Bográcsos ételek
A bogrács már a vándorló magyar törzsek málhájának is része volt. Honfoglaló őseink hatalmas cserépbográcsok körül élték társadalmi, családi életüket. Sok pásztortörténetet, betyárlegendát őriznek öreg rézbográcsok. A bogrács körül mindig ott van a mesék világa. A bogrács formája az idők során nem változott, az országrészenként más-más vonalú üstök- körte, félgömb, tál alakú - jellemzője az áthajló fül, amivel a tűz fölé akasztották.

Ma már zománcozott vaslemezből készül. Lakodalmak ínycsiklandó étkei főnek benne, de kirándulásokon, táborozáskor vagy a hétvégi ház kertjében ízletes gulyásokat, egytálételeket készíthetünk bográcsban.

A bográcsban főzés sajátos zamattal, "magyaros ízzel" gazdagítja megszokott ételeinket, mert az alapanyagok nagy felületen érintkeznek a hővel, s így jobban megpirulnak-főnek, kellemes, füstölt ízeket kölcsönözve legegyszerűbb, hagyományos ételeinknek is.

A bogrács alá gyújtott tűz hevességét mindig az ételek készítéséhez kell igazítanunk: a hőt a rárakott fa mennyiségével, a bogrács és a tűz közötti távolság változtatásával, a bogrács mozgatásával vagy a parázsra szórt hamuval szabályozhatjuk.

A bográcsos étkezés, főzés, a tábortűz romantikáját, a szabad tűz varázsát a messze terjedő finom illatok élményét adja. A bogrács, mint eszköz magyar specialitás, a leg-változatosabb ételek tartozéka. Aki bográcsban főz, bográcspartit rendez, ínyenceknek való szertartásos gyönyörűségeket ad - megismételhetetlen ízekkel.
 

Névnapok

Ma 2017. 11. 23, csütörtök, Kelemen napja van.
Holnap Emma napja lesz.

Üdvözlet

Felhasználónév:

Jelszó:


Adatok megjegyzése

[ ]
[ ]
[ ]

Online

Vendégek: 1
Tagok: 0
Ezen a lapon: 1
Tagok: 12, legújabb: jacksonalanzo

Legújabb hozzászólások

Nincs hozzászólás.

Véletlen recept

Nutellás szelet recept


A piskótához: 5 db tojásfehérjét 6 kanál kristálycukorral, 3 evőkanál vízzel kemény habbá verünk, majd beletesszük a tojás sárgákat, 3 evőkanál étolajat és a 6 kanál lisztben elkevert 1 kanál kakaót, az 1 kávéskanál szódabikarbónát és sütjük.
A tejszínt kemény habbá verjük. A zselatint 1 dl vízben feloldjuk, majd melegítjük (nem forralni) és belekeverjük a nutellát, addig keverjük amíg felolvad, egyneművé válik. Ekkor belecsorgatjuk a felvert tejszínbe.
A krémet a kihűlt tésztára simítjuk, és reszelt csokoládéval szórjuk meg.


Jó étvágyat kíván a Konyhamánia!

Chatbox

Üzenetek írásához regisztrált tagnak kell lenned - jelentkezz be, vagy regisztrálj


Még nincs üzenet.