A kraftwerk honlap szerint:

1928 - Maurice Martenot (szül. 1928, Franciaország) megépítette az Ondes Martenot-t (először Ondes Musicales-nek hívták). A hangszer ugyanazt az alapötletet használta, mint a Theremin, de rádióantenna helyett egy mozgatható elektródát használt a kapacitásváltozatok létrehozásához. Az előadók egy gyűrűt viseltek, amely a billentyűzet fölött siklott. A hangszer szubtraktív szintézist alkalmazott. Honegger, Messiaen, Milhaud, Dutilleux és Varese zeneszerzők mind írtak zenét erre a hangszerre.
Friedrich Trautwein (1888-1956, Németország) megépítette a Trautonium-ot. Hindemith, Richard Strauss és Varese zeneszerzők komponáltak rá, bár felvételek nincsenek.

JOHNNY GREENWOOD (1971 - )

A Radiohead gitárosa. Mindig is nagy rajongója volt a hangszernek, Messiaen Turangalîla-szimfóniájában hallotta először. "Smear" című darabját erre a hangszerre írta, de használta továbbá a Radiohead Kid A albumán is. Koncerteken az Analogue System álltal gyártott "French connection" nevezetű hangszert használja, mely nagyon közel áll az ondes martenothoz, és átszámítva körülbelül négyszáz ezer forintért forgalmazzák, de emellett van egy saját ondes martenotja is, amit tudomásom szerint szinte lehetetlen beszerezni. Az árába bele sem merek gondolni. Íme egy kis szemléltetés, hogyan hasznosítja a Radiohead a hangszert:

THOMAS BLOCH (1962 - )

Az Ondes Martenot ma élő legnagyobb virtuóza - többek közt a Radioheadel játszott együtt. Ondes Martenot című albumán martenotra írt klasszikusokat, és saját műveket ad elő.

Az alábbi videón Jean Laurendeau vezet be minket az Ondes Martenot (Martenot hullámok) rejtelmeibe:

Ha valakit esetleg érdekel a már fentebb említett French Connection, íme a gyártó, az Analogue Systems webcíme: http://www.analoguesystems.co.uk/

Itt pedig egy újabb videó, ami a Greenwood álltal is használt French Connectiont mutatja be: