, és a következő lépcső fok már a Moog. Szerintem a Kees a következő lépcsőfok, és utána jön a Moog. A B3 thereminről több információt akkor tudok majd adni, mikor már rendesen kiismertem a saját B3-amat.

B3 témában érdemes megnézni Chris Howe videóit, aki nagyszerűen hasznosítja a hangszert, és az egyik videójában azt is elmondja, hogy számára nem okoz nehézséget a hangszer kis mérete. Azóta megjelent egy új videója is, amin már Moog thereminen játszik, remélem ez nem azt jelenti, hogy felhagyott a B3-al. http://www.youtube.com/user/dvision23

Egyik kedves youtube-ismerősöm, Aaron is B3-at használ, íme ő így hasznosítja a kis hangszert: http://www.youtube.com/watch?v=mzqtJKwMuOA

A hangszer megrendelhető Daniel Burns honlapjáról: http://www.soundslikeburns.com/

Theremaniacs Theremin

A theremin rajongók közt éles vita szokott kialakulni arról, hogy az egy antennás thereminek thereminek -e, vagy sem. Akik szerint nem, azok inkább az aeterphone (éterfón) megnevezést használják rá, de nevezték már theremin-rémnek, félkarú rablónak, vagy zajdoboznak is. Az aeterphone Lev Theremin eredeti találmánya volt, ennek a továbbfejlesztéséből született meg végül a theremin. Vagyis ha valaki a világ legelső elektronikai hangszerére kíváncsi, az igazából nem a theremin, hanem az aeterphone. Működésük voltaképp ugyanaz, a különbség csupán annyi, hogy az aeterphone egy antennával rendelkezett, a hangerőt pedig egy hangerő szabályozó pedállal irányították. (Illetve tartozott hozzá egy úgynevezett cut of switch is, melyet a játékos a kezében tartott, és gyorsan elvágta a hangerőt, ez a "gyors" dallamoknál volt használatos.) Külön bejáratú véleményem szerint ez csupán játék a szavakkal, és az egy antennás hangszer is lehet theremin, de inkább nem folynék bele a vitába. Annyi biztos, hogy az egy antennás hangszer mindenféle hangerő szabályozás nélkül inkább csak hangeffektusok, és összefolyt dallamok létrehozására alkalmas, egy hangerő pedállal ellátott egy antennás viszont ugyanolyan játszhatóságot biztosít, mint egy két antennás. A Theremaniacs theremint Chuck Collins gyártja az USA-ban, és abban végül is egyet értés van, hogyha lenne rangsor a legjobb egy antennásokról, a Theremaniacs féle lenne a toppon. (Dan Burns pitch only thereminjeivel egyetemben.) A Theremaniacs thereminnek nagy a pitch fieldje (2-3 láb), és ez segít a játszhatóságban. Minél nagyobb a playing field az egy antennásoknál, annál kevésbé folynak össze a dallamok, de kicsit azért összefolynak. (Gondoljunk csak bele, van a pont és b pont az antenna előtt, és ha el akarunk játszani egy dallamot, amiből a pontból b pontra kell ugrani, a köztes úton lévő távolság által keltett hangot nem szeretnénk hallani, ilyenkor jól jön az elhalkítás.) A Theremaniacs theremin olcsó, 130 USD, és lehet kapni Theremin kitet is, aminek összeszerelését megkönnyíti, hogy ez nincs apró darabkákban, és nincs szükség forrasztásra, csak egy dobozra, amibe beleszerelhetjük. (Az oldalukon sok képet lehet látni, hogy mi minden másba is bele lehet szerelni a theremint, akár egy kerti törpébe is.) A Theremaniacs theremin elsőszámú előnye tényleg a pitch fieldjében van, és Chuck elmondása szerint azért is nem árul két antennás modelleket, mert ilyen nagy playing fieldnél a két kéz mozgása befolyásolná a zenét. A Theremaniacs theremin hangzása nagyon egyedi a thereminek körében, valahol a "dark", vagyis sötét megnevezést használták rá, és azt hiszem igaz lehet. A hangja erős, sötét, tekintélyt parancsoló, abszolút analóg hangszer, egy theremániás szakértő kezei között született, és emiatt nagyon tetszik nekem. 9 V-s elemmel működik, a felesleges "hum" kikerülése végett.

