3 magvas jó tanács

A férfierő titka - SZEZÁM

Bár mi már csak apró magok formájában találkozhatunk vele, a szezám (Sesamum indicum) méteres magasságú, lágy szárú növény, ami a trópusokon nő. Indiából származik, és a keleti világban a halhatatlanságot szimbolizálja. A legenda szerint maga Yama istenség áldotta meg. Mindenfelé hamar elterjedt, Kínától és Japántól a mediterrán országokig. Már egyiptomi hieroglifákon is megemlékeznek róla, a római katonákkal pedig mézzel kevert szezámmagot (halvát) etettek, hogy növeljék a férfiasságukat.

A magok a szezám toktermésében érnek, és rendkívül gazdagok ásványi anyagokban, például kalciumban (hétszer annyi van benne, mint a tejben!). A kutatások szerint a szezámból készített olaj gátolja a rákos sejtek növekedését, de rózsafaolajjal összekeverve kiváló masszázsolaj is készíthető belőle. A szezámmag rengeteg étel hozzávalója lehet, hazánkban (és Európa legnagyobb részén) mégis leginkább péksütemények és kenyerek tetejére szórva kóstolhatjuk.

Szezámmag


Szezámos csirkesaláta

Érdemes beszerezni szezámmagot, és kísérletezni vele: nagyszerű lehet szószok, curryk, saláták, köretek vagy krémek ízesítőjeként. Pirítva nagyon finom aromája lesz, amihez nem kell mást tennünk, mint hogy zsiradék nélküli, forró serpenyőben néhányszor átforgatjuk. Ha nem használjuk el egyszerre, eredeti csomagolásában vagy jól záródó üvegedényben, fénytől védett helyen tároljuk, és néha ellenőrizzük, nem avasodott-e meg!

Hozzászólás: 0 Nyomtatóbarát változat Hír létrehozása pdf formátumban ADD TO DEL.ICIO.US ADD TO SLASHDOT ADD TO DIGG STUMBLE IT REDDIT ADD TO IWIW FACEBOOK TWITTER LIVE GOOGLE
 

Névnapok

Ma 2017. 11. 18, szombat, Jenő napja van.
Holnap Erzsébet napja lesz.

Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
[ ]

Online

Vendégek: 1
Tagok: 0
Ezen a lapon: 1
Tagok: 12, legújabb: jacksonalanzo

Legújabb hozzászólások

Nincs hozzászólás.

Véletlen recept

Nutellás szelet recept


A piskótához: 5 db tojásfehérjét 6 kanál kristálycukorral, 3 evőkanál vízzel kemény habbá verünk, majd beletesszük a tojás sárgákat, 3 evőkanál étolajat és a 6 kanál lisztben elkevert 1 kanál kakaót, az 1 kávéskanál szódabikarbónát és sütjük.
A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint 1 dl vízben feloldjuk, majd melegítjük (nem forralni) és belekeverjük a nutellát, addig keverjük amíg felolvad, egyneművé válik. Ekkor belecsorgatjuk a felvert tejszínbe.
A krémet a kihűlt tésztára simítjuk, és reszelt csokoládéval szórjuk meg.


Jó étvágyat kíván a Konyhamánia!

Chatbox

Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztrálj


Még nincs üzenet.