A pizza fogyasztása megóv a ráktól
A pizza evésével 59 százalékkal csökkenthető a fejlődő stádiumban lévő nyelőcső daganat, emellett a végbélrákot 26, a szájrákot 34 százalékkal szorítja vissza - állítják itáliai szakemberek a likopén áldásos hatására utalva.


Ám mielőtt tárcsáznánk a helyi pizzériát, nem szabad elfelejtenünk, hogy a pizza sok kalóriát, sót és telített zsírokat tartalmaz - figyelmeztet Nicola O'Connor, a brit rákkutató-központ munkatársa. "A hagyományos olasz pizzával ellentétben a brit változat tele van zsíros húsokkal és sajtokkal, melyek az elhízásért felelősek, így közvetetten a rák kialakulásának rizikófaktorai" - olvasható a BBC honlapján. A szakértő szerint ehetünk pizzát, de legyen rajta több zöldség vagy gyümölcs.

Néhány szakember kétségbe vonja, hogy a pizza fogyasztása a magyarázat azokra az esetekre, melyek során nem alakul ki daganatos megbetegedés. Szerintük a többi étel, azonkívül az étkezési szokások játszhatnak szerepet ebben.

A kutatók 3300 száj-, nyelőcső-, torok- valamint vastagbél-rákban szenvedő beteg pizza fogyasztását hasonlította össze 5000 rákmentes emberével. Az eredmények szerint, akiknek hetente legalább egyszer pizza van az ebédlőasztalán, kisebb az esélyük a rák kialakulására. Dr. Silvano Gallus kutatásvezető leszögezte: "Tudjuk, hogy a paradicsomszósz megvéd a legtöbb daganat kialakulásától, de nem tartjuk valószínűnek, hogy a pizza a legkielégítőbb táplálék a szervezet számára." Nicola O'Connor szerint az eredmények megerősítik azt a tényt, amit már eddig is tudtunk a mediterrán étrendről és annak daganat-megelőző hatásáról.

Likopén

A likopén olyan antioxidáns, amely meggátolja a szöveteket károsító úgynevezett szabadgyökök képződését, de jóval hatásosabb a C-vitaminnál. Természetes pigment, amely a paradicsom szép piros színét adja.

Carlo La Vecchia, milánói epidemiológus arra figyelmeztette a pizzaimádókat, hogy a kutatási eredményeket ne tekintsék felhatalmazásnak az étel iránt érzett elfogultságukra vonatkozóan. "Semmi bizonyíték, hogy egyedül a pizza okolható az eredményekért."

Az AFP-nek nyilatkozva elmondta: "A pizza nem más, mint életstílus és étkezési szokás, más szóval a mediterrán étrend olasz változata." A mediterrán étrend olívaolajban, növényi rostokban, zöldségekben, gyümölcsökben gazdag, frissen készült ételeket jelent, beleértve a nem fagyasztott, saját gyártású pizzát is.


Hozzászólás: 0 Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban ADD TO DEL.ICIO.US ADD TO SLASHDOT ADD TO DIGG STUMBLE IT REDDIT ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE
 

Névnapok

Ma 2017. 9. 22, péntek, Móric napja van.
Holnap Tekla napja lesz.

Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
[ ]

Online

Vendégek: 1
Tagok: 0
Ezen a lapon: 1
Tagok: 12, legújabb: jacksonalanzo

Legújabb hozzászólások

Nincs hozzászólás.

Véletlen recept

Nutellás szelet recept


A piskótához: 5 db tojásfehérjét 6 kanál kristálycukorral, 3 evőkanál vízzel kemény habbá verünk, majd beletesszük a tojás sárgákat, 3 evőkanál étolajat és a 6 kanál lisztben elkevert 1 kanál kakaót, az 1 kávéskanál szódabikarbónát és sütjük.
A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint 1 dl vízben feloldjuk, majd melegítjük (nem forralni) és belekeverjük a nutellát, addig keverjük amíg felolvad, egyneművé válik. Ekkor belecsorgatjuk a felvert tejszínbe.
A krémet a kihűlt tésztára simítjuk, és reszelt csokoládéval szórjuk meg.


Jó étvágyat kíván a Konyhamánia!

Chatbox

Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztrálj


Még nincs üzenet.