Ha beszerzünk hozzá egy hangerő pedált is, olyat, amilyet bárhol lehet kapni gitárokhoz, vagy szintetizátorokhoz, nagyszerű hangszert kaphatunk, egyszer magam is szeretnék egy ilyet. (Az első számú theremin oldal, a thereminworld.com amúgy a Yamaha FC7 pedálokat ajánlja, azt hiszem Magyarországon 17 000 forint körül forgalmazzák.) Szóval egy nagyszerű hangszert, amiről sokáig folyhat a vita, hogy theremin, vagy sem, de azt hiszem a megnevezéseknél sokkal fontosabb maga a zene.

http://www.theremaniacs.com/

JAYCAR Thereminek

A Jaycar egy ausztrál elektokütyü cég, ami "igazi" theremineket árul. (Igazi, vagyis két antennás, noha a hangerő szabályozó antennát egy kiálló fémtányérral oldották meg, de azt hiszem, ez nem sokat számít.) A cégnek kirendeltségei vannak az USA-ban, és Nagy-Brittaniában is. A Jaycar thereminek egyedül az áruk miatt felkapott termékek. Ennél olcsóbb theremineket valószínűleg sehol sem lehet kapni, árulnak theremin kitet kb. 6000 forintért a vállalkozó szelleműeknek, akik értenek az elektronikai cuccok összeszerelgetéséhez, illetve összeszerelt, és tesztelt theremint kb. 12 000 forintért. Ennél jobb ár nincs, de a hangszernek megvannak a maga hátrányai. Először is: Túl kicsi maga a doboz. A két antenna közötti távolság kb. 15 centi, és ismét csak fellép a probléma, miszerint az egyik kéz mozgása befolyásolja a másik antennát. Emellett a hangszer pitch fieldje is nagyon kicsi, nehéz normális dallamokat kifacsarni belőle, de nem lehetetlen. Előnyei közé sorolható talán, hogy van beépített hangfala, vagyis nem szükséges erősítőhöz kötni, hogy játsszon rajta az ember, elég csak a konnektorba dugni, és mehet a móka; de ha ez mégsem elég, van rajta erősítő csatlakozó is. Aki tényleg ért az elektronikai szerelgetéshez, annak ajánlott a jaycar theremin kitet, mivel egy kis módosítással remek theremint lehet összeszerelni a nevetséges árból. Elég például egy nagyobb doboz használatával megépíteni a theremint, és nem ragaszkodni az eredeti kis dobozhoz, akármilyen tetszetős is az "artwork"-je. Továbbá lehet a pitch fieldet is nagyítani, illetve az alumínium hangtányért lecserélni antennára. Íme a modifikáció: ITT! Ha értenék ehhez, magam is megpróbálkoznék vele, de mivel nem sokat konyítok az ilyesmihez, ezért nekem mindenképp összeszerelt thereminre volt szükségem. A Jaycar problémás lehet abból a szempontból, hogy nem szállítanak hazánkba. Kézséggel válaszoltak a thereminnel kapcsolatos kérdéseimre, de mikor megkérdeztem, szállítanak -e kicsi hazánkba, ősi csönd volt a válasz. Ugyanígy járt egy norvég emberke is, és hát a hallgatás leginkább nemet jelent ebben az esetben, nem egyetértést. Viszont ettől függetlenül meglehet oldani a jaycar theremin vásárlását hazánkból anélkül is, hogy utaznunk kéne, vagy rokonokat, ismerősöket felkutatni más kontinensen. Az egyik lehetőség az ebay internetes áruház figyelése, ahol időről-időre felbukkannak ezek a thereminek kicsit drágábban ugyan, de a világ minden pontjára történő szállítási opcióval. A másik lehetőség, hogy igénybe vesszük a http://usafuvar.com/ szolgáltatását, és némi felárral hazarendeltetjük. Illetve rendelhetünk egy igen hasonló theremin kitet is, drágábban a http://www.thereminkits.com/ oldalról, ami szállít közvetlenül Magyarországra. Az összeszerelése kb. 4 órát vesz igénybe, de laikusoknak nem ajánlott. Íme, egy cica ismerkedik a jaycar thereminnel:

A youtube-on mellesleg sok "cica ismerkedik a thereminnel" videó van fenn, így láttam már őket Theremaniacs thereminnel, illetve Moog thereminnel is hülyülni. A macskák valahogy nagyon bírják a hangszert, vagy csak a cicagazdák éreznek feltétlen késztetést rá, hogy a hangszerrel kergessék őrületbe kedvencüket.

http://www.jaycar.com/ Itt írd be a search részhez, hogy theremin, és két találatot ad ki, a felső az összeszerelt, az alsó a kit.

NO1DERLAND Theremin

Megérkeztünk Angliába. Ez annyiból jó hír, hogy ha Európán belül rendel az ember, elméletileg nincs vám és áfa, ami általában kb. 25 százalék plusz felárat jelent a külföldi rendeléseknél. Tapasztalataim szerint az európai thereminek valahogy drágábbak mint a hasonló minőségű, vagy jobb minőségű amerikai thereminek. És ez a No1derlandra is igaz. A No1derland árul pitch only theremineket, közepes méretű két antennást, és professzionális, sztereó két antennást is. Az egyik nagy hibájuknak azt tartják a vásárlók, hogy a doboza nincs összeszerelve, hanem össze van ragasztva, vagyis ha gubanc van, és bele kell nézni a dobozba, akkor előkereshetjük a feszítővasat, fűrészt. További hibájának a kis pitch fieldet tartják, én elsősorban azt emelném ki, hogy úgy néz ki, mint egy joystick, vagy mint egy gyerekjáték. Nekem személy szerint nem tetszenek ezek az ezer féle színben forgalmazott pitch only thereminek, de hát ez az én ízlésem. A közepes méretű thereminük 180 GBD, vagyis kb. 65 000 forint. A játszhatóságáról nem sokat tudok, aki befizetett egy No1derland-re, az inkább az egy antennásra, amiről sok a panasz, de végül is játéknak jó. A No1derland azt írta nekem, mikor érdeklődtem hangfelvételről, hogy nézzek majd vissza a honlapjukra, most tervezik hangminta feltöltését. És hogy ők adtak már el sok hangszert professzionális zenészeknek is, mint a Spice Girls. A Spice Girls valahogy nem győzött meg, a Massive Attack számomra meggyőzőbb érv. (A No1derland készített számukra egy különleges theremint.) Valószínűnek tartom, hogy a két antennás modelljeik játszhatóak, és jók. Csak drágák. És talán nem a legszebbek. (Előnyként talán felhoznám még, hogy a No1derland bal kezes theremineket is készít.)

http://www.no1derland.com

THEREMINPLANET Theremin

Hola! Megérkeztünk Spanyolországba. A Thereminplanet thereminek klasszikus theremin hangzással rendelkeznek, és klasszikusak abból a szempontból is, hogy fából van a dobozrészük. (Felnyitható, leginkább szivaros dobozra emlékeztető fadoboz, amiben szállításkor a levehető antennát lehet tárolni.) Ez más thereminfanoknál plusz pont, nálam nem, mert mint említettem, én a műanyagot szeretem inkább. Viszont ez egy antennás, azaz pitch only model, és ahhoz képest megkérik az árát. Valószínűleg kitűnően hasznosítható hangerő pedállal, és erre bizonyíték lesz az alábbi filmecske is, ami egy spanyol nyelvű kis összeállítás a thereminről, s azon belül is a Thereminplanet thereminről. A két emberke a Thereminplanet thereminek gyártói, és demonstrálásképp játszanak is a hangszeren, tényleg jól, de hangerő pedállal. Vám ide, vagy oda, nekem jobban megérte ezért az árért egy két antennásat venni.


 

Vannak persze más thereminek is a piacon, a Paia is árul theremin kiteket, méghozzá jókat: http://www.paia.com/theremax.asp

Aki theremint akar rendelni, érdemes nézegetni az amerikai és európai ebay oldalakat. www.ebay.com www.ebay.eu

Érdemes továbbá megnéznie ezt a táblázatot, ahol a theremineket hasonlítják össze ár és tulajdonságaik alapján:

http://theremin.tomfarrell.org/buyThereminFeatureChart.html

Valamint elolvasni ezt:

http://theremin.tomfarrell.org/buyTheremin.html#Kees

És nézegetni a különböző, főképp a http://www.thereminworld.com/ fórumokat.

A német ebayen szokott megjelenni időről-időre néhány nagyon érdekes theremin, az egyik például olyan, hogy a hang és pitch szabályzó két külön készülék, amit egy kábel köt össze. Előnye, hogy aki balkezes, mint én, felállíthatja úgy is, hogy kényelmes legyen a számára. A balkezesek amúgy bármilyen theremint ugyanúgy tudnak játszani, csak ők a hangszer mögé kerülnek, és hátulról játszák azt.

A fentebb említett thereminek mindegyike analóg theremin, és az eredeti tervek szerint lettek megépítve. Forgalmaznak azonban tucatni "optikális theremint" is, ami pl. fényre változtatja a hangját, illetve rengeteg digitális theremint is. Ezek olcsók, de nem hangszerek, csupán zajdobozok, ráadásul a digitális thereminek hangja irtó ratyi tud lenni. A különbség abban rejlik, hogy a digitálisok chipeket használnak a theremin hang imitálására, de nem analóg hullámokat hoznak létre, hanem csúfondáros square wave-et hoznak létre.

Fontos, ha például az USA-ból rendelünk theremint, mindenképp szükségünk lesz egy feszültség átalakítóra, hogy itthon is használni tudjuk a hangszert. És nem csupán egy pár száz forintos dugó átalakítóról van szó, hanem feszültség átalakítóra, aminek van USA csatlakozása is, és a 220 V-ból csinál nekünk 110-et. Ha egy sima dugó átalakítót használunk, ami kb. 200 forint, zenélni ugyan nem fogunk rajta, de tűzijáték az lehet. Én egy MW2P045 átalakítót használok.